دانشگاه گیلان سکوتش را شکست؛

بیانیه دانشگاه گیلان درباره خبر اخراج اساتید؛ قطع همکاری با برخی اساتید به دلایل علمی و آموزشی است

قطع همکاری با برخی اساتید به دلایل علمی و آموزشی، این روزها موجب شده تا برخی از اظهارنظرهای غیرکارشناسی در سطح جامعه و خصوصا در فضای مجازی گسترش یابد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، پیرو انتشار اخباری در برخی از رسانه‌ها مبنی بر «اخراج اساتید دانشگاه گیلان»، مدیریت حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه گیلان، بیانیه ای صادر کرد.

در متن بیانیه آمده است:

همان‌طور که بر جامعه فرهیخته کشور روشن است، اشتغال و فعالیت در دانشگاه‌ها (داخل و یا خارج از کشور) تابع قوانین و مقررات مشخصی می‌باشد. تمامی دانشگاهیان (اعم از اعضای هیات علمی و دانشجویان) بر اساس این قوانین و با آگاهی به آن‌ها در مراکز آموزش عالی به فعالیت علمی و پژوهشی مشغول هستند. در همین راستا دانشگاه‌ها به طور قطع برای انتخاب و بکارگیری اساتید مورد نیاز خود، صلاحیت علمی (تخصصی) و عمومی (شاخص‌های اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی) افراد را به منظور ارتقای رشد علمی دانشجویان مد نظر قرار می‌دهند. ارزیابی این صلاحیت‌ها بر اساس آئین‌نامه‌ها و قوانین مشخص در دانشگاه‌ها انجام می‌شود. با توجه به رسالت و ماهیت فعالیت دانشگاه‌ها، ارتقا و پیشرفت مستمر علمی، آموزشی و پژوهشی از ارکان اصلی یک موسسه آموزش عالی محسوب شده و چنانچه دانشگاهی به طور پیوسته ارتقا و پیشرفت ننماید، به طور قطع دچار رکود و عقب‌ماندگی شده و با توجه به رقابت علمی بین دانشگاه‌ها، این رکود منجر به از بین رفتن دستاوردهای علمی جامعه دانشگاهی و تنزل رتبه دانشگاه خواهد شد.

مبتنی بر توضیحات فوق، لازم به ذکر است که قوانین خاصی برای جذب و فعالیت اعضای هیات علمی در دانشگاه‌ها وجود دارد که متفاوت از قوانین سایر نهادها، ادارات و سازمان‌ها می‌باشد. از جمله آن‌ها می‌توان به وجود مفهومی به نام «رکود علمی عضو هیات علمی» در ذیل قوانین استخدامی و فرایند تبدیل وضعیت استادان دانشگاه اشاره کرد. توضیح آن که یک عضو هیات علمی در بدو ورود به دانشگاه به صورت قرادادی و پیمانی فعالیتش را آغاز می‌کند و متعهد می‌شود حداکثر ظرف مدت پنج سال با انجام فعالیت‌های علمی، آموزشی-پژوهشی و برخورداری از شاخص‌های صلاحیت‌های عمومی، امتیاز لازم برای تبدیل وضعیت به مرحله رسمی آزمایشی را کسب نموده و درخواست تبدیل وضعیت خود را به دانشگاه ارائه کند. چنانچه عضو هیات علمی در مدت پنج سال موفق به کسب امتیازهای مربوطه نشود، بر اساس قوانین استخدامی اعضای هیات علمی، دانشگاه‌ها می‌توانند قرارداد موجود را تمدید ننموده و به آن خاتمه دهند.

بنابراین قطع همکاری یک عضو هیات علمی موضوع جدیدی به شمار نمی‌رود، بلکه فرایندی رایج در تمامی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی است. در این راستا در همه مراحل ارزیابی اعضای هیات علمی، در طول سالیان گذشته، مواردی همچون‌عدم ارتقای علمی، ابتلا به رکود علمی و داشتن عملکرد و رفتاری خارج از شئون دانشگاهی، جملگی موجب قطع ارتباط کاری با عضو هیات علمی شده است. در نتیجه تمدید و ادامه همکاری اعضای هیات علمی با دانشگاه بدون رعایت موارد ذکر شده امکانپذیر نبوده و اجباری برای دانشگاه‌ها جهت استمرار قرارداد بدون تحقق تعهدات وجود ندارد.

کما اینکه برای تحصیل دانشجویان نیز به گونه‌ای مشابه، قوانین و ضوابط مشخصی وجود دارند. به عنوان نمونه، اگر در طول سه نیمسال تحصیلی معدل دروس دانشجویان دوره کارشناسی کمتر از دوازده شود، به عنوان دانشجوی مشروطی شناخته شده و بر اساس قوانین آموزشی، دانشگاه ملزم است دوره آموزش وی را خاتمه دهد. مشابه این وضعیت برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی نیز به شکلی دیگر وجود دارد. نتیجه آن که پذیرفته‌شدن در یک دانشگاه به تنهایی موجب ادامه تحصیل یک دانشجو نشده و دانشجویان نیز موظف هستند براساس مقررات آموزشی، پژوهشی و فرهنگی هر دانشگاه دوران تحصیل خود را سپری نمایند، در غیر اینصورت تمامی مراکز آموزش عالی و دانشگاه‌های دنیا مطابق مقررات خود، عملکرد دانشجویان را ارزیابی و صمیمات مقتضی اخذ می‌نمایند.

قطع همکاری با برخی اساتید به دلایل علمی و آموزشی، این روزها موجب شده تا برخی از اظهارنظرهای غیرکارشناسی در سطح جامعه و خصوصا در فضای مجازی گسترش یابد. متاسفانه به دنبال طرح اظهارات خلاف واقع، رسانه‌های معاند نیز تلاش نمودند با غوغاسالاری این موضوع مهم را به عنوان چالشی برای جامعه دانشگاهی جلوه دهند و با سیاه‌نمایی، موجبات ایجاد یاس و ناامیدی در میان دانشگاهیان را فراهم کرده و اذهان آنان را از پیشرفت‌های علمی کشور منحرف نمایند.

براین اساس تبیین صحیح اقدام‌های صورت‌گرفته توسط بخش‌های مختلف دانشگاه برای همه جامعه دانشگاهی، یکی از مهمترین رسالت‌های دانشگاه گیلان به شمار می‌رود. این دانشگاه آمادگی دارد تا به هر پرسشی که از سوی جامعه فرهیخته دانشگاهی کشور در مورد موضوع ذکرشده مطرح است، پاسخگو باشد. همچنین دانشگاه گیلان از تمامی اصحاب رسانه درخواست می‌کند تا ضمن خودداری از ایراد اظهارنظرهای شتاب‌زده، نسبت به تعیین صحت مطالب مرتبط، از مسئولان دانشگاه موارد را جویا شوند. در پایان از تمام زحمات دانشگاهیان دانشگاه گیلان که همواره در راستای پیشرفت مستمر و تعالی جامعه فرهیخته دانشگاهیان ایران اسلامی بوده تقدیر و سپاسگزاری نموده و آرزوی توفیق روزافزون و سربلندی برای آنان می‌نماییم.

Share