نکات حقوقی؛

نصب دوربین مداربسته در مشاعات جرم است یا قانونی؟ + نحوه شکایت

نصب دوربین مدار بسته غالبا برای افزایش امنیت و کاهش جرائم صورت می‌گیرد و مقنن برای نصب آن قوانین سختی وضع نکرده است. چنانچه قصد نصب دوربین مدار بسته در مشاعات ساختمان را دارید، به راحتی با یک صحبت کوتاه با ساکنین و کسب مجوز می‌توانید ایمنی خانه خود را بالا ببرید.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایرنا، مالکین هنگامی که قصد دارند امنیت و ایمنی خانه خود را بالا ببرند، اقدام به نصب دوربین تلویزیون مدار بسته می‌کنند. این دوربین‌ها ابزار اساسی برای حفظ امنیت ملک شما حتی در غیاب شما می‌باشند. حال باید دید امکان نصب دوربین در مشاعات ساختمان وجود دارد یا خیر و این کار طبق قانون جرم است یا قانونی؟

در زندگی آپارتمان نشینی در کنار حفظ امنیت، رعایت حریم خصوصی از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا چنانچه قصد دارید برای حفظ ایمنی و بالا بردن امنیت ملک خود، در مشاعات آپارتمان دوربین مداربسته نصب کنید، بهتر است ابتدا با قوانین و مقررات وضع شده در این خصوص آشنا شوید تا متوجه شوید چگونه طبق قانون دوربین را در مشاعات نصب کنید تا جرم تلاقی نشود. در ادامه با ما همراه باشید تا آگاهی شما را در این خصوص افزایش دهیم.

قوانین نصب دوربین در مشاعات ساختمان

قبل از آگاهی از قوانین نصب دوربین مداربسته در مشاعات آپارتمان، باید بدانیم مشاعات ساختمان شامل چه فضاهایی می‌شود. مشاعات یعنی بخش‌هایی مانند؛ لابی، پشت بام، حیاط، باغچه، ورودی پارکینگ، آسانسور، راهروها، تاسیسات مشترک، شوفاژ خانه، درب ورودی و… که بین تمامی مالکین مشترک است.

قوانین نصب دوربین در آپارتمان و مشاعات عبارتند از:

نصب دوربین در مشاعات نیاز به رضایت اهالی ساختمان و تاییدیه کتبی از هیئت مدیره ساختمان دارد و نصب دوربین در مشاعات بدون اجازه ممنوع بوده و پیگیرد قانونی دارد.

تهیه و نصب دوربین، تعداد دوربین و تعیین محل قرارگیری آن باید زیر نظر مدیر ساختمان صورت گیرد.

نصب دوربین مدار بسته مخفی بدون اطلاع دیگران نیاز به مجوز قانونی دارد.

دوربین مداربسته در داخل منزل نیاز به اخذ مجوز قانونی از نیروی انتظامی یا مراجع قضایی دارد.

نصب دوربین مداربسته در ساختمان‌ها و محیط‌هایی که در نزدیکی پادگان، پایگاه نظامی و… قرار دارد، ممنوع است.

فیلم‌های ضبط شده مشاعات نباید در اختیار افرادی غیر از اهالی ساختمان قرار گیرد.

علامت مجهز بودن مشاعات به دوربین مدار بسته الزامی است.

نصب دوربین در حریم خصوصی افراد دیگر ممنوع است.

نصب دوربین در آسانسور باید با تایید کتبی تمام ساکنین صورت گیرد.

نصب دوربین در کوچه نباید به گونه‌ای باشد که باعث تجسس در حریم خصوصی افراد شود چرا که تعرض به حیثیت، جان و مال افراد جرم است.

مجازات نصب دوربین در مشاعات آپارتمان

نصب دوربین‌های مداربسته با رعایت قوانینی که به آن اشاره شد جرم نیست اما چنانچه بدون رعایت هریک از این قوانین صورت گیرد و یا دارنده فیلم‌ها اقدام به نشر آن‌ها کند و موجب ضرر و هتک حیثیت شود، طبق ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی از ۹۱ روز تا ۶ ماه حبس یا از ۵ میلیون تا ۴۰ میلیون ریال جزای نقدی دارد.

علاوه بر این قانون، قوانین زیر نیز مشمول کسانی است که بدون رعایت قوانین اقدام به نصب دوربین مداربسته کنند:

ماده ۴۱.۴۲ و ۳۶ حقوق شهروندی وسیله نقلیه، محل سکونت، اشیا خصوصی و اماکن شخصی را حریم خصوصی دانسته و بازرسی و تفتیش آن را بدون مجوز جرم می‌داند. بنابراین نصب غیر مجاز دوربین مشمول این قوانین می‌شود.

اصل ۲۲ قانون اساسی حیثیت، حقوق، مسکن، مال و شغل اشخاص از تعرض مصون می‌داند و نصب دوربین بدون مجوز مصداق تعرض به این حقوق است.

با توجه به اینکه نصب دوربین از مصادیق استراق سمع و تجسس به حساب می‌آید، طبق اصل ۲۵ قانون اساسی این کار بدون مجوز جرم محسوب می‌شود.

مخالفت با نصب دوربین مداربسته در مشاعات

همانطور که در بالا اشاره شد برای نصب دوربین مداربسته باید سایر مالکین ساختمان با این قضیه موافقت کنند. چنانچه پس از رای گیری تعداد موافقین بیشتر از مخاففین بود، نصب دوربین صورت گرفته و مخالفین نیز موظف به پرداخت هزینه‌ها می‌باشند.

شکایت از نصب دوربین مدار بسته در مشاعات

چنانچه شما جزء مالکین مخالف نصب دوربین در مشاعات هستید و قصد شکایت یا پیگیری قضایی دارید، راه‌های مختلفی برای اعلام شکایت وجود دارد:

ارسال نامه کتبی به مدیریت مبنی بر جمع‌آوری دوربین‌ها

مراجعه به شورای حل اختلاف محله خود و سعی در حل مشکل بدون شکایت قضایی

شکایت از طریق کلانتری و نیروی انتظامی

شکایت در دادسرا و تشکیل پرونده قضایی

شکایت به سازمان نظام مهندسی ساختمان استان.

سخن پایانی

نصب دوربین مدار بسته غالبا برای افزایش امنیت و کاهش جرائم صورت می‌گیرد و مقنن برای نصب آن قوانین سختی وضع نکرده است. چنانچه قصد نصب دوربین مدار بسته در مشاعات ساختمان را دارید، به راحتی با یک صحبت کوتاه با ساکنین و کسب مجوز می‌توانید ایمنی خانه خود را بالا ببرید. بنابراین با نصب دوربین بدون رعایت قوانین برای خود دردسر ایجاد نکنید.

Share