چرا بهتر است مرغ منجمد نخوریم؟/رودخانهها ارثی که باید به همه نسلها برسد
اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا کارشناسان امور تغذیه نیز معتقدند که بدون شک انجماد بر روی کیفیت مرغ، گوشت و حتی نان تأثیرگذار است و این مواد غذایی باید به صورت تازه مصرف شود.
اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا با مرور مهمترین اخبار روزنامه های صبح گیلان همراه ما باشید.
خزر نوشت:کشتی «میرزا کوچکخان» پس از هفت سال به گِل نشستن، سرانجام با تغییر کاربری و تبدیل به هتل و سالن جشنهای سیار، سفر تفریحی خود را در آبهای خزر آغاز کرد.
کشتی میرزا کوچک خان حدود ۴۵ سال پیش، یعنی در سال ۱۹۷۰ میلادی در ژاپن ساخته شد و ۲۰ سال پیش از آن که به آبهای ایران برسد، سفر دریاییاش را در اقیانوسها و جزایر ژاپن آغاز کرده بود.
در واقع کشتی میزرا کوچک خان وقتی ۲۰ ساله بود توسط شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران خریداری شد و از راه اقیانوس، دریای سیاه و رودخانه ولگا به دریای خزر رسید.
این کشتی خریده شد تا انحصار فعالیتهای دریانوردی در آبهای شمالی ایران شکسته شود. میرزا کوچک خان برای مدتی نه چندان طولانی در مسیر دریایی انزلی -باکو (جمهوری آذربایجان) و گاه نوشهر – باکو مسافر جابجا میکرد؛ اما حدود هفت سال پیش، تاریخ انقضای گواهینامه تردد کشتی فرا رسید و مالک موظف شد با این عمر خدماتی کشتی برای تردد در دریا انواع استانداردهای فنی، زیستمحیطی و خدماتی را رعایت و گواهینامه جدید و مجوز فنی را از اداره بنادر و کشتیرانی دریافت کند.
این درحالی بود که مالک کشتی دلیل توقف فعالیت میرزا کوچک خان را تعمیرات آن و همچنین مهیا نبودن اسکلهای مناسب برای پهلوگیری عنوان میکرد. با همین بهانهها و کشمکشها بین سازمان بنادر و کشتیرانی، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و مالک، این کشتی هفت سال در آبهای خزر معلق ماند تا اینکه اکنون با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال خبر رسیده میرزا کوچک خان مسافربری، به هتلکشتی و سالن جشنهای سیار روی آبهای خزر تبدیل شده است.
البته سفرهای تفریحی این کشتی کهنسال از تابستان امسال آغاز شده بود؛ سفرهایی که با گشت دریایی سه یا پنج ساعته، اجرای موسیقی و سرو غذای محلی همراه است. کشتی میرزا کوچک خان حدود ۴۰ اتاق دو، چهار، شش و هشت تخته هم دارد که امکان اقامت دریایی را در سفرهای یک روزه فراهم میکند.
جدیدترین خوابی که برای این کشتی مسافربری قدیمی دیده شده، برگزاری مراسم چهارشنبهسوری در آن است که ظاهرا با استقبال خوبی هم همراه بوده و بیشتر اتاقهای آن به فروش رفته است.
پیش از آغاز فعالیتهای شاد کشتی میرزا کوچک خان در آبهای خزر، مالک کشتی تهدید کرده بود که در صورت فراهم نشدن شرایط، کشتی میرزا کوچک خان آبهای ایران را ترک خواهد کرد.
داریوش توکلی، مالک کشتی مسافری «میرزا کوچکخان» در زمان توقف فعالیتهای آن گفته بود به دلیل نبود زیرساختهای لازم در بنادر شمالی کشور، این کشتی فعالیت نمیکند و اگر دستگاههای مربوط شرایط را فراهم نکنند، چارهای جز رفتن کشتی «میرزا کوچکخان» از ایران وجود نخواهد داشت.
اما اکنون با تبدیل تنها کشتی مسافربری در آبهای شمالی ایران به هتل کشتی و سالن جشنها و مهمانیها ظاهرا مالک، دیگر تمایلی برای اجرای تصمیم خود ندارد و با تغییر کاربری آن فاتحهی سفرهای دریایی از آبهای خزر نیز خوانده شده است.
ادامه تاخت و تاز به حریم رودخانههای گیلان با برداشت بیرویه شن و ماسه
گیلان امروز نوشت:برداشت شن و ماسه از رودخانهها در گیلان از معضلات زیست محیطی گیلان است.
رودخانه به بستر و مسیر حرکت «رود» گفته میشود. رودخانهها معمولاً در اولین مرحله در پای کوهها،تشکیل مخروط افکنهها را داده و پس از طی مسیری با انباشت مواد آبرفتی خود به توسعه دشتها کمک میکنند. این آبراههها منبع کشفهای بزرگ، کشاورزی، سرمایه گذاری و حتی امپراطوریهای بزرگ بودهاند.
این مسیرهای آبی همیشه روان رازهای بسیاری در خود نهفته دارند، از فرهنگهای محلی گرفته تا آشپزی و نوع زندگی آن منطقه.
رودخانهها ارثی که باید به همه نسلها برسد
رودخانه ارثی است که باید به همه نسلها برسد و حفاظت از این شاهرگهای حیاتی وظیفه ذاتی مردم مناطق و مسئولین کشوری است این در حالیست که سهل انگاری زیادی رخ میدهد و نتیجه امروز آن در گیلان این است که رودخانه زرجوب و گوهررود که زمانی محل تفرج و معیشت مردم بودند به کانال حمل شیرابههای زبالههای خانگی تبدیل شدهاند.
علاوه بر ورود حجم بالای آلودگیها به رودخانهها برداشت بیرویه شن و ماسه نیز زخمی دیگر بر جان رودخانهها وارد میکند و از آنجاییکه که برداشت منابع از بستر رودخانه نسبت به منابع کوهی و تپهای آسانتر است شاهد افزایش تخلفات در این حوزه هستیم.
دست درازی متخلفان به رودخانه خالکایی ماسال
رودخانه خالکایی در شهرستان ماسال یکی از رودخانههای زیبای گیلان است که متخلفان برداشت شن و ماسه چشم طمع زیادی به آن دارند.
این رودخانه از قله مرتفع شاه معلم سرچشمه میگیرد و پس از طی ۴۰کیلومتر از داخل شهر ماسال عبور میکند. به دلیل استعداد این رودخانه در جهت گردشگری و نقش جذب توریست ساماندهی رودخانه خالکایی از اهمیت بسزایی برخوردار است.
سعدی رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ماسال در گفتگو با ایسنا گفت: رودخانه خالکایی بطور مستمر و روزانه تحت پایش اداره حفاظت محیط زیست قرار دارند و بدون اغماض با متخلفین تخریب رودخانه و عرصههای طبیعی، برخورد قانونی، اعمال میشود.
وی از معرفی متخلف تخریب رودخانه به مرجع قضایی در ماسال خبر داد و گفت: یک فرد متخلف که اقدام به تخریب بستر رودخانه خالکایی ماسال میکرد به مراجع قضایی معرفی شد.
صدور احکام محکم دستگاه قضایی سودجویان را ناامید میکند
سعدی با اشاره به اینکه این تخلف توسط مامورین یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان توقیف شد و پس از تنظیم صورتجلسه تخلف و تشکیل پرونده، جهت رسیدگی به مراجع قضایی معرفی شد، گفت: دستگاه قضایی شهرستان و صدور احکام مناسب و محکم قضایی در پیشگیری از اینگونه اقدامات و برداشت غیرقانونی شن و ماسه و تخریب رودخانهها توسط افراد سودجو بسیار موثر است.
در ادامه امیری رییس اداره محیط زیست رودبار نیز گفت: یک واحد برداشت غیرمجاز شن و ماسه که بدون دریافت مجوز قانونی اقدام به برداشت و تخریب اراضی حاشیه سفیدرود میکرد و یک معدن شن و ماسه که اقدام به برداشت غیرمجاز برخلاف ضوابط تعیین شده میکرد، توسط اداره حفاظت محیط زیست شهرستان رودبار تعطیل و به مراجع قضایی معرفی شدند.
برخورد بدون اغماض با برداشت کنندگان شن و ماسه سفیدرود
وی خاطر نشان کرد: رودخانهها اکوسیستمهای ارزشمند شهرستان محسوب میشوند و در صورت مشاهده هرگونه تخلف بدون اغماض برخورد میشود.
شرکتهای سنگ شکن نیز بصورت غیرمجاز مبادرت به برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه میکردند پس از تنظیم گزارش تخلف در اوایل سال جاری به محاکم قضایی معرفی شدند.
برداشت شن و ماسه از سواحل تالش
کورش حیدرنژاد رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان تالش تصریح کرد: شهرستان تالش دارای ۹۰کیلومتر ساحل است که در راستای جلوگیری از تخریب محیط زیست تاکنون بیش از ۷۰نفر متخلف به مراجع قضایی معرفی شدند.
برجی مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان در گفتگو با خبرنگار ایسنا گفت: تمام علوم و دانش موجود، الهام گرفته از طبیعت است و با توجه به اینکه خداوند نیز در قرآن فرمودند انسان اشرف مخلوقات است، هریک از ما انسانها موظفیم تولیدات خود را با طبیعت منطبق کنیم.
وی با بیان اینکه همه عناصر طبیعت در خدمت رفاه انسان است و انسان بدون طبیعت قادر به ادامه حیات نیست گفت: هر انسانی باید درک آن را داشته باشد که حیات، بقا و تداوم زندگیش بستگی به بقای طبیعت دارد پس میبایست ضمن بهره برداری و استفاده خردمندانه از طبیعت، نگاهی روشن به آینده داشته باشد.
در شرایط بسیار بحرانی قرار داریم
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در شرایط بسیار بحرانی قرار داریم باید این نگرش و باور را به صورت جهادی به نسل کنونی انتقال دهیم.
محمدیان یکی از طبیعت دوستان استان گیلان هم به ایسنا گفت: اخیرا یکی از نهادهای نظامی در منطقه ساحلی سنگاچین از توابع شهرستان انزلی اقدام به برداشت غیرمجاز شن و ماسه در ساحل کرده است.
وی گفت: این برداشت غیر اصولی و غیر قانونی (تا ۵متر) کماکان ادامه دارد.
وی اضافه کرد: اینگونه دخالتهای انسانی و عدم اعمال محدودیت در برداشت بیرویه منابع شن و ماسه و صدور مجوزهای غیر کارشناسی به دلیل سودجویی تعدادی خاص، خسارات جبران ناپذیری به طبیعت زیبای ما وارد ساخته که برخی خسارت سالیان بعد آشکار میشود.
چرا بهتر است مرغ منجمد نخوریم؟
نسیم نوشت:مرغ سرد با قیمت ۵۵۰۰ به وفور و بدون سقف توزیع، در مراکز استان ها قابل عرضه و یکی از راه های تنظیم بازار، ارائه مرغ سرد است. مرغ های سرد کیفیت بهتری از مرغ گرم دارند و از بهترین زنجیره های تولید خریداری شده است. “
این جمله، قسمتی از صحبتهای رکنی، معاون وزیر جهاد کشاورزی است که در تاریخ ۷ اسفند در گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره افزایش قیمت مرغ مطرح شد. رکنی علاوه بر مطرح کردن این که مرغ سرد یکی از راههای تنظیم بازار است بیان داشت که این نوع مرغها کیفیت بهتری از مرغ گرم دارند. آیا واقعا اینگونه است؟ آیا مرغ منجمد میتواند جایگزین مناسبی برای استفاده از مرغ تازه شود؟ آیا ارزش غذایی مرغ منجمد مانند مرغ تازه است؟
«نسیم» در این گزارش به بررسی این موضوع پرداخته و با کمک گرفتن از کارشناسان تغذیه و پزشکان متخصص در حوزه طب سنتی به این سؤالات پاسخ داده است.
مرغ منجمد از نظر تغذیه و طب سنتی کاملا مردود است
دریایی، متخصص طب سنتی، تغذیه و گیاهان دارویی معتقد است که مرغ منجمد هرگز نمیتواند جایگزین مناسبی برای مرغ تازه باشد. وی در گفتگو با «نسیم» مطرح کرد: هر چند در حال حاضر در رابطه با بحث مرغ و عرضه آن مشکلاتی وجود دارد که مسئولان را بر آن داشته تا در سبد خرید مردم مرغ منجمد را وارد کنند اما به هر حال نمیتوان این موضوع را انکار کرد که قطعا مرغ منجمد از نظر ارزش غذایی نمیتواند جایگزین مناسبی برای مرغ تازه باشد.
این متخصص طب سنتی اضافه داشت: دتانوره شدن اسیدهای آمینه موجود در مرغ، از بین رفتن ویتامینها و مواد معدنی مفید موجود در آن از مشکلات و مضرات انجماد مرغ است از طرفی وقتی مرغ منجمدی را مصرف می کنیم مولکولهای آن که در اثر انجماد به هم چسبیده است باز می شود و در این زمان دیگر خصوصیات قبلی خود را ندارد و از کیفیت آن کاسته شده است.
در نهایت کارشناسان امور تغذیه نیز معتقدند که بدون شک انجماد بر روی کیفیت مرغ، گوشت و حتی نان تأثیرگذار است و این مواد غذایی باید به صورت تازه مصرف شود.
اما یوسفخانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی نظری متفاوت از این نظر دارد و معتقد است که مردم باید با غذای منجمد آشتی کنند زیرا این روندی است که هم اکنون در بسیاری از کشورهای پیشرفته در حال انجام است و آنها نیز به جای استفاده از مرغ و گوشت تازه از غذاها و مواد غذایی منجمد استفاده می کنند.
آیا اصول انجماد مواد غذایی در کشور ما کاملا رعایت میشود؟
هر چند که بدون شک استفاده دیگر کشورها از مواد غذایی منجمد نمیتواند توجیهی مناسب برای حرکت ما به سوی منجمد کردن مواد غذایی باشد با این حال حتی اگر این موضوع را مورد توجه قرار دهیم که در شرایطی چارهای جز انجماد نداریم آیا در چنین مواقعی استاندارهایی برای این کار مورد نیاز است؟ اگر باید استاندارها و شرایطی برای انجماد وجود داشته باشد آیا این شرایط در کشور ما رعایت میشود؟
دریایی در پاسخ به «نسیم» در رابطه با این که چه شرایطی برای سلامت مرغ انجماد شده لازم است اظهار داشت: انجماد مرغ نباید از مدت زمان مشخصی بیشتر باشد در حقیقت استفاده مرغ منجمد نهایتا نباید از یک هفته بگذرد.
بنابر گفته این متخصص طب سنتی، تغذیه و گیاهان دارویی اگر مرغی ظرف یک ماه پیش منجمد شده باشد و قرار باشد هم اکنون استفاده شود نه تنها ارزش غذایی بسیار کمتری از مرغ تازه دارد بلکه در برخی موارد حتی انسان را متحمل ضررهایی میکند، این در حالی است که گفته میشود مرغهای منجمدی که این روزها در بازار در حال توزیع هستند ماههای پایانی مدت زمان تاریخ مصرف خود را میگذراند یعنی نه تنها بیش از یک هفته بلکه چیزی در حدود ۱۰ ماه از تاریخ انجماد آن گذشته و به طور میانگین تنها دو ماه به تاریخ مصرف آن باقی مانده است.
از طرفی مریم چمری، کارشناس ارشد تغذیه نیز به بررسی پروسه انجماد مرغ منجمد پرداخت و در گفتگو با «نسیم» بیان داشت: مواد غذایی از جمله مرغ در -۴۵ درجه منجمد می شود اما همین که بخواهد به دست مصرف کننده برسد به -۱۸ درجه هم می رسد اما اگر این دمای انجماد به کمتر از این مثلا دمایی حدود -۸ درجه برسد (که متأسفانه در خیلی از موارد نیز چنین اشکالاتی رخ می دهد)، یقینا کیفیت مرغ از جمله عطر و طعم آن دچار مشکل خواهد شد.
وی همچنین رشد میکروارگانیسمها را خطر دیگری برای پروسه انجماد دانست و اضافه داشت: گاهی برخی موارد رعایت نشده موضوع را به بحثی فراتر از پایین آمدن سطح کیفیت غذایی ماده منجمد می کشاند به طوری که اگر در فرآیند انجماد دقت لازم وجود نداشته باشد رشد میکروارگانیسمها موجب فساد ماده غذایی خواهد شد.
در کشور ما شرایط مناسب برای نگهداری از گوشت های منجمد تا زمان مصرف و رسیدن به دست مصرف کننده رعایت نمی شود
مهدی یوسفخانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی نیز در رابطه با صنعت انجماد مرغ و در پاسخ به «نسیم» مبنی بر این که تا چه حد اصول منجمد کردن مرغ در کشور رعایت میشود عنوان داشت: اصول این صنعت رعایت میشود البته باید دید این اصول رعایت شده منطبق با ضوابطی است که توسط دامپزشکی خودمان تعریف میشود و یا با ضوابط تعریف شده در کل دنیا مطابقت دارد، که قطعا می توان گفت اصول رعایت شده در کشور ما با ضوابط کل دنیا متفاوت است و هنوز فاصله زیادی در این موضوع دیده می شود.
در مقالهای هم که از سوی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران منتشر شده است آمده است که نکته مهمی که درباره گوشت های یخی وجود دارد، این است که متأسفانه در کشور ما شرایط مناسب برای نگهداری از این گوشت ها تا زمان مصرف و رسیدن به دست مصرف کننده رعایت نمی شود. به طور مثال نوسان دمای انجماد در گوشت های یخی امکان رشد میکروارگانیسم ها را در این گوشت ها افزایش می دهد و همین مسئله امکان فساد گوشت را بالا می برد
هر چند که به گفته متخصصان تغذیه در برخی شرایط گوشتهای یخ زده نیز می توانند با قیمت پایین تری که دارند، نیاز خیلی از خانواده های کم درآمد به گوشت قرمز را برآورده کنند اما آیا بهتر نیست تدبیری بیندیشیم و تمهیداتی را در نظر بگیریم تا در نهایت مجبور نشویم برای تنظیم بازار از ارائه فراوان مرغ سرد استفاده کنیم آن هم نه مرغی که روزهای ابتدایی انجماد خود را می گذراند بلکه مرغی که بیش از ۹ ماه است در سردخانهها مانده است. حداقل این تمهیدات باید تا زمانی که صنعت انجماد ما نتوانسته خود را به جایگاه مطلوبی برساند بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد در غیر این صورت یقینا بیماریهایی گریبان گیرمان خواهد شد که بدون شک قبل از هر چیز فرزندانمان را مورد تهدید قرار می دهد و قطعا ضرباتی به جامعه وارد خواهد کرد که جبران ناپذیر است زیرا پرهیز از مشکلات ژنتیکی و بیماریهایی چون سرطان و در نهایت تضمین سلامت روحی و روانی هر جامعه قبل از هر چیز در گرو تغذیه سالم است.
دیدگاه