دبیر علمی اولین همایش بین المللی زبان ها و گویش های ایرانی كرانه جنوبی دریای خزر خبرداد

مرگ یک گویش، مرگ یک تاریخ است/کسب مجوز راه‌اندازی نشریه علمی-پژوهشی «زبان فارسی و گویشهای ایرانی» توسط دانشگاه گیلان

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا استاد دانشگاه گیلان اذعان کرد: مرگ یک گویش، مرگ یک تاریخ است. مرگ یک نسل است؛ نابودی یک فرهنگ و عقیده و سنت است؛ گم‌شدن بخشی از حیات معنوی یک ملت است؛ بنابر این، حفظ و استمرار آنها از جهات مختلف اهمیت دارد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا محرمعلی رضایتی در اولین همایش بین المللی گویش های ایرانی کرانه جنوبی دریای خزر گفت: استان گیلان و دیگر استانهای کرانه جنوبی دریای خزر، همچنانکه از نظر تنوع طبیعی و جغرافیایی منطقه‌ای ویژه و برجسته می‌نماید، از نظر فرهنگی، قومی و زبانی نیز موقعیتی کاملاً متنوع و متمایز دارد.۷۱۱x498

دبیر علمی همایش مذکور افزود: اقوام گیلک و مازنی و تات و تالش و گالش و … در عین تمایز و تنوع قومی و زبانی قرنهاست که به خوشی و خرمی در کنار هم زندگی می‌کنند.

وی با بیان اینکه گویشهای خزری نیز همچون دیگر مظاهر فرهنگی و اجتماعی این منطقه در معرض فروپاشی و نابودی تدریجی قرار گرفته‌اند، اظهار کرد: هم‌اکنون نتیجه طبیعی بسیاری از دوزبانگی‌های این منطقه به تک‌زبانگی دوم و پسین مبدل شده‌است. زبان فارسی گویشهای این منطقه را به نحو چشمگیری پس رانده‌است و عنقریب گویشهای محلی به موزه‌ها بپیوندند.

رضایتی ادامه داد: برگزاری چنین همایش‌هایی به طور غیرمستقیم می‌تواند نقش ارزنده‌ای در حفظ این مواریث فرهنگی داشته باشد.

این استاد دانشگاه اذعان کرد: مرگ یک گویش، مرگ یک تاریخ است. مرگ یک نسل است؛ نابودی یک فرهنگ و عقیده و سنت است؛ گم‌شدن بخشی از حیات معنوی یک ملت است؛ بنابر این، حفظ و استمرار آنها از جهات مختلف اهمیت دارد.

دبیر علمی اولین همایش بین المللی زبان ها و گویش های ایرانی کرانه جنوبی دریای خزر اظهار کرد: گویشها می‌توانند در بازشناسی و تصحیح متون تاریخی و ادبی به ما کمک کنند و برخی ابهامات احتمالی آنها را برطرف نمایند.

به گفته وی؛ از طریق گویشها بهتر می‌توانیم به شناخت اقوام و فرهنگ و سنت آنها پی‌ببریم. از طرفی حفظ و استمرار گویشها ضمن ایجاد تنوع زبانی که ذاتاً امری خوشایند و نیکوست، می‌تواند در توسعه، تقویت و بازسازی زبان فارسی در سطوح مختلف مؤثر باشد.

رضایتی تصریح کرد: زبانها و گویشهای ایرانی کرانه جنوبی دریای خزر شامل گیلکی، تالشی، تاتی، گالشی، تبری، کتولی، مازنی و… با گونه‌های مختلف آنها و همچنین زبانهای سمنانی از قبیل شهمیرزادی، سنگسری، سرخه‌ای و … است که خود بخش کوچکی از مجموعه زبانهای ایرانی هستند که حد شرقی آن زبان سریکلی در ایالت سین کیان چین، حد غربی آن زبانهای دیملی و زازا و گورانی در ترکیه، حد شمالی آن زبان آسی در گرجستان و حد جنوبی آن زبان کمزاری در شبه‌جزیره مسَندَم عمان است.

دبیر علمی اولین همایش بین المللی زبان ها و گویش های ایرانی کرانه جنوبی دریای خزر اظهار کرد: شعاع تحقیق در این حوزه از مرزهای ایران به خارج از کشور هم کشیده شد و از کشورهای ارمنستان، آذربایجان، آلمان و آمریکا مقالاتی دریافت کردیم که بسیاری از آنها در این همایش ارائه شد.ای-خزر-۱۰

وی تصریح کرد: مجموع مقالاتی که در در دبیرخانه همایش ثبت گردیده، بیش از ۲۶۰ عنوان بوده‌است که از میان آنها ۲۱۹ خلاصه مقاله در مجموعه چکیده‌مقالات، چاپ و در اختیار مدعوین قرار گرفت. حدود ۷۰ مقاله هم در قالب سخنرانی ارائه شد و نزدیک به ۸۰ مقاله دیگر نیز همراه با سخنرانیها در کتاب مجموعه مقالات همایش به چاپ می‌رسد.

رضایتی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه دانشگاه گیلان موفق شده‌است مجوز راه‌اندازی نشریه علمی-پژوهشی «زبان فارسی و گویشهای ایرانی» را از کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اخذ کند، اظهار کرد: علاقمندان این حوزه از این به بعد می‌توانند با این نشریه جدید، ارتباط علمی نزدیکی داشته باشند.

اولین همایش بین المللی «زبان ها و گویش های ایرانی کرانه دریای خزر» با هدف آشنایی با آخرین تحقیقات در زمینه زبان ‌ها و گویش‌ های ایرانی کرانه جنوبی دریای خزر، ایجاد انگیزه پژوهشی در محققان جوان برای شناخت بهتر و بیشتر میراث زبانی، ثبت و ضبط مواد و مصالح زبان‌های در حال انقراض، شناخت بهتر زبان‌های ایرانی و امکانات آنها برای توسعه و تقویت زبان فارسی، روزهای ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت ماه در دانشگاه گیلان برگزار شد.

در طی این همایش دو روزه، ۶۹ سخنرانی در ۱۸ نشست علمی با حضور دانشمندان و محققانی از کشورهای مختلف از جمله روسیه، آمریکا، آلمان، هند، بنگلادش، ارمنستان، آذربایجان و استادانی از داخل کشور برگزار شد.

tel final1

Share