نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز از سالهای قبل چگونه است؟
نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز نیز به این صورت است که در محاسبه آن شاخص سالانه بانک مرکزی در نظر گرفته می شود.
مهریه همان مالی است که در حین عقد زن مالک آن می شود و نوع و مبلغ آن نیز در سند ازدواج قید خواهد شد. لذا مهریه از جمله حقوق زن است و زن از بعد خواندن صیغه عقد می تواند هر موقع که تصمیم داشت آن را مطالبه کند. در واقع صداق بر ذمه مرد است و به هیچ عنوان ساقط نخواهد شد حتی بعد از مرگ زوج یا زوجه نیز قابل مطالبه خواهد بود. این حق می تواند عین معین یا وجه رایج باشد و در صورت وجه رایج بودن به نرخ روز باید محاسبه و پرداخت شود. نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز نیز به این صورت است که در محاسبه آن شاخص سالانه بانک مرکزی در نظر گرفته می شود.
میزان مهریه
بر اساس ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی تعیین مقدار صداق منوط به رضایت زوج و زوجه است. طبق این ماده از نظر قانون میزان مهریه اندازه ثابت و مشخصی ندارد و هر دو طرف می توانند به هر مقداری آن را تعیین کنند. بر حسب ماده ۲۲ قانون حمایت از خانواده ۱۳۹۱ اگر زوج قصد پرداخت مهریه را نداشته باشد تا مقدار ۱۱۰ سکه امکان حبس زوج وجود دارد. به گونه ای که اگر زوج تا ۱۱۰ سکه را درخواست اعسار ندهد، زوجه می تواند درخواست حبس زوج را بدهد. ولی نسبت به بیشتر از ۱۱۰ عدد امکان حبس زوج وجود ندارد. اما اگر زوج تمکن مالی نسبت به مازاد ۱۱۰ سکه را داشته باشد زوجه می تواند اموال شوهر را توقیف کند و مهریه را از اموال وصول کند. در نتیجه اگر شوهر نسبت به مازاد بر ۱۱۰ سکه تمکن مالی نداشته باشد امکان حبس او وجود ندارد. محاسبه مهریه سکه به نرخ روز به این صورت است تعداد سکه درج شده در سند ازدواج، در روز مطالبه باید تسلیم شود. به این صورت که عینا تعداد سکه تسلیم می شود.
فرمول محاسبه مهریه
نحوه محاسبه مهریه سالهای قبل به این صورت است که عدد شاخص سال ازدواج بر عدد شاخص سال مورد مطالبه تقسیم می شود. سپس نتیجه حاصل شده ضرب در مقدار مبلغ درج شده در سند خواهد شد. مثلا اگر زن در سال ۱۳۶۰ عقد کرده باشد و مهریه اش ۵۰ تومان باشد و در سال ۱۴۰۲ بخواهد مهریه را مطالبه کند، مرد با پرداخت مبلغ ۵۰ تومان بری الذمه نخواهد شد و باید آن را به نرخ روز سال ۱۴۰۲ پرداخت کند. زیرا ۵۰ تومان در سال ۱۳۶۰ ارزش بالایی داشته و با این مبلغ در آن سال زن می توانست یک خانه خریداری کند. ولی در سال ۱۴۰۲ این مبلغ هیچ گونه ارزشی ندارد.
دیدگاه