حلوا ضیابری خوشمزه و محلی گیلانی
حلوا ضیابری در واقع یک نوع شیرینی سنتی گیلانی حساب میشود و بسیار متفاوت و خوشمزه است. این حلوا به صورت لایهای با خمیر تهیه میشود و در تالش برای سوغات و یا عزیزانی که از راه آمده باشند این حلوا ضیابری خوشمزه را تهیه میکنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از مجله دلتا، حلوا ضیابری یکی از انواع حلواهای استان گیلان است. قدمت این حلوا به ۵۰۰ سال پیش میرسد و گیلانیها در روزهای خاص این حلوا را تهیه میکنند.
حلوا ضیابری در واقع یک نوع شیرینی سنتی گیلانی حساب میشود و بسیار متفاوت و خوشمزه است. این حلوا به صورت لایهای با خمیر تهیه میشود و در تالش برای سوغات و یا عزیزانی که از راه آمده باشند این حلوا ضیابری خوشمزه را تهیه میکنند. اما این حلوا در نواحی شاندرمن و ماسال نیز تهیه میشوند تهیه این حلوا کمی زمانبر است ولی نتیجه کار بسیار خوب و خوشمزه است.
مواد لازم برای تهیه حلوا ضیابری
آرد برنج ۱ و ۱/۴ پیمانه
شکر یک پیمانه
آب ۱/۲ پیمانه
جوهر لیمو یا آبلیموترش تازه ۱/۴ قاشق چایخوری
کره ذوبشده ۴ قاشق غذاخوری
گردو یک پیمانه
زیره یک قاشق غذاخوری
زنجبیل ۱/۲ قاشق غذاخوری
هل و دارچین در صورت دلخواه ۱/۲ قاشق چایخوری
طرز تهیه حلوا ضیابری
مرحله اول
ابتدا آرد برنج را داخل یک تابه الک کنید و به مدت ۱۰ دقیقه خوب آرد تفت دهید تا بوی خامی آرد از بین برود ولی اصلا نباید تغییر رنگ دهد. زمانسنج را کنار دست خود قرار دهید و روی حرارت ملایم آرد را تفت دهید. سپس از روی حرارت بردارید و داخل یک کاسه بریزید.
مرحله دوم
برای تهیه شربت آب و شکر را با هم مخلوط کنید و داخل یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. وقتی دانههای شکر حل شد آبلیموترش یا جوهر لیمو را اضافه کنید و با یک فرچه تمیز آبلیمو را مداوم دور قابلمه بزنید تا شکرک نزند. کف روی شربت را جدا کنید بعد از ۱۵ دقیقه کمی از شربت را با قاشق برداشته و صبر کنید تا خنک شود.
مرحله سوم
در ادامه کره را روی حرارت قرار دهید تا ذوب شود، سپس دوغ روی کره را مداوم بگیرید. حالا کره و شربت و آرد برنج تفت دادهشده را داخل کاسه ریخته و هر سه باید همدما یعنی گرم باشند. حالا آرد را داخل کاسه بریزید و کره و شربت را کمکم اضافه کنید تا آرد جمع شود. سپس خمیر را خوب ورز دهید تا نرم و لطیف شود و بعداز خمیر چانه بگیرید.
مرحله چهارم
در ادامه گردوی خردشده را داخل کاسه بریزید و زیره و زنجبیل و هل و دارچین و کمی آرد را کنار دست خود قرار دهید و روی سطح کار آرد بپاشید. روی هر چانه نیز کمی آرد ریخته و با وردنه به شکل مستطیل خمیر را باز کنید. سپس روی خمیر کمی گردو و زنجبیل و هل و دارچین بریزید و حالا خمیر را ابتدا از دو طرف بعد از بالا و پایین تا زده تا شبیه مربع شود. تمام خمیر را به این شکل آماده و تزیین کنید. برای تهیه شیرینیهای ساده، شونیز خرما با سه قلم مواد را درست نمایید.
نکات کلیدی در تهیه حلوا ضیابری
مهمترین عامل این حلوا گرم بودن شربت و کره و آرد است. اگر سرعت عمل کافی ندارید بهتر است همه مواد را خمیر نکنید و ابتدا چانه چانه خمیر را تهیه کنید و هر موقع احساس کردید شربت یا آرد یا کره سرد شدند، کمی روی حرارت قرار دهید.
میتوانید بهجای شربت از عسل رقیق شده با آب نیز استفاده کنید.
مواد میانی سلیقهای و قابل تغییر است.
با مقادیر فوق ۸ عدد حلوا ضیابری خواهید داشت.
دیدگاه