دیارمیرزا گزارش می‌دهد

روایتی از تاریخ یکی از عجایب هفتگانه گیلان+ تصاویر

روستای شامیلرزان تالش را بیشتر با یک عنوان زیارتی می شناسند و نباید آن را با روستایی به همین نام در شفت اشتباه گرفت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا شامیلرزان نام روستایی در بخش کرگانرود تالش است. این روستا در فاصله ۱۸ کیلومتری بازار خطبه سرا و محور ارتباطی تالش به آستارا واقع شده است. روستایی در جنگل که پیرامون یک بقعه شکل گرفته است.

معماری سنتی روستا و بقعه مربوط به کوهپایه غرب گیلان بوده و در میان دیدارکنندگان از این منطقه زبانزد است. دکتر منوچهر ستوده ایران شناس سرنشاس کشورمان با مشاهده این بقعه آن را در فهرست یکی از عجایب هفتگانه گیلان قرار داده است.

این مکان محل دفن عارفی بنام سید محمود دینوری از عرفای قرن پنجم هجری است که به سادات زیدی منسوب است. محل دفن وی از ۲ قسمت گنبد آجری با ملات ساروج، ایوان و نمازخانه چوبی تشکیل شده است. گنبدی که برخلاف گنبد سازی رایج در ایران که بر روی یک چهاردیواری ساخته میشده، به صورت یک تکه بر روی زمین قرار دارد. تاریخ ساخت گنبد به قرن هشتم در دوره ایلخانان و ساخت ایوان چوبی و نمازخانه به قرن ۱۰ هجری باز می گردد.

کنده کاریهای روی چوب و میلهای ستونها از دیگر جذابیتهای ساختمان چوبی نمازخانه است. درختان شمشاد که در بین مردم تالش به عنوان درخت آیینی معروف است در اطراف بنای این زیارتگاه و روستا کاشته شده که بنا بر اعتقاد این مردم نگهبان آنها از خطرات است.

علاوه بر بافت سنتی، فرهنگ مردم نیز تا حدود زیادی دست نخورده باقی مانده و مردم هنوز به زبان تالشی سخن می گویند. چشمه آب درمانی روستا که بوسیله داغ کردن سنگ گرم می شود از جاذبه های دیدنی این نقطه دیدنی اما فراموش شده است.

گفتنی است روستای شامیلرزان تالش را بیشتر با یک عنوان زیارتی می شناسند و نباید آن را با روستایی به همین نام در شفت اشتباه گرفت.

بقعه تاج الدین خیوی (آستارا) ۲.بقعه شامیلرزان(تالش) ایسپی مزگت(رضوانشهر) قلعه رودخان(فومن) گنبد پیرمحله (املش) بقعه ابوجعفر ابیض(چابکسر) و تورال دیلمان از دید منوچهر ستوده به عجایب هفتگانه معماری گیلان در کتاب ۷ جلدی از آستارا تا استرآباد نام برده شده است.

 

Share