اختصاصی دیارمیرزا؛

وقتی سنگ بزرگ علامت نزدن است | رشت و پیشنهاد پروژه ۲۵۰ میلیون دلاری زباله سوز!

شورای شهر رشت از انعقاد تفاهمنامه مجموعه مدیریت شهری رشت با نماینده انحصاری شرکت Reccontec آلمان در حوزه پسماند در قالب سرمایه‌گذاری مشترک ایران و آلمان خبر داده است!

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، درحالی که هنوز وضعیت احداث زباله سوز سراوان رشت توسط شرکت تی تی اس در هاله ای از ابهام است، شورای شهر رشت از انعقاد تفاهمنامه مجموعه مدیریت شهری رشت با نماینده انحصاری شرکت Reccontec آلمان در حوزه پسماند خبر داده است!

موضوع احداث زباله سوز در رشت را شاید بتوان یکی از پرابهام ترین پروژه‎های مدیریت شهری در ایران نام برد، تا جایی که حتی مرحوم رئیسی رئیس جمهور فقید کشورمان نیز در دوره ای خواستار بررسی مجدد قرارداد این پروژه شده بود.

به گزارش دیارمیرزا، داستان از این قرار است که قرارداد خرید تجهیزات زباله سوز در سال ۱۳۹۲با شرکت تی تی اس برای سوزاندن ۶۰۰ تن زباله و با مبلغ ۴۵ میلیون دلار منعقد شد و قرار بود که ظرف مدت ۲۷ ماه این پروژه به اتمام برسد!

این قرارداد به صورت مشارکت بوده و از مبلغ کل، ۱۳ میلیون دلار آن در تعهد شرکت است و با پرداخت ۱۲.۵ میلیون دلار (معادل ۲۵ درصد قرارداد) قرار بود که کار روند اجرایی خود را آغاز کند که بنابر اعلام شهردار رشت در سال ۱۴۰۲ تنها ۹.۶ میلیون دلار پرداخت شده است تا زباله سوز همچنان در نقطه صفر باقی بماند!

مروری بر نشست شهریور ماه

نیمه نخست شهریورماه، جمعی از نمایندگان شرکت آلمانی Reccontec با حضور در ساختمان شورای شهر رشت و طی دیدار با رئیس و جمعی از اعضای شورا تمایل خود را به منظور احداث زباله سوز رشت اعلام کردند.

بنابر اعلام سایت شورای شهر رشت؛ در آن نشست “رضا فرج‌زاده، معماری نماینده شرکت آلمانی با اشاره به اینکه ما به صورت سرمایه‌گذاری در خصوص زباله سوز همکاری می‌کنیم اظهار کرده بود: طبق بررسی‌ها متوجه شدیم که در پهنه رشت حدود یکهزار و صد تن زباله در طول روز تولید می‌شود و بیش از ده سال است که شرکت تی تی اس با این شهر بابت احداث زباله سوز قرار داد منعقد کرده اما هنوز به نتیجه نرسیده است. در دستگاه زباله سوز فرآیند MYT نیازی به جداسازی و تفکیک پسماند نیست، حضور زباله‌یاب‌ها برای برخی از شرکت‌های زباله سوز یک دغدغه است و چون این افراد زباله‌های ارزشمند را جداسازی می‌کنند، بنابراین درآمدی که از این سیستم‌های پردازش حاصل می‌شود بسیار کاهش پیدا می‌کند و برخی از شرکت‌ها به مسئله زباله‌های تفکیکی توجه دارد اما شرکت ما هیچ وابستگی به این فرایند ندارد.

فرج‌زاده با اشاره به اینکه در فرایند احداث زباله سوز توسط شرکت ما نیازی به زمین بسیار بزرگی نیست افزود: هدف اصلی در این فرایند رسیدن به حداکثر تولید انرژی است و بر عکس بسیاری از دیگر شرکت‌ها که به مسئله تفکیک زباله توجه دارد ما به تولید انرژی و برق توجه داریم. شیشه و…جداسازی می‌شوند و در بخش دیگری از این پردازش سیستم ار دی اف سوز وجود دارد که ارزش حرارتی بالایی را تولید می‌کند و متعاقب آن در میزان تولید انرژی نیز نقش دارد و در صورت توافق تمامی مراحل احداث زباله سوز را طی مدت زمان دو سال به اتمام می‌رسانیم و همچنین اعلام می‌کنیم زباله سوزی که توسط شرکت ما احداث می‌شود به واسطه نوع عملکرد دستگاه‌ها تقریبا هیچ گونه گاز و بوی نامطبوعی بابت زباله سوزی بر جا نمی‌گذارد“.

حالا به فاصله یک ماه از جلسه نخست شورای شهر رشت اعلام کرده که “در دیدار مدیریت شهری رشت با نماینده انحصاری شرکت Reccontec آلمان که صاحب تکنولوژی M.Y.T در حوزه امحاء کامل پسماند و استحصال انرژی است مقرر گردید با توجه به اتفاق نظر اعضای حاضر در این جلسه، تفاهم نامه ای مبنی بر تعیین تکالیف طرفین با محوریت پسماند طی یک هفته آینده مبادله شود.

در نشست ۱۰ مهر ۱۴۰۳ چه گذشت؟

محمد حسین واثق کارگرنیا رئیس شورای شهر رشت با اشاره به اینکه معضل پسماند رشت و گیلان یک دغدغه قدیمی است، اظهار کرده که در شرایط مالی حاکم بر شهرداری تامین اعتبار یکصد و سی میلیون یورویی که سهم شهرداری رشت در این پروژه مشارکتی با شرکت آلمان است با مشکلاتی مواجه است و باید با استفاده از ظرفیت‌های نمایندگان مجلس و دولت بعنوان یک پروژه ملی مطرح تا برای اجرای آن با مشکل مواجه نشویم.

کارگرنیا با اشاره به اینکه قرار است این پروژه در شهر رشت به صورت پایلوت در کشور اجرایی شود گفت: البته این زباله سوز در چند کشور اجرایی شده و حسب بررسی‌های انجام شده عملکرد موفقی دارد و در صورت اجرا مشکل پسماند رشت و بسیاری از شهرهای همجوار حل خواهد شد.

شهردار رشت نیز در این نشست با اشاره به اینکه نماینده شرکت آلمانی به دغدغه پسماند کاملا اشراف دارد، اظهار کرد: دغدغه پسماند در شهرهای شمالی کشور بیشتر به چشم می‌آید.

رحیم شوقی با بیان اینکه شهرداری رشت در حال حاضر برای اجرای پروژه چهل میلیون دلاری زباله سوز قبلی با مشکل مواجه شده است افزود: ما نواقص و مشکلات را می‌شناسیم و ظرفیت پسماند رشت و شهرهای اطراف به اندازه‌ای است که چنانچه با شرکت قبلی ادامه فعالیت دهیم، بتوانیم با یک شرکت دیگر نیز قرار داد ببندیم.

وی با اشاره به اینکه برای دریافت چهل میلیون دلار اعتبار بابت احداث زباله سوز چینی نشست‌هایی با دولت برگزار شده است گفت: شرکت چینی تقاضای چهل میلیون دلار را مطرح کرده و با شرایط اقتصادی حاکم تداوم همکاری و تزریق اعتبار مجدد با آنان گویا به صرفه‌تر است، مگر اینکه شرکت آلمانی بابت یکصد و سی میلیون یورو سهم شهرداری رشت در این مشارکت پیشنهادی به صرفه ارائه کند.

شهردار رشت به تضامین مربوط به وام برای احداث زباله سوز اشاره کرد و گفت: شهرداری از لحاظ ملک آنقدر غنی نیست که تضامین بسیار بزرگ ارائه کند ولی مکانی احداث زباله سوز را می‌توانیم به عنوان تضمین وام معرفی کنیم.

وی به پیشنهاد فروش انرژی تولید شده از زباله از سمت این شرکت آلمانی اشاره کرد و گفت: شرکت‌های متقاضی برای دریافت انرژی برق بسیار از زباله فراوان هستند.

حسن کریمی کرنق رئیس کمیسیون بهداشت، محیط زیست و خدمات شهری شورای رشت نیز در این نشست با اشاره به اینکه از دیدگاه شهروندی باید بگوییم که رشت در حال حاضر در بخش پسماند بسیار وضعیت نامناسبی دارد اظهار کرد: امیدواریم پس از کارشناسی‌ها و بررسی مباحث فنی مسئله احداث زباله سوز به سرانجام برسد و این دغدغه بزرگ پس از سال‌ها مرتفع شود.

دیگر عضو شورای اسلامی شهر رشت نیز در این نشست با اشاره به اینکه احداث زباله سوز از سال‌ها پیش در گیلان مطرح شد؛ اظهار کرد: متاسفانه بی‌توجهی‌هایی که در آن دوران صورت گرفت تبعاتش را شامل حال نمایندگان مجلس و شورا در این دوره کرد و انتظار می‌رود هم در بحث فاینانس و هم نحوه قرارداد این زباله سوز توجه و دقت بیشتری معطوف شود.

نادر حسینی با بیان اینکه اگر این بار نیز در روند احداث زباله سوز جدید مشکلی ایجاد شود تبعات بیشتری دارد افزود: باید تمامی مباحث ریز به ریز بررسی شود تا بعد مشکلی ایجاد نشود.

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای رشت نیز در این نشست با اشاره به اینکه باید تمامی جوانب سرمایه‌گذاری مشارکتی در این پروژه بررسی شود، اظهار کرد: زباله یک دغدغه بزرگ برای شهرها بالاخص شهرهای شمالی کشور است.

سید شمس شفیعی با بیان اینکه باید اجرای روش‌های پیشنهادی سرمایه‌گذاری در این پروژه مشخص شود افزود: شهرداری با تعامل با دیگر دستگاه‌ها باید زمین اجرای این پروژه را نیز در اختیار بگذار و باید به مباحث دیگری همچون تولید انرژی از این محل نیز توجه داشته باشد.

نماینده شرکت Reccontec آلمان نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از تعامل شورا و شهرداری رشت با اشاره به اینکه پروژه پیشنهادی در قالب سرمایه‌گذاری مشترک ایران و آلمان است، اظهار کرد: آورده مورد نظر شرکت آلمانی از مجموع دویست و پنجاه میلیون یورو یکصد و بیست میلیون یورو و سهم شهرداری رشت نیز یکصد و سی میلیون یورو است.

پرویز شاه آبادی با بیان اینکه از مبلغ یکصد و سی میلیون یورو که سهم شهرداری رشت در این پروژه مشارکتی است با شهرداری مساعدت می‌کنیم افزود: قرار است این مبلغ از محل اعتبارات شرکت آلمانی به صورت فاینانس به شهرداری رشت کمک شود و بازپرداخت آن به صورت دو سال تنفس و سه سال بازپرداخت است.

وی با تاکید به اینکه زباله طلای کثیف است، تصریح کرد: طبق برآوردهای اولیه چنانچه روزانه یکهزار تن زباله به این زباله سوز وارد شود برابر با بیست مگاوات برق از ظرفیت فرض شده تولید می‌شود و طبق قوانین و ابلاغیه‌های موجود مقرر است قرارداد خرید تضمینی برق از سوی ساتبا (سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی ایران) به عنوان زیر مجموعه مربوط به وزارت نیرو به مدت بیست سال منعقد شود.

نماینده شرکت Reccontect آلمان افزود: همچنین قرار داد ساخت، بهره برداری و پشتیبانی فنی شرکت آلمانی به همراه نماینده محلی خود نیز در مرحله اول در قالب قرار داد. (E. p. C+F) است.

شاه آبادی به زمان انجام مطالعات مربوط به احداث این زباله سوز در رشت اشاره کرد و گفت: زمان مطالعات ۶ ماه و زمان ساخت و بهره برداری از این زباله سوز دو سال به طول می‌انجامد.

نماینده شرکت آلمانی با بیان اینکه درطول یک سال کمتر از پنج درصد دورریز در این دستگاه باقی می‌ماند افزود: این زباله سوز شاهکار تکنولوژی است و دور ریزی که خروجی آن است اصلا قابل قیاس با دیگر دستگاه‌ها نیست.

وقتی ”سنگ بزرگ علامت نزدن است“

ضرب‌المثل‌ها نشان می‌دهد که قدیمی‌ها اشراف کاملی بر رفتارهای اجتماعی داشته‌اند و آگاهی گذشتگان زمینه ساخته شدن این ضرب‌المثل‌ها و رواج آن شده است و این موضوع سینه به سینه گشته تا به امروزی‌ها رسیده و همچنان هم کاربرد دارد!

در روزی از روزهای قدیم ملانصرالدین با فردی درگیر شد و با یکدیگر دعوای سختی کردند. ملانصرالدین از دست فرد عصبانی شد و با یکدیگر قرار گذاشتند تا آخر هفته در میدان شهر با هم جنگی را میان مردم ترتیب دهند تا زور فرد قوی معلوم شود. چند روز گذشت و زمان درگیری آن‌ها فرا رسید و علاوه بر این دو، مردم زیادی برای مشاهده درگیری این دو نفر در میدان جمع شده بودند.

ملانصرالدین با خود فکر کرد و گفت: من که نمی‌دانم زور او چقدر می‌باشد، پس بهتر است با برداشتن و پرتاب یک سنگ بزرگ، بازی را برنده شود و افراد به او احترام بگذارند اما وقتی که خواست آن را بلند کرده و بیندازد، دید که هیچ زوری برای برداشتن و پرتاب کردن این سنگ بزرگ ندارد.

افراد حاضر در میدان نظاره گر این ماجرا بودند و زمانی که دیدند ملانصرالدین زوری برای بلند کردن سنگ ندارد گفتند: سنگ بزرگ علامت نزدن است. هدف آن‌ها از گفتن این حرف این بود که او می‌خواست کاری را انجام دهد که خارج از توانش بود.

اینجاست که باید از اعضای شورای شهر رشت این سوال را پرسید که وقتی دولت از سال ۹۲ تاکنون ۱۲.۵ میلیون دلار بابت قراداد اجرای زباله سوز به شرکت تی تی اس را پرداخت نکرده چطور میخواهد در این شرایط اقتصادی و باتوجه به محدودیتهای مالی ۱۳۰میلیون دلار به یک شرکت آلمانی پرداخت کند؟!

به نظر می رسد حکایت ملانصرالدین و آن سنگ بزرگ اینجا هم صدق می کند!

 

Share