انواع بواسیر + روشهای درمان هموروئید

بواسیر یا همان هموروئید (hemorrhoids) نوعی بیماری مقعدی است که میتواند با نشستن بیش از اندازه و یا یبوست در ارتباط باشد.

بواسیر چیست؟

بواسیر یا همان هموروئید (hemorrhoids) نوعی بیماری مقعدی است که میتواند با نشستن بیش از اندازه و یا یبوست در ارتباط باشد. این بیماری به دلیل متورم شده و یا گشاد شدن دیواره سیاهرگ های کانال مقعد ایجاد می‌شود. بنابراین یک زائده گوشتی و متورم را ایجاد می کند. درد و خونریزی مقعد مهمترین علائم این بیمار هستند. در ادامه قصد داریم به بررسی بیشتر این بیماری و نیز راه های درمان آن بپردازیم :

انواع هموروئید

التهاب، تورم و یا بزرگ شدن سیاهرگ ها در مقعد تحت عنوان هموروئید شناخته می‌شود. بسته به اینکه این سیاهرگ دقیقاً در کدام بخش مقعد قرار گرفته، این بیماری به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم میشود.

  • بواسیر داخلی : این نوع بواسیر داخل کانال مقعد و یا همان رکتوم ایجاد میشود. این نوع از ابتدا علائم شدیدی را ایجاد نمیکند، اما دسته ای بیماران دچار خونریزی خواهند شد. این نوع هموروئید دارای ۴ درجه مختلف است. در ابتدا کامل داخل مقعد قرار داشته و به تدریج دچار افتادگی شده و از مقعد بیرون میزند. در شدیدترین حالت حتی با فشار دست هم به داخل برنمی گردد.
  • بواسیر خارجی : این نوع سیاهرگ های خارج از مقعد و زیر پوست آن است که دچار تورم و التهاب شده است. این بیماری به علت قرار گرفتن در ناحیه ای معمولاً از همان ابتدا علائم شدیدی مثل درد و خونریزی را ایجاد میکند.  برای آشنایی با نحوه درمان بواسیر خارجی اینجا کلیک کنید.

علائم بواسیر

علائم و نشانه های این بیماری می تواند شما را از وجود آن مطلع نماید، اما در برخی موارد این علائم در نتیجه بیماری های مشابه دیگری ایجاد شده است. بنابراین به این علائم اکتفا نکنید، و در اولین فرصت جهت بررسی علائم به پزشک معالج مراجعه نمایید.

رایج ترین علائم و نشانه های هموروئید عبارتند از :

  • درد شدید در مقعد و اطراف آن
  • خونریزی مقعد و یا مشاهده لکه خون روی مدفوع
  • خارش و سوزش مقعد
  • مشاهده توده گوشتی بیرون زده از مقعد
  • ایجاد ناحیه متورم و قرمز رنگ در اطراف دریچه مقعد
  • احساس ناکامل بودن دفع مدفوع و نیاز مکرر

برای درمان هموروئید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده هر یک از علائم و نشانه هایی که در بخش قبل به آن پرداخته شد، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. علائمی مثل خونریزی در اکثر موارد در نتیجه ی هموروئید ایجاد میشود، اما این احتمال هم وجود دارد، که ناشی از بیماریهای خطرناک دیگری مثل سرطان باشد. بنابراین مراجعه به پزشک یک لزوم است.

برای درمان میتوانید در شروع فرآیند به پزشک عمومی مراجعه کنید. این پزشک پس از بررسی وضعیت و علائم و نشانه ها، بیمار را به متخصص جراح عمومی ارجاع میدهد. اما بیماران میتوانند به جهت صرفه جویی در زمان و هزینه ها از همان ابتدا با متخصص جراح عمومی مشورت کنند.

دلایل ایجاد بواسیر

دلایل ایجاد این بیماری در هر شخص بسته به وضعیت فرد متفاوت ارزیابی میشود. اما به طور کلی می توان گفت هر عاملی که فشار زیادی را به مقعد وارد کند، علت این بیماری است. رگ های مقعد و خارج از آن به شدت حساس هستند، وارد کردن فشار به آنها موقع دفع میتواند باعث متورم شدن دیواره آنها شود.

 به همین ترتیب رایج ترین علت این بیماری یبوست مداوم و مزمن است. از دیگر علائم و نشانه ها میتوان به این موارد اشاره کرد:

  • یبوست و اسهال مزمن
  • بارداری
  • زایمان به خصوص زایمان طبیعی
  • رابطه مقعدی
  • طولانی مدت نشستن

افراد در معرض خطر

تجربه نشان داده، افرادی با شرایط زیر بیشتر از دیگران در معرض خطر این بیماری قرار دارند:

  • افرادی که اضافه وزن دارند.
  • زنان بیشتر از مردان در معرض خطر این بیماری قرار دارند.
  • افرادی که تحرک کمتری دارند، بیشتر در معرض خطر هستند.
  • سالمندان بیشتر از جوانان در معرض خطر این بیماری هستند.

روشهای تشخیص

تشخیص این بیماری توسط پزشک کار چندان پیچیده ای نیست! و معمولاً هم نیازی به آزمایشات خاص ندارد. جهت تشخیص این بیماری پزشک در ابتدا سابقه خانوادگی و شخصی فرد را بررسی کرده و سپس معاینات لازم را انجام می دهد و معاینه این بیماری با معاینه انگشتی مقعد انجام میشود. در این روش معاینه پزشک پس از پوشیدن دستکش و چرب کردن انگشت، یکی از انگشتان را وارد مقعد کرده تا احتمال وجود توده را بررسی کند. در مواردی نیز با استفاده از آناسکوپ که وسیله ای مخصوص برای بررسی کانال آنال است، مقعد را معاینه می‌کند.

راه های درمان بواسیر

برای درمان این بیماری شاید در مراحل اولیه و خفیف بتوان با راه های خانگی علائم این بیماری را تسکین داد، اما این عارضه از بیماری های پیشرونده است که باید هرچه سریع تر درمان شود، در غیر این صورت پیشرفت کرده و درمان را پیچیده تر میکند. برای درمان روشهای مختلفی وجود دارد؛ که در ادامه هر یک را معرفی می کنیم:

درمان سرپایی بواسیر با لیزر

بهترین روش درمان هموروئید است که سرپایی است و بدون درد یا خونریزی این بیماری را درمان میکند. در این روش با تابش بی وقفه اشعه لیزر بواسیر کوچک شده و برداشته میشود. لیزر بدون ایجاد برش، عوارض بعدی و یا عفونت این بیماری را درمان میکند.

عمل جراحی بواسیر

عمل جراحی روش سنتی و قدیمی تر درمان این بیماری است. در این روش با استفاده از تیغ جراحی توده هموروئید برش داده شده و از مقعد خارج می‌شود. این درمان علاوه بر درد و خونریزی عین و پس از عمل میتواند، عوارض دیگری را نیز برای بیمار به همراه داشته باشد. به طور مثال از آنجایی که مقعد ناحیه ای حساس است، ایجاد برش مقعد می‌تواند به اعصاب آن آسیب زده و باعث ایجاد بیماریهای مختلفی از جمله بی اختیاری در کنترل مدفوع شود.

روشهای خانگی

روشهای خانگی درمان این بیماری راه قطعی برای درمان نیستند، اما میتوانند در بهبود علائم این بیماری موثر باشد. از روشهای خانگی درمان این بیماری می توانیم به این موارد اشاره کنیم:

  • مصرف فیبر کافی : فیبر ماده ای است که در بدن انسان هضم و جذب نمیشود. این ماده در انواع میوه ها، سبزیجات یافت شده و می تواند تاثیر بسیار زیادی در رفع یبوست داشته باشد. هر فرد باید به طور متوسط ۳۰ الی ۳۵ گرم فیبر در طول روز مصرف نماید.
  • نوشیدن آب کافی : نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب در طول روز میتواند در رفع یبوست موثر باشد. از نوشیدن مایعاتی مثل قهوه و نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنید.
  • ورزش : همان طور که اشاره شد، یکی از علت های اصلی این بیماری بی تحرکی است. ورزش و تحرک کافی میتواند از تضعیف عضلات مقعد جلوگیری کرده و میتواند در درمان این بیماری هم موثر باشد.
  • نشستن در آب گرم : قرار دادن ناحیه ی مقعدی در آب گرم میتواند با افزایش سرعت گردش خون در مقعد، به افزایش سرعت بهبودی کمک کرده و نیز در کاهش فوری درد بسیار موثر است.
  • کمپرس سرد : سرما یکی از راه های کنترل درد است. برای این منظور چند قطعه یخ را درون کیسه ای پلاستیکی قرار داده و برای چند دقیقه روی مقعد قرار دهید.

رابربند

رابربند به معنی بستن باند لاستیکی دور هموروئید است. این درمان که توسط دستگاهی مخصوص انجام میشود، با بسته شدن باند لاستیکی گردش خون در این ناحیه را متوقف و به از بین رفتن این بیماری کمک ویژه ای می نماید.

اکثرا بیمارانی که به این روش درمان شده اند، از درد شدید پس از آن شکایت داشته اند.

Share