راهنمای استفاده از دستگاه جوجه کشی در استان های شمالی
برای رسیدن به بیشترین بازدهی در جوجه کشی بهتر است ابتدا دستگاهی را انتخاب کنید که سیستم رطوبت رسانی و تنظیم دما و رطوبت آن سازگار با آب و هوای منطقه باشد.
در مناطقی که آب و هوای بسیار مرطوبی دارند، جوجه کشی تحت شرایط خاصی باید انجام گیرد. در بیشتر استان های شمالی از جمله مازندارن، گیلان و گلستان به ویژه شهرستان هایی مثل رشت، بابلسر، بندر انزلی و دیگر شهرهایی که نزدیک سواحل دریای خزر هستند، آب و هوای نسبتا مرطوبی را تجربه میکنند. رطوبت نسبی هوا در این شهرستان ها با گرم شدن هوا شدت بیشتری پیدا میکند و معمولا با شروع فصل بهار، رطوبت نسبی در اکثر مناطق شمالی افزایش می یابد. در استان های شمالی ایران پرورش طیور مختلف بسیار رایج است بعنوان مثال گیلان یکی از قطب های مهم تولید بوقلمون در کشور می باشد. در شهرستان هایی که آب و هوای مرطوبی دارند، برای کنترل رطوبت دستگاه جوجه کشی اقدامات خاصی باید انجام داد.
دما و رطوبت دو عامل بسیار مهم در جوجه کشی از پرنده های مختلف می باشند. انچه که در استان های شمالی باعث کاهش راندمان جوجه کشی میشود، رطوبت بسیار بالای برخی مناطق است. برای تأمین رطوبت در تمام دستگاه های جوجه کشی از یک مکانیزم رطوبت ساز حتما استفاده میشود. در شهرهایی که آب و هوای مرطوب دارند، هوای مرطوب در کنار رطوبتی که خود دستگاه جوجه کشی تولید میکند، باعث ایجاد شرایط خطرناک برای تخم های نطفه دار میشود که نتیجه آن تلف شدن جوجه ها در داخل تخم میباشد.
دستگاه های جوجه کشی مناسب برای مناطق شمالی کشور
برای رسیدن به بیشترین بازدهی در جوجه کشی بهتر است ابتدا دستگاهی را انتخاب کنید که سیستم رطوبت رسانی و تنظیم دما و رطوبت آن سازگار با آب و هوای منطقه باشد. لیستی از این دستگاه های جوجه کشی که با آب و هوای مرطوب و شرجی استان گیلان، مازنداران و گلستان سازگار می باشند را در صفحه https://joojekeshi.com/ مشاهده کنید.
راه های کاهش رطوبت دستگاه جوجه کشی در مناطق مرطوب
تمام دستگاه های جوجه کشی به نحوی طراحی میشوند که فقط قابلیت افزایش رطوبت را دارند و هیچ یک از آنها توان رطوبت گیری را ندارد. برای همین باید دستگاه جوجه کشی در یک محیط با رطوبت معمولی نصب شود. اگر آب و هوای منطقه شما بسیار مرطوب است، راندمان کمتری در جوجه کشی به دست خواهید اورد. برای کاهش رطوبت در مناطق مرطوب مثل رشت و بابلسر، بندر انزلی و غیره ابتدا باید یک محیط مناسب برای دستگاه فراهم کنید. برای کاهش رطوبت محیط میتوان از اسپلیت در حالت dry بهره برد. در قدم بعدی نوع سیستم رطوبت ساز دستگاه بسیار مهم است.

کاهش سطح بالای آب برای تبخیر کمتر
اگر سیستم رطوبت ساز ماشین جوجه کشی از نوع دستی و ساده است، باید به مقدار کم آب به داخل دستگاه اضافه کنید. در برخی مدل ها یک ظرف آب برای تولید رطوبت در داخل دستگاه جایگذاری میشود که در تماس با هوای گرم، رطوبت داخل دستگاه، افزایش پیدا میکند. اگر آب زیادی در داخل دستگاه باشد مطمئنا رطوبت بیشتری از آن تولید خواهد شد.
یکی از روش های کاهش رطوبت در این دستگاه ها، کوچک کردن سطح بالای ظرف آب می باشد. بدین معنی که باید سطحی که باد گرم به آن می وزد را محدود کرد. برای اینکار میتوان لایه ای نازک طلق یا فویل و یا چیزی مشابه استفاده کرد تا آب کمتر با باد گرم در تماس باشد. عمق آب برای تولید رطوبت در دستگاه جوجه کشی مهم نیست بلکه مهم سطح بالای آب می باشد که تعیین میکند چه مقدار اب در هوا تبخیر میشود. لذا با محدود کردن سطح بالای آب میتوان مانع از افزایش بیش از حد رطوبت توسط خود دستگاه شد.
اما اگر سیستم رطوبت ساز دستگاه جوجه کشی از نوع اتوماتیک می باشد؛ همچون رطوبت ساز التراسونیک یا پمپ آب، بهتر میتوان رطوبت جوجه کشی را کنترل کرد. چون این رطوبت سازها سیستمی مجزا داشته و بخش رطوبت ساز زمانی فعال میشود که سطح رطوبت پایین باشد.
در سیستم های رطوبت ساز که دارای المنت حرارتی بوده و به شکل تبخیری عمل میکنند نیز راحت تر میتوان مانع از افزایش رطوبت داخل دستگاه شد. بصورت اصولی در بیشتر دستگاه ها که سیستم رطوبت ساز اتوماتیک دارند، برق سیستم رطوبت ساز ازطریق برد جوجه کشی کنترل میشود و فقط در صورت نیاز رطوبت ساز روشن/خاموش میگردد.
اثر رطوبت بالا در جوجه کشی
در طول فرایند جوجه کشی برای جلوگیری از بزرگ شدن یا کوچک شدن بیش از حد کیسه هوایی و برای رشد متعادل جنین، سطح رطوبت باید هم در طول دوره ستر و هم در طول دوره هچر به درستی تنظیم شود. رطوبت مورد نیاز برای جوجه کشی از پرندگان مختلف تقریبا نزدیک به هم میباشد. زمانیکه رطوبت جوجه کشی بسیار بالا باشد، تخم نطفه دار رطوبت کمتری از دست داده و جوجه داخل تخم درشت تر خواهد بود. در نتیجه کیسه هوایی بیش از حد کوچک شده و تنفس جوجه را تحت تأثیر قرار میدهد، که در این حالت جوجه در معرض خفگی قرار خواهد گرفت.

همچنین در اثر رطوبت بیش از حد، احتمال فلج شدن جوجه و بد فرم شدن پاهای او به دلیل فضای بسیار کم داخل تخم و نرم بودن مفصل ها و استخوان ها بسیار بالاست. در شرایط دمایی بسیار مرطوب، جوجه ها معمولا به سختی از پوسته تخم خارج میشوند.
شرایط استاندارد برای عملکرد بهینه دستگاه های جوجه کشی دمای ۲۵ درجه و رطوبت ۵۰ درصد می باشد. زمانیکه رطوبت محیط بیرون بالای ۶۰ درصد باشد و رطوبت ساز خود دستگاه هم فعال باشد، قطعا رطوبت داخل دستگاه بسیار بالا خواهد رفت. دستگاه جوجه کشی به دلیل تهویه ای که دارد با هوای اطراف خود در تبادل است.
دیدگاه