رکود هتلها و تخفیفهای ۵۰ درصدی برای توریستها
تخفیفهای موجود مشمول همه افراد داخلی و خارجی است و تنها مسافران ایرانی را دربرنمیگیرد، چراکه هتلها درحال حاضر در رکود به سر میبرند، به همین جهت تخفیفهایی را قرار میدهند تا از این طریق بتوانند به بقای خود ادامه دهند.
اما جریان تخفیفها از چه قرار بوده، تخفیفهای ۴۰درصدی و ۵۰درصدی که به هنگام رزرو اتاق مشاهده میکنیم، آیا تنها برای مسافران داخلی است یا نه گردشگران خارجی هم مشمول چنین تخفیفاتی میشوند. رئیس اتحادیه هتلداران در این زمینه معتقد است: «تخفیفهای موجود مشمول همه افراد داخلی و خارجی است و تنها مسافران ایرانی را دربرنمیگیرد، چراکه هتلها درحال حاضر در رکود به سر میبرند، به همین جهت تخفیفهایی را قرار میدهند تا از این طریق بتوانند به بقای خود ادامه دهند.» او در خاتمه اضافه میکند: «هتلها در صورتی میتوانند از سود برخوردار شوند که ضریب اشغال اقامت بیش از ۵۰درصد باشد تا از سود هم برخوردار شود.»
البته قیمت بهترین هتلهای ایران برای توریستهای خارجی گرانتر از شهروندان ایرانی نیست، مگر آنکه تخلفی در کار باشد.بر اساس قانونی که سازمان میراثفرهنگی و گردشگری برای هتلهای ایرانی گذاشته است، هتلهای ایرانی موظف هستند اجارهبهای اتاقهایشان را براساس ریال یا معادل ریال دریافت کنند. حرمتالله رفیعی، رئیس انجمن دفاتر مسافرتی و گردشگری ایران با اعلام این موضوع به «شهروند» میگوید: «همه هتلها موظفند از گردشگران ریال دریافت کنند و تنها در صورتی که ریال نداشته باشند، هزینه اقامت به ریال حساب میشود و دلار دریافت میکنند، در غیر این صورت این موضوع تخلف محسوب شده و با هتلداران برخورد میشود.»
او در ادامه با اشاره به اینکه نهتنها در ایران بلکه در جایجای دنیا پول ملی آن کشور برای اقامت دریافت میشود، در این زمینه توضیح میدهد: ممکن است برخی از هتلها به جای ریال، دلار دریافت کنند، اما تخلف است و بار سنگینی برایشان به دنبال دارد، به همین جهت برای جذب مسافران داخلی و خارجی به چنین کاری دست نمیزنند. بخصوص برای مسافرانی که برای انجام اعمال جراحی به کلینیک های زیبایی مراجعه می کنند.
ریزش ریال،هتلهای ایران را برای خارجیها ارزان کرد
البته تا پیش از ریزش ۶۰درصدی ارزش ریال قیمت هتلهای ایران نسبت به کشورهای همسایه بالاتر بود و همین موضوع انتقادهای زیادی را بین فعالان صنعت گردشگری به دنبال داشت. بنا به گفته رفیعی مالیاتها و عوارض سنگین و البته نرخ تورم ایران که برخلاف بسیاری از کشورهای جهان معمولا دو رقمی است، باعث میشد هزینه هتلهای ایران نسبت به کشورهای همسایه چندان باصرفه نباشد.
رئیس انجمن دفاتر مسافرتی و گردشگری با یادآوری ریزش ارزش ریال و متعادلشدن قیمت هتل برای توریستهای خارجی به «شهروند» میگوید: «برای آنکه قیمت هتل برای گردشگران ایرانی هم کاهش داشته باشد، دولت باید تدبیری در نظر بگیرد و در مواردی چون عوارض و مالیات تخفیفهایی قائل شود تا سفر برای مسافران داخلی و خارجی ارزانتر شود و از این طریق بتوانیم جذب گردشگر داشته باشیم. بهترین موسسات مهاجرت
هتلها بهرهای از ریزش ارزش ریال نداشتند
این روزها بیشتر شغلها به خاطر کاهش ارزش پول ملی و تحریم با عدیدهای از مشکلات دستوپنجه نرم میکنند، اما در این میان به نظر میرسد گردشگری سهم خوبی پیدا کرده و رشد مناسبی داشته است.محمدعلی فرخمهر، رئیس اتحادیه هتلها و هتلآپارتمانها در این زمینه به «شهروند» میگوید: «امسال رشد توریست داشتهایم، اما به معنای آن نیست که گردشگران در هتل اقامت میکنند.»
او در ادامه اضافه میکند: «البته باید در نظر داشت رشد موجود تنها برای جذب توریست بوده، نه برای هتلها و هتلداران زیرا قوانین حاکم در هتلها باعث به وجود آمدن محدودیتهایی برای گردشگران میشود، همین امر موجب شده تا توریستها به مکانهای غیرمجاز و خانههای اجارهای روی آورند.» فرخمهر با اشاره به ریزش ارزش لیر ترکیه و البته سیاستهایی که این کشور برای جذب گردشگر در نظر گرفته است، تاکید میکند: «اگرچه ارزش پول ملی کاهش پیدا کرده و انتظار میرفت که شاهد موج انبوه گردشگران باشیم، اما کشورهایی چون ترکیه نیز بیکار ننشستهاند و مدام با معافیتهای متعدد در بخش گردشگری خود قیمت خدمات را پایینتر میآورند، ضمن اینکه باید به نکته مهمی چون زیرساختها نیز توجه کرد، به هر روی زیرساختهای لازم در کشور ما آنچنان که باید فراهم نیست و این نیازمند یک برنامهریزی و سرمایهگذاری بلندمدت دولت است.»
او میافزاید: «بعد از توافق برجام میزان گردشگران خارجی در ایران حدود ۲۰ تا ۳۰درصد افزایش داشته است، هرچند بازهم اگر بیشتر دقیق شویم، میبینیم بیشتر تجار و بازرگان بودهاند تا گردشگر تفریحی که آن هم با وجود تحریمها با کاهش چشمگیری مواجه شدیم. همچنین باید در نظر داشت هماکنون گردشگری در ایران افزایش پیدا کرده، البته تحریمها موجب شده از تعداد گردشگران اروپایی کم و بر تعداد توریستهای آسیای مانند عراقی، هندی و ….. افزوده شده است.»
۳۰ درصد افزایش توریستهای خارجی ایران
آمارهای رسمی هم البته حاکی از افزایش توریستهای خارجی ایران است. محمد محب خدایی، رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفته است: «آمار گردشگران خارجی امسال نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته ۳۰درصد رشد داشته است. عددی که با توجه به رشد منفی سال ۹۶ و اظهارات تورگردانها درباره افزایش تعداد تورهای کنسلشده پس از اعتراضات زمستان گذشته و خطونشانهای ترامپ علیه ایران، دور از انتظار است.»
دیدگاه