وزیر خارجه آمریکا: تا بازگشت به برجام راه زیادی داریم

بلینکن: واشنگتن تنها زمانی به برجام برمی‌گردد که تهران به تعهداتش عمل کند!

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه جدید ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه هشدار داد، واشنگتن تنها هنگامی‌که تهران تعهدات هسته‌ای خود را انجام دهد، به برجام باز خواهد گشت که این موضوع مدتی طول خواهد کشید.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، وزیر خارجه آمریکا، بازگشت به برجام را راه طولانی توصیف کرد و مدعی شد که ایران ابتدا باید به تعهدات برجامی خود عمل کند و سپس ما برای بازگشت به برجام تصمیم می‌گیریم.

 آنتونی بلینکن روز چهارشنبه در نشست خبری خود این مطلب را در پاسخ به اینکه چگونه می‌خواهید به برجام بازگردید، مطرح کرد.

وی افزود: رئیس جمهوری بایدن روشن کرده است که اگر ایران به اجرای کامل تعهدات خود در برجام بازگردد، ایالات متحده همان کار را خواهد کرد و از آن به عنوان سکویی برای یک توافق درازمدت‌تر و قوی‌تر شامل سایر مسایل دیگر استفاده کنیم.

وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: ما هنوز راه زیادی برای رسیدن به آن داریم. ایران در چندین زمینه از این توافق پایبندی ندارد، آن‌ها باید به تبعیت از تعهداتشان بازگردند و ما نگاه می‌کنیم که آیا عمل کرده‌اند یا خیر. هنوز که به این مرحله نرسیده‌ایم.

بلینکن درباره اینکه چگونه با این مساله تعامل خواهند کرد هم اظهار کرد: اگر ایران از برجام پیروی کند، تیم قوی از کارشناسان را ایجاد خواهیم کرد تا دیدگاه‌های مختلف را درباره طیف وسیعی از موضوعات بررسی کنند.

وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: ما نشست‌های خبری روزانه را از هفته آینده آغاز می‌کنیم. رئیس جمهوری بایدن گفته است که شفافیت، حقیقت و واقعیت در این نشست‌ها وجود داشته باشد.

وی درباره اولویت‌های وزارت خارجه برای بازگرداندن سیاست‌های دولت سابق آمریکا هم اظهار کرد: ما در حال بررسی و تجدیدنظر نسبت به سیاست‌های پیشین هستیم. ما به مساله تحریم‌های حوثی‌ها توجه دارم. آن‌ها یک اقدام تهاجمی انجام دادند، صنعا را اشغال کردند، وارد مناطق روستایی شدند و به عربستان حمله کردند، جوی خلق کردند که می‌بینید باعث پر شدن خلاء توسط گروه‌های افراطی شده است.

وزیر خارجه آمریکا افزود: کارزار عربستان سعودی هم به ایجاد یک بحران انسانی خطرناک در جهان کمک کرده است. ما در میانه این بحران همه کار را برای ارسال کمک‌های انسان دوستانه به مردم است. در حال حاضر حوثی‌ها حدود ۸۰ درصد یمن را تحت تصرف دارند و می‌خواهیم مطمئن شویم گام‌های ما باعث دشوارتر شدن شرایط نشود.

بلینکن ادامه داد: می‌خواهیم اطمینان یابیم نه فقط آمریکایی‌ها برای کمک به مردم یمن انجام دهند بلکه هیچ وقت با کمک‌های انسان دوستانه سایرین اختلال ایجاد نکند. این یکی از اولویت‌های ما است.

وی درباره تماس تلفنی جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا با همتای روسی خود و اینکه آیا آمریکا قصد تحریم روسیه را مد نظر خواهد داشت، گفت: ما پیش از این، نگرانی خود را درباره وضعیت الکسی ناوالنی و همچنین وضعیت حقوق بشر در روسیه ابراز کرده‌ایم. شگفت‌آور است که چرا روسیه از یک نفر این‌قدر هراس دارد.

وزیر خارجه آمریکا افزود: درباره استفاده احتمالی از مواد شیمیایی برای قتل ناوالنی و پیامدهای آن ارزیابی خواهیم کرد، اینکه آیا روسیه برای کشتن آمریکایی‌ها در افغانستان پول پرداخته است یا دخالت در انتخابات ۲۰۲۰ داشته است، در حال بررسی است.

بلینکن ادامه داد: صدای ناوالنی صدای بسیاری از شهروندان روسیه است که باید شنیده شود. هیچ چیزی را منتفی نمی‌دانیم اما همه آن‌ها باید بررسی شود.

وی در پاسخ به سوالی درباره فروش سلاح به عربستان سعودی و همچنین مالکیت مغرب بر صحرا، گفت: ما کاملا از توافق آبراهام حمایت می‌کنیم. فکر می‌کنیم تحول بسیار مثبتی است و آن‌ها را در این زمینه تشویق می‌کنیم و در سال‌های آینده این مساله را بیشتر پیش می‌بریم.

وزیر خارجه آمریکا افزود: هر دولتی به طور سنتی، همه فروش تسلیحات مورد بررسی قرار می‌گیرد تا چه چیزی مطابق با اهداف سیاست خارجی ما است، اکنون هم این کار را انجام می‌دهیم.

بلینکن درباره توافق آمریکا و طالبان هم اظهار کرد: دقیقا باید بفهمیم که چه چیزی در این توافق وجود دارد. تعهداتی که طالبان داده و تعهدی که ما داشته‌ایم چیست. از خلیلزاد خواسته‌ایم که همچنان به عنوان نماینده ویژه در امور افغانستان کار خود را ادامه دهد.

وی درباره رابطه با چین هم گفت که این رابطه، ویژگی‌های خاصی دارد و مهم‌ترین رابطه‌ای است که در جهان داریم. این رابطه بخش‌های رقابتی دارد و زمینه‌های همکاری هم در زمینه منافع هر دو کشور وجود دارد که سعی کنیم با هم همکاری داشته باشیم.

وزیر خارجه آمریکا، مقابله با تغییرات اقلیمی را یکی از آن‌ها دانست و ابراز امیدواری کرد در این زمینه همکاری داشته باشیم تا در مبارزه با گرمایش زمین اقدام کنیم. با این حال، مسایل زیادی در رابطه با چین مورد نگرانی ما است.

بلینکن افزود: ما همراه با رسیدگی به این موارد نگرانی، برنامه تغییرات اقلیمی را پیش می‌بریم.

پاسخ میریوسفی به بلینکن: آمریکا ناقض برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ بوده نه ایران

میریوسفی در اظهاراتی به نیوزویک تصریح کرد که ایالات متحده نه تنها تعهداتش ذیل برجام را نقض کرده بلکه تعهدات خود ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را نیز زیرپا گذاشته است.

وی در این خصوص توضیح داد: «دولت فعلی ایالات متحده همچون دولت قبلی، تعهدات خود در قبال برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده است».

این دیپلمات ایرانی در ادامه به اظهارات اخیر «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و «مجید تخت‌ روانچی» نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل اشاره کرد که هر دو دولت بایدن را ترغیب کردند که رویکرد خود را در قبال ایران تغییر دهند.

میریوسفی در این خصوص تصریح کرد: «همانطور که وزیر خارجه (ایران) ظریف و سفیر (ایران در سازمان ملل) روانچی در یادداشت اخیر خود تأکید کردند، ما همیشه ایالات متحده را به عنوان عضوی در نظر می‌گیریم که نه تنها برجام بلکه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را در تضاد با قوانین بین‌المللی نقض کرده است و باید از هر دو (برجام و قطعنامه ۲۲۳۱) پیروی کند و تحریم‌هایی را که (علیه ایران) تحمیل کرده را لغو کند».

میریوسفی همچنین تصریح کرد که فعالیت غنی‌سازی ۲۰ درصد ایران در چارچوب محدودیت‌‌های برجام به ویژه پاراگراف ۳۶ بوده است که به ایران اجازه می‌دهد «عمل به تمامی یا بخشی از تعهدات برجامی خود را متوقف کند».

وی ادامه داد: «ایران توافق (برجام) را نقض نکرده است و صرفاً پاراگراف ۳۶ را فعال کرده که به ایران اجازه می‌دهد در صورت عدم پایبندی طرف‌های دیگر، اقدامات چاره‌ساز در پیش بگیرد».

Share