مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان مطرح کرد:

اختصاص ۲۵درصد از ظرفیت‌های استخدامی به ایثارگران|میانگین سنی والدین شهدا ۸۲ سال

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان گفت: سال گذشته ۲۷ هزار دیدار با خانواده شهدا در استان صورت گرفت که ۳۵ درصد از این دیدارها با مشارکت مقامات ارشد استان و دستگاه های اجرایی مختلف بوده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا عبدالله پاکاری قریب به دو سال است که سکان هدایت بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان را در دست دارد. وی متولد سال ۱۳۴۳ و کارشناس ارشد مدیریت دولتی است. پایگاه اطلاع رسانی استانداری گیلان در گفت و گویی به سراغ مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رفته است تا عملکرد این مجموعه را تشریح کند.

در چه تاریخی به عنوان مدیرکل بنیاد شهید گیلان منصوب شدید و پیش از این مشغول چه کاری بودید؟

در سال ۱۳۷۰ وارد بنیاد شهید شدم و مسئولیت های مختلفی را در این مجموعه تجربه کردم تا اینکه  در تاریخ ششم آبان سال ۱۳۹۵ به عنوان مدیرکل بنیاد شهید استان گیلان منصوب شدم. پیش از این نیز معاونت تعاون را در این مجموعه عهده دار بودم.

زمانیکه برای تصدی این پست برگزیده شدید مهمترین دغدغه ذهنی شما چه بود؟

امروزه میانگین سنی ایثارگران نسبت به قبل بسیار متفاوت شده و این امر ضرورت ارائه خدمات متفاوتی را ایجاب می کند. در حال حاضر میانگین سنی والدین شهدا  ۸۲ سال، فرزندان شهدا ۳۵ سال و همسران آنها بالای ۶۰ سال است.

هرچند که بنیاد شهید و امور ایثارگران خدمات متعددی ارائه می کند، همچنان جامعه ایثارگر کشور درگیر مشکلات بسیاری هستند و مطالباتی به حق دارند که پیگیری آن ها از جمله دغدغه های من بود.

اشتغال و درمان از جمله حوزه هایی هستند که بنیاد شهید و امور ایثارگران خدمات بسیاری را در آن ها ارائه می دهد. هم اکنون ۱۰ هزار نفر در گیلان از حمایت های مالی مستقیم بنیاد برخوردار هستند.

یکی از سیاست های ما الگو سازی مناسب در جامعه و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است و از اینرو باید معرفی توانمندی‌های ایثارگران در زمینه های مختلف در دستور کار باشد.

امروز فرزندان شهدای ما در زمینه علمی و تحصیلی جایگاه ویژه ای را کسب کردند. بیش از ۲۸۰ نفر از ایثارگران ما جزو نخبگان هستند و در حوزه های مختلف تالیفات علمی و اختراع دارند. بیش از چهار هزار نفر از خانواده های شاهد و ایثارگر گیلان نیز در زمینه های قرآنی به طور مستمر فعالیت می کنند. در هفته های آینده شاهد برگزاری مسابقات کشوری قرآن کریم ویژه خانواده های شاهد و ایثارگر خواهیم بود و امیدواریم همچون سال گذشته که برای نخستین بار مقام سوم را در سطح کشور کسب کردیم، امسال عنوان شایسته تری به دست آوریم.

استان گیلان چه تعداد شهید دارد؟

مجموعاً در استان گیلان هم اکنون هفت هزار و ۲۰۰ شهید داریم که البته رقم واقعی شهدای استان هشت هزار نفر است چراکه بسیاری از آن ها در دیگر استان ها خاکسپاری شده اند.

از حیث تعداد شهدا ششمین استان کشور هستیم و ۲۲ شهید مدافع حرم نیز در راه دفاع از آرمان های انقلاب و حریم اهل بیت تقدیم کرده ایم.

در سال ۱۳۹۵ کنگره هشت هزار شهید گیلان با حضور شخصیت های ملی برگزار شد که نمونه ای از مشارکت و همدلی همه مردم بود.

برگزاری یادواره های شهدا از جمله فعالیت های بنیاد شهید و امور ایثارگران است و سالانه بطور میانگین حدود ۹۰۰ یادواره در گیلان برگزار می شود. ارتقای کیفی این یادواره ها در دستور کار قرار دارد.

«شورای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت» و «شورای مشورتی ایثارگران» در مرکز استان و همچنین شهرستان های مختلف فعال است. در این جلسات چه مواردی مطرح و در مورد آن ها تصمیم گیری می شود؟

مطابق ماده ۶۳ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، شورای عالی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در کشور به ریاست رئیس جمهور و در استان ها به ریاست استاندار از دو سال پیش تشکیل شد که هدف آن ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و زنده نگه داشتن نام شهداست.

شورای مشورتی استانداران و فرمانداران نیز از جمله برنامه های بنیاد شهید بوده که در قالب طرح «معتمدین معین» و با هدف بهره گیری از ایثارگران در رسیدگی به مسائل ایثار گران در اجرای بسیاری از مباحث اجتماعی و شهرستان ها از سال ها قبل در بنیادشهید اجرا شده و بتدریج بصورت نظام مند در آمده است.

برای اینکه بتوانیم از جایگاه و ظرفیت ایثارگران به صورت تخصصی استفاده کنیم، ۱۱ شبکه مختلف در این طرح تشکیل دادیم و اعضا را براساس تخصصی که دارند در آن شبکه ها سازماندهی کردیم.

یکی از این شبکه های ۱۱گانه، شبکه مشورتی استانداران و فرمانداران است که با حضور یک نماینده از جانب ایثارگران تشکیل می شود و در واقع به منزله یک بازوی فکری برای مدیران ارشد جهت تصمیم سازی ها درباره این قشر در حوزه های مختلف است.

ساماندهی گلزارهای شهدا یکی از خدمات خوب بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت تدبیر و امید است. در این رابطه چه اقداماتی انجام دادید؟

از یکهزارو ۲۸۸ گلزار شهدا در گیلان تقریباً به غیر از شهرستان های لاهیجان و آستانه اشرفیه، مابقی ساماندهی شده اند.

وقتی بنایی با هزینه بالا ساخته می شود باید به آن رسیدگی و متولی مشخصی برای آن تعیین کرد. قانون خدمات رسانی این مسئله را پیش بینی و مسئولیت آن را به وزارت کشور واگذار کرده است. در واقع دهیاری ها، شهرداری ها و بخشداری ها مسئول این کار هستند اما مشکلاتی که در حوزه نگهداری از گلزارهای شهدا طی سالیان متمادی وجود داشته، موجب شده است این اماکن بعد از۱۰ تا ۱۵ سال مستهلک شوند.

گلزارهای شهدا نیاز به تعمیرات دارند و ما در این زمینه نیازمند کمک سایر دستگاه ها هستیم. مطابق قانون دستگاه ها باید ۲۰ درصد از اعتبارات فرهنگی خود را صرف ایثارگران کنند.

اجرای «طرح سپاس» با هدف دیدار با خانواده‌های شهداو ایثارگران از دیگر اقداماتی است که رئیس جمهور نیز به آن اهتمام ویژه دارد. در گیلان چه برنامه هایی در این راستا پیاده شده است؟

اجرای طرح سپاس که مورد تاکید رهبر انقلاب نیز قرار دارد، در گیلان به طور جدی دنبال می شود و نماینده ولی فقیه، استاندار و مدیران دستگاه های اجرایی استان به طور مستمر بین خانواده های شهدا حضور پیدا می کنند. با این اقدام علاوه بر زنده نگه داشتن یاد شهدا، آرامش و روحیه مضاعفی برای خانواده هایشان ایجاد می گردد.

در گیلان سالیانه ۲۷ هزار دیدار با خانواده شهدا انجام می شود که پارسال ۳۵ درصد از این دیدارها با مشارکت مقامات ارشد استان و دستگاه های مختلف بوده است. در طرح «پایش سلامت» نیز پزشکان ما به صورت ادواری موظف به سرکشی از خانواده شهدا هستند.

اشتغال از جمله مهم ترین دغدغه های فرزندان شهدا محسوب می شود، برای رفع این دغدغه چه کردید؟

معضل اشتغال یکی از مسائلی است که امروز بسیاری از خانواده ها درگیر آن هستند و خانواده شهدا و ایثارگران نیز از این قاعده مستثنی نیستند. ما برنامه هایی در حوزه اشتغال داریم که در چند حوزه تعریف شده و یکی از آن ها سهمیه هایی است که در فرصت های شغلی به این گروه داده می شود.

مطابق قانون، ۲۵ درصد از ظرفیت های استخدامی باید به ایثارگران تخصیص داده شود و این تعداد در مقابل حدود دو هزار و ۸۰۰ بیکاری که جامعه ایثارگران دارد خیلی محدود است. سال گذشته با احتساب این سهمیه ها، ۹۸ نفر استخدام دستگاه های دولتی گیلان شدند که در چهار ماهه امسال این تعداد به ۱۴۵ نفر افزایش یافته است. در زمینه استخدام در دستگاه های دولتی با سهمیه خانواده شهدا و ایثارگران،۵۰ درصد رشد داشته ایم ولی این پاسخگوی همه نیازهای ما در اشتغال نیست.

از جمله برنامه های دیگر ما ارائه خدمات مشاوره شغلی، آموزش، توانمند سازی، استفاده از تسهیلات و منابع اعتباری برای حمایت از کسب و کار این گروه است.

بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان در سال گذشته به ۲۱۳ نفر تسهیلات خود اشتغالی ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومانی اعطا کرده و آمار ارائه این خدمت در چهار ماهه امسال ۱۱۰ نفر بوده است که البته امیدواریم در این زمینه امسال رشد قابل توجهی داشته باشیم.

بنیاد شهید و امور ایثارگران در راستای اجرای سیاست های حمایتی خود، خدمات بیمه ای، درمانی و دارویی متنوعی به خانواده شهدا و ایثارگران ارائه می کند. در گیلان چه اقداماتی در این زمینه انجام شده است؟

حفظ و ارتقای سلامت ایثارگران همواره برای ما حائز اهمیت بوده است. با افزایش میانگین سنی ایثارگران و خانواده شهدا نیز این دغدغه بیشتر شد؛ با پیگیری های انجام شده و قوانین حمایتی موجود، صد درصد خدمات درمانی برای این گروه رایگان است و هزینه آن در قالب پوشش بیمه ای پایه و مکمل از سوی دولت پرداخت می شود. در گیلان بیش از ۵۵ هزار نفر خانواده های شاهد و ایثارگر تحت پوشش بیمه تکمیلی هستند و حدود ۳۰ هزار نفر هم از خدمات بیمه پایه و مکمل بهره مند می باشد.

در زمینه تامین هزینه هایی دارویی نیز به غیر از اقلام بسیار محدودی که در لیست دارویی وزارت بهداشت و درمان به عنوان داروهای مجاز وارداتی مطرح نیستند مشکلی وجود ندارد. در مواردی که هزینه داروها بالاتر از تعرفه مورد قبول بیمه باشد، مابه التفاوت قیمت را بنیاد شهید متقبل می شود.

به علاوه، بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان اهتمام ویژه ای برای انعقاد قرارداد با درمانگاه های تخصصی دارد.

در حال حاضر با حدود ۶۰۰ مرکز درمانی در گیلان قرارداد داریم که بسیاری از آن ها مراکز خصوصی هستند. حتی در شهرستان ها نیز این خدمت ارائه می شود.

عملکرد کدامیک از ادارات شهرستانی بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان را پویاتر ارزیابی می کنید؟

جنس کار در این مجموعه به نوعی است که همه کارکنان از جان و دل مایه می گذارند و باید در نظر گرفت که برخی شهرستان ها دچار مسائل و مشکلات خاص خود هستند.

به عنوان مثال ۳۴ درصد از جامعه ایثارگران گیلان تحت پوشش اداره رشت قرار دارند و ممکن است در عملکرد این شهرستان نواقصی مشاهده شود. فومن و تالش نیز چنین شرایطی دارند. در مجموع از عملکرد همه ادارات شهرستانی رضایت دارم.

تا کنون چه اقداماتی در راستای اجرای دستور استاندار گیلان مبنی بر بکارگیری جوانان و بانوان در مناصب مدیریتی ترتیب داده اید؟ 

تا کنون از ظرفیت دو نفر از بانوان و سه تن از آقایان جوان شاغل در مجموعه بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان در سطوح  مدیریتی بهره مند شده ایم و بنا داریم تا پایان سال بیشتر از ظرفیت این گروه ها استفاده کنیم.

معتقدیم جوانان انرژی و انگیزه بالاتری دارند و باید عرصه را برای فعالیت آن ها باز گذاشت.

تهیه مستند از زندگی خانواده شهدا جزو برنامه هایی است که از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران با جدیت دنبال می شود؟ در گیلان چه اقداماتی در این رابطه انجام دادید؟

یکی از برنامه های ما در حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت مستند سازی و جمع آوری آثار شهدا و ایثارگران استان است. تاکنون ۲۲۰ هزار اثر از شهدا جمع آوری کرده ایم که این آثار شامل وصیت نامه و سایر یادگاری های به جا مانده از شهدا می شود.

این آثار به صورت موضوعی دسته بندی شده اند و به مناسبت های مختلف در قالب برگزاری نمایشگاه هایی با عناوین متنوع در معرض دید عموم قرار می گیرند. همچنین این نمایشگاه ها از سوی نسل جوان که جنگ را لمس نکرده اند و از آن خاطره ای ندارند بسیار مورد توجه است.

ثبت خاطرات شهدا به نقل از والدینشان از دیگر اقدامات بنیاد شهید گیلان به شمار می آید که سال گذشته ۶۰۰ مورد به انجام رسید. همچنین پیگیر مکتوب کردن دیدگاه ها و خاطرات شهدا هستیم.

استاندار گیلان همه دستگاه ها و نهادهای استان را موظف به تهیه برنامه ۵ ساله با برشی یک ساله کرد. بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان برای یک سال پیش رو چه برنامه هایی دارد؟

اجرای کامل طرح پایش سلامت برای والدین شهدا و ایثارگران در کوتاه ترین زمان ممکن از جمله برنامه های ما است. همچنین پیگیری سهمیه های استخدامی و ساماندهی گلزارهای شهدا نیز در دستور کار ما قرار دارد.

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت از طریق تالیفات و برنامه های هنری و نرم افزاری، برگزاری جشنواره ایثار و اجرای جشنواره هنری و تئاتر خیابانی از دیگر برنامه های هدفگذاری شده برای امسال است.

و سخن آخر…

بنیاد شهید و امور ایثارگران حجم کار بسیار بالایی دارد و با توجه به حساسیت موضوع، برای انجام بهتر وظایف خود نیازمند همکاری سایر ارگان ها است و امیدواریم تعاملات موجود تقویت شوند.

Share