عاشق بودن به وقت شهر باران;در دنیای تو ساعت چند است؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا «در دنیای تو ساعت چند است؟» میتوانست فیلمی باشد مانند دهها فیلم دیگر که در سینماهای رشت اکران می شود و یا مانند سریالهای مختلف که از شبکه استانی گیلان پخش میشوند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا «در دنیای تو ساعت چند است؟» میتوانست فیلمی باشد مانند دهها فیلم دیگر که در سینماهای رشت اکران می شود و یا مانند سریالهای مختلف که از شبکه استانی گیلان پخش میشوند. این فیلم همه اینها هست اما نیست. نماهای کلوزآپ از رشت، خیابانها، بافت قدیمی محلات ،بازار و موسیقی زیبا با بازیگرانی به شهرت لیلا حاتمی و علی مصفا که در بسیاری از صحنهها به جای دیالوگهای معمولی مصرع های عاشقانه تحویل مخاطب میدهند باعث شده است که اغلب مخاطبان از این عاشقانه آرام که در رشت ساخته شده راضی باشند.
اسم من از گلوی گلی
فاطمه صابری در گیل نگاه نوشت:در دنیای تو ساعت چند است؟ برای مخاطب گیلانی و بویژه رشتی فیلمی معمولی نیست بلکه جذاب است. شاید البته باید تاکید بیشتری شود که برای رشتیهای بالای ۴۰ سال نوستالژیک تر است و در بعضی صحنه ها مانند مخدری شیرین آن ها را به خلسه فرو می برد! مانند عاشقیّت خاص علی مصفا که برایش چیزی دلپذیرتر از شنیدن اسمش از گلوی معشوق اش «گلی» لیلا حاتمی نبود. به یاد آورده شود صحنه ای از فیلم که فرهاد در حالی که بر زمین افتاده بود نجوا میکرد:اسم من از گـَلوی گـُلـی….
آنهم در کدام فضا؟: خانه ای در محله ساغریسازان رشت با حوضی آبی رنگ، سقفی سفالی و دیوارهای آجری قرمز که خزه های سبز خوشرنگ از لابه لای آنها خودنمایی می کند. خانه ای با بیش از یک قرن قدمت که البته در محلات قدیمی رشت کم نیستند و در واقع کم نبودند چون در حال حاضر یا نابود شده اند یا بازماندگان درصدد تخریب و فروش این سازه های قدیمی اند که بخشی از هویت شهر هستند.
واقعا «میارزید»
با پیشنهاد و دعوت دکتر رضا رسولی عضو شورای شهر رشت شماری از چهرههای فرهنگی رشت در تجربه ای تازه به دیدن فیلم سینمایی در دنیای تو ساعت چند است؟ در سینمای سپیدرود رشت نشستند. اقدامی که شاید در تهران از جانب کسانی نظیر احمد مسجد جامعی، سید محمد خاتمی، محمدرضا عارف بارها انجام شده اما در گیلان سابقه ای نداشته است. در کنار حضور تعدادی از بازیگران بومی اولین فیلم بلند صفی یزدانیان که رشت را برای روایت داستان عاشقانهاش انتخاب کرده از جمله حبیب پورسیفی و زینب شعبانی ، افرادی مانند مرتضی عاطفی مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری، علیرضا محمدی استاد دانشگاه و مشاور گردشگری، ناصر وحدتی خواننده و پژوهشگر موسیقی فولکلور، پرویز فکرآزاد شاعر و نویسنده،علیرضا پنجه ای شاعر،انوش نصر بازیگر، و تعدادی از روزنامه نگاران گیلانی هم به این دعوت پاسخ مثبت دادند.
حضور شماری از افراد در این جمع نشان داد که لزوما ارتباط مستقیمی بین شغل و جایگاه حقوقی شهروندان با فرهنگ دوست بودن وجود ندارد. یعنی میتوان عضو کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای شهر رشت و یا مدیر عامل سازمان پسماند شهرداری و فعال حوزه گردشگری و….بود اما دغدغه فرهنگ و پاسداشت رویدادهای فرهنگی داشت چه این افراد می دانند شهری که مسیر فرهنگی به توسعه دست پیدا کند «رویایی» است.
حضوری که از جانب دیگر تماشگران در سالن نیز جالب بود و با استقبال آنها مواجه شد.
نه با تو، نه بی تو
به نظر میآمد که اغلب حاضران از مشاهده فیلم که یک عاشقانه آرام بود راضی بودند. هر چند میتوان به داستان نه چندان تازه و روند روایت فیلم نقدهای مختلفی وارد کرد. اما حداقل برای مخاطب گیلانی که شاهد نمایش فیلمی روشنفکرانه بدون مشارکت نهادهای فرهنگی و هنری شهرش بر پرده سینماهای کشور و چند جشنواره بین الملی است فیلم عاشقانه در دنیای تو ساعت چند است؟ «خوب بود» فیلمی با موسیقی زیبای گیلانی و ترکیب گاه و بیگاه آن با موسیقی و زبان فرانسوی. ترکیبی که شاید برای بسیاری شرایط همذات پنداری با دیالوگ «نه با تو نه بی تو» را فراهم کرده بود.
تو بیست سالگی که همه شاعرند
علاقه مندانی که به دیدن فیلم در دنیای تو ساعت چند است نشسته بودند در یک نکته متفق القول بودند و آن هم شعر و موسیقی تاثیر گذار فیلم بود که دیالوگهایی مانند:«جالبه که توی چهل سالگیت یه جوری باشی غیر از بقیه؛تو بیست سالگی که همه شاعرند» را خواستنی تر می کرد.
طبق شناسنامه فیلم شعرهای هر سه ترانه «در دنیای تو ساعت چند است؟» از جهانگیر سرتیپپور، از شخصیتهای ادبی و سیاسی قدیمی گیلان (از زمان نهضت جنگل) است. سرتیپپور از دهه ۱۳۲۰ و سالهای بعد روی ترانههای غربی معروف آن ایام، که برخیشان هنوز هم معروفاند و آشنا، شعر گیلکی میگذاشت. سال ۱۳۳۷ او مجموعهای از شعرهای گیلکیاش را در کتابی با عنوان «اوخان» (به معنی پژواک صدا) در ۷۰ نسخه منتشر کرد. روزبه رخشا، که در جوانی نوازنده و خواننده برنامههای موسیقی رادیو رشت بوده و از جمله همین ترانه را هم میخوانده، این سه ترانه را به کارگردان فیلم معرفی کرد. خود روزبه رخشا پس از سالها بار دیگر حاضر شد خوانندگی این سه قطعه را با تنظیم کریستف رضاعی، سازنده موسیقی فیلمی را به عهده بگیرد که نامش برگرفته ازسطری از کتاب «پاییز پدر سالار» گابریل گارسیا مارکز است.
این روزها خیلی ها به دنبال به دست آوردن تیتراژ پایانی فیلم هستند:
اون کی فاده تی دیما / رنگ اومید و بیما تی دیما / رنگ اومید و بیما
خوانه تی فند و لیما/ کیسه؟ کیسه؟ کیسه؟
اون کی دهه تی جانا/ مستی بهارانا
لسی خومارانا / کیسه؟ کیسه؟ کیسه؟
هی هی تو مگو هیس / گل کیسه؟ راز چیسه؟
گیرم بزنی تام / دانمه، خوانمه
همیشه حواسم جمعِ تو بود
رضا رسولی عضو کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای شهر رشت بانی این گردهمایی فرهنگی بود. شاید بد نباشد این پیشنهاد به رسولی مطرح شود که در یکی از همین شبها ۱۴ عضو دیگر شورای شهر رشت را هم مهمان این فیلم کند تا این بار شهر را از زاویه ای تازه ببینند. شاید دیدن فیلمی عاشقانه که پر از نشانه های رشت مانند باران، بام و دیوارهای سفالی، خانه های بزرگ قدیمی در آستانه تخریب و… باعث شود تا حواس همواره پرت بعضی از اعضای حاشیه ساز شورا جمع رشت شود:
فرهاد: گلی من همیشه حواسم پرت بود؛پرت تو نه!
همیشه حواسم جمعِ تو بود…
داستان یک فیلم دورگه
صفی یزدانیان کارگردان فیلم که از مادری رشتی متولد شده این فیلم را دو رگه که هر دو رگهاش ایرانی با شخصیتهای فرهنگی متفاوت معرفی کرده و ساخت فیلم در رشت را نوعی دلبستگی عاطفی به رشت خوانده است.
بازیگران این فیلم هم به جز لیلا حاتمی و علی مصفا، ابراهیم ضمیر، کریستف رضاعی، لیلی ساعدسمیعی، پیام یزدانی، زینب شعبانی، اردشیر کاظمی، آیدین بهنامی، عفت جمالیپور، محمد فتحی، حبیب پورسیفی، محمد دزفولیزاده، نیلوفر یزدانپرست، نرگس یزدانپرست، اِلدار اَرکاک، کتایون صابرفخر، آرمین زائرثابت (بازیگران بومی استان گیلان) هستند.
فیلم سینمایی «در دنیای تو ساعت چند است؟» اولین ساخته صفی یزدانیان، منتقد، مترجم و نویسنده سرشناس ایران از ۲۳ اردیبهشت ماه در سینماهای ایران اکران شده است. فروش فیلم در در رشت هم در این مدت حدود ۹ میلیون تومان بوده و با گذشت بیش از یک ماه، فروش آن از در سراسر کشور از ۴۰۰ میلیون تومان گذر کرده است که برای تهیه کننده و کارگردان این فیلم روشنفکری جالب توجه است.
فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟» در دو بخش نگاه نو و هنر و تجربه سی و سومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت. این فیلم در بخش مسابقه «جلوهگاه شرق» سی و سومین جشنواره بین المللی فیلم فجر، سیمرغ بلورین و جایزه نقدی بهترین فیلمنامه را نیز دریافت کرد. همچنین فیلم برگزیده منتقدان و نویسندگان ماهنامه فیلم در زمان سی و سومین جشنواره فیلم فجر«در دنیای تو ساعت چند است؟» بود.
جایزه فیپرشی جشنواره پوسان و جایزه طلایی فستیوال فیلمهای شرقی ژنو در کنار حضور در جشنواره کرالا، جشنواره سائوپائولو و…هم از دیگر موفقیتهای این فیلم است.
دیدگاه