درختی که «آهن» صدایش می کنند؛ نهال های انجیلی مخزن سد شفارود منتقل می شود
انجیلی یک درخت بسیار مقاوم است و از این حیث در دنیا به چوب آهن(Iron Wood) شهرت یافته و در زبان ترکی منطقه آستارا «دمیر آغاجی» نام دارد. برگهای انجیلی بیشترین توجه را جلب میکند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایسنا، «انجیلی» در جنگلهای شمال ایران میروید و دارای چوبی سخت است و ریشه و برگهای آن مصرف دارویی دارد. اگر بخواهیم پوشش گیاهی ایران را معرفی کنیم، بی تردید درخت انجیلی بهترین نماد است.
انجیلی یک درخت بسیار مقاوم است و از این حیث در دنیا به چوب آهن(Iron Wood) شهرت یافته و در زبان ترکی منطقه آستارا «دمیر آغاجی» نام دارد.
برگهای انجیلی بیشترین توجه را جلب میکند. این درخت رنگ برگ های خود را برای مدت بسیار طولانی نگه می دارد و تغییر رنگ ها مخصوصا در فصل پاییز چنان زیباست که بیننده تصور می کند چندین درخت با هم پیوند خورده اند.
انجیلی یکی از گونه های بسیار زیبای جنگلی است
هادی کیادلیری عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهراندر گفت وگو با ایسنا، با اشاره به نام علمی درخت انجیلی تحت عنوان «پاروتیا پرسیکا»، اظهار کرد: این گونه جنگلی برای ما بسیار حائز اهمیت است، زیرا در دنیا معروف به درخت ایرانی است.
وی با اشاره به بافت سخت و الیاف قوی درخت انجیلی، افزود: تنه درخت انجیلی به راحتی آتش نمی گیرد، با تبر و اره بریده نمی شود و میخ در آن فرو نمی رود لذا قطع کردن آن بسیار دشوار کرد. همین مستحکم بودن باعث شده در گذشته از چوب درخت انجیلی برای ساختن پایه پل ها و تونل ها استفاده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران از انجیلی تعبیر به درخت آهن کرد و گفت: انجیلی در ارتفاعات پایین دست جنگل های شمال می روید و گونه بومی جنگل های هیرکانی محسوب می شود، اما متاسفانه استفاده از چوب انجیلی برای ذغال گیری موجب شده حجم آن در کل جنگل های شمال کاهش پیدا کند.
کیادلیری با بیان اینکه انجیلی یکی از گونه های بسیار زیبای جنگلی به ویژه در فصل پاییز است، تصریح کرد: برگ های این گونه بومی در خزان به رنگ های زرد و نارنجی و قرمز درمی آید و جلوه خاصی به جنگل می بخشد لذا استفاده از درخت انجیلی به عنوان گونه های تزیینی شهری توصیه می شود.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از گونه های بومی در زیباسازی شهری به جای استفاده از گونه های خارجی وارداتی، تصریح کرد: شاخه های انجیلی در مجاورت هم جوش می خورد و شکل هایی زیبا پیدا می کند. شاخه های انجیلی را می توان به شکل های دلخواه پرورش داد و فضای شهر را زیبا کرد.
زندگی برای انجیلی در حال سخت شدن است
عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات تهران با بیان اینکه انجیلی از نظر تعداد ۱۰.۵۴ درصد و از نظر حجم ۵.۴۴ درصد از جنگل های هیرکانی را به خودش اختصاص داده است، اضافه کرد: امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا از گونه انجیلی برای زیباسازی شهری استفاده می شود.
کیادلیری، آفات سایر گونه های هیرکانی را مشترک با انجیلی دانست و ادامه داد: انجیلی همانند سایر گونه های هیرکانی در معرض آفات و امراض قرار دارد و آفت برگ خوار به بخشی از گونه های انجیلی صدمه وارد کرده است و در حال حاضر شاهد سرخشکیدگی این گونه در برخی از مناطق هستیم که نشان می دهد زندگی برای این گونه جنگلی نیز در حال سخت شدن است.
وی با بیان اینکه گونه های انجیلی به راحتی قابل پرورش در نهالستان ها جهت تکثیر است، گفت: انجیلی با ویژگی ها و زیبایی های خاص خودش گونه خوبی برای محیط های شهری است.
عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات تهران با اشاره به نقش و نگارهای باستانی تنه انجیلی، یادآور شد: این گونه بومی برخلاف سایر درختان استوانه ای نیست و پوستی جداشونده و خالدار دارد.
کیادلیری، انجیلی را یکی از بازماندگان عصر یخبندان دانست که حداقل از ۱۷ هزار سال پیش وجود داشته و خاطرنشان کرد: همه گونه های بومی هیرکانی منحصر به فرد و تاریخی هستند و ذخایر ژنتیکی محسوب می شوند، زیرا توانسته اند در این عرض جغرافیایی جان سالم به در ببرند و اکنون باید از آنها حفاظت کنیم.
نهال های انجیلی مخزن سد شفارود منتقل می شود
محمدرضا عبدالهی، معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان نیز، با بیان اینکه به دنبال تکمیل پروژه ملی سد شفارود و آبگیری این سد ۹۳ هکتار از عرصه های جنگلی زیر آب می رود، اظهار کرد: اقدام به تخلیه این عرصه از طریق برداشت درختان قطور و کهنسال که چوب دهی دارند خواهیم کرد.
وی نهال های کوچک و جوان را بسیار با ارزش دانست و افزود: اگر این سد آبگیری شود همه نهال ها نیز از بین خواهند رفت لذا برای نخستین بار در استان اقدام به انتقال نهال های مخزن سد به مناطق دیگر کردیم.
معاون امور جنگل منابع طبیعی گیلان، درخت انجیلی را یکی از گونه های نادر دانست و تصریح کرد: انجیلی یکی از قدیمی ترین گونه های بومی هیرکانی باقی مانده از دوره سوم زمین شناسی است و فسیل زنده محسوب می شود. این گونه به واسطه استحکام آن درخت آهن نامیده می شود و رنگارنگ شدن آن در فصل پاییز زیبایی خاصی دارد.
عبدالهی با بیان اینکه در طرح انتقال نهال های سد شفارود علاوه بر انجیلی گونه های افرا و شیردار نیز منتقل می شوند، گفت: این نهال ها جهت کاشته شدن به شهرداری های متقاضی داده می شود. البته این کار انتفاعی نبوده و نهال های انجیلی منتقل شده خرید و فروش نمی شود و شهرداری ها با هزینه خودشان اقدام به غرس و نگهداشت آن در پارک ها و فضاهای سبز می کنند.
وی با اشاره به کاشت دو کیلومتری این نهال ها توسط شهرداری رشت، اضافه کرد: ریشه این نهال ها بسیار محکم است و لذا با استفاده از بیل های مکانیکی از حوضچه سد شفارود خارج و به حوزه شهری منتقل می شود.
معاون امور جنگل منابع طبیعی گیلان از تولید یک میلیون و ۱۵۰ هزار اصله نهال جنگلی برای سال جاری خبر داد و عنوان کرد: در قالب طرح ملی درختکاری از آذرماه امسال تاکنون ۵۰۰ هزار اصله را غرس کردیم. همچنین در بخش زارعت چوب نیز ۶۰۰ هزار اصله نهال صنوبر تولید شده است.
وی با بیان اینکه گیلان چهار نهالستان دولتی و دو نهالستان خصوصی دارد، یادآور شد: در هفته درختکاری امسال نهال های سوزنی برگ به صورت رایگان بین مردم توزیع می شود.
دیدگاه