فرهاد نیلی: در اقتصادی که نااطمینانی بالا باشد، هر که فردا بفروشد برنده است!
یک اقتصاددان گفت: در اقتصادی که نااطمینانی بالاست، نرخ جایگزینی افزایش مییابد و به این ترتیب، هرکس فردا بفروشد برنده است. انتظارات تورمی نیز از شدت بالایی برخوردار میشود و موجودی انبار به صورت مستمر افزایش مییابد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، در پنل تخصصی رشد و تورم همایش «چشمانداز اقتصاد ایران ۱۴۰۳»، اقتصاددانان و صاحبنظران اقتصادی به بررسی این موضوع پرداختند که رشد اقتصادی بلندمدت که تعیینکننده شرایط محیطی کسبوکارها و خانوار است رو به کدامین سو دارد؟
فرهاد نیلی در سخنان خود به این موضوع اشاره کرد که تعادل اقتصاد ایران در بلندمدت تغییر کرده است و ما به سمت رشد پایین و تورم بالا رفتهایم. در حقیقت در طول دوره نشانهای از این موضوع وجود ندارد که اقتصاد ایران در تعادل جدیدی مستقر شده باشد. بهنوعی میتوان گفت ما در دوران گذار به لحاظ اقتصادی قرار داریم. در این شرایط که تعادل اقتصاد کشور تغییر کرده است، سیاستگذاران همچنان رویههای گذشته خود را ادامه میدهند؛ به این معنا که نه ریسک سرمایهگذاری کشور را کاهش دادهاند، نه نااطمینانیهای مربوط به تحریم را کاهش دادهاند و نه نرخ سود مناسبی را در سمت چپ ترازنامه بانکها به سپردهگذاران ارائه کردهاند.
این اقتصاددان افزود: سپردهگذاران این موضوع را فهمیده و شروع به خرید کالاها و خدمات کردهاند و کمتر به سپردهگذاری در بانکها میپردازند. حال سوال اینجاست که بازی اقتصاد ایران از کجا تغییر کرده است؟ بازی از جایی تغییر کرد که سپردهگذاران متوجه شدند پول آنها با ماندن در حساب بانکیشان دچار افت ارزش میشود. به این ترتیب سیالیت پول افزایش مییابد و این موضوع تنها در سهم پول از نقدینگی نمایش داده نمیشود. با افزایش سیالیت پول، تورمزایی پول نیز افزایش پیدا میکند. این موضوع نشان میدهد بازی اقتصاد ایران تغییر کرده است.
مدیرعامل شرکت مشاوره رهنمان گفت: ضرباهنگ اقتصاد ایران افزایش یافته است و از سه کارکرد اساسی پول، کارکرد ذخیره ارزش بهکلی به نفع کارکرد واسطه مبادله در حال تغییر است. در اقتصادی که نااطمینانی بالاست، نرخ جایگزینی افزایش مییابد و به این ترتیب، هرکس فردا بفروشد برنده است. انتظارات تورمی نیز از شدت بالایی برخوردار میشود و موجودی انبار به صورت مستمر افزایش مییابد. با توجه به این شرایط میتوان گفت بازی اقتصاد ایران تغییر کرده است، سپردهگذاران متوجه تغییر این بازی شدهاند اما سیاستگذار متوجه نشده است و تا زمانی که سیاستگذار متوجه این تغییر بازی نشده است، ارقام رشد اقتصادی میتواند گمراهکننده باشد.
این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که آیا در صورت ثبات سایر متغیرها نمیتوان تنها با کنترل نقدینگی، نرخ تورم را به کانال ۱۵ تا ۲۰درصد رساند، از یک مثال استفاده کرد. نیلی گفت همه ما از فرمان ماشین استفاده کردهایم. هنگامی که فرمان را میچرخانیم، چرخ میچرخد و ما آنقدر به این فرآیند عادت کردهایم که وجود واسطههای بین فرمان و چرخ را فراموش کردهایم. در صورتی که میل فرمان مشکل داشته باشد و ما فرمان را بچرخانیم اما چرخ حرکت نکند با تغییر راننده یا جعبه فرمان نمیتوانیم چرخ را به حرکت دربیاوریم. میل فرمان سیاستگذاری ما اعتبار آن است و اعتبار سیاستگذاری ما مدتهاست که از دست رفته است. در صورتی که جامعه ما به اعتبار سیاستگذاری ما اعتقادی نداشته باشد سیاستگذاری موثر نخواهد بود.
دیدگاه