دانشگاه علوم پزشکی: مشخص نیست که از چه تاریخی نشت اشعه آغاز شده

«نشت رادیو اکتیو» در بیمارستان کرمانشاه به خاطر سرقت دیواره‌های سربی!

رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه دیواره‌های سربی دستگاه رادیوتراپی بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه اردیبهشت ماه امسال سرقت شد، گفت: افرادی که در این زمینه دست داشتند به مراجع قضایی معرفی شدند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، «قباد محمدی» با بیان اینکه این دستگاه رادیوتراپی بیماران استان ایلام را هم پوشش می‌داد، افزود: پس از آشکار شدن موضوع بلافاصله محوطه دستگاه را مورد بررسی قرار دادیم و متوجه نشت اشعه شدیم.

به نوشته ایرنا، وی اضافه کرد: جلسات متعددی در این زمینه برگزار شد، تصمیم بر این شد که بخش‌هایی که به آن اشعه نشت کرده بود را تعطیل کنیم که دستگاه از کار نیفتد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اظهار داشت: به دلیل حیاتی بودن بخش‌های اطراف دستگاه مثل آزمایشگاه پاتولوژی، نتوانستیم این بخش‌ها را تعطیل کنیم و به سرعت درخواست سرب دادیم.

وی عنوان کرد: تعداد قالب های سربی دزدیده شده مشخص نیست و اسناد سرب کوبی که مربوط به ۲۰ سال قبل بود را متاسفانه پیدا نکردیم.

محمدی ادامه داد: پس از یک هفته ۳۰۰ قالب سربی را به مجموعه اضافه کردیم که پس از بررسی‌های انجام شده دوباره نشت اشعه ادامه داشت و مجبور شدیم دستگاه را خاموش کنیم.

وی اضافه کرد: با افزودن ۳۰۰ قالب سربی دیگر، نشت اشعه به آزمایشگاه پاتولوژی بیمارستان متوقف شد ولی یک اتاق که هنوز نشتی آن محرز بود تا نصب هزار قالب سربی دیگر را تعطیل کردیم.

رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه یادآور شد: سالانه سه بار دستگاه رادیوتراپی بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه توسط سازمان انرژی اتمی مورد سنجش قرار می‌گیرد. آخرین آزمایشی که این سازمان انجام داده بود مربوط به دی ماه ۱۴۰۱ است که هیچ نشتی در آن مشاهده نشد.

وی تصریح کرد: حراست دانشگاه اردیبهشت ماه متوجه سرقت شد و به صورت دقیق مشخص نیست که از چه تاریخی نشت اشعه آغاز شده است.

محمدی گفت: هیچ مستنداتی از تعداد افرادی که در معرض اشعه بوده اند و چه مدت در معرض آن بوده و چه عوارضی برای آنها ایجاد شده مشخص نیست و تاکنون هیچ موردی پیدا نشده است.

وی تاکید کرد: متاسفانه با هیچ گونه آزمایشی نمی‌توان در معرض بودن اشعه افراد را مشخص کرد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه همچنین گفت: در صورت جلسه قید شده افرادی که در معرض اشعه بودند و ممکن است در آینده بیمار شوند و افراد مبتلا به سرطان که در این سه هفته درمان آنها عقب افتاده است ممکن است مرگ و میر آنها افزایش پیدا کند. این صورت جلسه برای اشد برخورد به مراجع قضایی تحویل داده شد.

وی میزان خسارت وارده به دستگاه رادیوتراپی را حدود پنج میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: در مرکز سرطان جدید استان که دستگاه رادیوتراپی در مرحله اول و چهار دستگاه رادیوتراپی در مرحله دوم به آن اضافه خواهد شد، از سرب استفاده نکردیم بلکه بتن به قطر سه متر در آن استفاده شده است.

همچنین دادستان عمومی و انقلاب اسلامی استان کرمانشاه از احضار رئیس دانشگاه علوم پزشکی، رئیس و مدیر بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه به دنبال سرقت اخیر از این بیمارستان به دادسرا خبر داد و گفت: در این راستا مدیر حراست بیمارستان بازداشت شد.

«شهرام کرمی» روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران، با اشاره به ماجرای سرقت اخیر از بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه، اظهار کرد: از حدود سه هفته پیش بدنبال سرقت قطعات سربی دیوارهای اتاق رادیوتراپی این بیمارستان، موضوع به صورت جدی در دستور کار دستگاه قضایی قرار گرفت.

وی ادامه داد: در این راستا تاکنون سه نفر از کادر بیمارستان به عنوان متهمان این پرونده دستگیر شده اند و تحقیقات همچنان ادامه دارد.

دادستان کرمانشاه تاکید کرد: همچنین به منظور بررسی بیشتر این پرونده، صبح امروز بازدیدی میدانی از بیمارستان امام رضا(ع) داشتیم که در آن چگونگی سرقت قطعات سربی دیوارهای اتاق رادیوتراپی مورد بررسی قرار گرفت.

وی با تاکید بر اینکه در رابطه با این پرونده کوتاهی و قصور مسئولان بیمارستان محرز شده، اعلام کرد: باتوجه به اینکه سارقین به راحتی توانسته اند دست به سرقت بزنند، کوتاهی مسئولین ذیربط کاملا مشهود است.

کرمی خاطرنشان کرد: در این راستا، دستور بازداشت مدیر حراست بیمارستان امام رضا (۹) کرمانشاه صادر شد.

وی اضافه کرد: همچنین رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، رئیس و مدیر بیمارستان هم به دادسرا احضار شده اند و در صورتی که طی مهلت قانونی در دادسرا حضور پیدا نکنند، حکم جلب آنها نیز صادر خواهد شد.

میزان نشت اشعه رادیوتراپی بیمارستان امام رضا(ع)کمتر ازحدمعمول بود

کارشناسان واحد قانونی انرژی اتمی ایران بعد از ظهر پنجشنبه طی نشست تخصصی بررسی ایمنی دستگاه رادیوتراپی بیمارستان امام رضا (ع) که با حضور نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه، مدیرعامل پدافند غیر عامل استان کرمانشاه و جمعی از اساتید علمی و پژوهشی برگزار شد، اظهار کردند: به منظور بررسی رخداد نشت اشعه در اتاق رادیوتراپی بیمارستان امام رضا (ع) به مدت سه روز بررسی‌های لازم و دقیق انجام شد.

این کارشناسان با بیان اینکه سرقت سرب توسط سارقان از سقف اتاق رادیوتراپی سبب بروز اشعه در طبقه بالای این اتاق بوده، افزودند: به دلیل حساسیت‌های ایجاد شده بررسی میزان سنجش نشت اشعه با وجود اینکه سرب‌ها به مرور و در زمان‌های متفاوت سرقت شده اما ارزیابی میزان نشت اشعه در بدترین حالت ممکن و در بیشترین میزان نشت اشعه و سرقت یک لایه کامل از سرب‌های داخل سقف صورت گرفت.

تیم کارشناسان واحد قانونی انرژی اتمی ایران با اشاره به اینکه حداکثر اشعه دریافتی ۴ میلی سیورت تخمین زده شده، تصریح کردند: بررسی‌ها بر این صورت انجام شده که اگر فردی در طول سه ماه و به طور مداوم در طبقه بالاتر اتاق رادیوتراپی و بر رأس دستگاه و دریافت اشعه قرار بگیرید تنها به میزان چهار میلی سیورست اشعه از دستگاه دریافت کرده است.

این تیم کارشناسی در ادامه بررسی‌ها افزودند: بر همین اساس و با توجه به اینکه طبقه بالای اتاق درمان تنها محل عبور بوده و کسی به طور مستمر در آن برای ساعت طولانی حضور نداشته این میزان دریافت اشعه با چهار میلی سیورت برای هیچیک از پرسنل بیمارستان، کارکنان، بیماران و همراهان آنها صورت نگرفته است.

کارشناسان واحد قانونی انرژی اتمی ایران با تاکید بر اینکه هر فرد به طور معمول در طول یکسال سه میلی سیورت از طبیعت در یافت می‌کند، عنوان کردند: بر اساس کمیت این میزان نشت اشعه به دلیل میزان پایین آن حتی قابل اندازه گیری در بدن اشخاص نیست و اصلاً نگران کننده نخواهد بود.

همچنین تاکید شد: با توجه به اینکه حداکثر نشت اشعه در بدترین حالت و بالاترین تخمین چهار میلی سیورت صورت گرفته حتی برای این میزان دریافت اشعه هیچ‌گونه معیار سنجی طراحی نشده که بر همین اساس برای سلامت افراد خطر آفرین نخواهد بود.

این تیم همچنین به باور و تصور غلط پرتو زا بودن اشعه‌های درمانی تاکید و خاطر نشان کردند: با توجه به اینکه ایکس درمانی قابلیت پرتوزایی نداشته و اگر فردی در مسیر این پرتو قرار گیرد در جامعه پرتوزا خواهد بود تصوری اشتباه و دور از توجیهات علمی است.

این تیم کارشناس به بررسی‌های انجام شده در سایر مکان‌هایی که احتمال دریافت اشعه را داشتند اشاره داشته و بیان کردند: با توجه به نگرانی‌های ایجاد شده در این خصوص پاویون بانوان را که مدعی بودند نشت اشعه به آنجا سرایت کرده مورد آزمایش و بررسی قرار داده که به دلیل فاصله طولانی با اتاق درمان دستگاه رادیوتراپی نشت اشعه در آن مکان کمتر از یک میلی سیورت بوده و حتی به میزان استاندارد بررسی نرسیده است.

تیم کارشناسان اعزامی سازمان انرژی اتمی ایران به بررسی نشت اشعه بر اساس چهارچوب‌های سازمان بین المللی هسته‌ای تاکید و اضافه کردند: در این راستا تمامی پرونده‌های بیمارانی که در طول ۲ ماه نشت اشعه مورد درمان قرار گرفتند مورد بررسی قرار گرفت تا علاوه بر بررسی میزان اشعه‌های تابیده شده به هر بیماران میزان دز خارج شده از اتاق درمان رادیوتراپی را مورد سنجش قرار دهیم.

این کارشناسان واحد قانونی انرژی اتمی ایران اظهار کردند: بر اساس پروتکل‌های تعیین شده برای تأمین حفاظت و جلوگیری از نشت اشعه جای گزاری بتن و لایه‌های سربی به دلیل چگالی بالا به عنوان یکی از راهکارهای مؤثر ارائه شده است چرا که بیشترین میزان جلوگیری را در نشت اشعه به اطراف خواهد داشت.

تیم کارشناسان واحد قانونی انرژی اتمی ایران در پایان تاکید کردند: سقف اتاق رادیوتراپی با ۱۲۰ سانت بتن ریزی و چند لایه سرب طراحی شده که باید در نظر داشت که با وجود این حفاظ‌ها در هنگام پخش اشعه از دستگاه بخش عمده‌ای از اشعه تا حدود ۷۰ درصد جذب بدن فرد بیمار شده و مابقی آن در صورتی که از بتن و سرب‌ها عبور کند به طور بسیار ضعیف به اطراف می‌رسد.

Share