با یادآوری شعارهای رئیس جمهور

نامه کارگردان «عصبانی نیستم» به روحانی: به تدبیر و امید رای دادم اما بی نهایت ناامیدم

آیا در شرایطى که حضرتعالى مدام از حق سوال، حق انتقاد، حق اعتراض و حق شهروندى سخن مى گویید باید فیلمم را پس از چندین و چند دفعه سانسور باز هم تکه تکه کنم؟

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا پس از لغو مجدد اکران فیلم سینمایی «عصبانی نیستم» و عدم پاسخگوییِ واقعی متولیان سازمان سینمایی، رضا درمیشیان ابتدا تعهدنامه آنها مبنی بر اکران فیلمش را در ۲۵ بهمن منتشر کرد و اکنون در نامه‌ای خطاب به رئیس جمهور نسبت به وضعیت موجود در سینما گلایه کرده و تاکید کرده است: «آیا در شرایطى که حضرتعالى مدام از حق سوال، حق انتقاد، حق اعتراض و حق شهروندى سخن مى گویید باید فیلمم را پس از چندین و چند دفعه سانسور باز هم تکه تکه کنم؟ من و دیگر سینماگران مستقل در حسرت تحقق شعارهاى انتخاباتى تان به هنر و نگاه تان به عرصه سینما هستیم. فضاى امنیتى در عرصه فرهنگ و هنر در شان سینماى ایران نیست.»

لغو اکران فیلم «عصبانی نیستم» برای چهارمین بار صرفاً با توییت پراکنی معاون سازمان سینمایی همراه شده، انتقادهای گسترده‌ای را در پی داشته است. در پی این اتفاق،

رضا درمیشیان در حساب کاربری‌اش در توییتر، توییت کند: «امروز قرار بود عصبانی نیستم اکران شود ولی بازنگذاشتند. تا این لحظه هیچ کدام از مسئولان سینمایی حتی پاسخگوی من هم نیستند. به امضاها دقت کنید.» و در پیوست این توییت یک صورتجلسه را منتشر کرد که به امضای محمدابراهیم داروغه زاده معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی، علیرضا رضاداد مشاور رئیس سازمان سینمایی و عنصر کلیدی سازمان سینمایی و منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما رسیده بود.

در این صورتجلسه که در سربرگ خانه سینما تنظیم و به امضای این سه تن رسیده، طرفین اینچنین متعهد شده‌اند: «با توجه به جمع بندی صورت گرفته در جلسه مورخ ۹۶/۹/۲۷ در صورت جلسه منعقد شورای صنفی نمایش مبنی بر نمایش فیلم عصبانی نیستم ساخته آقای رضا درمیشیان، این توافق نیز صورت می‌پذیرد که معاونت ارزشیابی سازمان سینمایی بر مبنای همان جمع بندی توافقات لازم برای اکران فیلم مذکور، در تاریخ ۹۶/۱۱/۲۵ بعمل می‌آورند و تاریخ قطعی نمایش این فیلم از نظر سازمان سینمایی ۹۶/۱۱/۲۵ و غیرقابل تغییر است و سازمان سینمایی مسئولیت نمایش این فیلم را برعهده می‌گیرد.»

بی‌مسئولیتی و عدم عذرخواهی یا استعفای مسئولان سازمان سینمایی که همزمان با نقدهای جدی به واسطه کیفیت برگزاری و سی و ششمین جشنواره فیلم فجر مواجه هستند، باعث شد تا درمیشیان چاره‌ای به جز نامه نگاری به رئیس جمهور نداشته باشد و کارگردان «عصبانی نیستم» در نامه‌ای خطاب به دکتر حسن روحانی نسبت به فضای موجود در حوزه سینما ابراز نگرانی کرد.

در متن نامه درمیشیان خطاب به روحانی آمده است: «پنج سال از عمر این فیلم مى گذرد اما گویى پنجاه سال بر من گذشته، فیلمم همچنان بلاتکیلف است و هر بار به بهانه اى مانع نمایشش مى شوند.  سرانجام با تضمین مکتوب سه مدیر رده بالاى سازمان سینمایى قرار بود چهارشنبه بیست و پنج بهمن «عصبانى نیستم!» رنگ پرده سینما را ببیند اما باز هم از نمایشش جلوگیرى به عمل آمد.

آیا دریافت پنج پروانه نمایش با سانسورهاى مختلف ، تائید فیلم در کمیته بازبینى آثار توقیفى، انتخاب چهار تاریخ اکران توسط مسئولان سینمائى و چهار بار ثبت تاریخ اکران در شوراى صنفى نمایش، دریافت تعهدنامه کتبى تاریخ قطعى نمایش فیلم از مسئولان سینمایى، پنج سال سکوت و انتظار، درخواست و سوال نمایندگان محترم مجلس از وزیر محترم ارشاد، هزاران ساعت پشت در اتاق مدیران سینمایى انتظار کشیدن ، صدها هزار بار پله هاى سازمان سینمایى را بالا و پایین کردن، سوال و جواب و باز هم سوال و جواب براى نمایش عمومى «عصبانى نیستم!» کافى نیست؟»

درمیشیان افزوده است: «آیا در شرایطى که حضرتعالى مدام از حق سوال، حق انتقاد، حق اعتراض و حق شهروندى سخن مى گویید باید فیلمم را پس از چندین و چند دفعه سانسور باز هم تکه تکه کنم؟ من و دیگر سینماگران مستقل در حسرت تحقق شعارهاى انتخاباتى تان به هنر و نگاه تان به عرصه سینما هستیم. فضاى امنیتى در عرصه فرهنگ و هنر در شان سینماى ایران نیست.

جناب آقاى دکتر روحانى
من دو بار به «تدبیر و امید» راى داده ام، اما بى نهایت ناامیدم.
رضا درمیشیان
نویسنده، کارگردان و تهیه کننده «عصبانى نیستم!»

فیلم سینمایی «عصبانی نیستم» ساخته رضا درمیشیان یکی از جنجالی ترین فیلم‌هایی بود که به واسطه برخی تهدیدها، شرایط تا لغو اکران این فیلم در کاخ جشنواره فیلم فجر نیز پیش رفت اما با ۱۷ دقیقه سانسور و حدف سکانس‌های پایانی در سی و دومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. «عصبانی نیستم!» در شش رشته بهترین بازیگر نقش اول مرد (نوید محمدزاده)، بهترین بازیگر نقش اول زن (باران کوثری)، بهترین تدوین (هایده صفی یاری)، بهترین صدابردار (نظام الدین کیایی)، بهترین صداگذار (محمد رضا دلپاک)، بهترین جلوه‌های ویژه (امیر سحرخیز و کامران سحرخیز) کاندید شده بود که البته این جوایز در نهایت به این فیلم نرسید.

آن گونه که بعداً افشا شد قرار بوده جایزه بهترین بازیگر به نوید محمدزاده اهدا شود اما شدت گرفتن حواشی باعث شده بود این جایزه به رضا عطاران برسد. عطاران برنده سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد در جشنواره سی و دوم فیلم فجر در مصاحبه‌ای کوتاه گفت: «این سیمرغ متعلق به من نیست. زیرا رای هیئت داوران جشنواره فجر انتخاب نوید محمدزاده به عنوان بهترین بازیگر مرد جشنواره بوده. به همین خاطر این جایزه را متعلق به ایشان می‌دانم نه خودم. همین». این وضعیت باعث شد در دوره‌های بعد از نوید محمدزاده با اهدای دو سیمرغ به نوعی دلجویی شود و این عقبه جذاب جشنواره فیلم فجر است!

«عصبانی نیستم» داستان «نوید» با نقش آفرینی نوید محمدزاده دانشجوی ستاره‌دار و اخراجی است که برای فراهم آوردن حداقل شرایط زندگی در رویارویی با بی‌اخلاقی‌های جامعه با خود تمرین می‌کند تا «عصبانی» نباشد و در تلاش است تا دختر مورد علاقه اش «ستاره» با بازی باران کوثری را از دست ندهد. در نهایت فیلم به یک تراژدی منتهی می‌شود اما این تراژدی در نسخه به نمایش درآمده در جشنواره فیلم فجر وجود نداشت.

Share