معاون محیط زیست:

طرح مدیریت آب تالاب انزلی وارد فاز اجرایی شد | مسدودسازی روگای اسپند

معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست از آغاز اجرای طرح مدیریت آب تالاب بین‌المللی انزلی خبر داد و گفت: این طرح با هدف حفظ منابع آبی، جلوگیری از خشک شدن بخش‌های غربی تالاب و احیای زیست‌بوم آن، وارد مرحله اجرایی شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایرنا، احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست در حاشیه بازدید از پاسگاه محیط‌بانی اسپند صومعه‌سرا، یکی از قدیمی‌ترین پاسگاه‌های محیط‌بانی تالاب انزلی، اظهار کرد: طرح گفته شده با هدف حفظ منابع آبی، جلوگیری از خشک شدن بخش‌های غربی تالاب و احیای زیست‌بوم آن، وارد مرحله اجرایی شده است.

وی افزود: در نشست ستاد احیای تالاب انزلی در استانداری گیلان، موضوع مدیریت آب تالاب به‌طور کامل بررسی و نتایج مطالعات هیدرودینامیک و رسوب‌شناسی ارائه شد.

وی تصریح کرد: بر اساس این مطالعات، طرح اضطراری مدیریت آب در بخش غربی تالاب با اعتبار ۱۰ میلیارد تومان از محل اسناد خزانه تدوین و اجرای آن آغاز شده است؛ نخستین اقدام نیز در قالب مسدودسازی یکی از کانال‌های خروجی موسوم به روگای اسپند انجام شده است.

معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به نتایج اولیه اجرای این طرح گفت: تنها چند روز پس از آغاز عملیات، افزایش سطح آب در بخش غربی تالاب قابل مشاهده است؛ محدوده‌ای که در فصل تابستان معمولاً با کاهش شدید آب و حتی خشکی مواجه می‌شد.

لاهیجان‌زاده ادامه داد: افزایش تراز آب علاوه بر جلوگیری از خشک شدن تالاب، مانع تصرف اراضی و گسترش گونه‌های مهاجم نیز خواهد شد و شرایط مناسب‌تری برای حفظ تنوع زیستی این زیست‌بوم ارزشمند فراهم می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه این طرح بر پایه مطالعات علمی و به‌صورت جامع طراحی شده است، اظهار کرد: با اجرای کامل آن، بخش وسیعی از تالاب در تمام طول سال دارای آب خواهد بود و این موضوع افزون بر حفاظت از اکوسیستم به بهبود معیشت جوامع محلی، توسعه گردشگری و رونق فعالیت‌های وابسته به تالاب کمک خواهد کرد.

معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست، کاهش تراز آب دریای خزر را یکی از عوامل اصلی برهم خوردن تعادل آبی تالاب انزلی دانست و گفت: ناترازی سطح آب دریای خزر موجب شده بخش قابل توجهی از آب تالاب به سمت دریا تخلیه شود؛ در طرح مدیریت آب تلاش شده است با هدایت و نگهداشت آب در بخش غربی تالاب، این مشکل تا حد زیادی برطرف شود.

وی خاطرنشان کرد: این طرح به‌صورت پایلوت اجرا می‌شود تا رفتار هیدرولوژیک تالاب پس از عملیات به‌طور دقیق ارزیابی شود؛ زیرا تالاب‌ها در شرایط سیلاب و کم‌آبی دارای سازوکارهای پیچیده‌ای هستند.

لاهیجان‌زاده در پایان از برنامه‌ریزی برای اجرای طرح‌های مشابه در سایر بخش‌های تالاب خبر داد و افزود: اجرای پروژه‌های مدیریت آب در تالاب شرق و منطقه روگای رمضان‌بکنده نیز در دستور کار قرار دارد و در صورت تأمین اعتبارات، حدود ۲ هزار هکتار از عرصه‌های تالاب بین‌المللی انزلی احیا خواهد شد.