خاستگاه محکومان و بازداشتشدگان اخیر گواه غفلت سیاستگذاران از طبقه متوسط شهری است
نایب رئیس فراکسیون انقلاب مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه توجه به طبقه متوسط و سرمایه گذاری بر روی آن در برنامه ریزیهای توسعهای، انسانی و فرهنگی در سالهای اخیر مورد غفلت واقع شده و دراعتراضات اخیر گوشهای از این غفلت عیان شد و طبقه اقتصادی و خاستگاه اجتماعی محکومان و بازداشتی های اخیر و جنس مطالبات آنها گواهی بر ضرورت توجه به این غفلت است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایسنا، محسن پیرهادی، درباره ریشه ناآرامیهای اخیر در سطح کشور و حوادث رخ داده، بیان کرد: ریزش و سقوط طبقه متوسط در سالهای اخیر یکی از علل بروز ناآرامیهای اخیر بود، طبقه اقتصادی و خاستگاه محکومان و بازداشت شدگان اخیر گواه غفلت سیاستگذاران از طبقه متوسط شهری در برنامههای توسعه ای، فرهنگی و اجتماعی است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه جنس شعارهای ناآرامیهای اخیر اجتماعی – فرهنگی بود اما محکومان و بازداشت شدگان حوادث اخیر بیشتر از قشر ضعیف جامعه اعم از کارگر و دستفروشان هستند که طبعا باید بیشتر دغدغههای اقتصادی داشته باشند، درباره علت تفاوت خاستگاه معترضان با جنس مطالباتشان خاطرنشان کرد: این موضوع علل متفاوتی میتواند داشته باشد که مستقیم و غیر مستقیم بر شکل گیری این فضا و ورود طبقه کم در آمد جامعه به اعتراضات اثر گذار بوده است. از مانور رسانهای جریان معاند و رقبای منطقهای نظام جمهوری اسلامی ایران گرفته تا اوضاع دشوار اقتصادی و معیشتی مردم در سالهای اخیر در شکل گیری ناآرامیهای اخیر موثر بوده است.
باید به ریشه ناآرامیهای اخیر ورای تحرکات بیرونی توجه کرد
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: هسته شکل گیری این نا آرامیها مشکلات اقتصادی و مشکلات مستمری بود که مردم و کشور در سالهای اخیر و در پی تحریمهای اقتصادی با آن دست به گریبان بودند و معاندان کشور برای تحقق مقاصد سیاسیشان بر بستر این نارضایتی سوار شدند و جنس و ماهیت آن را تغییر دادند و مسیر اعتراضات مدنی مردم را به سمت اغتشاش و بلوا کشاندند.
پیرهادی در ادامه با بیان اینکه توجه به مطالبات مردم، چرایی بروز آن و رسیدگی به خواست جامعه ضرورتی غیر قابل اغماض است که باید حساب آن را از اغتشاشات و غوغاسازی دشمنان نظام جدا کرد و بین این دو مرزبندی دقیقی قائل شد، تاکید کرد: به همان میزان که مقابله با توطئه دشمن ضروری است توجه به خواست و مطالبات جامعه حیاتی بوده و باید به ریشه و چرایی بروز ناآرامیهای اخیر ورای تحرکات و مانور بیرونی آن توجه کرد.
ریزش و سقوط طبقه متوسط در سالهای اخیر عامل بروز ناآرامیها بود
نایب رئیس فراکسیون انقلاب مجلس در ادامه با بیان اینکه چرا طیف و طبقه ضعیف و محروم جامعه پیشانی اعتراضاتی با شعار و مطالبات اجتماعی بودند، بیان کرد: نکته قابل تامل این است که در سالهای اخیر طبقه متوسط بسیاری از فاکتورهای مشخص و مرسوم خود را از دست داد و تورم و گرانیها موجب شد این طبقه به شدت ریزش پیدا کند و طیف قابل توجهی از این قشر از طبقه متوسط به طبقه فقیر سقوط کنند. طبقه متوسط تحمل عقب گرد بیشتر اقتصادی را ندارد. نکته اساسی که در این بین وجود دارد این است که اگرچه طبقه متوسط به لحاظ اقتصادی تحلیل رفت اما از نظر فکری و فرهنگی در طبقه متوسط باقی ماند و برغم اینکه جمعیت قابل توجهی از این طبقه تنزل اقتصادی داشتند اما همچنان روی ارزشهایشان به لحاظ اجتماعی، فرهنگی، هنری و حتی اقتصادی پایبند ماندند.
جامعهای موفق است که همراهی طبقه متوسط را در حد اعلا داشته باشد
نایب رئیس فراکسیون انقلاب با بیان اینکه طبقه متوسط اصلیترین طبقه هر جامعهای محسوب میشود که حامل و تعیین کننده فرهنگ جوامع است، تصریح کرد: بر همین اساس جامعهای موثر و موفق است که حضور این طبقه را در حد اعلا داشته باشد و در عرصه اجتماعی و سیاسی به مشارکت وادارد به همین خاطر توجه به نیازها، خواستهها و علاقمندیهای این طیف در رویدادهای سیاسی – اجتماعی و فرهنگی هر جامعه موثر است و میتواند به فاکتوری در تقویت سیاست داخلی و اثرگذاری اجتماعی و فرهنگی جامعه بدل شود. متاسفانه توجه به طبقه متوسط و سرمایهگذاری بر روی آن در برنامه ریزیهای توسعهای و انسانی و فرهنگی در سالهای اخیر مورد غفلت واقع شده است. در اعتراضات اخیر این گوشهای از این غفلت عیان شد و طبقه اقتصادی و خاستگاه اجتماعی محکومان و بازداشتیهای اخیر و جنس مطالبات آنها گواهی بر ضرورت توجه به این غفلت است.
این عضو کمیسیون امور داخلی افزود: ورای چند و چون شکل گیری بحث اعتراضات اخیر و به اغتشاش کشیده شدن، در ابتدای بروز ناآرامیها طیفی از معترضان خواستههای فرهنگی و اجتماعی داشتند که حتما باید در جای خود مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد و باید بررسی شود که چرا طیفی از معترضان فارغ از دغدغه مالی، شعارهای فرهنگی و اجتماعی سر دادند؟ این سوال حتما و باید نیازمند بازبینی دقیق است اما پاسخ اولیه آن میتواند این باشد که کوچک شدن طبقه متوسط و شکاف طبقاتی ایجاد شده در اقشار مختلف جامعه میتواند یکی از عوامل آن باشد.
یکی از خصوصیات طبقه متوسط محافظهکاری و دوری از رفتارهای خشن است اما…
پیرهادی در ادامه با اشاره به فشارهای معیشتی که در سالهای اخیر بر دوش طبقه متوسط وارد شده و نوسانات بازار و رشد شدید اجاره بها که این قشر را به حاشیه شهرها سوق داده است، بیان کرد: وقتی طبقه متوسطی که سالها در مرکز شهر و در دل جامعه حضور داشته در مناطق جغرافیایی پایینتری حضور پیدا میکند همزمان با نارضایتی که در این طیف بروز میکند این نارضایتی همراه با آگاهی طبقه متوسط به دایره اطرافیان جدید منتقل میشود و به روندی برای سرایت نارضایتی به طیف دیگر بدل میشود. یکی از خصوصیات طبقه متوسط محافظه کاری و دوری از رفتارهای خشن و رادیکال است. برغم این دو ویژگی، در پی کوچ اجباری طبقه متوسط به حاشیه شهرها و وقتی طبقه متوسط، ضعیف میشود آرام آرام در کنار دغدغههای فرهنگی و اجتماعی که دارد رفتارهای تند و رادیکال طبقه فقیر را نیزمی پذیرد، محرکی که جامعه را مستعد ناآرامی میکند.
وی در پایان بیان کرد: در رخدادها و ناآرامیهای اخیر، جوانان و نوجوانان پیشانی حوادث بودند و در مواردی به اعتراض دهه هشتادیها مشهور شد، ناکامیهای رفاهی و اقتصادی این افراد وقتی با آگاهی اجتماعی – فرهنگی آنها همراه میشود، خواهان دستیابی به وضعیت بهتری برای زیست اجتماعی هستند که از اقتصاد تا فرهنگ را شامل میشود. به همین دلیل افراد زیادی را میبینید که به لحاظ اقتصادی از مناطق محروم و طبقه کم درآمد جامعه هستند ولی جنس مطالباتشان مبتنی بر نگاه و شعارهای طبقه متوسط است.
دیدگاه