سخنرانی معاون وزیر در جیتکس دبی در روزهای سخت اکوسیستم استارتاپی ایران!
جیتکس مهمترین رویداد جهانی فناوری در دنیاست که همه ساله در دبی برگزار می شود. شهری که حاکمانش در تلاشند با وضع قوانین جدید و البته با ساخت مجموعه شهرک «بدون کربن » در یکی دو سال آینده بدل به «سیلیکون ولی» خاورمیانه شود .
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از خبرآنلاین؛ سفر معاون نوآوری وزیر ارتباطات و سخنرانی او در افتتاحیه نمایشگاه ایران در رویداد جیتکس با انتقاد رسانههای تخصصی چون دیجیاتو. سردبیر نشریه کارنگ روبرو شد.
اینکه در شرایط سخت ایجاد شده برای اکوسیستم استارتاپی و اقتصاد دیجیتال کشور به دلیل محدودیتها، مقامات دولتی فرصت سفر به بزرگترین ایونت دانش بنیان دنیا را از دست نمیدهند و سخنانشان هم البته بیشتر مصرف داخلی دارد. با این وجود به نظر میرسد آقامیری در این سفر سعی کرده مانی فست وزارتخانه درباره آینده فعالیت بین المللی اکوسیستم استارتاپی ایران در دولت سیزدهم را تشریح کند. او عملا از این گفته که ایران آمادگی همکاری با پلتفرمهای جدید خارجی را دارد که به بزرگی غولهای این حوزه نیستند اما شرایط همکاری با قوانین داخلی ایران را میپذیرند و از این فرصت ۸۰ میلیون نفری میتوانند استفاده کنند.
محمد امین آقامیری نخستین مدیر رسمی دولتی ایران است که درهمان روز نخست رویداد جیتکس ۲۰۲۲ زحمت سفر به دبی را کشیده است. معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات عملا سیاست جدید این وزارتخانه را ترسیم کرده است. او در این سخنرانی که مشخص نیست چقدر در میان بازار هدف نفوذ خواهد داشت عملا اعلام کرده امکان همکاری مشترک میان غولهای تکنولوژی موجود استارتاپی و ایران مقدور نیست. سیاستهای داخلی کشور وعدم پذیرش و پایبندی این شرکتها به قوانین و مقرارات داخلی کشور، دلیل اینعدم همکاری اعلام شده اند. او به همین دلیل از شرکتهای خارجی کوچکتر برای شرکت در اکوسیستم استارتاپی ایران دعوت کرده است. شرکتهایی که قصد توسعه دارند و بازار ۸۰ میلیون نفری کشور ما یک فرصت بزرگ برای رشد آنهاست.
او بر اساس متن منتشر شده از صحبتهایش در کنار این شرکتهای خارجی کوچک و مستقل، مخاطب سخنانش را صاحبان کسب و کارهای اکوسیستم استارتاپی ایران قرار داده و با توجه به انحصار ایجاد شده از تحریمها وعدم فعالیت رقبای خارجی به فعالان داخلی پالس داده که این فضا برای رسیدن آنها به یک بازار ۸۰ میلیون نفری و قابلیت صادرات محصولاتشان درپی همکاری با شرکتهای مستقل خارجی، فراهم است. او گفته نه تنها از حمایتهای ویژه دولتی هم در این مسیر بهرهمند میشوند که با کمکهای وزارتخانهای، امکان توسعه بین المللی برای این کنسرسیومهای بین المللی هم قابل توسعه است.
جیتکس مهمترین رویداد جهانی فناوری در دنیاست که همهساله در دبی برگزار میشود. شهری که حاکمانش در تلاشند با وضع قوانین جدید و البته با ساخت مجموعه شهرک «بدون کربن» در یکی دو سال آینده بدل به «سیلیکون ولی» خاورمیانه شود و بزرگترین شرکتهای دانش بنیان دنیا را در خود جلب کند و البته به صورت همزمان با لغو قانون کفالت برای سرمایه گذاران خارجی در کشور امارات به مهد جدید جذب استعدادهای فناورانه بدل شود.
پیشرفتی که هر روز به تهدیدی جدیتر برای کشورهای همسایهای چون ایران بدل میشود چون امتیازات ویژهای در اختیار استارتاپها قرار میگیرد که پدیده مهاجرت استارتاپها از کشور را تسریع میکند. پدیده شومی که در روزهای گذشته بارها از سوی فعالان اکوسیستم اینترنتی کشور مطرح شده است.
با شروع سال جدید رویداد جیتکس، نمایشگاه ایران در این کشور هم آغاز به فعالیت کرد و درست در روزهایی که محدودیتهای ایجادشده برای اینترنت باعث لطمات بزرگی به اقتصاد دیجیتال و اکوسیستم استارتاپی کشور شده، معاون وزیر ارتباطات در همان روز نخست این رویداد فرصت حضور در غرفه ایران را مغتنم شمرد. اتفاقی که البته با انتقاد بسیاری از اهالی اکوسیستم استارتاپی کشور روبرو شده است.
نکته جالبتر اما صحبتهای معاون وزیر است رئوسی که البته سیاست برنامههای وزارتخانه هستند اما نگاهی به آنها نشان میدهد به سادگی همگی در تهران قابل طرح بودند و اساسا برای حمایت از استارتاپهای داخلی نیازی به این سخنرانی در دبی نیست و در تهران و در فضایی صمیمیتر قابلیت بیانشان برای تک تک خانواده استارتاپهای ایرانی و حتی دعوت از شرکتهای مستقل بین المللی برای معرفی توانمندیهای ایران و همکاریهای مشارکتی میان دولتی سادهتر انجامپذیر بود.
انتقاد شدید از سفر و سخنرانی معاون وزیر در جیتکس دبی در روزهای سخت اکوسیستم استارتاپی ایران!
دیجیاتو در گزارش مشروح سخنرانی آقامیری نوشته است: «به نظر میرسد آقامیری تحریمها را یک فرصت برای کشور میداند. او در این باره گفت: «شرکتهای بزرگ جهانی ارائه کننده خدمات در اکثر کشورها حاضر هستند که یا در آنها نمایندگی داشته یا دفاتر R&D فعال دارند. اما این شرکتها به علت تحریمها یا سیاستهایشان، در ایران خدمات رسمی ارائه نمیکنند. این همانجایی است که ما و همکارانمان تلاش کردیم تا محصولات و خدمات را با کیفیت عالی به مردم ارائه دهیم. خانوادهICT متشکل از دولت، شرکتها و بخشهای خصوصی تبدیل به یک بدنه واحد شده تا بتوانند زندگی بهتری را برای مردم فراهم کنند.»
معاون وزیر ارتباطات درادامه از دو فرصتی سخن گفت که بنابرشرایط موجود شکل گرفتهاند. نخست آنکه شرکتهایی که خدمات یا محصولاتشان در ایران نیست، از بازار ۸۰ میلیونی کشورمان استفاده کرده و با سرمایهگذاری، کسبوکار خود را شکل دهند بدون آنکه نگرانی نسبت به تهدید کارشان از سوی غولهای بزرگ داشته باشند.
فرصت ویژه دیگر از نظر او، یک فرصت صادراتی برای شرکتهای ایرانی است که از دغدغهای مشترک در میان کشورها درباره فضای مجازی ناشی میشود: «مساله اصلی اکنون برای بسیاری از کشورها، حفظ دادهها و حاکمیتشان در فضای مجازی است. شرکتهای بزرگ در حال حاضر زیر بار قوانین کشورها نمیروند، بنابراین دولتها به دنبال ایجاد پلتفرمهای مخصوص به خود یا همکاری با دیگران برای ساخت رقیب برای شرکتهای بزرگ هستند. اکنون شرکتهای ایرانی که تجربه بازار ۸۰ میلیونی دارند، این فرصت را داشته تا راهکارهایشان را به کشورها ارائه دهند. امروز خوشبختانه این فرآیند با برخی کشورها شروع شده و از طریق وزارتخانه نیز به آن کمک میکنیم و شرکتها میتوانند روی ما حساب باز کنند.»
دیدگاه