با فشار خون پایین چه کنیم؟
اگر میزان فشار خون کمتر از ۹۰/۶۰ میلی متر جیوه باشد و علائم دیگری همچون تاری دید، احساس گیجی و سرگیجه، ضعف و حالت تهوع هم وجود داشته باشد، ممکن است پزشک تشخیص فشار خون پایین دهد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از عصر ایران، فشار خون پایین که هایپوتانسیون نیز نامیده میشود، در افراد مختلف معنای کم و بیش متفاوتی دارد. فشار خون طبیعی معمولا بین ۹۰/۶۰ و ۱۲۰/۸۰ میلیمتر جیوه گزارش میشود، اما اعداد خارج از این محدوده هم بسته به شرایط فرد میتوانند مطلوب باشند و لزوما خروج از چهارچوب مذکور مفهوم بیماری را به همراه نخواهد داشت.
اندازه گیری فشار خون نرمال برای بدن بر اساس موارد زیر انجام میگیرد:
– تاریخچه پزشکی
– سن
– وضعیت کلی
اگر میزان فشار خون کمتر از ۹۰/۶۰ میلی متر جیوه باشد و علائم دیگری همچون تاری دید، احساس گیجی و سرگیجه، ضعف و حالت تهوع هم وجود داشته باشد، ممکن است پزشک تشخیص فشار خون پایین دهد.
این اختلال علل مختلفی از تغییر ناگهانی وضعیت بدن گرفته تا کم خونی، اختلالات سیستم عصبی خودمختار، کم آبی بدن، اختلالات غدد درون ریز و رژیم غذایی دارد. در این میان رعایت رژیم غذایی اصولی میتواند تاثیر زیادی بر مبارزه با فشار خون پایین داشته باشد.
نکاتی که در ادامه مورد بررسی قرار میگیرند، با استناد به مقالات مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا جمع آوری شده اند:
رژیم غذایی پیشنهادی
مصرف انواع خاصی از مواد غذایی میتواند به شما در بالا بردن فشار خون و رهایی از اختلال فشار خون پایین کمک کند. علائم خود را کنترل و به طور منظم فشار خونتان را اندازه گیری کنید تا متوجه شوید که چه چیزی موثر واقع شده است. سعی کنید:
– مایعات بیشتر: کم آبی حجم خون را کاهش میدهد و باعث کاهش فشار خون میشود. به همین علت هیدراته ماندن به خصوص هنگام تمرینات ورزشی بسیار مهم است.
– غذاهای سرشار از ویتامین B-12: افت سطح ویتامین B-12 میتواند منجر به نوع خاصی از کم خونی شود که آن هم باعث کاهش فشار خون و خستگی میشود. غذاهای سرشار از B-12 شامل تخم مرغ، غلات غنی شده، گوشت حیوانات و مخمرهای مغذی هستند.
– غذاهای سرشار از فولات: فولات پایین نیز میتواند کم خونی را تشدید کند. نمونههایی از مواد غذایی غنی از فولات عبارتاند از مارچوبه، لوبیا، عدس، مرکبات، سبزیجات برگ دار، تخم مرغ و جگر.
– نمک: درست برعکس فشار خون بالا که نمک و سدیم برای این بیماران نوعی سم محسوب میشود، افراد مبتلا به فشار خون پایین میتوانند بسیار از آن سود ببرند. غذاهای شور فشار خون را بالا میبرند. در نتیجه توصیه میشود که این دسته از بیماران سوپ کنسرو شده، ماهی دودی، پنیر، ترشی و زیتون مصرف کنند.
– کافئین: قهوه و چای کافئین دار ممکن است به طور موقت فشار خون را با تحریک سیستم قلبی عروقی و افزایش ضربان قلب افزایش دهند.
همه چیز درباره سبک زندگی متناسب با فشار خون پایین
راهکارهایی برای جلوگیری از فشار خون پایین
با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی یا یک متخصص تغذیه در مورد غذاهای سالم صحبت کنید تا بتوانید آنها را در لیست خرید خود قرار دهید. روشهایی در راستای اصلاح رفتارهای روزمره وجود دارند که ممکن است کمک کننده باشند.
اگر مشکوک به علائم کم خونی هستید، حتما برای بررسی نوع کم خونی و بهترین گزینههای درمانی به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
و اما تغییراتی که میتوانید در رژیم غذایی خود برای کمک به افزایش فشار خون ایجاد کنید:
– وعدههای غذایی کم حجم را به دفعات بیشتر مصرف کنید: وعدههای غذایی بزرگ ممکن است باعث افت شدیدتر فشار خون شوند، زیرا بدن برای هضم وعدههای غذایی بزرگ کار بیشتری انجام میدهد.
– مقدار بیشتری آب بنوشید و مصرف الکل را متوقف کنید: همانطور که گفته شد کم آبی میتواند باعث کاهش فشار خون شود.
علاوه بر تغییر رژیم غذایی، ممکن است بتوانید با ایجاد این تغییرات در شیوه زندگی خود نیز فشار خون افت کرده را افزایش دهید:
– اگر در هوای آزاد و در گرمای شدید ورزش میکنید، استراحتهای مکرر داشته باشید و مطمئن شوید که به اندازه کافی به هیدراتاسیون بدن خود اهمیت میدهید.
– اجتناب از گذراندن زمان طولانی در سونا، جکوزی و اتاق بخار که همگی میتوانند باعث کم آبی بدن شوند. همچنین لازم است وضعیت بدن خود (مانند ایستادن یا نشستن) را به آرامی تغییر دهید.
– از استراحت طولانی مدت در رختخواب خودداری کنید. در عین حال جورابهای فشاری بپوشید که کمک میکنند خون از پاها به سمت بالا بازگردد.
دیدگاه