سخنگوی وزارت خارجه خبر داد؛

مسببان ترور سردار سلیمانی در لیست تعقیبند|در مورد امنیت مرزهایمان مسامحه نمی‌کنیم

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان تاکید کرد: ما در مورد آمریکا واقع نگر هستیم و به اقدامات این کشور توجه می کنیم، نه گمانه زنی‌ها و تحلیل‌های رسانه‌ای.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایسنا، سعید خطیب‌زاده صبح روز دوشنبه در نشست خبری خود با رسانه‌های داخلی و خارجی که به صورت آنلاین برگزار شد، در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضع‌گیری‌های برخی از افراد در داخل کشور در ارتباط با انتخابات آمریکا و برخی از پیش‌بینی‌ها و تحلیل‌هایی که در این زمینه مطرح شده است، گفت: مواضع جمهوری اسلامی ایران از سوی سیاست خارجی توسط رئیس‌جمهور، وزیر امور خارجه و سخنگوی وزارت خارجه اعلام می‌شود. البته ما در کشور در یک فضایی قرار داریم که فضای رایزنی و گفت‌وگوست و فضای تک گفت‌وگویی نیست و افراد نظرات خود را مطرح می‌کنند.

وی با بیان اینکه من به دوستان در داخل کشور نیز عرض می‌کنم باید اجازه دهیم که مسیر حرفه‌ای کار جلو برود البته نه فقط در این حوزه بلکه در دیگر حوزه‌های سیاست خارجی نیز همین‌طور است.

خطیب‌زاده ادامه داد: ما در مورد آمریکا واقع نگر هستیم، به اقدامات آمریکا توجه می‌کنیم؛ در چارچوب آنچه که وجود دارد که منظورمان قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و برجام است. ما باید ببینیم که آمریکایی‌ها در عمل چه می‌کنند و در این زمینه به حرف، تحلیل و پیام توجهی نداریم بلکه اقدامات را ملاک قرار می‌دهیم. اگر فضای جدیدی وجود داشته باشد در چارچوب آنچه که وجود دارد تصمیم‌گیری می‌کنیم.

وی با بیان اینکه دولت آمریکا طی سال‌ها با اقدامات خود به اعتماد جامعه جهانی به خود ضربه زده است، گفت: از دیگر سو باید توجه داشت که بسیاری از ورشکستگان که در طول این سال‌ها پروژه فشار حداکثری علیه ایران را دنبال می‌کردند به دنبال این هستند که پوست اندازی کنند و تلاش دارند که این موضوع را در مسیر جدید پیگیری کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد رایزنی‌های ایران با برخی از کشورها برای خرید واکسن کرونا از جمله چین و اینکه آیا در این زمینه خبرهای خوبی وزارت خارجه دارد یا نه گفت: مهمترین خبر خوش را باید شرکت‌های واکسن‌سازی در زمینه تولید واکسن کرونا بدهند که متاسفانه تا کنون این موضوع نهایی و محقق نشده است. البته برخی از شرکت‌ها از جمله شرکت‌های چینی در این زمینه موفقیت‌های بالایی داشتند و آزمایش‌های خوبی را انجام داده اند.

وی با بیان اینکه سیستم بهداشتی و درمانی ایران سیستم بهداشتی قوی و پر نخبه‌ای است که با حساب و کتاب فعالیت‌های خود را به پیش می‌برد و با سیستم درمان برخی دیگر از کشورها متفاوت است، افزود: کشورهایی که زیر نظر سازمان بهداشت جهانی در راستای تولید واکسن اقدام کرده‌اند از جمله شرکت‌های چینی و دیگر شرکت‌هایی که زیر نظر این سازمان در دیگر نقاط جهان قرار دارند مخاطب همکاری ما هستند و وقتی که آن‌ها به نتایج قابل قبولی برسند و سازمان بهداشت جهانی نتایج آن‌ها را تایید کند و سیستم بهداشتی خود ما نیز آن را تایید کند وارد کار جدی‌تر در این زمینه می‌شویم.

خطیب زاده افزود: ایران عضو کنسرسیومی است که سازمان بهداشت جهانی برای توزیع واکسن کرونا ایجاد کرده است. البته ما مشکلاتی برای پرداخت پول آن داشتیم که قسمتی از آن حل شده و امیدواریم طی روزهای آینده قسمت‌های دیگر نیز حل شود. با دیگر کشورها نیز در تعامل و رایزنی در این زمینه هستیم و امیدواریم هر چه زودتر شرکت‌هایی که در این زمینه مشغول تحقیق و بررسی هستند خبرهای خوشی را اعلام کنند.

وی همچنین با اشاره به اینکه مناسب است اهالی رسانه در ارتباط با مبارزه با شیوع ویروس کرونا و کنترل این موضوع در کشور کمپین مسئولیت اجتماعی ایجاد کنند و وزارت خارجه از این موضوع حمایت می‌کند گفت: ما هر کدام در این زمینه دارای مسئولیت عمیق اجتماعی هستیم و امیدوارم هر چه زودتر شاهد این باشیم که موج کرونا از کشور و عرصه جهانی رخت ببندد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد همکاری‌های ایران و عراق در ارتباط با پیگیری پرونده ترور سردار سلیمانی و همچنین اینکه با توجه به نتایج انتخابات آمریکا مسببان این ترور تا چند وقت دیگر از مصونیت سیاسی برخوردار نخواهند بود، اظهار کرد: ما اساسا مصونیت ریاست جمهوری برای مسببان و آمران این ترور مضبوحانه قائل نیستیم و مسببان و آمرین این ترور همواره در لیست تعقیب ما به صورت همه جانبه قرار داشته و دارند و قوه قضائیه در حال تکمیل پرونده‌های این موضوع است و امیدواریم هر چه زودتر این پرونده‌ها منتشر شود. مسببان این ترور باید در پیشگاه عدالت جواب دهند و پاسخگوی اقدامات خود باشند.

وی ادامه داد: همکاری‌های بسیار نزدیکی بین ایران و عراق در این زمینه وجود داشته است. ترور در عراق انجام شده است و دولت عراق در این زمینه مسئولیت دارد. از طرف دیگر یکی از فرماندهان بزرگ عراق نیز در این ترور به همراه سردار سلیمانی به شهادت رسیدند. پرونده این ترور مفتوح است و ابعاد مختلف آن از سوی ایران پیگیری می‌شود و در صدر لیست پیگیری‌های ما تا رسیدن به نتیجه قرار دارد.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه این نشست خبری که حدود ۶۰ دقیقه به طول انجامید در پاسخ به این سوال که آیا تیم آقای بایدن پس یا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با ایران تماسی داشته است و تماسی بین ایران و تیم بایدن وجود داشته است یا نه؟ گفت: جواب سوال شما خیر است. ما اساسا با کسی خارج از مسائل کاملا مرتبط با برجام، در ارتباط نیستیم. از طرفی دیگر هنوز دولتی سر کار نیامده است و بعد از اینکه دولتی سر کار آمد بر اساس شرایط جدید و اقداماتی که از سوی آمریکایی‌ها انجام می‌شود در چارچوب آنچه که وجود دارد تصمیم می‌گیریم. ما باید ببینیم که اقدامات آمریکا به چه سمتی می‌رود. آنچه که برای ما مهم هست اقدامات آمریکا است نه پیام‌ها و یا گمانه زنی‌ها و تحلیل‌های رسانه‌ای بلکه ملاک اقدامات دولت آمریکاست.

سخنگوی وزارت خارجه در همین چارچوب در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه شما گفتید تماسی بین ایران و تیم بایدن نبوده است. به نظر شما باید قدم اول را چه کسی بردارد ایران یا تیم بایدن، گفت: این سوال باید بازتعریف شود. ما چیزی با عنوان تیم نمی‌شناسیم دولت مستقر باید شکل بگیرد و ببینیم چه اقداماتی انجام می‌دهد. آن‌ها باید اقدامات را انجام دهند و ما ناظر هستیم.

وی افزود: از طرف دیگر شما باید به این موضوع توجه داشته باشید که طرفی که تعهدات را نقض کرده و دیگر کشورها را به خاطر اجرای تعهداتشان تنبیه کرده است آمریکاست. ما باید مسیر اصلاح گذشته را از سوی دولت آمریکا ببینیم و در نتیجه بر اساس اقدامات تصمیم گیری می‌کنیم و همانطور که بارها تاکید کردم ایران به اقدامات توجه می‌کند و ملاکش اقداماتی است که صورت می‌گیرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برخی از کشورهای منطقه اقدام به عادی‌سازی روابط‌شان با رژیم صهیونیستی کردند. آیا فکر می‌کنید که با توجه به تحولات جدید این امر همچنان ادامه پیدا کند، اظهار کرد: باید بگوییم آن‌ها اقدام به آشکارسازی روابط‌شان کردند. در واقع اتفاقی که افتاد بیشتر آشکارسازی روابط بود. در مورد برخی از این دولت‌ها شاهد باج خواهی بودیم که توسط واشنگتن صورت گرفته بود به این منظور که در روزهای آخر بتواند چند رای بیشتر کسب کند و در تعدادی از موارد نیز شاهد گدایی توسط حاکمانی بودیم که بر برخی از این کشورها مدیریت می‌کنند. این اقدامات همه از یک اشتباه شناختی صورت گرفت. ما فکر نمی‌کنیم این اقدام شناختی به نتیجه برسد. چرا که جهان اسلام واکنش جدی به این زخم‌ها که برخی از دول منطقه وارد کرده‌اند نشان داد.

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: باید به این موضوع توجه کنیم که رژیم صهیونیستی از هر فرصتی استفاده می‌کند تا خود را از بحران مشروعیت خارج کند. ما امیدواریم همسایگان و دول عربی که دچار اشتباه شناختی شدند به مسیر درست باز گردند تا جهان اسلام یک صدا صحبت کند.

وی تاکید کرد: آنچه که اتفاق افتاده است مشروعیتی برای رژیم صهیونیستی ایجاد نمی‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با اهمیت جبران خسارت‌های وارده به ایران به خاطر خروج آمریکا از برجام و پیگیری این موضوع از سوی ایران در صورتیکه دولت جدید آمریکا بخواهد به برجام بازگردد گفت: یک دولت یاغی و یک رژیم سرکش در کاخ سفید از برجام خارج شد. بسیاری از تعهدات بین المللی را نقض کرد و به صورت طبیعی که این اقدامات خسارت‌های بسیار جدی به ایران و ملت ایران وارد کرده است و این موضوع متضمن مسئولیت حقوقی و قطعی آمریکا و هر دولتی که بخواهد مسیر را تغییر دهد باید به واقعیت‌ها توجه کند و گذشته را جبران کند.

این دیپلمات ارشد کشورمان تاکید کرد: در برجام برای طرفین تعهداتی مشخص شده است که یکی از مهمترین تعهدات رفع تحریم هاست ولی دولت آمریکا نه تنها این تعهد را عمل نکرد و مانع اجرای آن شد بلکه روند به نحوی بود که کشورهای اروپایی نیز از انجام تعهدات خود ناتوان بودند. بنابراین انجام تعهدات از سوی طرف مقابل یک اتفاق دسته جمعی است و باید تمامی طرف‌ها به تعهدات خود بازگردند.

سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه ما به اقدامات توجه می‌کنیم و تمامی انرژی ما صرف این می‌شود که منافع مردم ایران حفظ شود، ادامه داد: در این چند سال که اقتصاد تاب‌آور را در پی فشارهای حداکثری آمریکا پیگیری کردیم شوک‌های زیادی را پشت سر گذاشتیم، تجربیات زیادی را به دست آوردیم و هزینه‌های زیادی را نیز پرداختیم. باید هزینه‌های وارد شده به ملت ایران جبران شود و این حق ملت ماست که بهترین زندگی را در بهترین فضا تجربه کنند و ما در این زمینه متعهد هستیم و تلاشمان در راستای تحقق این موضوع است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با بحران قره باغ و طرح ایران در این ارتباط و همچنین برخی از مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه قره باغ به ارمنستان و نخجوان به آذربایجان واگذار شود و نظر ایران در ارتباط با این ایده چیست؟ گفت: از نظر ما چارچوب حل و فصل این بحران مشخص است و ایران از هر طرح و مسیری که دارای این چارچوب باشند استقبال می‌کند.

وی با اشاره به سیاست‌های ایران در ارتباط با بحران قره باغ، گفت: سیاست‌های ایران در این زمینه روشن است و نباید انتظار داشته باشیم که یک بحران سه دهه‌ای با یک طرح در عرض یک هفته یا دو هفته حل و فصل شود.

خطیب زاده با تاکید بر اینکه طرح‌های گذشته به حل بحران قره باغ کمک نکرده است تاکید کرد: ما طرح خود را به دولت‌های آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و روسیه ارائه کردیم و بازخورد خوبی داشته‌ایم و هر موقع که دو طرف اعلام آمادگی کنند در چارچوب این طرح می‌توانیم حرکت کنیم.

وی بار دیگر به اهمیت امنیت مرزها برای جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: ما در مورد امنیت مرزهایمان و همچنین حضور تکفیری‌ها در این مرزها با کسی مسامحه نمی‌کنیم و برخورد جدی انجام می‌دهیم و طرف‌های مقابل نیز در جریان این نگاه ایران هستند و با آن‌ها در این زمینه صحبت شده است.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که آقای ظریف پس از اعلام نتایج انتخابات آمریکا و شکست ترامپ در آن، دو بار تا کنون به زبان‌های عربی و انگلیسی توئیت‌هایی را خطاب به همسایگان ایران منتشر کرده است. آیا ایران امیدوار است با رفتن ترامپ بهبودی در روابط ایران با برخی از کشورهای همسایه‌اش که اکنون مشکلاتی در روابط با آن‌ها وجود دارد ایجاد شود؟ گفت: ایران یک سیاست شناخته شده و ادامه دار به نام سیاست حسن همجواری و حسن همسایگی دارد که در این سیاست با رفتن و آمدن افراد در جاهای دیگر تغییری ایجاد نمی‌شود.

وی ادامه داد: رفتن امنیت توهمی به نام ترامپ، شاید برخی از کشورهای همسایه ما را به عقلانیت برساند که همواره با پول و لابی نمی‌توانند امنیت برای خود تهیه کنند و بخرند.

وی ادامه داد: پیام ایران به همسایگان خود روشن است. ایران به عنوان کشوری با تاریخ چندین هزارساله در منطقه دارای مسئولیت ویژه برای آگاه‌سازی همسایگانش در خصوص امنیت بومی منطقه است. امیدواریم هر چه زودتر برخی از کشورهای همسایه ما به این عقلانیت برسند که ما باید به دنبال یک ساز و کار بومی برای تهیه امنیت در منطقه باشیم و امنیت خریدنی نیست. امیدواریم که این تغییر هر چه زودتر در آن‌ها شکل بگیرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین با ارائه توضیحاتی در مورد سفر دو روزه وزیر امور خارجه کشورمان به پاکستان که از روز سه شنبه این سفر آغاز می‌شود گفت: آقای ظریف در راس یک هیات سیاسی واقتصادی به پاکستان می‌رود و این سفر دارای ابعاد اقتصادی، سیاسی و امنیتی است.

وی با اشاره به روابط ایران و پاکستان گفت: این روابط و همسایگی دو کشور می‌طلبد که موضوعات مهمی بین مقامات دو کشور مورد رایزنی قرار بگیرد. رابزنی‌های در این سفر در سطح عالی انجام می‌شود و با توجه به اهمیت روابط‌مان با پاکستان این سفر در قالب هیاتی سیاسی و اقتصادی صورت می‌گیرد و رایزنی‌هایی در سطح بالا بین مقامات دو کشور انجام می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اظهارات برخی از مقامات رژیم صهیونیستی در ارتباط با مسئله احتمال وقوع جنگ بین ایران و این رژیم تاکید کرد: مقامات اسرائیلی خیلی جنگ دوست دارند و می‌خواهند آن را با خون سربازان آمریکایی انجام دهند.

وی با تاکید بر اینکه آن‌ها به خوبی می‌دانند که ایران در مورد امنیت ملی خود با هیچ کسی شوخی ندارد گفت: رژیم اشغالگر قدس حیات و ممات خود را از همان ابتدا در بحران آفرینی می‌دیده است و در این چارچوب حرکت کرده است.

وی ادامه داد: ایران هراسی آن‌ها را خیلی جدی نگیرید. هر وقت لازم بوده است جواب قاطع به آن‌ها داده شده است و آن‌ها به لانه‌های خود پناه برده اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه روز گذشته آقای رئیس جمهور در جلسه هیات دولت بر نقش وزارت خارجه در تسهیل سرمایه‌گذاری خارجی در کشور تاکید کردند آیا ماموریت جدیدی در این زمینه به وزارت خارجه واگذار شده است تصریح کرد: وزارت امور خارجه نقش تسهیل کننده در جلب و مشارکت سرمایه‌گذاری‌های خارجی دارد و تا کنون در این چارچوب تلاش کرده است.

وی با بیان اینکه اقتصاد ما در حال گذار به اقتصاد مردمی است و این نوع اقتصاد تحریم ناپذیر است گفت: فشار حداکثری ایالات متحده با همت دولت، تلاش‌های جوانان، بخش خصوصی و کمک ایرانیان خارج از کشور شکست خورده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با اشاره به سفر منطقه‌ای ظریف به سه کشور ونزوئلا، کوبا و بولیوی اظهار کرد: آقای ظریف در این سفر منطقه‌ای با مقامات این سه کشور رایزنی و گفت وگو کردند. در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید بولیوی شرکت کردند و اکنون در حال بازگشت به ایران هستند.

Share