گرفتار جوسازی آمریکا نمیشویم | هر زمان صلاح بدانیم پاسخ میدهیم
محمدجواد ظریفT وزیر امور خارجه با بیان اینکه گرفتار جوسازی و شانتاژ آمریکایی ها نمی شویم، گفت: هر زمان و به هر شکلی که صلاح بدانیم پاسخ آمریکا را می دهیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در گفتگویی که از شبکه اول سیما در حال پخش است ضمن عرض تسلیت شهادت شهید سلیمانی به مردم، همرزمان و خانواده او، گفت: صبح امروز سعادت شد تا خدمت مقام معظم رهبری تسلیم عرض کنم و باید بگویم که صلابت ایشان (رهبر انقلاب) درس بزرگی به ما داد.
وی درباره نشست امروز شورای عالی امنیت ملی، افزود: ابتدا باید ببینیم که آمریکاییها چگونه به این دام افتادند که این کار خطرناک را کنند. احساس ما این است که آنها خطای محاسباتی کردند و مشورتهای نابجایی از سوی سران کشورهای منطقه و رژیم صهیونیستی به آنها داده شد.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: کسانی به آمریکا مشورت دادند که کینه بسیار عمیقی از سردار سلیمانی داشتند.
ظریف گفت: آمریکاییها در این ترور فرمانده حشد الشعبی را نیز به شهادت رساندند، ایشان را برخاسته از مردم عراق و برخاسته از فتوای مرجعیت دینی عراق بود؛ ترور او به معنای نقض حاکمیت عراق است.
وی ادامه داد: آمریکا چندین نفر از قهرمانان عراق را به شهادت رساندند، در بیانیه حضرت آیت الله سیستانی نیز به این موضوع تاکید شده بود که آمریکا حاکمیت عراق را نقض کرده است که نتیجه طبیعی آن خشم بیشتر مردم عراق است، مشاهده کردیم در عتبات فریادهای علیه آمریکا از سوی مردم سرداده شد که پایانی نخواهد داشت. شروع این اعتراضات را آمریکاییها به دست خود دامن زدند که بسیار خطرناک است.
وزیر امور خاجه ادامه داد: عامل اصلی این اقدام یک اقدام بزدلانه تروریستی بود که اتومبیل حامل شهید سلیمانی و شهید المهدی و اتومبیل همراهان او را مورد هدف قرار دادند. به خانوادههای شهدای ایرانی و عراقی همراهان ایشان تبریک و تسلیت عرض میکنم. مخصوصاً شهید حسین پورجعفری که همیشه همراه او بود.
ظریف تاکید کرد: این یک اقدام واضح تروریستی بود که بزدلی از همه وجنات آن میبارید اینها توان برخورد با حاج قاسم را در حالت عادی نداشتند از این رو ناگزیر بودند که ایشان را به این شیوه به شهادت برسانند، به همان شیوهای که شهید عماد مغنیه و شهید موسوی را به شهادت رساندند. بزدلان از این روشهای تروریسم دولتی استفاده میکنند.
وی تاکید کرد: آمریکاییها در چند سال گذشته تروریسم اقتصادی را علیه مردم ما اعمال کرده اند، یک جنگ اقتصادی که مردم عادی را هدف گرفته بود حالا هم تروریسم دولتی انجام دادند و شخصیتهای دو کشور را به شهادت رساندند.
وزیر امور خارجه گفت: امروز گزارشگر ویژه سازمان ملل موضعگیری کرد و اعلام کرد این اقدام آمریکا غیرقابل قبول است.
ظریف با بیان اینکه آمریکا علیه شخصیتی اقدام کرد که در جهان اسلام جایگاه ویژه ای داشت، افزود: سپهبد شهید سردار سلیمانی در افغانستان در کنار مردم افغانستان با القاعده جنگید. در کنار مردم عراق و سوریه با داعش و جبهه النصره جنگید و این مردم میدانند که آزادی سرزمین شأن از افراط و ترور در گرو جانفشانی ها و عملکرد راهبردی است.
وی اظهار داشت: این مردم از اقدام آمریکا کینه و نفرت دارند به همین جهت در سه بعد نقض حاکمیت عراق، نقض قوانین بین المللی و جریحه دار کردن احساسات مردم منطقه، آمریکاییها خطاهایی را مرتکب شدند، پاسخ این خطاها، خارج از اختیار جمهوری اسلامی خواهد بود. اینها اقداماتی کردهاند که نتیجه آن را بدون اینکه ما اقدامی کنیم خواهند دید.
وزیر امور خارجه گفت: آمریکاییها یکی از بالاترین مقامات نظامی جمهوری اسلامی ایران را با وقاحت به شهادت رساندند و رسماً این مسئولیت را پذیرفتند.
ظریف گفت: ما گرفتار جوسازیها و شانتاژ آمریکاییها نخواهیم شد، جمهوری اسلامی ایران هر زمان و هر گونه که خود صلاح بداند پاسخ مناسب به این اقدام آمریکا را خواهد داد.
وی گفت: فردا یا پس فردا که موضوع این ترور در پارلمان عراق مورد بررسی قرار گیرد مردم عراق خواستار خروج آمریکا از عراق خواهد شد، زیرا حضور آمریکاییها در عراق جز خشونت و تروریسم هیچ فایدهای برای مردم این منطقه نداشته است.
وزیر امور خارجه گفت: مردم آمریکا احساس میکنند که امنیت آنها کاهش یافته است، اگر مردم آمریکا احساس میکردند که امنیت آنها افزایش یافته است حتماً قیمت بازار سهام آنها افزایش مییافت و یا قیمت نفت افزایش نمییافت مردم آمریکا احساس میکنند نا امن هستند و این نتیجه اقدامات آمریکاییها است و آمریکاییها این عواقب این کار را بر عهده دارند؛ این احساسات و عواطفی که جریحه دار شده است به این زودیها التیام پذیر نیست.
ظریف در مورد اقدامات وزارت امور خارجه، تاکید کرد: وزارت امور خارجه اقدامات متعددی را آغاز کرده است و من با دبیرکل سازمان ملل متحد تلفنی صحبت کردم. همزمان نامهای به دبیرکل سازمان ملل متحد و دبیرکل شورای امنیت ارسال شده است؛ تماسهایی با وزرای خارجه برای بررسی موضوع انجام خواهد شد و سایر اقدامات حقوقی نیز در حال پیگیری است.
وی اظهار داشت: جامعه بینالمللی با بلایای جدید یکجانبه گرایی آمریکا روبرو است.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: در مذاکرات صلح سوریه برخی کشورهای کوچک منطقه صحبتهایی در مورد سردار سلیمانی میکردند که نشانه کینه از ایشان بود و مشورتهای آنان باعث گرفتار شدن آمریکا شد. البته کینه آمریکا از اقداماتی که باعث شد سرمایه گذاری آنان در منطقه از بین برود نیز شامل میشود.
وی با بیان اینکه اقدام آمریکا در تجاوز به عراق که میگویند قلب جهان عرب است کار بدی بود، گفت: بالگردهای آنان نه تنها سردار سلیمانی را زدند که قهرمان ملی عراق در مبارزه با داعش یعنی «ابو مهدی المهندس» را شهید کردند.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: تمامی نمایندگیهای ما بسیج شده اند تا کارهای حقوقی را انجام دهند. بلای شومی به راه افتاده که آمریکا میخواهد با زور کار خود را به پیش ببرد و این موضوع نمیتواند ادامه یابد.
ظریف ادامه داد: برخی کشورها میخوانند منفعلانه عمل کنند اما این اتفاق نمیتواند ادامه یابد. امسال هفتاد و پنجمین سالگرد تشکیل سازمانها و نهادهای بین المللی است و دیدید که ترامپ چگونه میآید در سازمان ملل علیه این نهادها صحبت میکند.
وی تاکید کرد: من در روزهای گذشته در چین و روسیه بودم و آخرین تحولات مربوط به حمله آمریکا به پایگاه حشدشعبی را مورد بررسی قرار دادیم. امروز بنده از صبح در جلسه بوده ام و متأسفانه فرصت صحبت با برخی همتایان غربی و منطقهای فراهم نشد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه کینه از سردار سلیمانی فاصلهای میان دموکراتها و جمهوری خواهان ندارد، اظهار داشت: این کار ترامپ برای کار انتخاباتی و همچنین فرار از استیضاح بود. حزب رقیب او نیز این کار را تبلیغاتی می بیند و مشاهده میکند که آمریکا می بیند کارهای ایشان وجه المصالحه کارهای شخصی است.
ظریف با بیان اینکه سوئیس بهعنوان حافظ منافع آمریکا پیام نابخردانه ای از این کشور آورد که بعدازظهر جواب قاطع به آنها داده شد، افزود: سوئیس صبح امروز برای اعلام اعتراض احضار شد و بعدازظهر نیز برای اعلام جوابیه قاطع ما احظار شد.
وی با بیان اینکه اقدام غلط آمریکا بر مبنای غلط استوار بود، گفت: پمپئو تماسهای با مقامهای جهان داشت و ادعا میکند به دنبال دیپلماسی هستند و نه جنگ، ولی واقعیت این است که آنها به دنبال مذاکره نیستند و آمریکا بود که میز مذاکره را ترک کرد.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: اقدام اشتباه آمریکا باعث خروج این کشور از منطقه خواهد شد.
ظریف اضافه کرد: نمیشود کتمان کرد که سردار سلیمانی شخصیتی بی نظیر بود و من نمیتوانم رفتن این برادر خوب، هوشمند، بسیار باهوش، متفکر و با درایت را باور کنم ولی باید بگویم که در این ۴۰ سال بارها اتفاقاتی افتاد که به تعبیر امام (ره) هر پرچمی که افتاده، پرچمهای دیگری برافراشته شده و نهال انقلاب را تنومند کرده است.
وی درباره دیدارهای خود با ظریف، گفت: بعضاً هر یکشنبه یا سه شنبه جلسه داشتیم و صبحانه را با هم میخوردیم و واقعاً احساس میکردم که او واقعاً میخواهند شهید شود.
وزیر امور خارجه ادامه داد: رهبر انقلاب فرمودند هر چند این حادثه سخت بود ولی امیدواریم خون سردار سلیمانی برکتی باشد. در واقع سردار سلیمانی سرباز و سفیر صلح بود و برای ایجاد صلح در منطقه و مقابله با داعش تلاش کرد.
ظریف با بیان اینکه من به خاطر روابط بسیار خوبی که با شهید سلیمانی داشتم، با سردار قاآنی هم رابطه خوبی دارم، تصریح کرد: امروز دو بار با سردار قاآنی دیدار داشتم و بعد از انتصاب وی توسط رهبر انقلاب هم تلفنی صحبت کردم و از آمادگی خود و وزارت خارجه برای همکاری گفتم.
وی با بیان اینکه آمریکاییها تلاش خود را خواهند کرد که خصومتهای خود را در صحنههای مختلف ادامه دهند، تصریح کرد: اقدام اخیرشان در ترور شهید سلیمانی هم نمود آن بود و آخرین نیز نخواهد بود. این مردم هستند که همیشه از انقلاب و کشور حمایت کردند، چرا که این انقلاب و کشور آنها است و بعید می دانم اقدامات واشنگتن بتواند کاری از پیش ببرد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه آنچه بالندگی کشور، انقلاب و مقاومت را تضمین میکند، مردمی بودن آنها است اظهار داشت: این مقولات وابسته به خارجیها نیست و خاستگاه بسیار قوی دارد. قبلاً خون ایرانیان و عراقیها به دست داعش ریخته شد ولی کار امروز آمریکاییها باعث شد که این خون به دست آنها ممزوج شود. فارغ از ناآرامیهایی که در عراق بود و طبیعی است که مردم نارضایتیهایی داشته باشند ولی مردم عراق خادمان خود را میشناسند و میدانند شهید مهندس و شهید سلیمانی برایشان چه خواهند کرد.
ظریف با بیان اینکه برخی گول خورده اند و فکر میکنند مردم عراق از شهادت سلیمانی مردم عراق شادی میکنند، تصریح کرد: فردا خواهید دید که مردم عراق چگونه از خادمان خود تشکر کرده و زمینه سقوط، افول و اخراج آمریکا در عراق را فراهم میکنند.
ظریف گفت: احساس میکردم سردار سلیمانی خیلی دلش میخواهد شهید شود.
وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا اختلاف نظر با شهید قاسم سلیمانی داشتید گفت: ما باید همیشه پیش از خواب خود را محاسبه کنیم و وقتی ما خود را باید نقد کنیم، هیچ دو نفری مثل هم فکر نمیکنند. اگر با هم اختلاف نظر داریم به خاطر این است که مسائل را این جوری میبینیم. در جلسات صبح که داشتیم هر جلسه با معانقه گرم شروع شد و با معانقه گرمتری پایان مییافت.
وی در خصوص مهمترین ویژگی شهید سلیمانی گفت: سپهبد سلیمانی بسیار صادق، آرام، باهوش و افتاده، سلیم نفس بود. هیچ وقت ایشان را ندیدم که در حال ذکر نباشد. شهادت ایشان ضایعه بزرگی بود.
ظریف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی میگویند حاج قاسم سلیمانی علاوه بر اینکه یک فرمانده نظامی بود یک دیپلمات باهوش بود، گفت: حتماً همین طور است، اقداماتی که حاج قاسم سلیمانی در نزدیک کردن دیدگاههای گروههای مختلف انجام داده است، بی نظیر است، بعضیها در داخل جمهوری اسلامی نمیفهمند که روابط ما با گروههای جهادی و مقاومت چگونه است. روابط ما رئیس و مرئوسی نیست، روابط برادرانه و اقناعی است. حاج قاسم با دیپلماسی برجسته در بزنگاههای حساس با گروههای مختلف صحبت میکردند و به حل اختلافات کمک میکردند. از این نظر حضور حاج قاسم در جبهه مقاومت به عنوان یک دیپلمات مهم بود.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: حضور حاج قاسم در جبهه مقاومت به عنوان یک دیپلمات بسیار مؤثر بود اما حضور ایشان و تفکر دیپلماتیک ایشان و تفکر راهبردی ایشان بسیار مهم بود. صحبت با ایشان در جلسات بیشتر در مورد دیپلماسی با همسایگان و کشورهای بزرگ بود که باید چگونه رفتار کرد.
وی اظهار داشت: ایشان بسیار منظم بود و سراغ ندارم که در جلسه حضور یافته باشند مگر اینکه کاملاً برای خودشان مشخص کرده باشند که چه چیزهایی قرار است بیان کنند و چه خطوطی باید دنبال شود.
ظریف با تاکید بر اینکه حاجقاسم فرد معتدلی بود اظهار داشت: سردار سلیمانی بسیار رقیق القلب بود اما بر اساس احساسات تصمیم نمیگرفت و همیشه بر اساس منطق و عقلانیت و درایت تصمیم میگرفت، شهادت سردار سلیمانی ضایعه بزرگی بود و یقین دارم خداوند به لطف خود این ضایعه را جبران خواهد کرد.
وزیر امور خارجه در خصوص نقش سردار سلیمانی برای قانع کردن روسها جهت مبارزه با تروریسم در سوریه گفت: دیپلماسی شهید سلیمانی با روسیه دیپلماسی بسیار موفقی بود. ما در این زمینه همراهی تنگاتنگ داشتیم. سفری نبود، که من به مسکو داشته باشم و قبل از آن با ایشان هماهنگی نکنم که چگونه در این زمینه برخورد کنم و حتی در مذاکرات گروههای حامیان سوریه، وقتی من به ژنو یا بروکسل میرفتم یا آستانه همیشه با سردار سلیمانی مشورت تنگاتنگی میکردند که چگونه از همه ظرفیتهای بینالمللی استفاده کنیم.
وی تاکید کرد: دیدار سردار سلیمانی با آقای پوتین در مشارکت روسیه در سوریه بسیار مؤثر بود.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: در گروه بین المللی حمایت از سوریه ۲۵ کشور حضور داشتند و برخی از وزرای خارجه منطقه وقتی در مورد نیروی قدس و سردار سلیمانی صحبت میکردند با انزجار و وحشت از فردی صحبت میکردند که تمام طرحهای آنها برای حاکمیت تکفیریها را نابود کرده بود. کاملاً واضح بود که راجع به ایشان چگونه فکر میکردند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گویا در جلسهای که شما در وین با وزیر خارجه وقت عربستان داشتید مواجه شدیدی با ایشان داشتید اظهار داشت: در مورد سردار سلیمانی نیز بحثهای بود آنها با یک لحن صحبت میکردند و ما مثل امروز که ایشان افتخار میکنیم آن زمان هم به ایشان افتخار میکردیم.
وی اظهار داشت: دیپلماسی و میدان دو عنصری هستند که باید در کنار هم باشند، ما هر زمان که به صورت تکمیلی کمک برای همدیگر بودیم، موفقیتهای خوبی داشتیم. تجربه کاری من با سردار سلیمانی اینگونه بود و ما به بضاعت کم خودمان و ایشان با توان بالای خودشان برای پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی کمک کردیم.
ظریف اظهار داشت: صبحهای زود جلسات خوبی داشتیم. همیشه قبل از من ایشان در این جلسات حضور داشتند، با این که من میزبان بودم، معمولاً من وقتی میآمدم ایشان در حال قدم زدن در حیاط بود.
وی گفت: ما همیشه نگران بودیم، ایشان زیاد و راحت سفر میکرد. من چند بار در همین ماشینی که ایشان شهید شد در کنار ایشان نشسته بودم و ایشان با کسی نداشت و بیشتر اوقات که میخواستم با ایشان خداحافظی کنم، فالله خیر حافظا و هو الرحم الراحمین، در گوش ایشان میخواندم. امروز که خبر رسید باور نمیکردم خیلی سخت بود.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری که آمریکا از یک سو پیغام برای مذاکره میفرستد و از سوی دیگر این رفتارها را میکند گفت: سیاست آمریکا و سیاست فشار حداکثری شکست خورده است و مردم توانستند بزرگترین ابر قدرت نظامی دنیا را ناکام کنند و حتی چندین بار ناکام کردند.
وی تاکید کرد: اقدام علیه سردار سلیمانی هم نشاندهنده ناتوانی آمریکا است و آمریکا نتوانسته با مردم با منطق و جنگ روبرو شود و به تروریسم روی آورد.
ظریف ادامه داد: ما باید باور کنیم مردم ما میتوانند، امروز ما ضربه بزرگ خوردیم اما توان مردم ما از این ضربه بسیار بزرگتر است و از این مردم سلیمانیها بر خواهد خاست. باید مردم را باور کنیم، مردم خود را باور دارند، اما باید بیشتر باور کنند، یقین دارم که برکت خون سردارسلیمانی آینده بسیار زیبا تری را برای جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت رقم خواهد زد.
وی اظهار داشت: آقای ترامپ از زمانی که رئیس جمهور شد، هر کاری کرد برای انتخابات دوره بعد بود. این کار هم یا برای انتخابات دوره بعد و یا فرار از استیضاح بود اما من فکر میکنم به علت اصلی این کار ناشی از اشتباه استراتژیک محاسباتی آنها و عمق کینه سردار سلیمانی بود.
وی تاکید کرد: من این را بعید میدانم که این کار کمکی به آقای ترامپ کند و فکر نمیکنم آنقدر در این اشتباهات محاسباتی فرو بروند که حماقتهای بیشتری انجام دهند.
دیدگاه