حسین لطفی

بگذارید «خودکفایی برنج» همچنان در شعار باقی بماند!؟

چرا حضرات با علم به سرنوشت خودکفایی برنج انهم در سالی که پیش بینی می شود گیلان با بدترین وضعیت آبی مواجه باشد دوباره ساز طرح خودکفایی برنج را کوک می کنند؟ خود جای سوال است !

بحث طرح (خودکفایی برنج) که این روزها دو باره بر سر زبانها افتاد مطلب تازه ای نیست زیرا از سال ۸۳ تا به امروز هر از گاهی نقل محافل می شود و با همان سرعتی که طرح می شود بدون دلیل و علت به دست فراموشی سپرده می شود.

حال چرا متولیان کشاورزی بدون توجه به عقبه علمی و اصولی این پروژه نخ نما شده با آن بازی می کنند به نظر می رسد پای منافع و مصالحی در میان باشد که پس از حصول مقصود بار دیگر به بایگانی سپرده می شود و دلیل این ادعا در پایان بیان خواهد شد.

بدون شک اهل فن می دانند که طرح خود کفایی برنج از سال ۸۳ بر سر زبان ها افتاد تا کنون بدون نتیجه ادامه دارد و با توجه به شرایط حاکم بدون شک به آینده نیز کشیده خواهد شد. بعنوان مثال:

جمیل علیزاده شایق – دبیر انجمن حمایت از برنج کشور در تاریخ ۹ اسفند ۸۳ اظهار کرد: “اگر امکانات تأمین شود از سال ۸۴ طرح خودکفایی برنج اجرا خواهد شد.( سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی جمهوری اسلامی ایران)“.

پس از این اعلام ، خاکساری، مدیر کل غلات وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت : “طرح افزایش خوداتکایی ایران در تولید محصول راهبردی برنج از سال آینده آغاز می شود.(تابناک :۲۹ دی ۱۳۹۴)“.

با تغییر (خودکفایی برنج) به (طرح خود اتکایی برنج) از همین سال ها اجرای این طرح تولیدی را با اما و اگرهایی مواجه کرد تا اینکه با مداخله وزیر جهاد کشاورزی وقت تکلیف آن مشخص شد.

آقای محمد رضا اسکندری ، وزیر کشاورزی دولت آقای احمدی نژاد معروف به (آقای خودکفایی!) به این اختلاف تعابیر را خاتمه داد.

اسکندری از گندم برای سال اول شروع کرد. بعد به سراغ جو در سال دوم رفت. وعده خودکفایی در برنج را برای سال سوم حتمی دانست. (کلمه : دوشنبه, ۹ شهریور, ۱۳۸۸)

در راستای تحقق طرح آقای خودکفایی ” مدیر کل دفتر برنج و حبوبات وزارت جهاد کشاورزی (بهمن ناصحی در مصاحبه با مهر) در تایید سخنان وزیر اعلام کرد: “طرح سه ساله خودکفایی در تولید برنج با ضریب ۱۰۲ درصدی تا پایان سال ۱۳۸۸ محقق می شود. سایت الف : جمعه ۲۷ مهر ۱۳۸۶

سرانجام انتظار تحقق این وعده بزرگ به پایان رسید و آقای خودکفایی در گفتگو با خبرگزاری مهر اعلام کرد: خودکفایی در محصولات کشاورزی محقق شد. شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۸۸”.

ولی روحی ماسوله (رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان) تنفسی در سخنان وزیر ایجاد کرد و گفت: “ظرف دو سه سال اول برنامه پنجم به احتمال ۹۰ درصد تولید برنج با این بذر جدید (هیبرید) خودکفایی حاصل می شود. (فارس ۲۹ آبان ۸۸)“.

البته مسئولان گیلانی در زمینه خود کفایی برنج بگونه ای در رد نظر وزیر کشاورزی وقت اظهار نظرهای قابل تاملی کردند :

استاندار گیلان (روانشاد قهرمانی ) گفت:” 1.۵ سال دیگر بحث خودکفایی برنج کشور را در گیلان اعلام می‌کنیم. (فارس : ۱ فروردین ۸۸)”.

پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور در تاریخ ۲۰/۶/۹۰ نوشت : “سعادتی (استاندار گیلان) با اشاره به فعالیت های زیرساختی صورت گرفته در شالیزارهای کشور بویژه شمال ایران ، از اجرای طرح خودکفایی در تولید برنج تا ۲ سال آینده خبر داد”.

در جای دیگر،بهمن صالحی، (مسئول خودکفایی برنج) به طرح خودکفایی برنج در کشور اشاره کرد و گفت: طرح خودکفایی برنج تا دو سال آینده در کشور اجرایی می‌شود.(خبرگزاری اقتصاد ایران: ۱۴ مهر ۹۰)”.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان (روحی ماسوله) گفت: “با زیر کشت بردن رقم برنج (گوهر) در بالغ بر ۶۰ هزار هکتار شالیزارهای گیلان و ۲۰ هزار هکتار در مازندران، ایران تا سه سال آینده در تولید برنج به خودکفایی می‌رسد. (خبرگزاری فارس:۲۰ خرداد ۹۱)”.

بالاخره ثابت شد متولیان کشاورزی گیلان فقط شعار دادند و در عمل نتوانستند نه با رقم (هیبرید) و نه با رقم (گوهر) برنج را به خود کفایی برسانند و بر اثر سیاست نادرست شان خسارت عمده ای به کشاورز برنجکار وارد کردند .

سرانجام دلیل ناتوانی دولت های گذشته و حال در اجرای طرح خودکفایی برنج را معاون وزیر جهاد کشاورزی در تاریخ ۵ /۹ /۹۶ در مصاحبه ای با اقتصاد آنلاین تیر خلاص به خودکفایی برنج زد و با اشاره به روند خشکسالی در کشور اعلام کرد : “به دلیل محدودیت منابع آبی کشور خودکفایی در تولید برنج به مصلحت کشور نیست و امکان خودکفایی در برخی محصولات مانند ذرت را نداریم“.

حال چرا حضرات با علم به سرنوشت خودکفایی برنج انهم در سالی که پیش بینی می شود گیلان با بدترین وضعیت آبی مواجه باشد دوباره ساز طرح خودکفایی برنج را کوک می کنند؟ خود جای سوال است !

آیا بهتر نیست به استناد گزارش ۱۹ خرداد ۹۶  که نوشت : “برنج»، ۲۸ سال قربانی انفعال ۴ وزیر/خودکفایی در حد شعار ماند” بگذاریم این طرح همچنان در شعار باقی بماند تا در مقام حرف چیزی برای گفتن داشته باشیم !؟

البته با توجه به آمار تولید برنجی که متولیان کشاورزی در سال اعلام کرده و می کنند با یک حسب سر انگشتی برنجکاری از مرز (خودکفایی) عبور کرده که شرح آن در وقتی دیگر بیان خواهد شد.

انشاء الله این مطلب به تریج قبای برخی ها برنخورد و مثل آن محقق بزرگواری که وقتی در رد برنج هیبرید مقاله ای تحت عنوان ” آغاز تبلیغ روی کشت برنجی که در گذشته جواب نداد !؟ ” در گیلانیان منتشر شد به شدت عصبانی شد و عکس العمل دون شان نشان داد، نشود.

حسین لطفی – گیلانیان

پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا: انتشار مطالب خبری و یادداشت های دریافتی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

Share