چند نکته درباره واقعه غدیر خم

خطبه غدیر، سخنرانی یک ساعته پیامبرمان در روز هیجدهم ذیحجه سال دهم هجرت است. این خطابه در برابر صد و بیست هزار مخاطب بر فراز منبری از سنگ در سایه درختان، کنار برکه ای به نام «غدیر خم» بین راه مکه تا مدینه ایراد شده است. آیا می‌دانستید که برای این سخنرانی از یک ماه […]

خطبه غدیر، سخنرانی یک ساعته پیامبرمان در روز هیجدهم ذیحجه سال دهم هجرت است. این خطابه در برابر صد و بیست هزار مخاطب بر فراز منبری از سنگ در سایه درختان، کنار برکه ای به نام «غدیر خم» بین راه مکه تا مدینه ایراد شده است.img04060947

آیا می‌دانستید که برای این سخنرانی از یک ماه قبل برنامه ریزی شد. اعلان عمومی و نامه‌های پیامبر (ص) تا دوردست‌های کشور اسلامی آن روز آماده سازی فکری مردم برای اعلام مسئله امامت و وصایت بعد از خود، و اتصال آن به مراسم حج، پیش برنامه‌هایی بود که زمینه را برای آن پیام عظیم مستعد نمود.

آیا شنیده بودید که اعلان حرکت سریع از مکه به سوی غدیر، ساختن منبری از سنگ در کنار برکه ای شناخته شده در بیابان قبل از تقاطع جاده، نماز جماعت قبل از خطبه و حضور در بیابان قبل از تقاطع جاده، نماز جماعت قبل از خطبه و حضور ۱۲۰۰۰۰ مخاطب در برابر یک خطیب- که در تاریخ انبیا سابقه نداشت – دنباله پیش برنامه‌هایی بود که تا آخرین لحظه قبل از آغاز سخنرانی تدارکات آن انجام می‌گرفت.

آیا خبر داشتید که قیام دو نفر بر فراز منبر در حال سخنرانی، مطرح کردن امر خاص «یا ایها الرسول بلغ» برای غدیر، بلند کردن امیر المومنین (ع) و معرفی آن حضرت به عنوان صاحب اختیار مطلق مردم و سپس امامت یازده امام بعد از علی (ع) نزول آیه «اکملت لکم دینکم» در اثنی خطابه، دستور ابلاغ ابدی غدیر به همه مخاطبین حاضر و غایب غدیر، مطرح کردن حکومت جهانی حضرت مهدی (عج) از فراز منبر غدیر، بیعت گرفتن از مردم از فراز منبر، همه استثنایی‌ترین گونه تبلیغ با رساترین عبارت بود که تنها در غدیر به اجرا درآمد.

آیا مطلع بودید که ادامه مراسم تا سه روز و بیعت صد و بیست هزار مرد و زن به صورت فرد فرد، با پیامبر و امیر المومنین در دو خیمه جداگانه، پیش بینی دیگری بود که غدیر را از همه روزهای اسلام ممتاز کرد.

آیا این را شنیده بودید که ظهور جبرئیل در برابر دیدگان مردم و سپاس خاص الهی از مبلغ اعظم غدیر، در کنار فرود سنگ آسمانی بر سر دشمن غدیر در برابر دیدگان آن جمعیت عظیم، بعد الهی واقعه را به همه خاطر نشان کرد.

آیا این خبر به شما رسیده بود که شعر حسان بن ثابت و تنظیم سند ابدی به امضای صحابه برای غدیر و اعلان عید دائمی غدیر از سوی پیامبر (ص) و بنیان گذاری مسجد غدیر، همه از برنامه‌هایی بود کهماندگاری غدیر را ضمانت کرد.

این همه تدارکات و برنامه‌های استثنایی، باعث شد خبر غدیر بسیار سریع تر از آنچه احتمال می‌رفت منتشر شود و در حیات پیامبر تا اقصی نقاط جهان آنروز برسد، و پیام آن با همه جزئیاتش در فضاها و جوامع کوچک و بزرگ و در بین همه اقشار مردم از شهری و روستایی و سفید و سیاه و عرب و عجم گسترش یابد.

اکنون نوبت ما و نسل‌های بعد از ماست که برای قدردانی از آن همه لطف الهی و به عنوان سپاسگزاری از آن تلاش بی وقفه پیامبر (ص) بپاخیزیم. آن برنامه پیچیده و حساب شده در غدیر درسی بزرگ و راهنمایی جاوید برای همه ماست، که در عصر ارتباطات و با این امکانات متفاوت و گسترده که در اختیار داریم، همطراز آن روز غدیر برنامه ریزی کنیم و برای انتشار این نباء عظیم خبر غدیر به صورت همه جانبه و با استفاده از همه امکانات و با تدارک همه جهات تبلیغی، حرکتی جهانی را برای تبلیغ غدیر اغاز نماییم.

این بدان معنی است که عظمت غدیر اقتضا می‌کند به بلندای آن برنامه ریزی داشته باشیم، و گمان نکنیم پیامی با آن عظمت را در گونه‌های کم ابهت تبلیغ می‌توان جلوه گر ساخت. احترام به مقام با عظمت غدیر به ما فرمان می‌دهد که آن را در جذاب‌ترین و ارزشمندترین گونه‌های رسانه ای جلوه گر سازیم،و هر گونه تبلیغی در رابطه با غدیر را لایق شأن آن و به عظمت ساحت مقدس اولین مبلغ آن یعنی پیامبر اکرم (ص) به انجام رسانیم. این به ما حکم می‌کند مطالعه ای عمیق درباره واقعه غدیر داشته باشیم تا بتوانیم حقایق آن را به دیگران منتقل نماییم.

ما هم پیش برنامه داشته باشیم

ما موظفیم برای غدیر آمادگی فکری ایجاد کنیم. در این راه باید همچون پیامبر (ص) برای غدیر تبلیغ مستقلی داشته باشیم و فصل خاصی از سال را نیز به غدیر اختصاص دهیم تا آن را هر چه پر رنگ تر نشان دهیم.

باید با عجله و بی درنگ برای تبلیغ غدیر اقدام کنیم که هم اکنون نیز دیر شده است و فرداها بسیار دیرتر خواهد بود.

از وظایف دیگر ما در راه تبلیغ غدیر آن است که ترکیب جامعی از مخاطبین داشته باشیم. دقت برای تاثیر گذاری در استقبال مردم، استفادهاز رسانه‌های عمومی برای تبلیغ غدیر، و ورود آن دراجتماعات موثر و با انگیزه، تعمیم ابلاغ غدیر در سطح خانواده‌ها با نژادهای مختلف، و هنر تبلیغ غدیر حتی از رسانه‌های مخالفین آن، نشانه در نظر گرفتن مخاطبینی به وسعت کره خاکی است، که در عصر ما به آسان‌ترین وجهی امکان پذی راست.

از سوی دیگر باید سعی کنیم اخبار مربوط به اقدامات و نقشه‌های دشمنان غدیر را پیگیری کنیم، و با روشی که به کار می‌گیریم دشمن را به این نتیجه برسانیم که مقابله با غدیر وجهه او را بیش از پیش خراب می‌کند.

پاسخ دادن به هر سوالی درباره غدیر با کمال آرامش، نکته دیگری است که ما به پیروی از پیامبر (ص) به دنیا اعلان می‌کنیم: بی آنکه احساس خستگی کنیم یا از سوالی ناراحت شویم، آماده پاسخگویی به هر پرسشی درباره غدیر هستیم، تا معلوم شود جایی از ابهام در هیچ نقطه غدیر وجود ندارد.

ما هم میان برنامه داشته باشیم

اگر می‌بینیم سخنرانی غدیر در اوج فصاحت و بلاغت ایراد شده، و در اثنای خطابه کارهایی صورت گرفته که آن را کاملاً استثنایی جلوه داده، به گونه ای که نظیر آن را در سخنرانی‌های بزرگان ملل نمی‌توان یافت، بر ما نیز لازم است از چنین شیوه ای پیروی کنیم. یعنی بدانیم که عرضه ساده لایق شأن غدیر نیست، و باید تبلیغ گفتاری و نوشتاری آن را در قالب‌های زنده صوتی و تصویری با آخرین و جدیدترین متدهای تبلیغی روز به اجرا درآوریم.

برای تبلیغ غدیر مقتضای حال و مخاطب و موضوع را فراموش نکنیم، و ادبیات زبان‌های مختلف را برای یافتن رساترین جملات و زیباترین کلمات و اصطلاحات در راه تفهیم غدیر جستجو کنیم.

بیاییم با اقتدا به پیامبر (ص) روش‌های استثنایی تبلیغ را در راه غدیر به کارگیریم تا نگاه‌ها را به سوی غدیر کشانده باشیم. به همه بگوییم که تبلیغ غدیر به امر خاص الهی است، که آن را در متن قرآن کمال دین اعلام فرموده است.

به همین جهت است که از تبلیغ غدیر نمی‌هراسیم، و در راه آن هیجان و شوق در خون ما به جریان می‌افتد و با تمام وجود فداکاری می‌کنیم. این از آن روست که احیای ابدی غدیر هدف ماست و بر سر این هدف مقدس با غدیر پیمان بسته‌ایم که تابلوی با عظمت غدیر را به جهانیان نشان دهیم.

فراموش نکنیم که با مخاطبین غدیر به گونه ای سخن بگوییم که خود را موظف به مشارکت در تبلیغ غدیر بدانند.

جا دارد از آنان سوال کنیم و بخواهیم که بپرسند تا بیشتر بدانند. همواره آنان را هوشیار سازیم که دشمنان غدیر کدام‌اند و سنگرها را به آنان نشان دهیم و در برابر شبهه افکنی ها پاسخ لازم را در اختیار دوستان غدیر قرار دهیم.

 ما هم پس برنامه داشته باشیم

اگر در مراسم غدیر با پایان خطابه، مردم شاهد برنامه‌های پیش بینی شده ای بودند که هر یک به نوعی در پیشبرد اهداف خطبه ودرک مفاهیم آن نقش داشت، ما هم از این روش درس بگیریم و به محض ابلاغ آن پیام جهانی مخاطب را به حال خود رها نسازیم. مخاطبین را تشویق نماییم و ابراز احساسات آنان را بی پاسخ نگذاریم و با آنان در تماس باشیم.

در کنار این وظایف از پاسداران گذشته و حال غدیر قدردانی کنیم و نام آنان را زنده نگه داریم؛ و از هر تلاشی برای غدیر اسناد ماندگار بگذاریم و کزارش خبری منتشر نماییم.

جا دارد هر ساله در ایام عید غدیر، به نام مقدس امیر المومنینی (ع) دست در دست هم دهیم، و با احیای این اعتقاد آسمانی، سراسر جهان را از نام غدیر عطرآگین سازیم.

tel final1

Share