پس از سقوط 11 پله ای؛

آبروریزی ملی با سلب اعتبار مقالات علمی؛ راه اندازی کارزار برای تغییر در علوم پزشکی گیلان

یکی از مهم‌ترین شاخص‌های ارزیابی عملکرد دانشگاه‌های علوم پزشکی، حوزه تحقیقات و پژوهش است که متأسفانه علوم پزشکی گیلان در این بخش با بحران جدی مواجه شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، چندی پیش بود که دکتر مهدی فلاح عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در حضور جمعی از فعالان عرصه سلامت تاکید کرده بود:”سلب اعتبار بیش از ده مقاله سکاندار معاونت تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی گیلان از مجلات معتبر، یک دلیل از ده‌ها دلیلی است که حکایت از بحران مدیریتی در این دانشگاه مهم دارد”.

حالا ابعاد بزرگتری از این قضیه در محافل علمی فاش شده تا جایی که در سطح عمومی نیز با تشکیل یک کارزار “درخواست اصلاح فوری جهت احیای فرصت‌های از دست رفته در علوم پزشکی گیلان” بخشی از جامعه نخبگانی استان خواستار تغییرات در دانشگاه علوم پزشکی گیلان شده اند.

این سوال مطرح است که وضع مدیریتی دانشگاه گیلان برای چه در بخش پژوهشی اینقدر تضعیف پیدا کرده که خود معاون تحقیقات دانشگاه به طور مستقیم در این فاجعه نقش داشته است.

گفتنی است، سلب اعتبار مقالات علمی علاوه بر زیر سوال بردن جایگاه گیلان در سطح کشور، منجر به خدشه وارد شدن به جایگاه علمی کشور نزد مجلات برجسته علمی پژوهشی شده و در سطح بین الملل به آبروی علمی کشور آسیب وارد کرده است.

در بخشی از این کارزار نوشته شده است:

آقای رئیس‌جمهور، بیش از شش ماه از شروع به کار استاد محترم، جناب آقای دکتر ظفرقندی در وزارت بهداشت می‌گذرد، اما تاکنون صدای فعالان دانشگاه علوم پزشکی گیلان شنیده نشده است.

گیلان در شاخص‌های کلیدی حوزه سلامت نسبت به میانگین کشوری عقب‌مانده است؛ انتظار داشتیم که با شروع به کار دولت جنابعالی، که پزشک خوش‌نام و عدالت‌طلب هستید، با انتخاب شخصی کارآمد به عنوان سکاندار این دانشگاه، امیدها را در زمینه حوزه سلامت گیلان زنده کنید.

یکی از مهم‌ترین شاخص‌های ارزیابی عملکرد دانشگاه‌های علوم پزشکی، حوزه تحقیقات و پژوهش است که متأسفانه علوم پزشکی گیلان در این بخش با بحران جدی مواجه شده است.

رتبه گیلان در زمینه تحقیقات دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور تنها طی یک سال (۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲) یازده پله سقوط کرده است که چنین افت شدیدی در یک بازه زمانی کوتاه، بسیار نگران‌کننده و کم‌سابقه است.

اخیراً حدود ۲۰ مقاله معاون تحقیقات این دانشگاه، که خود متولی رعایت اخلاق پژوهشی توسط اعضای هیئت علمی است، از مجلات معتبر سلب اعتبار (Retract) شده است. برخی از مقالات شخص رئیس دانشگاه نیز سرنوشت مشابهی داشته‌اند. چنین مسائلی به اعتبار علمی دانشگاه و کل کشور آسیب می‌زند و اعتماد داخلی و بین‌المللی به سطح پژوهش‌های این دانشگاه و کشور را کاهش می‌دهد.

در کنار بحران در حوزه تحقیقات، عملکرد مدیریتی در بخش‌های درمان و بهداشت نیز با چالش‌های جدی مواجه است. همچنین در زمینه فعالیت‌های عمرانی نیز ضعف شدید داشته است:

۱. کندی در اتمام پروژه بیمارستان مجتمع دانشگاه علوم پزشکی در لاکان،

۲. راکد شدن پروژه ساختمان جایگزین بیمارستان پورسینا به مدت دو سال،

۳. کندی پیشرفت طرح توسعه بیمارستان انزلی که به‌عنوان یکی از قطب‌های درمانی استان شناخته می‌شود.”

لینک دسترسی به این کارزار از طریق اینجا قابل دسترس است.

تکمیلی: توضیحات رامیار فرزان معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گیلان

  متاسفانه با توجه به گزارش برخی اتهامات کذب، جهت‌دار، با اهداف شخصی و بدون انصاف به مجله International Wound Journal موجبات ریترکت تعدادی مقالات با ارزش پژوهشگران محترم فراهم شده است. علت ریترکت مقالات عدم شفافیت داوری گزارش شده است و هیچگونه ادعایی در مورد نادرست بودن داده‌های پژوهشی و روش پژوهش وجود ندارد. در این بین افرادی با خصومت‌های شخصی و هدف‌دار مدعی العموم ناشر مجله انگلیسی شده و قبل از بررسی علمی و کامل موضوع، همسو با دشمنان قسم خورده این مرز و بوم، مرجعیت علمی کشور و خدمتگزاران صدیق دانشگاه را مورد هجمه قرار داده‌اند که می تواند موجب دلسردی و از بین رفتن انگیزه پژوهشگران و دانشمندان ایران اسلامی گردد.

ما به شفافیت، صداقت و رعایت اصول علمی و اخلاقی پایبند هستیم و از تمامی پژوهشگران و رسانه‌ها درخواست داریم با اتکا به مستندات معتبر، از دامن زدن به شایعات بی ‌اساس خودداری نمایند.

معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه از هرگونه گفتگوی علمی و بررسی مستندات استقبال می‌کند و همچنین تمام اقدامات لازم جهت دفاع از پژوهشگران خود را در دستور کار قرار داده و از کلیه راه‌های قانونی جهت احقاق حقوق علمی و حیثیتی اعضای هیات علمی خود استفاده خواهد کرد.

Share