جلوی سقوط آزاد کاهش موالید گرفته شد | تنها ۱۰درصد ماماها پروانه مطب دارند
به مناسبت روز جهانی ماما و بزرگداشت این روز در کشور به همت سازمان نظام پزشکی؛ مراسمی برای تقدیر از ماماهای سراسر کشور برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، رئیس کل سازمان نظام پزشکی در جشن روز ماما که با حضور پرشکوه نمایندگان جامعه مامایی از سراسر کشور برگزار شد گفت: حتما باید به شما جامعه بزرگ مامایی تبریک بگوییم که عمر و تجربه خود را صرف شیرینترین و زیباترین تجربه هستی و خاطره یک خانواده میکنید و واسطه ظهور امن فیض خداوندی حیات بر روی زمین هستید و این حتما جای تقدیر دارد و جایگاه شما در جامعه پزشکی جایگاه بسیار رفیعی است. به اندازه ارزش جان یک سرزمین و تداوم خلقت. راز قوی بودن این کشور عزیز و دوست داشتنی که به جان نفوس خود وابسته است، به دستان شماست که از نفوس این دیار مراقبت میکنید، هم در دوران بارداری، هم در دوران زایمان و هم مراقبتهای پس از زایمان.
دکتر محمد رئیس زاده افزود: زیربنای اصلی توسعه پایدار و اقتدار هر کشور تناسب مستقیم با نیروی جوان مولد دارد و حتما یکی از مولفههای تقویت آن جمعیت سالم مولد، عملکرد جامعه عظیم ۷۶ هزار نفری مامایی کشور است. از این منظر جامعه مامایی ارزش بالایی دارد و باید برای تحقق آینده کشور برای جامعه مامایی سرمایه گذاریهای کلان در بعد علمی و کارکردی انجام شود. این سرمایهگذاریهای کلان لازمه توسعه و تعالی و جوانی جمعیت است. اگر ما میخواهیم از این سیاه چالهی جمعیتی بیرون بیاییم و از آن پنجره طلایی جمعیت استفاده کنیم، حتما باید قدر جامعه مامایی را بدانیم.
دکتر رئیس زاده همچنین در سخنان خود به آمار قابل توجهی اشاره کرد و افزود: ما در سالهای ۹۲ تا ۱۴۰۰ یک شیب وحشتناک رو به نزول جمعیتی داشتیم. در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷.۱۲ و ۴ دهم درصد کاهش موالید داشتیم. این کاهش را هنوز داریم اما سرعت شیب کمتر شده است با اقدامات خوبی که در این دولت و با تلاش وزارت بهداشت شده است سرعت نزول کمتر شده است.
وی در همین زمینه عنوان کرد: در ۱۴۰۰، یک میلیون و ۱۱۴ هزار تولد داشتیم. ۱۴۰۱ یک میلیون و۷۵ هزار و در سال ۱۴۰۲، یک میلیون و ۵۷ هزار. لذا کاهش۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ برابر ۳ و شش دهم بوده اما کاهش ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ یک و شش دهم بود و جلوی آن سقوط آزاد کاهش موالید گرفته شد.
وی با استناد به آخرین آمار سازمان نظام پزشکی گفت: از ۷۶ هزار جمعیت مامایی کشور تنها ۱۰درصد آنها پروانه مطب دارند. یعنی ۷هزار و ۷۱۲ پروانه فعال مامایی داریم. یکی از مهمترین مولفههای تشویق به فرزند آوری این است دوران زایمان و بارداری به تجربه خوشایند و مطمئنی تبدیل شود و هرقدر این تجربه شیرین باشد، تکرار آن محتملتر خواهد بود و جمعیت عظیم جامعه مامایی در ایجاد این تجربه خوشایند نقش مهمی دارند که باید بکار گرفته شوند و این واقعیتها را باید مسئولان عزیز کشور بدانند.
دکتر رئیس زاده گفت: جشن روز ماما باید یک جشن واقعی افزایش جمعیت سالم و قوی باشد و حتما ما باید به آینده امیدوار باشیم و موظفیم که به نسل جدید امید و نشاط بدهیم.
بیانیه ماماهای عضو هیات مدیره نظام پزشکی های سراسر کشور به مناسبت روز جهانی ماما
امسال پنجم می۲۰۲۴میلادی روزجهانی مامامصادف است با۱۶اردیبهشت ۱۴۰۳خورشیدی، به همین مناسبت درحاشیهی مراسم بزرگداشت روز جهانی ماما نشستی باحضور دکتر محمد رئیس زاده رئیس کل سازمان نظام پزشکی، دکتر محمود فاضل رئیس شورایعالی، دکتر بهنام عباسیان عضو شورایعالی نظام پزشکی، ماماهای عضو هیئت مدیره سازمانهای نظام پزشکی سراسر کشور، هیئت مدیره انجمن علمی مامایی ایران، هیئت مدیره جمعیت مامایی ایران، اساتید مامایی و سلامت باروری برگزار شد که درخواستهای جامعهی مامایی ایران طی بیانیهای به شرح ذیل توسط شکوفه اژدری ماما و عضو شورایعالی نظام پزشکی قرائت شد:
«حرفه مامایی یکی از قدیمیترین رشتههای گروه پزشکی است که همواره در ارتقای سلامت زنان، کودکان و سلامت خانواده نقش ویژهای داشته است. امروز که کشور شاهد چالشهای جمعیتی ناشی از کاهش نرخ باروری است و تغییرات اقلیمی و محیط زیستی از یکسو و ظرفیتهای تکنولوژی و هوش مصنوعی از سوی دیگر سلامت جامعه را تحت تأثیر قرار داده است، ضرورت دارد تا تغییرنگرش اساسی در مسئولین نظام سلامت و سازمانهای مختلف جهت بهره مندی فراگیر خانوادهها بخصوص زنان باردار از خدمات با کیفیت مامایی و سلامت باروری صورت پذیرد تا بتوان با تبیین نقش ماماها در نظام سلامت برای دستیابی به اهداف قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گامهای اساسی برداشت.
لزوم توجه به سلامت نسل آینده و حل بحرانهایی نظیر کاهش ازدواج، کاهش نرخ باروری و افرایش سزارین و عوارض ناشی از آن در مادران و کودکان ایجاب مینماید تا همگام با کشورهای پیشرفته جهان جایگاه و استقلال حرفهای ماماهای کشور مورد توجه قرار گیرد.
در این راستا جامعه مامایی کشور مصرانه خواستار رفع چالشهای ذیل است تا بتواند با فراغ بال در خدمت نظام سلامت و زنان و نوزادان کشور باشد:
– اصلاح نظام پرداخت در زایشگاهها و پرداخت تعرفه زایمانی به ماماهای عامل زایمان در مراکز دولتی فاقد متخصص زنان
– پرداخت ۳۰٪ از تعرفه زایمان به ماماهای عامل زایمان در مراکزی که متخصص زنان حضور دارد و زایمان توسط ماما انجام میشود.
– پرداخت تعرفههای خدمات غیر زایمانی در حین لیبر
-استانداردسازی نیروی انسانی ماما برای حمایت و تکریم مادر باردار در حین لیبر و زایمان و بهره مندی کلیه مادران از مراقبت نفر به نفر مامایی در حین زایمان
-فراهم شدن امکان حضور ماما همراه (حسب درخواست مادر) در کلیه مراکز زایشگاهی دولتی و خصوصی
-اجرای ماده ۴۵ قانون جوانی جمعیت جهت پوشش کامل بیمهای خدمات مامایی (دارو، پارکلینیک) توسط بیمههای پایه و تکمیلی بالاخص بیمه تامین اجتماعی.
در پایان پیشنهاد میشود تا جهت نیل به اهداف قانون جوانی جمعیت و بهبود کیفی خدمات سلامت باروری و سلامت مادر و نوزاد، ساختار تشکیلاتی مامایی به «اداره کل مامایی و سلامت باروری» در حوزه ستادی وزارت بهداشت ارتقا یابد.
نشست ماماهای عضو شورایعالی و هیئت مدیره های نظام پزشکی سراسر کشور
تهران _اردیبهشت۱۴۰۳»
دیدگاه