هادی حق‌شناس کارشناس مسائل اقتصادی؛

تیم اقتصادی؛ نقطه ضعف دولت است | سوء تدبیرهای مدیریتی و تحریم ۲ عامل عدم موفقیت

دو عامل علت عدم موفقیت دولت بوده است، یکی تحریم های ظالمانه که بر ایران تحمیل شده و امروز عمق پیدا کرده و نکته بعدی نیز سوء تدبیرهای مدیریتی داخل کشور بوده است که حاصل آن کاهش بهره وری است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، هادی حق‌شناس کارشناس مسائل اقتصادی در یادداشتی نوشت:

دولت با شعارهایی از ملت رای گرفت که عمدتا شعارهای اقتصادی بود .گرچه میزان مشارکت مردم در انتخابات گذشته ریاست جمهوری کمتر از ۵۰ درصد بود، اما به هر حال مبنا این بود که مردم به شعارهای نامزد ریاست جمهوری از قبیل ساخت یک میلیون مسکن در سال، ایجاد یک میلیون اشتغال در سال، تک رقمی کردن نرخ تورم، اینکه اقتصاددان ها را به صف خواهند کرد و کار را انجام خواهند داد، اینکه گفته شد مشکلات کشور تحریم ها نیست و سوء تدبیرها در داخل کشور است و…. اعتماد و توجه کنند. بر همین اساس نیز شعارهایی از این دست داده شد، رای گرفته و دولت مستقر شد. امروز اگر بخواهیم یک ارزیابی از دولت داشته باشیم طبیعتا می‌توانیم به چند نقطه مثبت و منفی اشاره کنیم. نقاط مثبت بحث یکپارچگی حاکمیت میان دولت، مجلس و سایر نهادها بوده که البته در کار اثر نداشته چون اگر اثر داشت شاخص‌ها باید به سمت نقطه مطلوب می رفت که نرفت. نکته دوم این است که حمایت همه جانبه انجام میشود و این حمایت از دولت کم سابقه است. سوم اینکه دست دولت در عزل و نصب‌ها باز است و اصلا نیازی به این نبود که مجلس استیضاح کند. البته در کارهای اجرایی بحث پنجره واحد را پیگیری مناسبی انجام دادند یا روابط با کشورهای همسایه نکته مثبتی بود. اما بر سر مسائل راهبردی اقتصاد ایران برنامه ای از دولت دیده نشد.
اگر این دولت به ارز ۴۲۰۰ تومانی جهانگیری ایراد می‌گرفت آن ارز با ارز آزاد تقریبا دو نیم تا سه برابر بود؛ اما الان ۲۸۵۰۰ تومان را که تثبیت کردند با ارز بالای ۶۲ هزار تومان همان فاصله را دارد. لذا اگر آن طرح اشتباه بود این طرح نیز اشتباه است و تفاوتی نمی‌کند. یا اینکه همچنان بازار با چند نرخ ارز مواجه است ایراد اساسی است. در خصوص تیم اقتصادی دولت نیز کمتر کسی است که این تیم اقتصادی را تایید کند و بگوید این تیم بهترین تیم اقتصادی است که اگر بود این همه تغییرات نداشتیم، چنانکه رئیس سازمان برنامه و بودجه، رئیس بانک مرکزی تغییر کردند. اگر هم وزیر اقتصاد تغییر نکرد به این دلیل است که همه میدانند وزارت اقتصاد وضعیت بهتر از بقیه سازمانها ندارد. لذا نقطه ضعف این دولت تیم اقتصادی است که نتوانسته یک راهبرد مناسب برای اقتصاد کشور انتخاب کند و نتیجه این شد که همچنان تورم بالای ۴۰ درصد داریم که در تاریخ ایران سابقه نداشته که چند سال تورم ۴۰ درصد داشته باشیم.
در سیاست خارجی نیز همینگونه است. چرا که احیای برجام دست یافتنی بود و این دولت در همان ابتدای کار قبل از استقرار با دولت قبلی همکاری میکردند برجام به سرانجام رسیده بود، اما به دلیل اینکه می‌خواستند کار را به نام خود به اتمام برسانند و این شعار را به اثبات برسانند که مسائل کشور به تحریم ارتباطی ندارد؛ اما پر واضح است که هیچ شعاری به اثبات نرسید و همچنان پس از ۳ سال از روی کارآمدن این دولت؛ کشور تحریم است و نفت را هم فقط به چین آن هم با تخفیف می فروشیم. اینها واقعیت‌های اقتصاد ایران است.
در حوزه مسکن و وعده یک میلیون مسکن در سال ، هنوز مسکن مهر که تقریبا ۲۵۰ هزار واحد باقی مانده بود به اتمام نرسیده است. اینها واقعیت‌هایی است که دولت با آن مواجه است.
دو عامل علت عدم موفقیت دولت بوده است، یکی تحریم های ظالمانه که بر ایران تحمیل شده و امروز عمق پیدا کرده و نکته بعدی نیز سوء تدبیرهای مدیریتی داخل کشور بوده است که حاصل آن کاهش بهره وری است.

Share