واکنش های اکوسیستم استارتاپی به مصادره؛ به این تغییرات تن نمیدهیم
در واکنش به یادداشت روزنامه کیهان، مدیران استارتاپی واکنشهایی نشان دادند که برخی این یادداشت را آغازی برای از بین بردن کسبوکارهای استارتاپی میدانند. همچنین یکی از مقامات سابق دولتی نوشته است که نهادهای انقلابی در برخی پلتفرمها سهامدار هستند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، پس از انتشار یادداشت سردبیر روزنامه کیهان نسبت به تغییر مدیریت استارتاپهای پرکاربرد کشور، مدیران و فعالان اکوسیستم استارتاپی و برخی مسئولان در شبکه اجتمایی x به این صحبت ها واکنش نشان دادند.
یکی از واکنشها توسط جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت قبل بود که نوشت: «مالکیت بخش قابل توجه سهام برخی از سکوهایی که ایشان نامبردهاند، با نهادهای انقلابی است!»
البته در این میان افرادی مانند عباس خاراباف در تویبتر نوشتند که نقش آذری جهرمی در رقیب سازی برای استارتاپها در دولت قبل و سایر اقدامات ضداستارتاپی قابل کتمان نیست و الان نیست اکوسیستم را به دیگران منتسب می کند.
واکنش های اکوسیستم استارتاپی و فناوری
سیدحسن هاشمی، رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور نیز نوشت: «با این نگاه ارباب رعیتی و بسط خالصسازی به بخش خصوصی، زمزمههای نابودی کل اکوسیستم فاوا و اقتصاد دیجیتال شنیده میشود.»
حامد بیدی، مدیرعامل کارزار در این زمینه نوشت: «وقتی روزنامه کیهان خصوصا در قالب یادداشت سردبیر روی موضوعی دست میگذارد، آن مسئله صرفا در حد تحلیل مطبوعاتی نخواهد بود؛ بلکه در سطوح مختلف و حتی در سطح تصمیمگیری جهتدهی میکند. این یادداشت نوعی اعلان موضع جدید از رویکرد حاکمیت درباره استارتاپهاست.»
واکنش ها به همینجا ختم نشد. نیما نامداری، بنیانگذار شرکت سرمایهگذاری بلوط، عضو هیاتمدیره دیوار و مدیرعامل فعلی استارتاپ کارنامه نیز در شبکه اجتماعی x نوشت: «به نظرم هدف این تهدیدها بیشتر ترساندن مدیران کسبوکارهای دیجیتال است تا از ترس مرگ، خودکشی کنند. به همین دلیل فکر میکنم واکنش مناسب این است که به کارمان ادامه بدهیم و به غیر از منافع جامعه و رشد مملکت و تلاش برای خلق ارزش برای مشتریان و کارکنان و سهامداران، هدفی نداشته باشیم»
یادداشت مزبور، صدای جامعه شناسان را هم درآورد؛ محمد فاضلی، جامعهشناس در این زمینه اظهار کرد: «در حالی که هنوز اقتصاد ایران از زیر بار مصادرههای بعد از انقلاب کمر راست نکرده و یک اقتصاد دولتی فشل و فاسد روی دست مانده، زمزمه مصادره شرکتهای اکوسیستم دیجیتال را شروع کردهاند.»
امکان تغییر مدیریت فقط با اعمال فشار وجود دارد
آرین افشار مدیر فعلی عامل فینووا که در زمینه سرمایهگذاری خطرپذیر بر روی استارتاپها فعالیت دارد، به عنوان کسی که هم در جایگاه مدیرعاملی استارتاپ و هم در جایگاه سرمایهگذار حضور داشته، در مصاحبه با تجارتنیوز گفت: اگر بخواهیم بررسی کنیم که آیا امکان تغییر مدیریت در استارتاپها وجود دارد یا خیر، میتوان گفت که بهواسطه فشار دولت ممکن است امکانپذیر باشد.
اما اگر بخواهیم به طور حقیقی به این مسئله نگاه کنیم، میتوان گفت که نمیشود آن را در ساختار قانون جاری کرد و اگر بخواهد بر روی آن پافشاری شود احتمالا تصمیم خیلی از کسبوکارها و افراد در آینده تعطیلی کسبوکار و یا مهاجرت است.
نکته مهم این اتفاق آن است که این سخنان حتی بدون هدف خاص و صرفا در حد همان حرف هم باعث آسیب زدن جدی به کارآفرینی، اشتغال، جذب و استخدام میشود.
کسب و کارها به این تغییرات تن نخواهند داد
اکوسیستم فعلی استارتاپ ایران در حال حاضر دلیل کافی برای ناامیدی، کمانگیزگی و بی انگیزگی را دارد. لذا چنین صحبتهای از سوی افرادی که قدرت رسانه یا قدرت تصمیمسازی دارند چالشهای موجود را نه فقط حل نمیکند بلکه آن را چندین برابر میکند. امیدوار هستم که این سخنان فقط در حد حرف باقی بماند که بهنظرم در حد حرف باقی خواهد ماند.
مدیرعامل فینووا در پاسخ به این سوال که چرا تغییر مدیریت در حد حرف باقی میماند، گفت: بهنظرم دلیلش آن است که کسبوکارها به این تغییر تن نخواهند داد.
افشار در پاسخ به اینکه آیا اسنپ و دیجیکالا امکان تعطیل کردن کسبوکارشان در این سطح از گستردگی را دارند گفت: البته شاید کسبوکاری مانند اسنپ که سهامداری مانند ایرانسل دارد و به نوعی، مستقیم یا غیر مستقیم به بدنه حاکمیت اتصال دارد چنین کاری نکند ولی استارتاپهایی مانند علیبابا، دیجیکالا، تپسی و کسبوکارهای اینچنینی طبعا تصمیمشان متفاوت خواهد بود. ممکن است به هر دلیلی به فعالیتشان با این مکانیسم ادامه ندهند و یا موجودیتشان را تغییر دهند.
افشار در انتهای سخنان خود گفت: شاید دولت بتواند با فشار این کارها را پیش ببرد ولی اگر بخواهیم براساس قانون تجارت به این مسئله بپردازیم، قطعا این اتفاق با زور و فشار هم اتفاق نخواهد افتاد و من امیدوارم که این سخنان با دقت بیشتری در رسانهها مطرح شود زیرا اثرات منفی آن در درازمدت بسیار آسیب زننده است و این آسیب محدود به حوزه تکنولوژی نخواهد بود و گریبان همه اقتصاد را خواهد گرفت.
دیدگاه