در مراسم روز گیلان در نمایشگاه کتاب تهران عنوان شد؛

داده‌های متقن تاریخی، آشکارا گویای سابقه فرهنگی غنی گیلان است

خسرو معتضد محقق و مورخ گفت: داده‌های متقن تاریخی بسیاری وجود دارد که آشکارا گویای سابقه فرهنگی غنی گیلان و مردم این منطقه از کشورمان است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، مراسم روز گیلان، امروز (شنبه ۳۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲) در سی و چهارمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.
در این مراسم که با حضور پرشور علاقمندان به فرهنگ گیلان در سالن اصلی نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد؛ چهره‌های فرهیخته فرهنگی، ادبی و هنری گیلان، شماری از نمایندگان مجلس و مسئولان استان و نیز مفاخر گیلانی مقیم تهران هم حضور داشتند.
در این مراسم که اجرای آن را مجتبی حاذق‌نیکرو بر عهده داشت؛ علاوه بر رضا ثقتی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان، دکتر مهدخت معین در مورد شخصیت و فعالیت‌های دکتر محمد معین، دکتر شجاع کیهانی در مورد تلاش‌های ماندگار استاد احمد سمیعی گیلانی و استاد خسرو معتضد در مورد تاریخ گیلان سخنرانی کردند.
همچنین از انتشارات بلور، ماه‌مینو و حس آخر به‌عنوان ناشران گیلانی حاضر در نمایشگاه، تجلیل و از کتاب‌های مجموعه مقالات کنگره شهید میرزاکوچک و قبرستان‌های مهم شیعه رونمایی شد.

استاد سمیعی‌گیلانی، نگرشی علمی و هنری به نگارش و ویرایش داد

دکتر جعفر شجاع کیهانی با قدردانی از برپایی این مراسم، در توصیف مرحوم استاد احمد سمیعی گیلانی، او را فردی دقیق و سختکوش معرفی و بیان کرد: کتاب ارزشمند و ماندگار نگارش و ویرایش استاد، با وجود چاپ‌های متعدد، همچنان از کتب بسیار معتبر در این حوزه و مورد رجوع دانش‌پژوهان و محققان امروز است.

وی در توضیح اینکه استاد سمیعی گیلانی پدر ویراستاری نوین ایران نام گرفته، افزود: اگرچه پیش از این هم، فعالیت‌هایی در حوزه ویراستاری انجام می‌شده، اما فعالیت‌های محققانه و وسیع استاد در نگارش، پرورش معانی و شیوه نگارش، از انسجام و نظم خاصی برخوردار است.
وی تجربیات متعدد استاد سمیعی گیلانی در نهادها و سازمان‌های مختلف در حوزه ویرایش را مورد اشاره قرار داد و گفت: مثال‌هایی که استاد در کتاب نگارش و ویرایش برای مخاطب آورده، هم حاوی نکات فنی و هم مراتب اخلاقی است.
دکتر کیهانی ویرایش را دارای ابعادی عمیق و ژرف خواند و اضافه کرد: تسلط به زبان و فرهنگ، منجر به ویرایشی اصولی می‌شود که استاد سمیعی از آن برخوردار بود.

استاد محمد معین از کودکی با کتاب مأنوس بود

دکتر مهدخت معین با یادآوری تلاش‌های علمی دکتر محمد معین در حوزه ادبیات فارسی اظهار داشت: ایشان کار تحقیق، تالیف کتاب و نگارش مقالات را توام با آموزش و تدریس دنبال می‌کرد.

این استاد دانشگاه همچنین کوشش‌های علمی استاد معین در زبان فرانسه را مورد اشاره قرار داد و گفت: ایشان مقالات تحقیقی و علمی را در مجلات علمی آن روزگار چاپ می‌کردند و بعضی از مقالات، به‌صورت رساله و مستقل، چاپ شده که خود یک کتاب است.
وی با تصریح اینکه استاد معین از کودکی با کتاب مانوس بوده، خاطرنشان کرد: ایشان با مطالعه بر متون ادبی، در زبان و ادبیات فارسی تبحر یافت.
دکتر مهدخت معین با بیان اینکه ادبیات نظم و نثر فارسی گنجینه‌ای گرانبهاست، گفت: ایران‌شناسان و شرق‌شناسان نیز بر این موضوع اذعان دارند.
وی افزود: در کتابخانه استاد معین کتاب‌های پرشماری وجود دارد که قدمت برخی از آن‌ها به یکصد سال می‌رسد که در دهه ۷۰ توسط همسر ایشان به دانشگاه گیلان اهدا شد.
وی در خاتمه سخنانش ابیاتی از سروده‌های استاد معین را برای حاضران قرائت کرد.

داده‌های متقن تاریخی، آشکارا گویای سابقه فرهنگی غنی گیلان است

استاد خسرو معتضد، گیلان را دارای فرهنگی غنی و تاریخی دیرپا عنوان و بیان کرد: بسیاری از صنایع و اختراعات، برای اولین بار در این استان و رشت به منصه ظهور گذاشته شدند.

وی مردم گیلان را نیز مردمانی با فرهنگ توصیف کرد که اهل سواد و آگاهی بوده و به مطالعه علاقه بسیاری دارند.
این محقق و مورخ، داده‌های متقن تاریخی در مورد سابقه فرهنگی غنی گیلان و مردم این سامان را مورد اشاره قرار داد و گفت: مذهب رسمی شیعه نیز توسط دیلمیان در دستگاه خلافت عباسی در بغداد، شناسانده و بر این مبنا اعیادی همچون غدیر و مناسک دینی مانند تاسوعا و عاشورا برپا شد.
وی ادامه داد: در مورد تاریخ گیلان، مطالب زیادی نوشته و در اسناد تاریخی ثبت شده که نشان از فرهنگ این منطقه است.
استاد معتضد گیلان را جزء سرزمین‌هایی دانست که مورد هجوم مداوم اشغالگران بیگانه قرار می‌گرفته اما مقاومت و پایمردی‌های استواری توسط مردم صورت می‌گرفته که تاریخ گواه آن‌هاست.
وی مقاومت روحانی شهید میرزاکوچک جنگلی را یکی از نمونه‌های ماندگار تاریخ بیان و سردار جنگل را فردی آزاده و اهل دیانت معرفی و تأکید کرد: لازم است زندگی و زمانه و شخصیت این مبارز نستوه، به درستی و بر اساس اسناد متقن تاریخی برای مردم بیان شود.

برپایی نمایشگاه کتاب گیلان در رشت پس از سال‌ها وقفه

رضا ثقتی در مراسم روز گیلان در نمایشگاه کتاب تهران بیان داشت: طی هماهنگی با معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، پس از چند سال وقفه، نمایشگاه کتاب در تابستان امسال در استان برپا شود.

وی ادامه داد: وضعیت چاپ و نشر در گیلان، وضعیت قابل قبولی است و یکی از معدود استان‌هایی هستیم که تفویض اختیار ممیزی کتاب به ما اعطا شده است.
ثقتی فروش کتاب در گیلان را نیز دارای آمار قابل قبولی خواند و گفت: با وجود افزایش قیمت کتاب، در این بخش دارای رشد ۱۸ درصدی نسبت به قبل هستیم.
وی اضافه کرد: از هر منظری که به گیلان نگریسته شود؛ ریشه‌های عمیقی از فرهنگ، ادبیات، هنر و دیانت مشاهده می‌شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان به حضور اهالی فرهنگ و هنر در این مراسم اشاره و با قدردانی از آنان، خاطرنشان کرد: استادان گرانقدری چون خسرو معتضد، دکتر مهدخت معین، دکتر کیهانی، انوش نصر، ناصر وحدتی و رضا میرمعنوی که در این مراسم حضور دارند، همچون دیگر مفاخر استان، مایه مباهات هستند.
وی در خاتمه سخنانش ابراز امیدواری کرد که جامعه ما از کتاب به عنوان گنج لایزال که پیوسته مطالعه آن مورد تأکید رهبر معظم انقلاب نیز بوده، بیش از قبل بهره‌مند باشد.

Share