پیش بینی برداشت ۱۷۵۰ تنی پیله تر ابریشم در کشور | خودکفایی صنعت فرش تا پنج سال آینده
رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور، با بیان اینکه امسال ۱۵ هزار و ۲۳۰ جعبه تخم نوغان برای پرورش بهاره در گیلان توزیع شده است، افزود: برداشت پیله نیز طی روزهای اخیر شروع شده و امیدواریم امسال بتوانیم ۱۷۵۰ تن برداشت در سطح کشور داشته باشیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایسنا، عدیل سروی، ابریشم و منسوجات ابریشمی و فعالیت نوغانداری را از حرفههای کهن دنیا دانست و اظهار کرد: در حال حاضر ۵۰ کشور به این فعالیت مبادرت دارند و کشورهای آسیایی به ویژه چین و هند و ازبکستان تولیدکننده ۹۰ درصد ابریشم دنیا هستند.
وی با اشاره به رتبه هشتم ایران در تولید ابریشم، افزود: طی سه سال اخیر میزان تولید ابریشم کشور رشد قابل توجهی داشته و از ۹۸۰ تن پیلهتر به ۱۷۰۰ تن رسیده است که طی ۱۳ سال گذشته رکورد محسوب میشود.
رئیس مرکز توسعه صنعت نوغانداری کشور در گفت وگوی ویژه خبری باران، از تولید ۲۸۰ تن نخ ابریشم خبر داد و تصریح کرد: این میزان تولید ۵۲ درصد نیاز صنعت ابریشم و فرش کشور را تامین میکند و ۴۲ درصد دیگر از طریق واردات تامین میشود.
سروی، با بیان اینکه طی سه سال اخیر از تامین نیاز ۲۹ درصدی به ۵۲ درصد رسیدیم، گفت: همچنین شاهد افزایش ۷۰ درصدی تولید پیلهتر ابریشم هستیم.
وی ایران را از کشورهای مهم تولیدکننده ابریشم دنیا دانست و ادامه داد: ایران یکی از ایستگاههای مهم جاده ابریشم بوده و صنعت فرش یکی از مزیتهای مهم اقتصادی کشور است.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری، با بیان اینکه تخم نوغان مورد نیاز کشور از قبل از سال ۱۴۰۱ تامین شده است، عنوان کرد: شاهد توزیع سهل و مناسب تخم نوغان در کشور بودیم و لذا توزیع تخم نوغان در مناطق گرمسیری را از نخستین روزهای بهار آغاز کردیم و در استان گیلان از هفتم اردیبهشت لغایت هفتم خرداد این توزیع انجام شد.
وی از افزایش استانهای دریافت کننده تخم نوغان از ۲۲ استان به ۳۱ استان طی سالهای اخیر خبر داد و خاطرنشان کرد: ۴۵ هزار و ۵۲۳ جعبه تخم نوغان در سطح کشور توزیع کردیم که یک سوم آن متعلق به گیلان است، زیرا گیلان قطب تولید پیله محسوب میشود.
سروی، با بیان اینکه امسال ۱۵ هزار و ۲۳۰ جعبه تخم نوغان برای پرورش بهاره در گیلان توزیع شده است، افزود: برداشت پیله نیز طی روزهای اخیر شروع شده و امیدواریم امسال بتوانیم ۱۷۵۰ تن برداشت در سطح کشور داشته باشیم که سهم گیلان ۵۸۰ تن است و نسبت به سال گذشته سه درصد افزایش دارد.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری، با اشاره به فعال شدن پرورش پاییزه کرم ابریشم در شش استان مستعد از جمله گیلان، یادآور شد: پرورش پاییزه این امکان را برای نوغانداران فراهم میکند که دو بار برداشت داشته باشند و لذا از لحاظ اقتصادی جذابتر است.
وی مصوبه شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی را ۱۵ هزار تومان به ازای هر جعبه تخم نوغان دانست و گفت: حق بیمه به ازای هر جعبه نیز ۲۱۳ هزار تومان است که ۸۰ درصد آن توسط دولت پرداخت میشود.
سروی، از افزایش راندمان تولید ابریشم به واسطه شرایط مناسب اقلیمی و آموزش و مدیریت پرورش و… خبر داد و بیان کرد: تلاش کشاورز در زمان فروش محصول نمایان میشود و لذا نوغانداران خیلی سریع شاهد کسب درآمد هستند. در این راستا نخستین برداشت پیله از ۱۴ خرداد در خراسان جنوبی آغاز شده و به ازای هر کیلو پیلهتر ابریشم بین ۲۱۰ هزار تومان تا ۲۳۰ هزار تومان (تا ۲۶۰ هزار تومان توافقی) پرداخت شده است.
رئیس مرکز توسه نوغانداری، با اشاره به آغاز برداشت پیله از غرب گیلان طی هفته گذشته، اضافه کرد: برگشت سریع سرمایه، اشتغالزایی و سازگاری با محیط زیست از جمله مزیتهای خوب نوغانداری است؛ همچنین شاهدعدم تداخل این محصول با سایر محصولات کشاورزی هستیم که در نهایت به پایداری کشاورزی کمک میکند.
سروی، با بیان اینکه طی سالهای گذشته شاهد افزایش اشتغال روستایی در حوزه ابریشم از ۱۵ هزار و ۷۰۰ خانوار به ۲۷ هزار خانوار بودیم، خاطرنشان کرد: نوغانداری یک زنجیره اقتصادی از پرورش کرم ابریشم تا تولید پیلهتر و ابریشم کشی و صنایع دستی و فرش و تابلوفرش است.
وی ۶۵ درصد اشتغال خانوارها در حوزه نوغان را مربوط به بانوان دانست و ادامه داد: سال گذشته با مشارکت کمیته امداد اقدام به توزیع ۶۰۰۰ جعبه تخم نوغان در بین خانوارهای تحت پوشش ۱۴ استان کردیم و در نهایت منجر به تولید ۲۱۵ تن پیلهتر شد.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری، با تاکید بر لزوم احیای باغات تولید به عنوان تنها غذای کرم ابریشم، عنوان کرد: سال ۷۹ بعد از انقلاب اسلامی اوج نوغانداری کشور بوده و ۵۲۰۰ تن پیله تولید کردیم، اما در فاصله سالهای ۸۹-۷۹ به پایینترین میزان تولید رسیدیم و توتستانها از بین رفتند و یا تغییر کاربری دادند؛ همچنین کاهش تعرفه واردات نخ ابریشم از ۲۰۰ درصد به ۱۰ درصد حمایت از نوغاندار محسوب نمیشد.
وی با اشاره به اقبال نوغانداران در سالهای اخیر و امیدواری صنعت فرش و منسوجات ابریشمی کشور به تولید داخل، خاطرنشان کرد: باغات توت ما فرسوده شده بودند، زیرا عمر اقتصادی خود را که ۲۵ سال است از دست داده و یا دچار تغییر کاربری شده بودند لذا یکی از برنامههای مهم ما تامین نهال توت اصلاح شده است و ظرفیت تولید قلمه توت اصلاح شده را از ۱۷۰ هزار نهال به دو میلیون و ۳۰۰ هزار نهال رساندیم که بین شش استان توزیع میشود.
سروی، با بیان اینکه دو باغ مادری توت در فومن گیلان و آهنگرکلاه مازندران را بهسازی کردیم، گفت: در حال حاضر یک میلیون و ۱۵۰ هزار نهال توت در حال تولید است و برنامه ریزی شده طی پنج سال آینده به تولید ۱۰ میلیون نهال برسیم که ظرفیت پرورش کرم ابریشم را تا ۵۰ هزار جعبه افزایش میدهد.
وی متذکر شد: خودکفایی در صنعت فرش با تولید ۳۳۰۰ تن پیلهتر به دست میآید که از محل پرورش ۸۵ هزار جعبه تخم نوغان است و همچنین برای ۴۵ هزار خانوار نوغاندار ایجاد اشتغال میکند.
دیدگاه