برق هراسی در بورس به راه انداختهاند! | ایجاد بار روانی در بازار سرمایه و ریزش شدید شاخص
کارشناس بازار سرمایه گفت: قطعی برق کارخانجات تولیدی، منجر به بورس هراسی عموم مردم شده به طوری که بر صنایع مرتبط با صنعت برق سرمایهگذاری نمیکنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از بورس۲۴، در برنامه زنده «چبورس» عباسعلی حقانینسب، مدیرعامل سبدگردان هدف، حاضر و قطعی برق بر صنایع بورسی بررسی و راهکارهای پیشنهادی نیز از سوی وی ارائه شد.
وی در این برنامه به قطعیهای مکرر برق در تابستان و گاز در زمستان اشاره کرد و گفت: وزارت نیرو در این موضوع صنایع تولید را هدف قرار داده تا در حوزه خانگی و تجاری خاموشی ایجاد نشود به طوری که این اقدام بر خلاف روند تمام دنیا و کشورهای پیشرفته اقتصادی به شمار میرود.
حقانینسب ادامه داد: از سویی دگر نرخ و بهای برق مصرفی صنایع نیز از بخش خانگی و تجاری نیز کمتر بوده و برخلاف سیاستهای جراحی اقتصادی است.
برق چند ده نرخی
وی مشکلات آمده از کمبود برق و خاموشیها را ناشی از سوءمدیریت در صنعت برق دانست گفت: این روند مجر شده تا اکنون با چند ده نرخی بودن برق روبه رو باشیم.
وی با ذکر مثالی افزود: اثرگذاری این موضوع ۲ سال پیش در صنایع فولادی نیز به خوبی دیده شد به طوری که قطعی پیاپی برق و گاز منجر به کاهش تولید و نزول نرخ رشد ناخالص کشور را رقم زد.
مدیرعامل سبدگردان هدف با ارائه پیشنهادی گفت: مدیریت جزیرهای در صنعت برق از بین برود. همچنین وزارت نیرو با وزارت نفت ادغام شود وزارتخانه انرژی به وجود آید به طوری که این موضوع باعث میشود تا قیمتها مانند پالایشگاهها یکسان شود.
حقانی نسب سیاستهای دولت در مدیریت تولید و توزیع برق را مطلوب ارزیابی نکرد و گفت: دولت به جای ایجاد سیاستهای تشویقی برای حضور بخش خصوصی در این صنعت به سراغ بهانههایی همچون مشکلات ناشی از استخراج رمزارز، میزان بارش و… تاکید میکند؛ اما مشکلات ناشی از دستوری بودن قوانین در قیمتگذاری و سوء مدیریت در وزارت نیرو است.
ایجاد بار روانی در بازار سرمایه
مدیرعامل سبدگردان هدف در ادامه با اشاره به اثرگذاری میزان برق مصرفی بر صنایع بورسی افزود: صنایعی همچون فلزی، فولادی، معدنی و… که میزان برق مصرفی بالایی دارند بیشترین آسیب را از لحاظ کیفی خواهند داشت؛ اما از نظر کیفی زمانی که قیمت افزایش پیدا میکند، سودآوری نیز بیشتر میشود اما بار روانی بالایی به همراه خواهد آورد.
وی در خصوص این بار روانی ایجاد شده گفت: متاسفانه افزایش قیمتها منجر به بورس هراسی شده و صنایعی که ارزش بالایی دارند با حجم کمی معامله میشوند و جریان نقدی بورس را متاثر کرده است.
حقانینسب پیشنهاد کرد: مردم و سرمایه گذران از این موضوع هراسی نداشته باشند به طوری که شرکتهای مورد معامله در بازار سرمایه اکنون با قیمت ۵۰ درصد کمتر از ارزش خود معامله میشوند.
دلالی دولت
وی با انتقاد ازعملکرد دولت در این صنعت گفت: متاسفانه دولت نقش واسطه و دلال را ایفا میکند. به عنوان مثال هر کیلووات بر ساعت، را ۶۰ تومان میخرد و به مصرف کننده ۱۴۰۰ تومان میفروشد. دولت باید این حلقهها را آزادسازی کند و یارانه را نیز به حلقه آخر پردازد.
مدیرعامل سبدگردان هدف این موضوع را درصنایع پالایشگاهی اجرایی شده عنوان کرد و افزود: نفت به قیمت بازار آزاد به پالایشگاهها فروخته و فرآوردهها نیز با همان قیمت بازار آزاد خریداری میشود. این مهم در صنعت برق میتواند به ساماندهی بازار و حضور بخش خصوصی کمک کند.
وی ایجاد انگیزه در بخش خصوصی به منظور سرمایهگذاری را از اولویتها در سیاستهای دولت دانست و ادامه داد: مزیتی نسبی که در کوتاه مدت شاهد خواهیم شد این است که ایران میتواند را به هاب منطقه تبدیل شود.
دیدگاه