میرکاظمی در جمع مدیران سازمان مديريت و برنامه ريزی گیلان؛

اولویت ما تحقق عدالت و توسعه متوازن است | گیلان به صنایع تبدیلی نیاز دارد | با قوت به کارتان ادامه دهید

میرکاظمی در نشستی با رئیس، معاونان و مدیران سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گیلان با اشاره به بازدید از استان گیلان، گفت: در خیلی از بخش‌ها به صنایع تبدیلی نیاز دارید. اگر مذاکرات به نتیجه رسید چه بهتر، اگر هم نشد دست روی دست نمی‌گذاریم تا دیگران برای ما تصمیم بگیرند. ایران جزء کشورهای ثروتمند، با برنامه ریزی درست نباید معطل دیگران شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، سید مسعود میرکاظمی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در نشستی با رئیس، معاونان و مدیران سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گیلان با تاکید بر ضرورت تغییر نگاه در سازمان برنامه و بودجه کشور، گفت: ۴۲ سال از انقلاب گذشته، کارهای زیادی هم انجام شده (در هر شهر و روستا جاده احداث شده، آب، برق، گاز، تلفن و اینترنت رفته) ولی امروز جوانان ما مشکل اشتغال دارند.

وی ادامه داد: مسایلی که به آن توجه نمی‌شود رشد اقتصادی، افزایش سطح درآمد خانوار، افزایش قدرت خرید مردم، کاهش تورم و ایجاد اشتغال از جمله مباحث بسیار مهمی هستند که معمولاً در برنامه‌های پنج‌ساله و بودجه گنجانده می‌شود ولی بجای عملیاتی شدن به فراموشی سپرده می‌شود.

معاون رئیس جمهور تاکید کرد: مبحث بودجه امری مهم و ضروری است ولی تنها با بودجه مشکل اساسی مردم و مشکل اقتصادی که بر زندگی مردم حاکم شده، حل می‌شود؟ نمی‌توانیم در باره این موضوعات مهم بی‌تفاوت باشیم، باید فکری برای حل مشکلات بشود.

وی با بیان اینکه سازمان برنامه و بودجه در کشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی در استان‌ها به تدریج فقط به سازمان بودجه تبدیل شده، باید به برنامه ریزی توجه شود، تصریح کرد: طی هشت سال گذشته حدود ۲۷۰۰ همت مصرف شده است، اما نتیجه‌اش برای مردم چه بوده است؟ رشد اقتصادی منفی و نرخ رشد سرمایه گذاری و بهره وری پایین و افزایش بیکاری است. آیا می‌توانیم این روند غیر منطقی را ادامه دهیم؟

میرکاظمی با بیان اینکه مردم هزینه زیادی کرده‌اند تا فرزندانشان تحصیل کنند ولی الان بیشترین بیکاری در بخش نیروهای تحصیل کرده است، خاطر نشان کرد: اثر این همه مصارف در کجاست؟ بهره وری نیروی انسانی و بهره وری کل پایین است. این سوال پیش می‌آید که اثربخشی این همه مصارف کجاست؟ چرا باری از دوش مردم برداشته نشده است؟ تورم ۴۰ تا ۵۰ درصدی از کجا می‌آید؟ وقتی صحبت ارز ترجیحی می‌شود می‌گویند دست نزنید چون تورم می‌شود. با وجود ارز ترجیحی تورم بالای ۴۵ درصدی است؟! آیا می‌توانیم باز این روال غیر منطقی را طی کنیم؟

رییس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به اینکه عمدتا هزینه‌های جاری افزایش یافته و از بودجه عمرانی کاسته می‌شود، گفت: در سال ۹۱ کل مصارف کشور ۸۱ هزار میلیارد بود ولی چه اتفاقی افتاد که ظرف هشت سال گذشته مصارف کشور ۱۰ برابر شده، دستاورد آن چه بوده است؟ تعدادی از پروژه‌ها انجام شده و به پنج میلیون جمعیت شاغل و بازنشسته حقوق داده شده است، ولی بقیه مردم کشور چه وضعیتی داشته اند! آیا بقیه مردم برای مسئولان مهم نبوده اند؟ نمی‌توانیم نسبت به این موضوعات بی‌تفاوت باشیم.

معاون رئیس جمهور اضافه کرد: چرا بعضی از شاخص‌ها تغییر کرده است؟ مثلا چرا معدل دانش آموزان کاهش پیدا کرده، رشد علمی در دانشگاه‌ها صعودی یا کاهشی بوده و سوالاتی نظیر اینها در همه حوزه‌ها از جمله اقتصاد، آب، برق، گاز، تلفن، اینترنت و… مطرح است. چون به نظر می‌رسد کسی اهداف کمی و رشد کیفی را کنترل نمی‌کرد و اکنون هیچکس پاسخگو نیست. به بیان دیگر روند مصرف لجام گسیخته افزایش می‌یابد در حالی که در هیچ جای دنیا اینطور نیست.

وی ادامه داد: در همه جای دنیا با پیش بینی میزان مصرف انرژی، میزان رشد اقتصادی نیز پیش بینی شده و با برنامه ریزی درست و توجه به طرح‌های اثرگذار رشد اقتصادی در جامعه تحقق می‌یابد، یعنی این دو متغیر در تعامل با هم هستند، ولی در سال‌های اخیر در ایران رشد اقتصادی وجود نداشت، پس چرا مصرف ما اینقدر بالا بوده است؟

میرکاظمی با انتقاد از طولانی بودن ساخت و بهره برداری بعضی از پروژه‌های عمرانی، اضافه کرد: خیلی از پروژه‌ها در کشور هنوز تمام نشده و بطور میانگین به ۱۷ سال رسیده‌اند که اگر همین منوال پیش برود به ۲۵ سال هم خواهند رسید. چون بیش از دو هزار میلیارد پروژه نیمه تمام بر زمین مانده است.

وی یادآور شد: شورای برنامه ریزی استان‌ها باید اختیار داشته باشند تا اعتبارات در راستای پروژه‌ای که واقعاً نیاز مردم را رفع می‌کند و در رشد اقتصادی موثر است صرف شود، خیلی بهتر است پول در ۹هزار ردیف بودجه تقسیم نشود. چون گاه با خرد کردن اعتبارات، بدون اینکه بتوان کار بزرگ و مهمی انجام داد فقط هزینه می‌شود.

میرکاظمی با تاکید بر اینکه ماموریت سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان‌ها ارتقاء شاخص‌های کلان است، افزود: اشتغال به کار جوانان بسیار مهم است، پس منابع با برنامه ریزی در بخش اشتغال باید افزایش داده شود تا اشتغال پایدار ایجاد شود.

رییس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به پیش بینی فروش نفت و اینکه آیا پیش بینی ۱۸ هزار میلیارد دلار برای ارز ترجیحی در سال آینده قابل دسترسی هست یا نه، اظهار کرد: تصمیم گیری در مورد ارز ترجیحی و همچنین برآورد میزان پرداخت حقوق و دستمزد بسیار مهم است. با جلوگیری از فرار مالیاتی و اصلاح پایه‌های مالیاتی باید در راستای تحقق پیش بینی ۷۰۰ همت از بخش مالیات گام برداشت.

وی با بیان اینکه هزینه‌هایی از دولت گذشته بدون اینکه منبعی برای آن وجود داشته باشد بر کشور تحمیل شده است، خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۱.۲۰۰ هزار میلیارد تومان بابت اوراق سر رسید و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بابت صندوق‌ها باید پرداخت شود.

معاون رییس جمهور با اشاره به راه اندازی صندوق پیشرفت و عدالت در سال آتی گفت: سهم استان‌ها و سهم شهرستان‌ها باید مشخص شود و کنترل و نظارت نیز تقویت گردد. در واقع نقش سازمان باید تقویت شود چون سازمان برنامه و بودجه برای کشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان‌ها برای استان بایدفکر و برنامه داشته باشند.

میرکاظمی با اشاره به بازدید از استان گیلان، گفت: در خیلی از بخش‌ها به صنایع تبدیلی نیاز دارید. گاه یک فرد سرمایه گذار برای تکمیل پروژه خود به چند میلیارد وام نیاز دارد که با توجه به روند کار باید کمک شود. بنابراین برای انجام کارها و هزینه درست بودجه، برنامه ریزی کنید تا برداشت بیشتری داشته باشید. به عنوان مثال در بخش کشاورزی باید برای موضوعاتی از جمله نرم افزار، آموزش، ترویج، اصلاح خاک، بذر و نظایر آن منابع اختصاص داد. بهره وری گاه با صرف هزینه کم هم اتفاق می‌افتد به شرط اینکه منابع درست اختصاص داده شود.

معاون رییس جمهور با بیان اینکه گاه بعضی‌ها پیشنهاد ساخت شهرک‌های صنعتی جدید را می‌دهند، گفت: بسیاری از واحدهای صنعتی ما یا تعطیل شده‌اند و یا با ظرفیت کمتری کار می‌کنند در حالی که سوله‌ها و شهرک‌های صنعتی زیادی ساخته شده باید همین ظرفیت‌های موجود فعال شود و نیازی به شهرک سازی صنعتی جدید نیست.

وی با تاکید بر سند آمایش سرزمینی در راستای تحقق عدالت و توسعه متوازن، گفت: توسعه نامتوازن مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد کرده است. صنایع زیادی را به بعضی از استان‌ها برده‌اند که موجب افزایش آلایندگی در آن شهرها شده و از سوی دیگر شهرستان‌های حاشیه همان استان‌ها بسیار ضعیف هستند. به عبارت دیگر توسعه نامتوازن اتفاق افتاد که پیامدهای زیادی از جمله مهاجرت را در پی داشته است.

میرکاظمی با تاکید بر اینکه زنجیره‌های صادراتی را شکل دهید و مشاغل خانگی را تقویت کنید، گفت: با ارتقاء شاخص‌های کلان برای جمعیت، مهاجرت، شهرها، روستاها، صنایع، کشاورزی و… برنامه داشته باشید تا با اجرای برنامه‌های درست ضمن دستیابی به توسعه، رشد اقتصادی و درآمد مردم افزایش یابد.

وی با بیان اینکه امروز هر جا می‌رویم با مشکلات اقتصادی روبرو هستیم، گفت: روز به روز وضعیت اقتصادی مردم ضعیف‌تر می‌شود در حالی که ما نه تنها کشور فقیری نیستیم بلکه یک کشور ثروتمند هستیم، باید درست هزینه کنیم. در بودجه ۱۴۰۱ پیش بینی ما اینطور است که فقط چند توافق نامه با وزارتخانه‌ها شود. چون متولی خیلی از بخش‌ها در کشور مشخص نبوده و به همین خاطر کسی هم پاسخگو نیست.

میرکاظمی افزود: هر وزارتخانه یا اداره و دستگاهی خود را از پاسخگویی مبرا و دیگری را معرفی می‌کند. چند سال است که رشد اقتصادی در حد صفر است ولی هیچکس جوابگو نیست.

میرکاظمی در بخشی دیگر از سخنان خود ضمن قدردانی از گزارش ارایه شده توسط رییس سازمان، خطاب به خانم کاوسی گفت: گزارش خیلی خوبی ارایه داده شد و با توجه به شاخص‌هایی که در گزارش بود آینده نگری شده با بهره مندی از کارشناسان خبره سازمان از فرهیختگان و دانشگاهیان نیز کمک بگیرید، با قوت به کارتان ادامه دهید.

وی تصریح کرد: باید از تجربیات درس گرفته شود که بدهی روی بدهی اضافه نشود. بی‌انضباطی اقتصادی باید از بین برود و اعتماد عمومی برای سرمایه گذاری افزایش یابد. برای تحقق این مهم تورم مدیریت شود که آن هم با برنامه ریزی درست در بودجه محقق می‌شود.

معاون رئیس جمهور عنوان کرد: اگر مذاکرات به نتیجه رسید چه بهتر، اگر هم نشد دست روی دست نمی‌گذاریم تا دیگران برای ما تصمیم بگیرند. ایران جزء کشورهای ثروتمند، با برنامه ریزی درست نباید معطل دیگران شد.

Share