واکنش وزیر بهداشت به توییت جنجالی جهانپور: روزی حرفهایی را خواهم زد
وزیر بهداشت با بیان اینکه پیش از شیوع کرونا از واکسنسازی عقب افتاده بودیم گفت: با شیوع کرونا در یکسال توانستیم به اندازه ۲۰ سال پیشرفت کنیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، سعید نمکی وزیر بهداشت در مراسم رونمایی از واکسن اسپوتنیک تولید مشترک ایران و روسیه در کارخانه تولید این واکسن در کرج گفت: یادم است اولین روزی که خبر شیوع ویروس کرونا در ووهان را شنیدم گفتم خودتان را برای برخورد با یک ویروس پیچیده آماده کنید زیرا ویروس با تمام اجدادش متفاوت است.
وی افزود: در روزهای ابتدایی بسیاری از مسائل را درباره کرونا نمیدانستیم و امروز نیز اگر کسی بگوید این ویروس را کامل شناخته، اشتباه میگوید و بسیاری از ابعاد این ویروس کرونا قابل پیش بینی نیست. یکی از ابعادی که در روزهای اول و برای ما روشن نبود واکسن بود، نمیدانستیم بیماری واکسن دارد یا ندارد و اگر دارد زمان اثربخشی آن چه قدر است. نمیدانستیم که اگر واکسن بسازیم روی سویههای دیگر اثربخش است یا خیر. بنده سه وظیفه اصلی را حس کردم اول اینکه موج بیماری را به گونهای مدیریت کنیم که بیماران پشت درب بیمارستان سرگردان نشوند، جمهوری اسلامی ایران شاید تنها کشوری در جهان است که هیچ بیماری در پشت هیچ بیمارستانی به هیچ دلیلی اعم از برتری قومی، سنی و … سرگردان نشد و بیماران نیازمند ایسییو نیز سرگردان نشدند.
نمکی ادامه داد: بیمار کرونایی در خارج از آیسییو ۲۵ لیتر در دقیقه و در آیسییو ۳۵ لیتر در دقیقه اکسیژن نیاز دارد و اکسیژنهای طراحی شده در بیمارستانهای ما یک تا ۵ لیتر در دقیقه بود که متوجه شدیم همه بیمارستانها با مشکل کمبود اکسیژن مواجه میشوند. میزان نیاز بیماران کرونا به تخت آیسییو، ۳۰ درصد بود و به لطف خداوند در طول یکسال میزان تخت آیسییوی ما دو برابر شد و ۴۷۰ بیمارستان به دستگاه اکسیژن ساز مجهز شد و امروز چیزی به نام کمبود اکسیژن و تخت در بیمارستانها نداریم و در حال حاضر داریم ۱۴ هزار تخت افتتاح میکنیم که ۳۰ درصد آنها تخت آیسییو است که همه این مسائل در شرایط سخت تحریم اتفاق افتاد.
وزیر بهداشت گفت: رسالت دوم ما این بود که دارو و تجهیزات پزشکی و آنچه مورد نیاز پرسنل و بیماران بود را فراهم کنیم. من شرمندهام که این را عرض میکنم که کادر درمان را در روزهای اول به دلیل نبود برخی تجهیزات از دست دادیم، علیرغم اینکه رئیس جمهور آمریکا گفته بود ما در زمینه دارو هیچ محدودیتی برای صادرکردن آن به ایران نداریم اما تشت رسوایی آنها از بوم افتاد و البته ما در کمتر از دو ماه با تکیه بر دانش بومی به تولید ونتیلاتور، ماسک و گان پرداختیم و انقلابی در تولید این موارد اتفاق افتاد و امروز صادرکننده ونتیلاتور و ماسک و بقیه تجهیزات هستیم. وقتی گفتند رمدسیویر و فاوپیراویر موثر است، کمپانیهای ما این دارو را ساختند و ما نیاز به واردت این داروها نداریم.
وی اضافه کرد: برخی میگویند قرار بود کشور چین فلان قدر واکسن به مردم بدهد، این دروغ است ما از اردیبهشت ۹۹ با چین مکاتبه کردیم و گفتند ما در کلینیکال ترایال آنها در فاز سوم شرکت کنیم که ما در هیچ مطالعه بالینی شرکت نکردیم مگر قرارداد تولید مشترک را با ما ببندند. در غیر این صورت حرمت ایرانی را فدای این چیزها نمیکنیم.
نمکی با بیان اینکه ما متوجه شدیم روسیه در حال تولید واکسن بر مبنای وکتور است، خاطرنشان کرد؛ ما دیدیم واکسن اسپوتنیک یکی از بهترین واکسنها برمبنای وکتور است و ما قرارداد بستیم تا وارد تولید مشترک شویم زیرا من همیشه دنبال این بودم که تولید را راه بیندازیم.
وی با بیان اینکه پیش از شیوع کرونا از واکسنسازی عقب افتاده بودیم یادآور شد: ما در سال ۱۲۹۹ انستیتو پاستور را داشتیم ولی پیش از شیوع کرونا به دلایلی عقب افتاده بودیم و با شیوع کرونا در یکسال توانستیم به اندازه ۲۰ سال پیشرفت کنیم.
وی با بیان اینکه با واردات واکسن روسی برخی جوسازیها علیه این واکسن شد، خاطرنشان کرد: من فرزند جگرگوشه خودم را روی صندلی نشاندم تا ابتدا به او واکسن کرونای روسی را تزریق کنند و اگر عوارضی داشته باشد اول به فرزند خودم تزریق شود و این افتخار من به عنوان یک سرباز بود که اولین واکسن وارداتی را به فرزند خود تزریق کرد و این افتخار جمهوری اسلامی ایران است که اولین واکسن ایرانی را فرمانده و رهبر کشور تزریق کردند. این نشان از مردمی بودن این ساختار دارد که سرباز واکسن وارداتی را به فرزندش میزند و فرمانده خودش برای تزریق واکسن با کمال رشادت آماده میشود.
نمکی تصریح کرد: ما در جمهوری اسلامی ایران تمام پلتفرمهای موفق جهان را داریم. برخی میپرسند چرا همه پلتفرمها را کار میکنید دلیل سوال این عزیزان عدم شناخت پلتفرمهاست، وقتی واکسن غیرفعال را کار میکنیم مزایا و معایبی دارد و چون ویروس کامل است، میتواند تا ۳۰ درصد روی جهش اثربخش باشد و فرمهای دیگر مانند واکسنهای بر مبنای وکتور (حامل) یا کنژوگه را داریم برای مثال در واکسن پاستور RBD ویروس را روی توکسوئید کزاز وصل کردهایم که این کنژوگه بودنش میتواند سیستم ایمنی را بهتر تحریک کند و امروز صاحب دانش فنی واکسن “وکتوربیس” شدهایم.
نمکی با بیان اینکه واکسن آسترازنکا نیز بر مبنای وکتور است، گفت: الان اثبات شده که واکسن استرازنکا در افراد بالای ۵۰ سال ۱۱ نفر در میلیون و در سنین زیر ۵۰ سال، ۲۰ نفر در یک میلیون باعث بروز ترومبوز (لخته خون) میشود در حالی که در کشور تاکنون اسپوتنیک کواگولوپاتی (اختلالات انعقاد خون) را نداشته است.
وی در پایان تاکید کرد: ما برای اولین بار در حال تولید واکسن m RNA هستیم، جمهوری اسلامی ایران امروز به جرگه واکسنسازهای مهم دنیا در زمینه ساخت واکسن کرونا رسید و کووید۱۹ فعلا دست از سر جهان برنمیدارد و کشوری موفق میشود که خودش واکسن بسازد، ما الان همزمان با ساخت واکسن، میتوانیم واکسن را علیه جهشها نیز بسازیم.
واکنش وزیر بهداشت به توییت جنجالی جهانپور
سعید نمکی در آیین رونمایی از واکسن اسپوتنیک تولید مشترک ایران و روسیه در واکنش به توییت کیانوش جهانپور، اظهار کرد: روزی حرفهایی را خواهم زد که بدانید چه هجمههایی را به چه دلایلی تحمل کردیم و یکی از عمدهترین دلایلش بستن دکان برخیها بود.
وی ادامه داد: من وقتی وارد وزارت بهداشت شدم بر تولید داخل تاکید کردم و گفتیم اگر محصولی تولید داخل دارد کسی اجازه واردات ان را ندارد. ما از بخش خصوصی پاکیزهای که داریم و پس از مدتها هنوز ارزشان تامین نشده است متشکریم ولی عدهای فکر کردند از این نمد کلاهی میتوانند بسازند و هرچه می خواستند گفتند ولی ما با کمال خونسردی از کنار این اراجیف رد شدیم.
وزیر بهداشت گفت: حتی دکتر جهانپور عزیز به دلیل خسته شدن از برخی از این افراد توییتی زد که من گفتم چرا خود را به دردسر میاندازی، برخیها به دنبال این هستند که ما را اذیت کنند و ما وقتی شعر و ادبیات و طنز و هنر را میتوانیم وارد گفتمانمان کنیم، دلیلی ندارد که این واژگان را استفاده کنیم. باید در کمال خونسردی توفیق عظیمی که به دست آوردهایم را پایمال نکنیم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، کیانوش جهانپور در واکنش به برخی شائبهها درباره واکسن کرونا، با انتشار توییتی از لفظی استفاده کرد که واکنشهای زیادی را در پی داشت.
دیدگاه