هدف های پنهان در سفرهای دوره ای یک کهنه مرد سیاست

وقت آن رسیده است که نگران تحرکات روس‌ها باشیم!

نزدیک انتخابات است و روس ها بار دیگر به تحرک های خاص سیاسی خود افتاده اند. روس ها از وضع آشفته جهان چه می خواهند؟ آیا نادانی ترامپ بهترین هدیه پوتین است؟

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا یک سفر دیگر از جنس روسی به پایان رسید! این روزها روس ها بسیار فعال شده اند. از الیزه تا کاخ سفید. از افغانستان به خلیج فارس تا چین، ترکیه و حتی تحرکات پشت پرده و چراغ خاموش در عراق! اما جنس این سفر متفاوت است! انتخابات آمریکا نزدیک است، انتخابات لندن هم فردا قرار است برگزار شود! دو کشوری که این روزها هر تریبونی که گیر می آورند در پشت آن می گویند به روس ها اجازه دخالت در انتخابات را نمی دهیم!.

زهره نوروزپور در خبرآنلاین نوشت: به هرحال سرگئی لاوروف، وزیر بسیار کارکشته و سیاسمتدار قهار روسی که سال ها سکان دستگاه دیپلماسی کشورش را به دست دارد، روز گذشته در اتاق بیضی و باز هم پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران با دونالد ترامپ روسفیل دیدار کرد. قطعا سیاست او هزاران مرتبه بالاتر از ترامپ خوشحال است! البته گفته شده که مایک پمپئو در این جلسه حضور داشته است که احتمالا خداوند مسیحیان به آمریکایی ها رحم کرده است که او نیز حضور داشته است!

سال ۲۰۱۷ هنگامی که لاوروف به این اتاق آمد، خبرنگاران آمریکایی حق حضور نداشتند و سیاستگذاران و مردم ایالات متحده و حتی خبرنگاران آمریکایی از رسانه های خبری روسی تصاویری از قهقه های خنده ترامپ و وزیر خارجه روس را منتشر کرده بودند، تصاویری که بسیار زیاد خشم آمریکایی ها را تحریک کرد و جنجال بزرگی را به پا کرد مبنی بر اینکه در جریان این دیدار تاریخی، ترامپ اطلاعات بسیار محرمانه‌ای را در اختیار لاوروف قرار داده است.

ترامپ خوشحال و کمی نادان بهترین فرصت برای منفعت روس ها به حساب می آید و این خوشبختی را روسیه پس از جنگ سرد تا کنون به خود ندیده است که تا اتاق بیضی نفوذ کند و زیر گوش رئیس جمهور مخفیانه نجوا کند! و کسی نداند که این کهنه مرد سیاست به او چه گفته و چه وعده ای داده و چه وعده ای گرفته است؟!

و حالا ۲۰۱۹!

و بازهم ترامپ در حالی این دیدار را پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران انجام داده است که همان روز حکم استیضاح او با دو اتهام رسما کلید خورد.اتهام اصلی او زد و بند مخفیانه با همتای اوکراینی اش است، همان اتهامی که در انتخابات ۲۰۱۶ نیز درباره ترامپ مطرح بود، اما به جای اوکراین روس ها نقش اصلی را به عهده داشتند. بخشی از اتهامات ترامپ درباره استیضاح مربوط می شود به همین دخالت انتخاباتی روس ها که در گزارش مولر مفصل توضیح داده شده است.

با اینحال باز هم در آستانه انتخابات ترامپ پشت درهای بسته حرف هایی زده است که لاوروف آنها را تکذیب کرده است که شاید این تکذیبه و مغایرت آن با بیانیه کاخ سفید موی دماغش شود.

ماجرا از این قرار بود که ترامپ سه‌شنبه عکسی از خودش و لاوروف توئیت کرد و نوشت دو طرف «دیدار بسیار خوبی» داشته‌اند و درباره ایران گفتگو کرده اند.

او نوشت: «همین الان دیدار بسیار خوبی با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه داشتم. درباره مسائل بسیار زیادی از جمله تجارت، ایران، کره شمالی، معاهده INF، کنترل سلاح‌های هسته‌ای و دخالت انتخاباتی صحبت کردیم. چشم به راه ادامه گفت‌وگوهایمان در آینده نزدیک هستم.»

این در حالی بود که ساعتی بعد کاخ سفید در بیانیه‌ای در پایان نشستی که در دفتر بیضی شکل این کاخ بین دونالد ترامپ و سرگئی لاوروف به دور از چشم رسانه‌ها برگزار شد، اعلام کرد، ترامپ نسبت به هرگونه مداخله روسیه در انتخابات آمریکا هشدار داده است.

پس از بیانیه کاخ سفید، لاوروف در کنفرانس خبری مشترک با مایک پمپئو بررسی مداخله در انتخابات را تکذیب کرد. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه بعد از دیدار با ترامپ گفت: در واقع ما هیچ صحبتی درباره انتخابات نکردیم.

البته دربیانیه کاخ سفید به موضوعات دیگری نیز اشاره شده است؛  ترامپ در دیدار با لاوروف تاکید کرده بهبود روابط آمریکا و روسیه به تقویت و توسعه تجارت بین دو کشور می‌انجامد.

کاخ سفید افزود، رئیس‌جمهوری آمریکا در زمینه خلع سلاح هسته‌ای نیز مسکو را به حمایت از تلاش‌های آمریکا در این زمینه دعوت کرد.

طبق بیانیه کاخ سفید، ترامپ از روسیه خواسته از تلاش‌های آمریکا برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای و تضمین خلع سلاح هسته‌ای کره‌شمالی کمک کند.

ترامپ همچنین تاکید کرده که از وجود سیستم جهانی فعال برای کاهش و کنترل سلاح که علاوه بر روسیه شامل چین هم باشد، حمایت می‌کند.

در ادامه ترامپ از ارتباط مستمر با روسیه برای حل مسائل مشترک از جمله گام‌هایی که آمریکا و روسیه می‌توانند درباره شهروندان بازداشت شده بردارند، استقبال کرد.

طبق این بیانیه، ترامپ و لاوروف روابط با چین را بررسی و ترامپ بر نیاز جهت ورود به تجارت عادلانه براساس منافع متقابل با چین تاکید کرده است.»

حرکت چراغ خاموش روس ها

محور های مورد بحث ترامپ با وزیر خارجه روسیه در حالی منتشر شده است که برخی ناظران در داخل ایران معتقدند که روس ها درباره برجام بسیار کوتاهی کرده و می کنند! در خصوص چین نیز، با توجه به بالاگرفتن جنگ تجاری میان واشنگتن و پکن، روس ها به دنبال نفع خود از این مجادله اقتصادی هستند. به این معنی که چین در کنار روسیه به عنوان قدرت معرفی شود نه به عنوان یک کشور مستقل! بر همین اساس روس ها از پرونده های مورد مناقشه آمریکا به دنبال بهره جویی خود هستند و به همین دلیل است که سناتورها و قانونگذاران آمریکایی دل خوشی از رفت آمد روس ها به کشورشان ندارند.

از سوی دیگر آلمان و فرانسه روز گذشته میان اوکراین و روسیه میانجیگری کردند و روسیه از مناقشه میان اوکراین و آمریکا، همچنین مناقشه آمریکا با اروپا بر سر ناتو،بار دیگر نهایت استفاده را کرد و به یک آتش بس نصف نیمه فعلا تن داده است تا بلکه در آینده بتوانند با زلنسکی جوان کنار بیایند و در نهایت بار دیگر قلب اروپا را تصاحب کند. کسی چه می داند شاید این رئیس جمهور کهنه کار بازمانده از «کا گ ب» سودای شوروی را در سر می پروارند و همچنان دو طرف غرب و شرق خواب های نامطلوب خود را برای اروپا دنبال می کنند!

این تمایل برای حل مناقشه اوکراین، این کشور و اروپا را بار دیگر به روسیه محتاج خواهد کرد، چراکه اروپا با توجه به وضع خلیج فارس و خاورمیانه و افزایش نرخ سوخت ، در آستانه کریسمس و زمستان، در بحران سوختی هرساله به سر میبرد.

از سوی دیگر وزیر خارجه اسرائیل در دیدار با لاوروف اعلام کرد که طبق نظارت روسیه اقدامات خود را علیه ایران در سوریه ادامه می دهیم!

از طرفی دیگر مساله خروج آمریکا از سوریه است که این خطر را برای آمریکا دارد که منابع گازی خاورمیانه که از طریق طرطوس و و مدیترانه به اروپا می رسد را از دست بدهد. نگرانی که نه تنها برای آمریکا است بلکه تمام بازیگران خاورمیانه، خصوصا قطر و ترکیه به دنبال همین خط های لوله سیاهی هستند که خون ها به پای آن ریخته شده است. لوله هایی که پای کشورهای خلیج فارس، عراق و ایران را هم وسط کشیده است.

تمایل روسیه به احیای مجدد روابط با اروپا و بهره جستن از ریاست جمهوری ترامپ، نشان از آن دارد که روس ها به دنبال کسب منفعت بیشتر از گاز خاورمیانه هستند و طرح آمریکا در مدیترانه  برای تعبیه این لوله ها خنثی کنند.

در همین حال با وجود تحریم ایران، وضعیت بحرانی عراق، روسیه تنها کشوری است که به شدت از وضعیت موجود در حال منفعت گرفتن است. حرکت چراغ خاموش آنها در عراق گواه همین است.

فرید مدرسی روز گذشته در توئیتر خود نوشت: رفقای روس، سیاست آب زیرکاهی را در عراق پیش گرفته و پنهانی بر آتش اختلافات بازیگران می دمند که در دو قطبی ها، راه به افکار عمومی دولت عراق باز کنند و در تنش ایران و آمریکا، ماهی بگیرند. با تاریخ روابط حزب بعث با شوروی، وسوسه شده اما در الف الفبای عراق مانده اند.

با اینحال سفر لاوروف در این موقعیت جهانی، اهمیت بسیار داشت. شاید در خاورمیانه و حتی اروپا شاهد تحولات تازه ای باشیم.  وقت آن رسیده است که نگران تحرکات روس ها باشیم زنگ خطر به صدا در آمده! روس ها می دانند که راه رسیدن به اهدافشان از اتاق بیضی با ریاست ترامپ می گذرد!

Share