رشوه، مسائل جنسی و رفاقت مقام قضاوت را تهدید میکند
دادستان کل کشور گفت: اگر در دستگاه های اجرایی، مدیران دولتی جلوی بروز مفاسد را می گرفتند امروز شاهد پروندههای این چنینی نبودیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایسنا، حجت الاسلام و المسلمین منتظری عصر امروز(چهارشنبه) در مراسم جشن فارغ التحصیلی دانشجویان کارشناسی ارشد پیوسته دوره ۳۲ دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری اظهار کرد: اعیاد پربرکت و خجسته ای را پشت سر گذاشتیم و آماده ورود به ماه ضیافت الله هستیم. در این وقت محدود به شما همواران که آماده ورود به دستگاه قضا هستید نکاتی را بیان می کنم. حتما استحضار دارید که قضاوت شغل نیست. هرگز به قضاوت از منظر شغل نگاه نکنید. قضاوت یک مسئولیت بزرگ است که خداوند این مسئولیت را خاصه اولیاء و پیامبران خود قرار داد. جایگاه حضرت داوود به عنوان پیام آور در روز زمین خطاب به همه پیامبران بوده است. زمانی که نبوت به خاتم الانبیاء ختم شد این منصب به اولیاء خدا و ائمه معضومین واگذار شد.
دادستان کل کشور، عنوان کرد: پیامبر شغلش قضاوت نبود مسئولیت و جایگاه قضاوت داشت. فارغ التحصیلان عزیز مبادا ورود شما به این مسند دلیلی باشد بر اینکه بگویید شغلی دارید و منبع درآمدی دارید. اگر به این امر وارد شدید بدانید که در لغزش گاهی هستید که شما را به جهنم سوق خواهد داد. چرا در اسلام گفته شده است قاضی را منابع بیت المال باید در حدی در اختیارش قرار داد که زندگی اش تامین شود؟ این حکم اسلام است. چرا نگفتند به قاضی هم مانند کارگر مزدی داده شود؟ منظر اسلام و دیدگاه قرآن به قضاوت و شغل نیست و همچنین به لحاظ اهمیت کار در بین مشاغل در مقررات قانونی به یک واژه ای تحت عنوان مشاغل یخت و زیان آور برخورد می کنید.
وی خاطرنشان کرد: مشاغل سخت شغلی است که شاغل آن در معرض خطر است اما قضاوت شغل سخت و زیان آور تعریف نشده زیرا این تعریف کوتاه تر از آن است که بخواهد قاضی را در بر بگیرد. قضاوت مسئولیتی خطیر و الهی است و ابتدا به پیامبران و اولیاء الله اجازه شده در این مسند قرار گیرند. شما در قضاوت با جان، مال، آبروی مردم در ارتباط هستید. یک پزشک در ابتدا با جان بیمار در ارتباط است. یک کارگر در ارتباط با سموم و اشعه خطرناک است که جسمش را در معرض خطر قرار می دهد اما وقتی پشت میز قضاوت هستید که با آبرو و حیثیت یک انسان طرف هستید.
منتظری بیان کرد: همه سرمایه یک انسان با یک نیش قلم قاضی دگرگون می شود. در راهی قدم می گذارید که این راه بسیار خطرناک، لغزنده و در معرض جهنم قرار گرفتن انسان است. البته به همین میزان که کار سخت و خطیر است کاری بسیار با ارزش نیز هست. بهترین نمونه عدالت این است که انسان بتواند از یک مظلوم حمایت کند. خستگی کار قاضی آنجایی برطرف می شود که بین خود و خدا بگوید که آن روز توانسته جان چند مظلوم را از چنگال ظالم و ستمگری نجات دهد. شما در نظامی در منصب قضاوت می نشینید که بنا بر معارف دین و احکام اسلام و روایات مسلم این اذن با دو واسطه از خدا به شما داده شده است.
دادستان کل کشور ادامه داد: سایر قضات جهان این امتیاز را ندارند. قضات منصوب از طاغوتها هر حکمی بدهند پذیرفته نیست حتی اگر در جوامع اسلامی باشد. خدا به پیامبر، پیامبر به امام معصوم و امام معصوم در زمان غیبت به ولی فقیه این اجازه را داده است. اعتقاد ما به ولایت فقیه اینگونه است که شما امروز با سه واسطه نماینده خدا هستید. رییس قوه قضاییه مستقیما باید قاضی را منصوب یا معذول کند. در نظام اسلامی خداوند، حضرت حجه، ولی فقیه و رییس قوه قضاییه از شما خواستهاند عادلانه در مسند قضاوت بنشینید بدون اینکه تحت تاثیر توصیه ها و واسطه و رشوه ها قرار بگیرید. باید فقط خود و خدا را ببینید و لا غیر. اگر به این ابزار مجهز نشدید بدانید که بدون تعارف آغاز فلاکت و بدبختی است.
وی تصریح کرد: عنوان کفر، ظلم و فسق را خداوند به کسی داده که در مسند قضاوت بنشیند و به غیر آنچه خدا حکم داده و نازل کرده حکم بدهند. بسیار باید مراقبت کرد و این را بدانید وقتی در منصب قضاوت می نشینید تفاوتی ندارد دادیار، دادرسی، رییس دادگاه بدوی یا تجدید نظر باشید اصحاب دعوا وقتی مراجعه می کنند وسوسه ها شروع می شود و برخی از کسانی که خود آلوده هستند به دنبال آلوده کردن محیط مقدس دادگاه بر می آیند و به دنبال به دام انداختن قاضی هستند.
منتظری گفت: سه خطر شما را در مقام قضاوت تهدید میکند. یکی خطر پول است. دومین خطری که قاضی را تهدید می کند خطر مسائل جنسی است. ما متاسفانه دیدهایم قاضی به دلیل ضعف نفسانی گرفتار مسائل نفسانی عجیبی می شود. خطر سومی که قاضی را تهدید می کند توصیههایی است که از باب دوستی و رفاقت، همکار و … گرفتار می کند. قاضی ممکن است رشوه نگیرد پای مسائل جنسی هم نیست اما یک توصیه، رفاقت و آشنایی قلم قاضی را از مسیر عدالت منحرف می کند. نکته قابل توجه دیگر این است که قاضی امروز به لحاظ گستردگی عناوین کیفری جرایمی یا عناوین حقوقی با پیشرفت روزانه علوم مواجه هستیم توصیه من این است که بخشی از اوقات خود را یا به صورت روزانه یا هفتگی به مطالعه و بالابردن سطح علم و دانش و مباحث با همکار اختصاص دهید. سعی کنید امروزتان شبیه دیروز خود نباشد.
دادستان کل کشور، افزود: سعی کنید خود را هر روز بر معارف دینی، علوم، آشنایی با فقه به روز کنید. فقه در مباحث دینی ما به قدری موسع است که دامنه دار باید به دنبال آن بروید و این گونه نیست که انتهایی داشته باشد. انسان هرچه بیشتر بداند خود را از افتادن به چاه جهل و نادانی نجات داده است. قاضی نباید به معلومات حافظه خود اکتفا کند. توصیه اکید من این است که برای اینکه به یک نتیجه حکم برسید وقتی برای شما موضوع را مطرح کردند ابعاد موضوع را در پرونده و در اظهارات طرفین یافتید اکتفا نکنید به دانش خود در آن موضوع با مراجعه به علوم، فقها و مراجع بیافزایید تا از قرار گرفتن در انحراف مبرا شوید.
وی تاکید کرد: شما با یک واسطه منصوب ولی فقیه هستید. به خواسته های رهبری و ولی فقیه از دستگاه قضایی و قضات مراجعه کنید. در دانشگاهی که متعلق به قوه قضاییه است آیا مجموعهای تهیه شده که خواسته های ولی فقیه که به اذن او مجاز به قضاوت هستید بیان شده باشد؟ مهندس و متخصص رشته برق و ساختمان و … به اذن ولی فقیه نیاز ندارد. اما شما به عنوان قاضی بدون اذن ولی فقیه مجاز به قضاوت نیستید و در پیشگاه خداوند مسئول هستید. آقای شریعت باقری این کار را کردند؟ جزوه یا درس و واحدی برای فارغ التحصیلانی که وارد کار قضایی می شوند لحاظ شده است؟ این قضات باید با مبانی انقلاب و خواستههای ولی فقیه که اذن قضاوت به شما داده است آشنایی داشته باشید.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در جمع مسئولین قضایی به تاکید بر انقلابی بودن دستگاه قضایی، اظهار کرد: وقتی ولی فقیه از شما می خواهد ۱۰۰ درصد انقلابی باشید اگر ۵۰ درصد آن را واجد باشید آیا به فرمایش ناصب که ولی فقیه هستند عمل کرده ایم؟ ما متاسفانه شاهد این نقص در دستگاه قضایی هستیم. قاضی که به منصب قضاوت می نشیند باید به مبانی دین، نظام و انقلاب معتقد باشد. در بخشی از دستگاه قضایی این سبقه انقلابی را ضعیف می بینیم. انتظار از دستگاه قضایی این است که هر جا قدم می گذارد این انقلابی بودن، پرکاری، جهاد در کار، تلاش برای رفع ظلم، پایبندی به انقلاب در همه جای دستگاه قضیی باید دیده شود. نزدیک به ۱۱ هزار قاضی داریم. تعدادی به علت آلودگی به رشوه و مسائل اخلاقی تحت تعقیب قرار گرفتند منفصل شدند و عدهای در حال تحمل کیفر هستند.
منتظری، خاطرنشان کرد: ما مسئل مبارزه با فساد هستیم. مسئول مبارزه با فساد باید در درون خود جوری خود را تربیت کند که هرگز دامنش به فساد آلوده نشود با دستمال آلوده نمی توان شیشه آلوده را تمیز کرد. ما امروز نمی گوییم فساد گسترده یا سازمان یافته اما فسادی که سزاوار جامعه ما نیست در ادارات و جامعه ما دیده می شود. دستگاه قضایی باید به گونهای از فساد مبرا باشد که با فساد با قدرت مقابله کند. هر جایی که میروم بیشترین خواسته ای که از افراد مختلف می شنوم این است که عامه مردم بحث فساد را مطرح می کنند.
دادستان کل کشور، افزود: ابتدای امسال موفق شدم به عتبات بروم. هرجایی که رفتم و فرصتی فراهم می شد این مساله خواسته عامه مردم بود. چه کسی باید این خواسته را جز دستگاه قضایی اجرا کند؟ البته سایر دستگاه ها هم مسئول هستند. آنها وظیفه دارند منشاء گناه و فساد و خلاف را در ادارات تحت مدیریت خود کنترل کنند. اگر این کار در دستگاه های اجرایی انجام می شد و مدیران دولتی جلوی بروز مفاسد را می گرفتند امروز شاهد پروندههای این چنینی نبودیم. اگر نگوییم برخی در شدت مفاسد، منفعت دارند در رشد این مزبلهها نقش دارند. در یک پرونده می بینیم مدیران متعدد در ردههای مختلف یکدیگر را فاسد میکنند و فساد ریشه می دواند. از من و شما انتظار است در چنین شرایطی با اقتدار و بدون کوچکترین خطایی با فساد مقابله کنیم.
وی با بیان اینکه در دنیایی زندگی میکنیم که متاسفانه شاهد هستیم با تبلیغات و حرفهای دروغین و دگرگون جلوه دادن حقایق به دنبال فریب افکار عمومی هستند، گفت: آنها در مسیر غلط هستند این موضوع هم جنبه خارجی دارد و از خارج مرزها مدیریت، هدایت، کنترل و هزینه میشود و هم در داخل کشور عواملی وجود دارد. یک قاضی باید با مراقبت، مدیریت و آشنایی با حیلهها و روشهای شیطنت آمیز دشمن مراقبت های لازم را داشته باشد.
دادستان کل کشور گفت: امروز شاهد هستیم عنصری که خود سراپا فساد، سر تا پا تروریست پرور و سراپا ناقض حقوق بشر و ظلم و ستم به ملل جهان به نام ترامپ به عنوان زمامدار کشور آمریکا است که باید دید در موضع گیری های خود علیه نظام جمهوری چه می کند. از پرورش تروریست، حمایت تروریست و سلاح دادن به تروریست اقدام کردند.
وی ادامه داد: ما فراموش نکردیم زمانی که مردم و نظامیان عراق با همکاری و حمایت نیروهای جمهوری با داعش دست پروده آمریکا در حال مبارزه بودند و تا ۴۰ کیلومتری مرزهای ایران نیز پیش آمدند. هواپیمای آمریکایی در محل استقرار داعش برای آنها از آسمان با چتر سلاح های لازم را فرو می فرستاد. این آمریکا که تا اینجا آمد و این گونه از داعش حمایت کرد و خودشان به صراحت در مناظرات انتخاباتی خودشان آمریکا را پرورش دهندگان داعش معرفی کردند، امروز نظام جمهوری اسلامی و عزیزان ما در سپاه پاسداران که ۴۰ سال است از امنیت کشور دفاع کردهاند را به عنوان سازمان تروریستی اعلام میکند.
با برجام بی فرجام ما را فریب دادند
منتظری تصریح کرد: در مورد آن برجام بی فرجام که متاسفانه با آن ما را فریب دادند و عدهای از مسئولان ما را در وادی فریبکاری آنچنان سرگرم کردند که رفتند و نشستند و امضا کردند و بعد هم که چه پایکوبیها و جشنها و کف زدنهایی برافراشتند که ما توانستیم به موفقیت برسیم، امروز شاهدیم مانند روش صدام معدوم ملعون که سند قرار داد الجزایر را پاره کرد ترامپ نیز گفت ما این برجام را قبول نداریم و مقابل قرارداد برجام ضربدر زد و هیچ تعهدی را نپذیرفتند.
دادستان کل کشور تاکید کرد: نه تنها قرار داد خود را نقض کردند و نه تنها کار خلاف قانون، عرف و منطق انجام دادند که تحریمها را هم تشدید کردند. تا توانستند و میتوانند علیه ملت سلحشور و همیشه در صحنه ایران انقلابی تلاش میکنند تا مردم را خسته و تسلیم خواسته های نامشروع خود کنند. این بدبخت رو سیاه، ترامپ خبیث نمی داند و نمی فهمد در چه جاهایی آمریکا آن زمان که قدرتش بیشتر از امروز ترامپ بود شکست خوردند. این نظام به سه عنصر افتخارآمیز عنایات الهی، جایگاه ولی فقیه و حضور مردم در هر عرصهای مجهز است.
وی با اشاره به سالروز حمله آمریکا به طبس گفت: چه کسی آن تجهیزات مدرن امریکا را در طبس به خاک نشاند؟ خدا بود. نصرت الهی را ما در طبس و در جنگ ۸ ساله ندیدیم؟ همین بحرینی که امروز برای ما کُری می خواند مگر در سال ۵۵ نبود که رژیم پهلوی آن را در یک قرار داد نگین از کشور ایران جدا کرد؟ در ۸ سال جنگی که به کار بردند نتوانستند جایی را از ایران جدا کنند. این نصرت الهی نیست؟
دادستان کل کشور با بیان اینکه نظام جمهوری اسلامی دارای یک ستون خیمه گاهی است که تا این ستون برافراشته است هیچ قدرتی نمی تواند به جمهوری اسلامی و این کشور چپ نگاه کند. امام راحل و بعد خلف صالح او در این ۳۰ سال پس از رحلت امام در دنیای پر تطلاطم نظام را چگونه هدایت کردند. این رهبری بود که در زمان حیات پرافتخار امام و چه در طول ۳۰ سال بعد از رحلت امام در طول زعامت مقام معظم رهبری. دشمن به کدام اهدفش رسید؟ اینها چیزی نیست جز رهبری های داعیانه با بصیرت و ژرف اندیشانه و توام با ترس الهی که خداوند کمک می کند.
وی ادامه داد: هرجا دشمن به دنبال ضربه زدن بود حضور توده مردم توانست آن گره را باز کند. سیلی که در نقاط مختلف کشور عده زیادی از هموطنانمان را مورد آسیب قرار داد که این هم ناشی از ضعف مدیریت ما بود. ما مترصد هستیم مشکلات سیل جمع و جور شود تا دستگاه قضایی به صورت جدی ورود خواهد داشت و خود دولت ورود خواهد داشت که چرا این حادثه به وجود آمد؟ باران رحمت الهی نباید این گونه موجب آسیب و ضرر به جامعه شود. بخش عمده این مشکلات و بدبختی ها که بر سر مردم آمد به دلیل آن کارهایی بود که نباید انجام می دادیم و انجام دادیم. مسیل ها را گرفتیم، به حریم رودخانه ها تجاوز کردیم، منابع طبیعی را مورد تهاجم قرار دادیم، جنگل ها را تخریب کردیم که باید با اینها برخورد شود. زمینه ای فراهم شده که حتما در دستگاه قضایی بعد از فروکش کردن این امواجی که به لحاظ اخلاقی و اجتماعی باید به عنوان اولین کار باشد و آن هم جبران آسیب های مردم است مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
دادستان کل کشور بیان کرد: دانشگاه ها می توانند از لحاظ علمی سیل اخیر را آسیب شناسی کنند. وظیفه دستگاه قضایی هم این است که برای آینده دوراندیشی داشته باشیم تا تجاوز به حریم رودخانه ها، تخریب برخی منابع طبیعی و اراضی ملی صورت نگیرد. وقتی آسمان می بارد باید مسیل خود را پیدا کند. وقتی اینگونه به طبیعت تجاوز می کنیم طبیعت هم بر سر ما می زند. رودخانه خانه رود است. آب می گوید تو به خانه من تجاوز کردی؟ من هم به خانه تو تجاوز می کنم. تو در خانه من خانه ساختی؟ من هم خانه تو را ویران می کنم. نباید باران به سیل تبدیل شود. اینها مسائل اجتماعی است که باید به آن پرداخته شود.
وی تصریح کرد: به طور کلی حدود دو سالی است حقوق عامه را در دستگاه قضایی جدی گرفتیم و در دادستانی کل و دادستانی های سراسر کشور موضوع حقوق عامه را مورد توجه قرار دادیم. متاسفانه نه قانون و نه آیین نامه ای برای آن داشتیم. اواخر سال گذشته با جمع آوری نظرات و پیشنهادات یک دستورالعمل خوبی تهیه کنیم و به دنبال تبدیل آن به قانون هستیم. ما در این زمینه کوتاهی داشتیم. کار شما از دادسرا شروع خواهد شد و احیای حقوق عامه در دادسرا بسیار اهمیت دارد.
در بخشی از این مراسم شریعت باقری رییس دانشگاه علوم قضایی و اداری گفت: با توجه به اینکه دانشجویان این دانشگاه از این فضیلت برخوردار هستند که با مدرک کارشناسی ارشد وارد دستگاه قضایی می شوند حدود ۲۵۰ واحد درسی را در این دانشگاه می گذرانند. از میان ۱۵۰۰ دانشجوی فارغ التحصیل این دانشگاه حدود ۱۲۰۰ نفر تعهد خدمت به قوه قضاییه دارند.
وی افزود: تجربه نشان داده است که این دانشگاه مدیران خوبی به قوه قضاییه تحویل داده است. این دانشگاه سرمایه بزرگی است. به صورت اصولی باید برای تربیت قضات سرمایه گذاری شود. مدیران کل و دادستان ها و … باید به علوم دیگری مانند مدیریت مالی و امور استخدامی و سایر علوم اشراف داشته باشند.
رییس دانشگاه علوم قضایی و امور اداری، عنوان کرد: این دانشگاه آمادگی دارد در بخش های مختلف اظهار نظر و کار تحقیقاتی انجام دهد.
دیدگاه