در جمع خبرنگاران مطرح شد

توضیحات نوبخت درباره سهم خواهی‌ اصلاح‌طلبان از کابینه و سند ۲۰۳۰

سخنگوی دولت گفت: اگر امروز در شورایعالی انقلاب فرهنگی به این نتیجه برسیم که ۲۰۳۰ را اجرا نکنیم، هیچکدام از بخش‌های ان را اجرا نخواهیم کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از تسنیم، محمدباقر نوبخت ابتدای این نشست به ارائه آماری از عملکرد دولت در زمینه اقتصادی پرداخت و اظهار داشت: طبق طرح فصلی نیروی کار در بهار نرخ مشارکت (نرخ اشتغال) از ۳۹.۵ درصد در سال گذشته به ۴۰.۶ درصد در امسال افزایش یافته و از طرفی نرخ بیکاری از ۱۲.۲ به ۱۲.۶ رسیده است. دراین مدت ۹۲۰ هزار و ۹۲۸ نفر وارد بازار کار شده اند که از این تعداد ۷۰۳ هزار ۶۳۷ نفر شغل پیدا کرده اند و ۲۱۷ هزار و ۲۹۱ نفر هم در انتظار شغل هستند.

نوبخت افزود: طبق گزارش مرکز آمار تورم از ۴۰ درصد تا سال ۹۴ به ۱۱. ۳ و در سال ۹۵ به ۶.۸ درصد تقلیل پیدا کرده است. رشد اقتصادی در سال ۹۴ یک درصد بوده که در سال ۹۵ به ۸.۳ درصد رسیده و بدون نفت ۶.۳ درصد بوده است. در حالیکه از روز سند چشم انداز ۲۰ ساله از سال ۸۴ اجرایی شد و رشد متوسط ۸ درصدی در آن ابلاغ شده بود درهیچ سالی چنین رشدی نبوده و در برخی سالها منفی بوده است.

سخنگوی دولت یادآور شد: بر اساس آخرین گزارش‌ها ۵۰هزار و ۵۱۴ دستگاه جدید تاکسی وارد و تاکسی‌های فرسوده خارج شده است. ضمن اینکه در طرح رونق تولید قرار بود به ۷۵۰۰ واحد تولید ۱۶ هزار میلیارد تومان تسلیهات بدهیم که تا ۲۲ خرداد ۹۶ هفده هزار ۷۹۹ میلیارد تومان به ۲۵ هزار و ۳۳۶ واحد تولیدی پرداخت شده که درحال استمرار است. از طرفی در ۲۰  استان کشور ۲ میلیون ۸۱۸ هزار تن گندم به ارزش ۳ هزار ۶۹۲ میلیارد تومان خریداری شده که هزار و ۷۹۸ میلیارد تومان پرداخت قطعی به کشاورزان صورت گرفته است.

وی با بیان اینکه یارانه ها سروقت پرداخت می شودیادآور شد: در ماه گذشته می‌خواستیم یارانه تعدادی را دوباره برقرار کنیم که اعتراضاتی نسبت به آن صورت گرفت و مجلس هم به آن ورود کرد. طبق اعلامی که در ۲۱ خرداد به ما شد این برقراری مجدد منوط به رسیدگی نهایی در تحقیق  تفحص مجلس است که البته تردید ندارم مشکلی دراین زمینه وجود نخواهد داشت.

رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اینکه بیش از اینکه اعداد و ارقام مهم باشد آثار بودجه در زندگی مردم مهم است به ارائه آماری از بودجه سال ۹۵ پرداخت و گفت: سال ۹۵ سال بسیار خوبی از نظر عملکرد بودجه‌ای بود. آنها که می گویند خیلی به بودجه اضافه شده و انتقاداتی مطرح می‌کنند معلوم است از اعداد و ارقام چیزی نمی‌دانند. منابع عمومی در بودجه ۹۵، ۲۹۴ هزار میلیارد تومان بودکه از این رقم ۲۸۳ هزار میلیارد تومان یعنی ۹۶ درصد تحقق یافته است.

وی ادامه داد: ما از نظر حصول مالیات و گمرک هم سال خوبی داشتیم. ۱۵۷ هزار میلیارد تومان سهم درآمدها ( مالیات، گمرک و …) بود که در عمل ۱۴۶ هزار میلیارد تومان آن یعنی ۹۳ درصد محقق شد. ازطرفی باید ۷۹ هزار میلیارد تومان از واگذاری‌های دارایی‌های سرمایه‌ای به دست می‌آید که ۷۴ هزار میلیارد تومان یعنی ۹۴ درصد تحقق یافت.

نوبخت با بیان اینکه سهم واگذاری دارایی‌های مالی از منابع عمومی حدود ۵۸ هزار میلیارد تومان بود، خاطر نشان کرد: با استفاده از ظرفیتهای پیش بینی شده در قانون اصلاح بودجه سال ۹۵ کل کشور عملا ۶۳ هزار میلیارد تومان یعنی ۱۰۸ درصد تحقق یافته است. در بخش مصارف هم رقم منابع در حدود ۲۹۴ هزار میلیارد تومان بود که باتوجه به عملکرد ۲۸۳ هزار میلیارد تومانی آن بودجه ۹۵ با ۹۶ درصد تحقق بدون کسری به صورت متوازن مدیریت شد.

وی اضافه کرد: سهم اعتبارات هزینه‌ای از مصارف قانون بودجه سال ۹۵ بالغ بر ۲۱۴ هزار میلیارد تومان بود که ۲۰۷ میلیارد تومان (۱۵۰۰ میلیارد تومان از این زقم مربوط به شرکتهای آب وبرق است) در حدود ۹۷ درصد تحقق یافت. تملک دارایی‌های سرمایه‌ای هم ۵۷ هزار میلیارد تومان بودکه ۴۲ هزار میلیارد یعنی ۷۳ درصد تحقق یافته است.

نوبخت به تملک دارایی‌های مالی اشاره و گفت: این مبلغ بالغ ۲۳ هزار میلیارد تومان بود که عملا ۲۹ هزار میلیارد یعنی ۱۲۴ درصد نسبت به مصوب تحقق یافت.بخشی از اوراق مالی به صورت تملک دارایی‌های سرمایه ای به مصرف رسیده در عملکرد دارایی‌های مالی لحاظ نشده است علاوه برآن ۵ هزار میلیارد تومان هم بابت بازپرداخت اسناد خزانه اسلامی پرداخت شده است.

وی با بیان اینکه منابع عمومی در سال ۹۴ معادل ۲۰۲ هزار میلیارد تومان بود، افزود: این رقم به ۲۸۳ هزار میلیارد افزایش یافت یعنی ۴۰ درصد رشد و اعتبارات هزینه ای(جاری) از ۱۷۲ هزار میلیارد درسال ۹۴ به ۲۰۷ هزار میلیارد در ۹۵ رسید. یعنی حدود ۲۰ درصد. اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای (عمرانی) که درسال ۹۴ بالغ بر ۲۵ هزار میلیارد تومان بود در ۹۵ به ۴۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافت و از رشد ۶۸ درصد برخوردار شده که این رشد اعتبارات عمرانی طی یک سال در برنامه های گذشته بی سابقه بوده است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اصلاح نظام بانکی وافزایش قدرت تسهیلات دهی بانک‌های دولتی خاطر نشان کرد: برای این منظور بالغ بر ۱۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از بدهی دولت به نظام بانکی کاسته و مبلغ ۲۹ هزار میلیارد تومان از به سرمایه دولت نزد بانکهای دولتی افزوده شد که البته این کار را با همکاری مجلس انجام دادیم.

وی ادامه داد: در سال ۹۵ درراستای کاهش بدهی دولت به اشخاص حقیقی و حقوقی مبلغ ۸ هزار ۵۰۰ میلیارد تومان بابت مطالبات پیمانکاران، ۲۵۰۰ میلیارد تومان صرف تادیه بدهی به شهرداریها، هزار میلیارد تومان بابت بدهی به مسکن مهر، هزار میلیارد تومان به بنیاد مسکن و بنیاد شهید، ۴۰۰ میلیارد تومان به آموزش عالی، دو هزار میلیارد صرف پرداخت پاداش بازنشستگان فرهنگی، دو هزار میلیارد تومان بابت پرداخت سایر بدهی های آموزش و پرورش(علاوه بر بودجه ۱۱۰ درصدی آن) و ۴ هزار و ۵۰ میلیارد تومان صرف خرید تضمینیه گندم شدکه جمعا ۲۱ هزار ۴۵۰ میلیارد تومان از بدهی دولت به طلبکاران پرداخت شده است.

 نوبخت تاکید کرد: بیمه سلامت ۸ هزار میلیارد تومان کسری داشت که سال گذشته دادیم و ۳۹ هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان از بدهی‌های دولت تسویه شده است. من صرف نظر از مقامم درسازمان برنامه از بودجه سال ۹۵ واقعا دفاع می‌کنم وهمکاران ما در دولت باعث شدند آخرین بودجه دولت یازدهم عملکرد قابل دفاعی داشته باشد.

سخنگوی دولت همچینی گفت: باید از قهرمانان تیم فوتبالمان تشکر و از مربیانشان قدردانی کنم. آنها غیر از آنکه توانستند رکورد بدون گل خورده را داشته باشند و در کوتاه‌ترین زمان به جام جهانی صعود کنند کار مهم دیگری کردند که آن شادکردن دل مردم است. من افتخار می‌کنم که مردم را شاد در خیابان می‌بینم و همه ما باید کاری کنیم که مردم شاد شوند.

وی در ادامه نشست به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

نوبخت درباره سوء استفاده برخی‌ از واژه آتش به اختیار مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری، اظهار داشت: این قطعاً ظلم به رهبری نظام است که عده‌ای از بیانات و رهنمودهای ایشان جهت خواسته‌های سیاسی خود سوء استفاده کنند.

وی ادامه داد: قطعاً مقام معظم رهبری ارتقاء فرهنگ جامعه را فقط منوط به دستگاه‌های رسمی نمی‌دانند و از نظرشان همه در این زمینه مسئول هستند. به ویژه در بخش فرهنگ که دولت سهم و نقش کمتری دارد. البته در بخش اعتبارات دولت مسئول است، اما مجریان فرهنگی فقط دولتی‌ها نیستند و اصلاً فرهنگ دستگاهی نیست بلکه با مشارکت همه مردم است. این مبحث آتش به اختیار را هم باید اینطور در نظر بگیریم که هر فردی در قبال فرهنگ مسئولیت دارد و باید نسبت به ارتقاء سطح فرهنگی جامعه تلاش کند. اینکه هر جمله‌ای ایشان مطرح می‌کنند عده‌ای برای بیرون کردن رقیب از آن سوء استفاده می‌کنند چیز ساده‌ای نیست و این موضوع هم حل خواهد شد.

سخنگوی دولت در واکنش به اظهارات رئیس قوه قضاییه درباره سند ۲۰۳۰ یادآور شد: باید بار دیگر فرآیند این موضوع را یادآوری کنم. غیر از برنامه آموزشی که در سال ۱۹۹۰ در سازمان ملل مطرح شد در ۱۷ هدفی که در سازمان ملل بین کشورهای عضو توافق شده به عنوان اهداف هزاره آن را دنبال کنند یکی آموزش فراگیر است که چیز بدی هم نبود و یونسکو برای اجرای این هدف چارچوبی تهیه کرد که به عنوان یک بیانیه در آنجا قرائت شد.

وی اضافه کرد: ما هم عضوی از یونسکو هستیم. ضمن اینکه با کلیت آموزش فراگیر مخالفتی نداریم چون همیشه باید احتمال بدهیم ممکن است کلمه‌ای وجود داشته باشد که با چارچوب نظام دینی ما متفاوت باشد تحفظ خودمان را اعلام کردیم که درست است عضو هستیم اما اگر در جزئیات آن جمله و کلمه‌ای باشد که با فرهنگ و ارزش‌های دینی ما متغایر باشد آن را انجام نمی‌دهیم. ما در این زمینه چیزی را امضاء نکرده‌ایم و اگر سندی هست که نشان می‌دهد وزیر آموزش و پرورش ما امضاء کرده و نشان می‌دهد می‌خواهیم به عنوان یک سند فرادست اجرا کنیم آن را نشان بدهند.

سخنگوی دولت با اشاره به اسناد فرادستی دولت خاطرنشان کرد: اسناد ما مثل سند تحول بسیار جامع است و ۲۰۳۰ هم مادامی قابل قبول است که بر مبنای اسناد بالادستی موجود در کشور باشد. دولت برای اینکه بخواهد چارچوب خود را حفظ کند کارگروهی تعیین کرد تا این طرح غیر از آنچه وزارت آموزش و پرورش می‌گوید و مغایر با اسناد فرادستی ما (نقشه جامع علمی، سند تحول و سیاست‌های کلی) مغایر نباشد. آنچه در کشور اجرا می‌شود سند تحول و اسناد فرادستی ما است و ۲۰۳۰ مادامی که در چارچوب اینها باشد قابل قبول است.

وی در ادامه افزود: اینگونه نیست که کشورهای خارجی سیاست‌های ما را تعیین کنند. ما یا نباید در مجامع بین‌المللی شرکت کنیم یا وقتی شرکت می‌کنیم نباید سکوت کنیم که در این زمینه هم سکوت نکردیم. این مسأله در شورای عالی انقلاب فرهنگی بحث و بررسی می‌شود و هر تصمیمی که آنجا بگیرند اجرا خواهد شد. اما باید پرسید دولت در این رابطه چه کاری باید انجام می‌داده که نداده و متوجه چنین عقوبت و انتقاداتی است. ما عضوی از مجمع جهانی یونسکو هستیم و سیاست نظام است که عضو مجامع بین‌المللی باشیم. در این زمینه هم منفعل عمل نکرده‌ایم و وظیفه ما این بوده که بگوییم آن چیزهایی که از طریق گمرک ما قابل عبور است را اجرا می‌کنیم که آن را هم گفته، آیا باید در این زمینه آن را به قوه قضاییه ارجاع دهیم تا دادگاه تشکیل شود؟

نوبخت تصریح کرد: اگر در شورای عالی انقلاب فرهنگی به این نتیجه برسیم که نباید اجرا شود اصلاً این پنج بند اجرا نمی‌شود به ویژه اینکه برای دولت نظر مقام معظم رهبری فصل‌الخطاب است. ما هیچ وقت کاری نمی‌کنیم که از چارچوب‌های قانونی و از هنجارها و ارزش‌هایمان فاصله داشته باشد و این اطمینان را به متدینین و رهبری می‌دهیم که دولت متعهد به اسلام،‌ دین، ‌هنجارهای اجتماعی و ارزش‌های فرهنگی است. به ویژه اینکه رهبری فرموده‌اند ما کارهای فرهنگی‌مان را با نسخه دیگران اجرا نمی‌کنیم.

سخنگوی دولت ادامه داد: همه اینها رونوشتش به سازمان‌های مختلف می‌رود و چیز مخفیانه‌ای نیست. ضمن اینکه در جلسات اینچنینی نماینده‌ای از قوه مقننه هم حضور دارد که نظارت می‌کند. از طرفی ما هنوز آن را اجرا نکرده‌ایم و تازه می‌خواهیم نسخه ملی آن را داشته باشیم. در این مدت هر کسی می‌خواهد نظر بدهد، نظر خود را بدهد و هر چقدر بخواهیم می‌توانیم وقت صرف کنیم ولی نباید بی‌جهت به دولت اتهام دین‌مدار نبودن بزنیم. ما به ارزش‌های دینی و حقوق شهروندی مردم ایران اعتقاد داریم. البته در این مسأله اگر بخواهد سوء استفاده شود مثل خیلی مسائل دیگر می‌شود. مثل زمانی که من در یک جمع معنوی از پشت یک تریبون مقدس شنیدم که این اقدام دولت را اقدامی خائنانه خواندند. این کلمات بار دارد و آن دوران هم انتخابات بود. این همان تخلفاتی است که به آن اشاره می‌شود و باید به آنها رسیدگی شود.

وی در پاسخ به سوالی درباره کابینه دولت دوازدهم و گمانه‌زنی‌هایی که در این زمینه وجود دارد، ‌تصریح کرد: به جای پرداختن به این درصد گفتن‌ها آنچه قطعی است این است که کابینه دوازدهم نسبت به کابینه یازدهم قطعاً‌ کارآمدتر،‌ بانشاط‌تر و هماهنگ‌تر خواهد بود و آقای رییس جمهور از تجربه چهارساله در تشکیل کابینه جدید استفاده می‌کند. برخی افراد از خودشان در کابینه نام می‌برند و یا بعضی رسانه‌ها گمانه‌زنی‌هایی را مطرح می‌کنند که فقط گمانه‌زنی است.

نوبخت همچنین درباره صحبت‌های مطرح شده در مورد فشار به رییس جمهور برای حضور افراد یک جناح در کابینه تأکید کرد: رییس جمهور خود را در برابر ملت بزرگ ایران و به ویژه رأی اعتماد چشمگیر در انتخابات مسئول می‌داند و مصمم است به مطالبات مردم به نحو شایسته پاسخ دهد و نیازمند ترکیب کابینه‌ای است که در این راه به او کمک کند.

وی افزود:‌ با توجه به  شناختی که از روحیات آقای روحانی دارم ایشان انسان نفوذ ناپذیری است و اینگونه نیست که فشار باعث شود از مطالبات مردم کوتاه بیاید. ممکن است عده‌ای گمانه‌زنی کنند و حرف‌هایی بزنند که حداکثر رییس جمهور می‌شنود ولی نهایتاً خودش تصمیم می‌گیرد و نظر رهبری را مورد توجه قرار می‌دهد. رییس جمهور فارغ از فشارها کابینه‌ای تشکیل می‌دهد که کارآمدتر است و بدون فشار خودش از افراد،‌ مطالبات مردم و ضرورت‌های کشور شناخت دارد و تصمیم‌گیری می‌کند.

سخنگوی دولت درباره پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان و نظارت برآن خاطرنشان کرد: در حال حاضر مراجع قضایی و دستگاه های نظارتی درحال رسیدگی هستند و ما منتظر شنیدن گزارش هستیم. دولت برای روشن شدن این پرونده همه نوع همکاری را نشان می دهد. من وارد مباحث امنیتی نمی شوم  اما با وجود همه نظارتهایی که هست ممکن است خلاء هایی به وجود بیاید که بلافاصله باید آنها را شناسایی کنیم و ببندیم.

وی در پاسخ به سوالی درباره تحریمهای جدید آمریکا و احتمال نقض برجام یادآور شد: در این زمینه کمیسیون خاصی تشکیل شده که بر چگونگی اجرای برجام نظارت می کند. اگر در این موارد کمیسیون به جمع بندی رسید که تخلف و نقض از سوی آمریکا یا هریک از کشورهای طرف برجام صورت گرفته طبق مکانیزمی که پیش بینی شده عمل خواهیم کرد.

نوبخت همچنین افزود: این کمیسیون نظارت بر برجام بیرون از دولت است که تعدادی از شورای عالی امنیت ملی عضو آن هستند. تاجایی که می دانم جلسات آن مستمر برگزار می‌شود و قاطع و جدی است. دراین زمینه ما از هیچ یک از حقوق ملت خود کوتاه نمی آییم.

وی در واکنش به بازرسی حجاب کارمندان از سوی ستاد مرکزی صیانت از حریم امنیت وزارت کشور تصریح کرد: راجع به این موضوع ما چیزی در هیئت دولت تصویب نکرده‌ایم . ممکن از هریک از سازمانها اقدامی انجام دهند که آن وزارتخانه باید پاسخگو باشد.

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره مشکلات آب روستاییان و اقدامات دولت در این زمینه اظهار کرد: موضوع آب و محیط‌ زیست جزو اولویت های برنامه ششم بود و از سوی دولت در بودجه ۹۶ پیشنهاد شده که ۱۰ هزار میلیارد تومان از اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای خاص موضوعات آب و فاضلاب، محیط‌ زیست و البته حمل ونقل ریلی  قرار گیرد. در خوزستان و در سرشاخه های تامین آب زاینده رود هم طرح های متعدد عمرانی داریم.

وی اضافه  کرد: سالی دو میلیارد دلار برای مهار آبهای مرزی اعتبار تعیین شده و ۳۰۰ میلیون دلار برای اجرای طرحهای آبیاری تحت فشار اختصاص داده شده تا بتوانیم مشکل موجود آب در شهرها وروستاها را برطرف کنیم. سه طرح بزرگ هم داریم که در خوزستان برای آب و فاضلاب انجام می دهیم.

سخنگوی دولت درباره حل مشکلات موسسات مالی مثل کاسپین گفت: همانطور که رئیس کل بانک مرکزی گفته برای آنکه موسسات مالی غیرمجاز ساماندهی شوند آنها را مقید به داشتن مجوز کرده اند که تعدادی از آنها مثل کاسپین جمع آوری شد. دیروز هم بیشتر گزارشات در جلسه ستاد فرهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی درباره کاسپین بود که فرمولی تعیین شد تا احقاق حق صورت گیرد.

وی همچنین در مورد ادغام بانک‌ها یادآور شد: الان وضع موجود ایده آل نیست و همه تلاش می‌کنیم که کارآمدی نظام بانکی را بیشتر کنیم. نظر دوستان این است که می توانیم با ادغام بعضی بانکهای کوچک آن را مرجع بزرگتری برای اعطای تسهیلات و کارهای اقتصادی تبدیل کنیم که اینها هیچ کدام قطعی نیست. این در مصوبات هیئت دولت هم نبوده و در بانک مرکزی بوده که هدف کارآمدتر کردن نظام بانکی است.

نوبخت در پاسخ به سوالی در باره مشکل پیش آمده برای قطر در منطقه و موضوع جمهوری اسلامی ایران گفت: حل و فصل این موضوع باید از طریق گفت‌وگو باشد. قطر همسایه ما است و ما همیشه در چنین رخدادهایی برای تعدیل و حل وفصل اقدام می کنیم چون تنش باعث بی ثباتی منطقه می شود و ما در صدد ثبات منطقه هستیم. امیدواریم گفت‌وگوها به نتبجه برسد و ضمن حفظ استقلال و تمامیت ارضی  قطر ناآرامی ها به آرامش برسد. ما هم هرکمکی بتوانیم می کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که طرح دولت برای تفکیک برخی وزارتخانه‌ها چیست، گفت: در چهار سال گذشته دولت عملا چابک نبودن برخی وزارتخانه ها مثل وزارت صنعت را احساس کرد که ناشی از ادغام دو سه وزارتخانه بزرگ بوده است. کارآمدی دولت دوازدهم مقداری با مدیران و مقداری با ساختارهای کارآمدتر حاصل می شود. به همین منظور وزارت راه و شهرسازی و صنعت، معدن، تجارت می تواند به وزارتخانه های دیگری تفکیک شود.

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در باره سهولت امورگمرکی افزود: همه فرآیندهایی که باعث کندی کار می شود در حال بررسی است. در ابتدای کابینه یازدهم یک دور بازبینی و آسان سازی کردیم ولی هنوز بخشی مانده که در مورد گمرک هم درحال بررسی است.

وی همچنین درباره مشکلات دریافت وجوه نفتی ایران گفت: بحثی وجود دارد که از منابع صادرات پتروشیمی خود استفاده کنیم ضمن اینکه درباره قانون مبارزه با پولشویی هم مذاکراتی با طرفهای خارجی داریم که همه موانع واردات وصادرات خود را برطرف کنیم. گزارشات این مسئله توسط وزارت دارایی انجام می‌شود.

Share