کاندیداهای مورد حمایت گفتمان عقلانیت و توسعه چه نقشی میتوانند در شورا ایفا کنند
تنها چند روز تا انتخابات شورای شهر باقی مانده است؛ انتخاباتی که نسبت به دورههای پیش تا حدودی فرق دارد و بیش از آنکه شاهد مانور تبلیغاتی کاندیداها باشیم، شاهد رقابت لیستهای مختلفی هستیم
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا تنها چند روز تا انتخابات شورای شهر باقی مانده است؛ انتخاباتی که نسبت به دورههای پیش تا حدودی فرق دارد و بیش از آنکه شاهد مانور تبلیغاتی کاندیداها باشیم، شاهد رقابت لیستهای مختلفی هستیم که هر یک به نوبه خود سعی میکنند برتری خود را نسبت به دیگری اثبات کنند.
گفتمان عقلانیت و توسعه نیز در نهایت لیست خود را در حمایت از ۱۱ کاندیدا با مکانیزمی که پیشتر در رسانهها منتشر شده بود، اعلام کرد. لیستی که با نظرات مختلفی مواجه شد و برخی در حمایت از این لیست و برخی دیگر در مقابله با آن صحبتهایی را مطرح کردند که غالب این انتقادها بر موضوع نگاه قومیتی یا نگاه سیاسی تاکید داشت. اما پیش از آنکه به معرفی کاندیداهای مورد حمایت لیست عقلانیت و توسعه بپردازیم و توضیح دهیم که به چه دلایلی آنها در لیست گنجانده شدهاند، باید تاکید کرد که گفتمان عقلانیت و توسعه به نگاهی فراجناحی و فراقومیتی در شوراها اعتقاد دارد و عقلانیت حکم میکند که از تمام ظرفیتهای شهر برای دستیابی به توسعه استفاده شود فارغ از هرگونه جریان سیاسی یا قومیتی و اینکه همهی ما حق داریم در ساختن شهر نقش داشته باشیم و نباید یکدیگر را به چوب این نگاه و آن نگاه برانیم. با این توضیح در ادامه به معرفی موردی کاندیدای مورد حمایت لیست عقلانیت توسعه میپردازیم:
جلال الدین محمد شکریه
یکی از کاندیداهای پنجمین دوره انتخابات شورای شهر رشت جلالالدین محمد شکریه است که به عنوان یکی از چهرههای اصلی و قابل اعتناء این دوره از رقابت بر سر کرسی پارلمان شهری محسوب میشود. شکریه کارشناسی ارشد حقوق خصوصی و رئیس اتاق اصناف گیلان و نائب رئیس اول اتاق اصناف کشور است. در اینکه چرا شکریه در ذیل گفتمان عقلانیت و توسعه قرار میگیرد و میتواند در روند توسعه رشت کارایی و اثرگذاری داشته باشد را باید در سوابق کاری و تجربیات او جست.
نکته اول این است که ما در شهری زندگی میکنیم که در آن اقتصاد صنعتی وجود ندارد یا کمرنگ است. چیزی که در این شرایط حایزاهمیت است، اقتصاد خرد است و چه ما خوششمان بیاید چه بدمان بیاید، باید پذیرفت که این مسئله واقعیت جامعهی امروز ما است. خیلی از ما ناراحت هستیم که چرا بزرگترین تاجرها و سرمایهداران شهر ما تنها یک مغازه در سطح شهر دارند. بنابراین در چنین شهری با توجه به تراکم بالا، مساحت کم، جمعیت زیاد و ساختار زولبیایی بازار که همه خیلی ریز در دل یکدیگر قرار دارند، ما با ازدیاد اقتصاد خرد روبرو هستیم.
بنابراین واقعیت امروز ما با توجه به شرایط این است که ما اقتصاد خرد در شهر زیاد داریم که اینها تماماً در مصوبات شورا و تصمیمگیریهای شهری یا نفع میبرند یا متضرر میشوند. بنابراین توجه به اقتصاد خرد و مد نظر قرار دادن اصناف در تصیمگیریها اهمیت پیدا میکند.
در چنین شرایطی نیاز است که یک نفر از این صنف در پارلمان شهری باشد که از حقوق آنها دفاع کند. اما نباید به این شکل باشد که صرفاً از حقوق این افراد دفاع کند. زیرا یک عضو شورا نمایندهی کل شهر و تمام قشرهای جامعه است و باید به منافع عمومی فکر کند. بنابراین چیزی که اهمیت دارد این است که فردی باید باشد که هم از منافع این افراد دفاع کند هم نقشی تسهیلگر در مدیریت شهری داشته باشد و بتواند این افراد را توجیه کند که این تصمیمگیری یا این پروژه در کلان چرا و کجا به نفع شما است.
بنابراین کسی که این قابلیت را داشته باشد چه کسی بهتر از جلالالدین محمد شکریه که ۶ دوره نائب رئیس اول اتاق اصناف کشور و رئیس اتاق اصناف گیلان است است و طراح تشکیل اتاق اصناف ایران و تدوینگر اصلی شیوهنامه آن است.
او به دلیل سابقهی ۲۵ ساله در اتاق اصناف گیلان و کشور از مقبولیت بسیار زیادی در جامعه به خصوص در قشر اصناف برخوردار است. عضو کارگروه سرمایهگذاری استان، عضو شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی، عضو شورای اداری استان و شهرستان، عضو کارگروه رفع موانع و تولید استان و غیره است.
یکی از مزیتهای شکریه به دلیل حضور مستمر و فعال او در اتاق اصناف این است که هم ارتباط خوب و صمیمانهای با بازار و مردم دارد هم رابطه زیادی با نهادهای دولتی دارد. در عین حال که آدم پرسابقه و پرتجربهای است، فعال و دغدغهمند است و اهل حاشیه و جنجال نیست.
اسماعیل حاجیپور
اسماعیل حاجیپور، یکی از چهره سرشناس و محبوب رشت است. او یکی از کاندیداهای رشتی است که از محبوبیت و مقبولیت ویژهای در میان اقشار مختلف برخوردار است. حاجیپور کارنامه پربار و درخشانی در عرصه مدیریت شهری دارد و همین تجربه او میتواند در نگاه او نسبت به بحث مدیریت شهری و مشکلات و نیازهای شهر رشت و تعامل با شهرداری بسیار موثر باشد. او عضو فعلی شورای شهر رشت در چهارمین دوره شورا است که در طول چهار سال گذشته عملکرد رضایتبخشی داشت و نشان داد که اهل جنجال و حاشیه نیست و دغدغهای جز منافع شهر ندارد و همین ویژگی میتواند یکی از مهمترین معیارها در قرار گرفتن در زیرمجموعه عقلانیت و توسعه باشد.
حاجیپور پیش از این تجربه شهردار بودن در ۶ شهر استان گیلان را در کارنامه دارد. همچنین پیشتر معاون فرماندار شهرستان رشت و عضو هیاترئیسه اولین دوره شورای شهر رشت بود. در رشت نیز سابقه شهردار بودن دارد و چند صباحی را به عنوان شهردار منطقه یک شهرداری رشت که یکی از مهمترین شهرداریها در مناطق پنج گانه شهری است، خدمت کرده است. از اینرو سابقه و تجربه او میتواند در سیاستگذاریها و برنامهریزیهای شهری بسیار راهگشا باشد. زیرا او هم تجربه شهردار بودن هم تجربه حضور در پارلمان شهری را دارد و با مسائل از نزدیک آشنا است؛ بنابراین کولهبار سنگین تجربهی او مزیت قابلتوجهی در برابر افرادی است که تجربهای در این زمینه ندارند و زمان زیادی نیاز دارند تا کسب تجربه کنند.
از یوی دیگر او عضو هیات مدیره باشگاه استقلال شهرداری رشت و مدیرعامل داماش است و با جوانان و ورزشدوستان شهر رابطهی حسنهای دارد و از مقبولیت زیادی در بین بازاریها برخوردار است. همین ارتباط میتواند عامل موثری باشد تا شعار مردمی شدن شورا به واقعیت تبدیل شود.
مختار جباری
یکی دیگر از کاندیدای مورد حمایت گفتمان عقلانیت و توسعه مختار جباری است. او دارای دکترای اندیشه سیاسی غرب است و به مدت ۱۶ سال در سمت مدیر موسسه مطالعات و پژوهشهای اجتماعی عرفان سابقهی فعالیت دارد. همچنین در سوابق او رئیس شورای پژوهشی معاونت اجتماعی دادگستری گیلان، مشاور فرهنگی استاندار گیلان در سال ۷۶، مدرس دانشگاه آزاد و عضو هیئت منصفه مطبوعات گیلان دیده میشود.
جباری به دلیل سوابقی که دارد، چه در عرصهی پژوهشی و مطالعات اجتماعی چه در عرصههای آموزشی و فرهنگی حساسیتها را خوب میشناسند، به نیازهای شهر اشراف دارد و از آنجایی که یک آدم فرهنگی است و نگاه فرهنگی کلان دارد، میتواند همسو با جریان عقلانیت و توسعه شهر رشت قرار بگیرد.
او سالها در عرصه مطالعات اجتماعی در رشت فعالیت کرده و بر اساس پژوهشهای علمی و مطالعات جامعهشناسی نیازها و خواستهای عمومی جامعه رشت را به خوبی میشناسند که این مسئله میتواند مزیت او نسبت به دیگران باشد. نکته مهمی که در سالهای گذشته فقدان آن در شورا احساس میشد و نقش نیازها و خواست عمومی در تصمیمگیریهای شهری کمرنگ بود.
جباری در دو سال گذشته در مقام مشاور عالی شهردار رشت قرار داشت و از اینرو از یک سو تمام ریز و بمهای شهر و چالشهای پیش روی آن را میداند و از سوی دیگر تمام برنامه های شهرداری را میشناسد و نه تنها به یک اشراف خوبی دست پیدا کرده بلکه خود نیز نقش زیادی در این اتفاق داشته است. به همین دلیل میتوان حضور چنین فردی در پارلمان شهری تجربهی زیادی در سالهای گذشته در بدنهی مدیریت شهری کسب کرده، پیشبرنده باشد.
از سوی دیگر همانطور که گفته شد او یک چهرهی فرهنگی است و ساختار مسنجم فرهنگی در ذهن دارد. یکی از مسائل و مشکلات ما در ادوار گذشته در شورا این بود که غالباً ما در کمیسیونهای فرهنگی شورا، افراد فرهنگی نداشتیم. به عنوان نمونه در دور گذشته افرادی مثل محمود باقری خطیبانی در مسند تصمیمگیریهای فرهنگی قرار گرفتند که تجربهی کار فرهنگی نداشتند و بسیاری از تصمیمات آنها از خواست عمومی و نیازهای فرهنگی شهر به دور بود.
بنابراین وجود فردی مثل مختار جباری که اشراف زیادی به حوزهی فرهنگی و جامعهشناسی دارد، روحیهی آرامی دارد و اهل هیاهو و جنجال نیست برای شهر ضروری به نظر میرسد.
رضا رسولی
از دیگر کاندیداهای مورد حمایت گفتمان عقلانیت و توسعه دکتر رضا رسولی است. او دانشجوی دوره دکتری شهرسازی، عضو چهارمین دوره شورای اسلامی شهر رشت و رییس کمیسیون ترافیک شورای اسلامی کلانشهر رشت است. در کارنامه رسولی عضو هیات موسس و رییس هیات مدیره انجمن متخصصان ترافیک استان گیلان، عضو پژوهشکده حمل و نقل دانشگاه علم وصنعت ایران، رییس کمیسیون فنی مهندسی مجمع متخصصین گیلان و عضو ستاد توسعه پایدار شهر رشت دیده میشود.
یکی از ویژگیهای مثبت رسولی این است که تجربهی کار شورایی داشته و برخلاف بسیاری از روحیهی کار تشکیلاتی برخوردار است و طی چهار سال گذشته ارتباط خوبی با سازمانهای مردم نهاد داشته و یکی از حامیان سرسخت آنها بوده است. مزیت چهرهای مثل رسولی این است که میتواند تاثیر بسیاری در مشارکتپذیری جامعه به خصوص نسل جوان داشته باشد.
او عضو مجمع متخصصین گیلان است و در تعامل نخبگان و استفاده از ظرفیتهای فکری شهر میتواند نقش اثرگذاری ایفاء کند. تخصص او در حوزه ترافیک است که ما در چهار دوره گذشته اصلاً در این زمینه فردی را نداشتیم و با توجه به اینکه بحث ترافیک یکی از معضلات اصلی رشت است میتوان امیدوار بود که نگاهی علمی و کارشناسانه در تصمیمگیریها در این حوزه حاکم شود.
فاطمه شیرزاد
فاطمه شیرزاد یکی از بانوان چهارمین دوره شورای شهر رشت بود که با عملکرد خود توانست از جایگاه و نقش موثر بانوان در عرصههای اجتماعی دفاع جانانهای داشته باشد و نظرات مخالف نسبت به حضور بانوان در عرصههای مدیریت شهری و نهادهای تصمیمسازی را جلب کند.
او دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی و بازنشسته صدا و سیمای مرکز گیلان است و به عنوان کارشناس رسانه ملی با سابقه بیش از دو دهه اجرای تلوزیونی در شبکه باران را در کارنامه دارد و همچنین گوینده رادیو و تهیهکننده برنامههای مختلف تلوزیونی بوده است.
سابقه و تجربهی زیاد شیرزاد در عرصههای فرهنگی و شناخت درست او از این حوزه میتواند ما را امیدوار کند که پارلمان شهری در عرصهی فرهنگی و سیاستگذاریهای درست فردی را داشته باشد تا با نیازهای فرهنگی جامعه و دغدغههای اهالی فرهنگ و هنر آشنا باشد. مزیت شیرزاد این است که ارتباط عمومی بالایی دارد و با اقشار مختلف در تعامل است و روحیهی شورایی بالایی دارد و میتواند در استفاده از ظرفیتهای فکری در حوزه فرهنگ یا دیگر حوزهها و استفاده از مشاوران قابل اثرگذار باشد.
شیزاد همچنین عضو مجمع مشورتی بانوان شوراهای اسلامی کشور است و در عرصه فعالیت بانوان سابقه درخشانی دارد. حضور او میتواند نقش بانوان را تصمیمسازیها و سیاستگذاریهای شورا پررنگ کرده و حضور آنها را در عرصههای مختلف مشارکتی بیشتر کند.
او در چهارسال گذشته نشان داد که اهل حاشیه نیست و با پرهیز از جنجالها بیشترین حضور فعال را در متن شورا داشت و نسبت به مسائل مختلفی از جمله دفاع از وضعیت آتشنشانان، حقوقهای معوقه، حوزه سلامت، زنان و غیره نقش آفرینان بود. حساسیت بالا و دغدغهمندی او نسبت به مسائل مختلف و دفاع از حقوق شهروندان و منافع عمومی از ویژگیهای مثبتی است که برتری او در این عرصه نشان میدهد و به همین واسطه میتواند گزینهی مناسبی در ذیل گفتمان عقلانیت و توسعه باشد.
محمد واثق کارگرنیا
محمد واثق کارگرنیا را به واسطه حضور در چهارمین دوره شورای اسلامی شهر رشت میشناسیم. او به واسطهی سابقه و تجربهی زیادش از روحیهی تعاملپذیر و تشکیلاتی برخوردار است. او در چهارسال گذشته نشان داده که منافع عمومی برای او نسبت به هرچیزی ارجحیت دارد و به هیچ قیمتی حاضر نیست در دفاع از مصالح شهر کوتاه بیاید یا درگیر مناقشات سیاسی شود. او عضو کارگروه تخصصی ترافیک شهرداری است و در چهار سال گذشته تجربه زیادی را در این کارگروه کسب کرده و میتواند از این تجربه در راستای برطرف کردن معضل ترافیک و اتخاذ سیاستهای درست و رفع ریشهای معضل ترافیک موثر باشد.
او ۳۰ سال سابقهی خدمت در نیروی انتظامی در شهرستانهای رشت، رودبار، انزلی، لنگرود و آستانه را در کارنامه دارد. همین سابقه فعالیت میتواند نقش او را در تعامل با دیگر ارگان ها از جمله نیروی انتظامی و راهنمایی و رانندگی در اجرای طرحهای مختلف برجسته کند. ضمن اینکه این سابقهی گرانبهاء برتری او در شناخت معضلات اجتماعی و همچنین شرایط اجتماعی محلات مختلف رشت را نشان میدهد که میتواند در سیاستگذاریها به خصوص برای محلات کمبرخوردار شهری مثمر ثمر باشد.
کارگرنیا کارشناس مدیریت دولتی، عضو هیات رئیسه ورزشهای رزمی استان گیلان، رئیس هیئت مدیره مجتمع ورزشی انتظام و رئیس هیات ورزشهای زورخانهای گیلان به مدت ۱۲ سال است و شناخت کم و بیش خوبی از عرصهی ورزش شهر دارد.
حسین میربلوک
مهندس حسین میربلوک کارشناس ارشد مدیریت اجرایی است. او مشاور فرهنگی اجتماعی منطقه آزاد انزلی است که یکی از مهمترین قطبهای اقتصادی استان محسوب میشود. اقتصاد امری پیچیده و چندبعدی است که جنبههای فرهنگی و اجتماعی هم دارد؛ موضوع مهمی که به دلیل عدم شناخت صحیح از این حوزه در پارلمان شهری از آن غفلت شده و حضور چهرهای مثل میربلوک با سابقهای که در منطقه آزاد انزلی دارد میتواند به سیاستهای اقتصادی شورا جان تازهای بدمد. او عضو علیالبدل دوره چهارم شورای شهر رشت نیز بود.
او مدیر دفتر دکتر حسن تامینی، مشاور کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، مشاور اجرایی اداره کل ورزش و جوانان استان گیلان، عضو شورای عالی سرمایهگذاری خارجی استان و مسئول جذب مشارکتهای مردمی اداره کل ورزش و جوانان استان گیلان است. او با وجود جوانی تجربه و سابقه اجرایی زیادی دارد و انگیزه و انرژی او میتواند مزیت او در میان دیگر کاندیداها به شمار آید. او یک رشتی اصیل است و به واسطه فعالیت در هیاتهای ورزشی مختلف از محبوبیت زیادی در بین جوانان برخوردار است و همین امر میتواند در بالا بردن حس مشارکتپذیری جوانان در عرصههای مختلف تاثیرگذار باشد. حضور در شورای عالی سرمایهگذاری خارجی استان از میربلوک یکی از چهرههای اصلی به عنوان کاندیدای حامی گفتمان عقلانیت و توسعه ساخته است. با توجه به اینکه شورای شهر در ادوار گذشته در امر جذب سرمایهگذار بسیار ضعیف عمل کرده و رویکرد پارلمان شهری ما بیشتر سرمایهپران بوده تا سرمایهپذیر، وجود افرادی همچون میربلوک که سابقهی فعالیت در چنین عرصههایی را دارند، میتواند بستر لازم را برای حضور سرمایهگذاران توانمند و تعامل شورا با آنها برای اقتصادی شدن شهر رشت فراهم کند.
مظفر نیکومنش
مظفر نیکومنش دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت استراتژیک است. در واقع رویکرد مدیریت استراتژیک به مثابه ابزاری تلقی میشود که بهبود شرایط زندگی شهروندان را به عنوان هدف اصلی انتخاب کرده و مستقیماً مقوله کاهش فقر شهری را نشانه رفته است. بسیاری از سیاستگذاران و برنامه ریزان شهری در کشورهای مختلف سعی بر این دارند که با استناد به مطالعات موردی موفق ، این موضوع را تبیین کنند که استراتژی های توسعه شهر با کدامین سازوکارها می توانند تغییرات مثبت در زندگی عادی شهروندان و کاهش فقر شهری ایجاد کند. با توجه به اینکه نیکومنش در شورای چهارم شهر رشت حضور داشت و از نزدیک با برنامهها و استراتژی توسعه شهرداری رشت آشنا است، میتوان در این زمینه حضوری تاثیرگذار در شورا داشته و به شتاب توسعه شهر رشت کمک کند.
در کارنامه نیکومنش رئیس بازرسی اداره کل امور نیروی انتظامی وزارت کشور، مشاور جانشین فرماندهی کل قوا در امور ناجا، مشاور جانشین فرماندهی کل قوا در امور ناجا، عضو کارگروه سازمان امداد و نجات کشور(مدیریت بحران)، عضو کارگروه راهور اداره کل نیروی انتظامی وزارت کشور و همچنین موسس و مدیر کارخانه خزر پاکت نوین گیلان دیده میشود.
در همین راستا با استفاده از دانش و همچنین تجربههای اقتصادی خود میتواند شورا را در اتخاذ تصمیمها و سیاستگذاریهای درست جهت مدیریت مالی و سرمایه گذاری از جمله راهکارهای افزایش درآمد و کاهش هزینه شهرداری، شناسایی منابع مالی پایدار شهری، راهکارهای بهینه مدیریت مالی در شهرداری، بررسی راهکارهای مدیریتی جهت جذب سرمایه گذار در طرحهای شهری ، فرصتهای اقتصادی، سرمایه گذاری و فرصت های سرمایه گذاری در شهر و شهرداری کمک کند. تجربه و سابقه او و همچنین عملکردی که او طی چهار سال گذشته از خود نشان داد که پرهیز از جنجال و همچنین احترام به خرد جمعی بود، نشان میدهد که میتواند نماینده خوبی برای جریان عقلانیت و توسعه به شمار آید.
حسین سماکچی
مهندس حسین سماکچی یکی از هشت کاندیدای رشتی لیست عقلانیت و توسعه است. او یکی از نخبگان برجسته رشتی است که در پنجمین دوره انتخابات وارد عرصه شده است. سماکچی رتبه یک ریاضی فیزیک استان گیلان و رتبه ۶۲ کنکور سراسری محسوب میشود.
او مهندسی عمران از دانشگاه تهران و کارشناس ارشد ژئوفیزیک-زلزله شناسی است و عضو با سابقهی سازمان نظام مهندسی ساختمان را محسوب میشود. گفتمان عقلانیت و توسعه بر این باور است که شوراها باید عرصه فعالیت نخبگان شهری در حوزههای مختلف باشد و کارنامهی او نشان میدهد که حضور او میتواند برای اولین بار حضور نخبگان شهر و استفاده از ظرفیتهای فکری را در پارلمان شهری محقق کند. ضمن اینکه دانش بالا، نگاه علمی و تخصصمحوری از نیازهای امروز شهر در تصمیمسازیهای شهری است که با حضور چنین افرادی میتواند جبران شود. سماکچی به عنوان یکی از چهرههای برتر علمی رشت اگر وارد شورا شود میتواند حلقهی وصل شورا با دیگر نخبگان رشت باشد تا تواناییهای فکری با خودمحوریهایی که در گذشته وجود داشته از بین نرود.
او در کارنامه خود سرپرست نظارت پروژه پارکینگ طبقاتی و مجتمع تجاری، عضو هیئت موسس مدارس پروفسور سمیعی و مدرس فیزیک و مهندسین مشاور پردیسان سازه را دارد.
مهرداد ورزلدوست
مهرداد ورزلدوست مهندس عمران، رییس دپارتمان عمران مجمع متخصصین ایران در شاخه های مختلف عمرانی و عضو مجمع مشورتی توسعه شهرستان رشت است.
ورزلدوست با وجود اینکه در رشته عمران تحصیل کرده اما یک چهرهی کاملاً ورزشی است و پایگاه اجتماعی خوبی به خصوص در بین جوانان دارد. هرچند در ادوار گذشته خیلی از اعضای شورا در هیاتهای ورزشی سابقه داشتند اما از جنس ورزش نبودند اما ورزلدوست خود یک چهرهی ورزشی است و ارتباط بسیار خوبی با قشر ورزشکاران دارند. همچنین او ناظر عالی فنی مهندسی اداره کل ورزش و جوانان استان، رئیس هیات پرورش اندام شهرستان رشت و سرپرست تیم والیبال سفیر گیلان در مسابقات لیگ کشوری است.
همانطور که اشاره شد مقبولیت او در بین قشر ورزشکاران و همچنین مقبولیت اجتماعی و ارتباط خوب با اقشار ضعیف جامعه میتواند این مزیت را داشته باشد که شورا را برای یک بار هم شده نه در سطح شعار بلکه در عمل مردمی کند.
ورزلدوست با کار تشکیلاتی و گروهی بیگانه نیست و روحیه شورایی دارد و همچنین روحیهی آرامی دارد و اهل جنجال و هیاهو نیست و مهمتر اینکه اصل او بر تعامل است و میتواند وفاق و همدلی را در شورا حاکم کند.
دیدگاه