نگاه حرفه ای یک عکاس به تصویری که از مینو خالقی منتشر شده است
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا ،کامران عدل(عکاس) در باره صحت انتساب عکسهای منتشره در فضای مجازی در باره خانم مینو خالقی متخب اصفهان مطلبی را در روزنامه شرق منتشر کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا ،کامران عدل(عکاس) در باره صحت انتساب عکسهای منتشره در فضای مجازی در باره خانم مینو خالقی متخب اصفهان مطلبی را در روزنامه شرق منتشر کرد.
دیروز متوجه شدم که ردصلاحیتشدن خانم مینو خالقی بر مبنای یک عکس بوده است. اگر اینطور است، باید توضیحاتی نسبت به ارزشهای قانونی و معنوی عکس بدهم که شاید به رفع این معضل کمک کند. در عکاسی جدید که آن را دیجیتال میگوییم، تقلب و دستبرد در عکسها، کاری متداول شده است. یعنی اینکه هر نوجوان ۱۲ سالهای هم با کمک یک کامپیوتر و فتوشاپ میتواند این کار را بکند. چه رسد به رتوشکاران حرفهای که میتوانند کله یک فرد را روی تن یک فرد دیگر مونتاژ کنند. بهاینترتیب، عکس، از وقتی که از حالت نگاتیو خارج شده است، در مراجع قانونی اروپایی و آمریکایی، مدرک به حساب نمیآید، مگر آنکه در حالت RAW، ارائه شود. در این مورد توضیح بیشتری میدهم.
تمام دوربینهای آماتوری و تلهفونها، عکسهایی را که ارائه میکنند، در فرمت Jpeg است. این نوع عکسها، حجم بسیار کمی دارند و قابلیت چاپ روی کاغذ و کاربری روی اینترنت را دارند. این فرمت قابلیت بسیار آسانی دارد که کاربر میتواند، روی آن، هر تغییری را بدهد؛ سبیل برای یک زن بگذارد و کله پرموی یک مرد را کچل کند و … . ولی در عکاسی حرفهای، ما یک فرمتی داریم به نام RAW که با برنامهای که سازندههای دوربین به ما میدهند، میتوانیم عکس را به فرمت TIFF تبدیل کنیم؛فرمتی که عکس را آماده چاپ در بروشورها و کتابها میکند.
از این فرمت، نمیتوان در چاپ عکس روی کاغذ یا در کاربری روی اینترنت استفاده کرد. ولی این فرمت هم قابلیت دستبرد روی عکس را دارد؛ رتوش، کلاژ یا تقلب روی تصویر. این فرمت هم مثل فرمت Jpeg در مراجع قانونی اروپایی و آمریکایی، فاقد ارزش قضائی است. بهاینترتیب، تنها فرمتی که دارای ارزش قانونی است، فقط فرمت RAW است. از آنجا که این فرمت، دارای قابلیتهای بسیار زیادی است، بعضی از گرافیستها، از آن برای تغییرات روی عکس استفاده میکنند.
ولی وقتی کارشان روی عکس تمام شد و خواستند آن را ثبت یا حفظ کنند، برنامه از کاربر میخواهد که آن را در چه فرمتی Save کند، TIFF یا Jpeg یا هر فرمت دیگری؛ پس از این انتخاب و تبدیلشدن عکس به یک فرمت دیگر، خود RAW بهصورت اول باقی میماند. یعنی قضاوت درستبودن عکس، فقط با فرمت RAW امکانپذیر است که این فرمت، در حالت عادی قابلیت دیدهشدن را ندارد و فقط با داشتن برنامه مخصوص خودش قابلدیدن است و در پایان اضافه میکنم که تاکنون در جهان کسی پیدا نشده است که فرمت را بشکند. این توضیحات را از آن جهت دادم که اگر خلع صلاحیت خانم خالقی بهخاطر یک عکس انجام شده است، آن عکس، فاقد ارزش قضائی است و فاقد ارزش قانونی و کسی نمیتواند بر مبنای یک عکس، اتهامی را ثابت کند، مگر عکس با فرمت RAW گرفته شده باشد.
دیدگاه