در پویش #نه_به_تصادف عنوان شد

هزینه تصادفات در ایران دو برابر بودجه وزارت بهداشت؛ قرار گرفتن در زیر خط فقر با تصادف!

یوسف زاده در رابطه با پویش نه به تصادف گفت: راه حلی که ما طی بیست سال مطالعه برای کاهش تلفات رانندگی پی بردیم و تنها راه نجات و برون رفت از این معضل این است که یک نگاه سیستماتیک و یکپارچه با تمامی ارگان ها داشته باشیم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، دکتر محمد تقی آشوبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان صبح چهارشنبه ۲۲ اسفند در نشست خبری با اصحاب رسانه در رابطه با پویش نه به تصادف اظهار کرد: در ده ماهه اول سال ۱۴۰۳ تعداد زیادی از تصادفات داشتیم که آمار قابل توجهی است و این اتفاق نباید رخ دهد، همه میدانید در بحث تصادفات سه عامل انسان، جاده و ماشین نقش دارند و چیزی که وظیفه دانشگاه علوم پزشکی است و امسال شروع شده بحث پویش #نه_به_تصادف است که پویش ملی است و شخص آقای رئیس جمهور در آن نقش دارند و به معاونت بهداشتی وزارت بهداشت واگذار کردند.

آشوبی در رابطه با آمار تلفات گفت: ما سال گذشته از ۲۵ اسفند ۱۴۰۲ تا ۱۵ فرویدن ۱۴۰۳ در تعطیلات نوروز در استان گیلان ۲۲ کشته داشتیم و سعی بر این است که آمار تلفات را به حداقل برسانیم، حتی اگر کاهش در حد یک کشته باشد، قسمت دردناک این قضیه این است که عوامل انسانی بیشترین نقش در تصادفات را دارد و ما با آموزش های ساده مانند رانندگی نکردن در صورت خستگی، با تلفن همراه صحبت نکردن و یا رانندگی کردن با سرعت مطمئنه میتوانیم آگاهی را بالا ببریم و کار را شروع کنیم.

وی افزود: یک بخش این پویش مشکلات قدیمی، مانند عدم امنیت جاده ها و نداشتن نورکافی یا حتی نداشتن تابلو های مناسب جاده ای است که وظیفه راه و ترابری است و ما به عنوان دانشگاه علوم پزشکی گیلان اولین دانشگاهی بودیم که پژوهشکده تروما را در سطح کشور در دست گرفتیم و علت برگزاری این جلسه در اینجا هم این است که این پیام را بدهیم تا دوستان ما در مرکز تحقیقات تروما و پژوهشکده تروما باید نقش اصلی را در کنار سایر معاونت های علوم پزشکی انجام دهند.

آشوبی در ادامه گفت: هدف این است پویش نه به تصادف شعار نباشد و بصورت همیشگی ادامه دار باشد قطعا نمیتوان ادعا کنیم که حتما کشته ها به صفر میرسد زیرا نمیتوانیم تمام وسایل نقلیه را ایمن سازی کنیم و جاده ها را به وضعیت مناسب در بیاوریم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در رابطه با نقش رسانه ها نیز گفت: رسانه ها همیشه بار را از‌دوش علوم پزشکی برمیدارد و باز هم انتظار داریم مانند همیشه کنار دانشگاه باشید و پیام های ما را به جامعه منتقل کنید.

وی در ادامه گفت: با مدیرکل محترم آموزش پرورش گیلان جلسه داشتیم و بنا شد از بستر شاد استفاده کنیم و آموزش هایی را به دانش آموزان بدهیم همچنین با سایر ارگان ها از قبیل پلیس راه، راهداری، استانداری، صداوسیما و … جلسه داشتیم و در تمام جلساتی که تا پایان سال برگزار می‌کنیم این پیام را می‌دهیم تا به پویش نه به تصادف بپیوندند

آشوبی خاطر نشان کرد: این وظیفه ماست تا مدت رسیدن آمبولانس ها به صحنه ها کم شود و مصدومان زودتر به مراکز درمانی منتقل شوند و انتظار داریم که حتی یک نفر هم با توجه به امکاناتی که داریم در اثر خونریزی در بیمارستان ها فوت کنند، طی جلسات و هماهنگی هایی که با پزشکان اورژانس و مدیران صورت گرفته مقرر شد تا اول از همه بحث پیشگیری بروز تصادف انجام شود و در مرحله دوم انتقال سریع مصدومین به مراکز درمانی انجام شود و در مرحله آخر تلاش شود تا در مراکز درمانی با تیم مجهز یک بیمار هم در داخل بیمارستان فوت نشود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان یادآور شد: متاسفانه اکثر کسانیکه سوانح رانندگی براشان رخ میدهد نسل جوان و مولد هستند که با توجه به تبلیغ جوانی جمعیت و مسن بودن استان بسیار حیف است که این جوانان را به راحتی از دست می‌دهیم.

دکتر محتشم، معاون پژوهشی پژوهشکده تروما رشت گفت: طبق آمار بین المللی ۵۰ درصد مصدومین تصادفات همیشه در لحظه تصادف فوت میکنند، ۲۵ درصد مصدومین حین انتقال و ۲۵ درصد در داخل بیمارستان فوت می‌کنند. بنابراین نکاتی که باید توجه شود این است که بحث سلامت رانندگان بحث وزارت بهداشت نیست یعنی در بهترین حالت اگر ما یک سیستم توانمند در اورژانس هم داشته باشیم باز هم در بهترین شرایط فقط ۲۵ درصد از مرگ و‌میر را میتوان جلوگیری کرد. لذا اگر بخواهیم مرگ و میر ناشی از تصادفات را کم کنیم باید همه درگیر شویم و فقط از وزارت بهداشت انتظار داشته باشیم تا به تنهایی بار تلفات را کم کند اصلا درست نیست زیرا لحظه حادثه زمانی است که دور از دسترس وزارت بهداشت است و عوامل دیگر مانند وضعیت جاده و اتومبیل هم بستگی دارد.

آشوبی در ادامه در رابطه با ظرفیت بیمارستان پورسینا گفت: ظرفیت بیمارستان پورسینا ۲۵۴ بیمار است و ما گاهی ۳۵۰ بیمار داریم و چون دولتی هستیم نمیتواینم بگوییم بیمار نمیپذیریم چون ظرفیت نداریم. لذا در ایام عید تمام سعی بر این است در ساعت شلوغ دو طب اورژانس داشته باشیم تا بتوانیم بیماران را پوشش دهیم.

او در رابطه با مسافران نوروزی گفت: در ایام عید سال گذشته ۸ میلیون مسافر به استان آمد که ما طرفیت تنها ۲.۵ میلیون مسافر را داشتیم. و وضعیت به جایی رسیده بود برای تامین شیرخشک در استان مجبور به قرض گرفتن از سایر استان ها شدیم که امسال با پیگیری های لازم این مسئله حل شد و شیرخشک به مقدار لازم در استان موجود است.

هزینه تصادفات در ایران دو برابر بودجه وزارت بهداشت

به گزارش دیارمیرزا، دکتر زهرا محتشم، معاون پژوهشی پژوهشکده تروما رشت در رابطه با پویش نه به تصادف اظهار کرد: پویش نه به تصادفات به نظر من گام بسیار قشنگی بود که انجام شده و‌ چیزی که بسیار مهم است تداوم این امر است، در گام اول باید به ایجاد آگاهی و حساسیت توجه شود اما در گام های بعدی باید در رابطه با ایمنی خودرو ها بحث شود.

وی در رابطه با عادی شدن مرگ نیز گفت: یکی از بزرگترین معضلات عادی سازی شدن مرگ است و تصادف جاده ای چیزی است که هم قابل پیش بینی و هم قابل پیشگیری است لذا این حادثه ترافیکی نیست و اگر چیزی رخ میدهد ناشی از یک خطا یا خلاف است که با آگاهی سازی میتوان آنرا کنترل کرد.

محتشم در رابطه با هزینه تصادفات در ایران گفت: با وجود نداشتن آمار دقیق و درست در زمینه تصادفات اما باز هزینه تصادفات در ایران دو برابر بودجه وزارت بهداشت کشور است لذا این سخنان باید به گوش مدیران رسانده شود تا شاید حساسیت لازم ایجاد شود و کارهای لازم در زمینه کاهش این تلفات و هزینه ها انجام گیرد.

وی در ادامه عنوان کرد: همیشه در طول تاریخ مسئله تصادفات جاده ای مسئله بسیار مهمی بوده و همیشه هدف این بوده که اگاهی مردم را بالا ببریم و لذا توانسیم از سال ۸۵ تا ۹۵ روند نزولی در تصادفات و مرگ و میر داشته باشی ام قسمت نگران کننده این است که از سال ۹۵ دوباره افزایش با شیب تند داشتیم که نشان از بی اثر شدن اگاهی سازی و قوانین اجرا شده دارد و لازم است کارهای نوینی انجام شود.

معاون پژوهشی پژوهشکده تروما رشت در رابطه  با ضربه اقتصادی تصادفات به خانوارها تیز اظهار داشت: مشکل دیگر که کمتر به آن توجه می‌شود این است که بسیاری از خانواده ها با یک تصادف از یک شرایط اقتصادی معمولی به یک خانواده‌ با سطح زندگی زیر خط فقر تبدیل می‌شوند و با این روند شاهد خواهیم بودیم تعداد خانوارهایی که به زیر خط فقر میرسند بیشتر میشود.

محشتم خاطرنشان کرد: امیدوارم این گفته ها به گوش کسانی‎که باید برسد و همگی آنقدر از تصادفات و قوانین بگیم تا از ذهن هیچکس چه مسئول و چه مردم بیرون نرود.

مشکلاتی اجتماعی و اقتصادی ایجاد شده از تروما سنگین تر از هر بیماری دیگر

به گزارش دیارمیرزا، دکتر شاهرخ یوسف زاده چابک، رئیس پژوهشکده تروما نیز در پایان نشست اظهار کرد: سرطان که عامل اصلی مرگ و میر است معمولا مردم را در سنین پایان عمر در گیر میکند ولی تروما مردم جوان که در میانه عمر هستند را درگیر میکند که این میتواند مشکلاتی از لحاظ اجتماعی و اقتصادی برای خانواده ها ایجاد کند که با هیچ بیماری قابل مقایسه نیست.

وی افزود: بخشی که علوم پزشکی در آن ورود می‌کند بخش بعد از بروز حادثه و مسائل رخ داده در بیمارستان ها است و برای بروز حادثه دو فاز متفاوت وجود دارد (فاز قبل و بعد حادثه). فاز قبل پیشگیری از تروما و جلوگیری از‌حادثه است که مهم ترین بحثش وضعیت راه ها وضعیت خودرو و قوانین رانندگی است و فاز بعد از حادثه بخشی از آن برعهده علوم پزشکی است.

یوسف زاده چابک در ادامه گفت: راه حلی که ما طی بیست سال مطالعه پی بردیم و تنها راه نجات و برون رفت از این معضل این است که یک نگاه سیستماتیک و یکپارچه با تمامی ارگان ها داشته باشیم.

وی در رابطه با آمار تصادفات جاده ای نیز عنوان کرد: طی ده سال از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۳ میزان تلفات جاده ای ما از ۲۸ هزار به ۱۴ هزار در کشور رسید که بخاطر اقدامات پلیس و مقررات بستن کمربند و بهبود وضعیت راه ها بود. اما بعد از آن نتوانسیم آمار را پایین تر بیاوریم و از ۹۳ تا ۱۴۰۳هیچ وقت به رقم ۱۴ هزار کشته نرسیدم حتی در زمان کرونا؛ متاسفانه آمار کشته شدگان نه تنها پایین نیامد بلکه یک سیر آرام صعودی را در پیش گرفته است.

رئیس پژوهشکده تروما در انتها در رابطه با آمار تلفات جاده ای در سایر کشور ها خاطر نشان کرد: کشورهای توسعه یافته هم جاده های طولانی تری دارند هم ماشین بیشتری دارند و هم سرعت بیشتری میروند اما میزان تلفات کمتر است و این یک معیار توسعه یافتگی کشور است.

Share