هشدارهای دیرهنگام هواشناسی گیلان چه کمکی به دستگاههای مدیریتی بحران میکند؟
کندی و تاخیر در اطلاع رسانی میتواند برای مردم استان گیلان میتواند تبعاتی سنگین مالی و جانی داشته باشد. شاید اگر هشدار سطح قرمز صادر می شد دیگر کار به خواهش و تمنای استاندار برای ترک خانه توسط شهروندان نیز نمی رسید.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، استان گیلان یکی از استانهای درگیر با بلایای طبیعی است که شاید مثلاً برخلاف استانهای خشک و کم مخاطره با شرایط جوی آرامتر متفاوتتر باشد. کسی نیست که این مسئله را نداند. حداقل هم مردم میدانند و هم مسولین استانی. و اینکه از بلایایی که خیلی استان به آن دچار است مسئله سیلاب و برفهای سنگین گیلان است.
این روزها که در تب و تاب برفی که میخواهد استان را تا ساعات پیش رو درگیر خود کند و البته حداقل ۴۸ ساعت است مناطق ییلاقی را درنوردیده و در میان تمام گرفتاریهای موجود نگاهی به عملکرد هواشناسی گیلان نمونههایی از کندی مواجهه با بحران را نمایش میدهد. کافی است به سایت اداره کل هواشناسی استان گیلان رجوع کنید، اگر مدیری نبودید که این چند روزه اخطاریههای هواشناسی گیلان به شما رسیده است در همین سایت خواهید دید که اولین هشدار اداره کل هواشناسی گیلان درتاریخ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ با رنگ زرد صادر شد. آن هم با مفهوم (احتمال وجود خسارت یا خسارت نقطه ای) این هشدار برای چه زمانی صادر شد؟
برای دوره چهارشنبه ۱۷ بهمن الی دوشنبه ۲۲ بهمن. مشکل اما کجاست؟ دقیقا همان زمانی که هواشناسی گیلان هشدار زرد هم برای بارش روزهای آتی صادر کرده بود آستارا را با ۱۷۰ میلیمتر آب بود و تنها خدا کمک کرد که خسارت دیگری همچون مورد اشتباه قبلی هواشناسی به این شهر وارد نیاید.
هشدار زرد در روز سه شنبهای صادر شد از همان شب این شهر درگیر بارش سیلابی و طغیان رودخانههای خود بود و مردم و مسولین شب را تا صبح با نگرانی بیدار ماندند.
مشکل را به راحتی میتوان در گوشی موبایل خود بیابد. کمتر کسی از ما از روزنامه نگار تا دامدار کوهستان گیلان است که در گوشی خود اپلیکیشن هواشناسی نداشته باشد، اصلا اپلیکشین هواشناسی به کنار احتمال کمی هست همه ما عضوی از پرشمار گروههای واتساپی و تلگرامی هواشناسی نباشیم. حال حتی اگر این مجموع پرشمار و پراعضای هواشناسی را در به عنوان رسانههای غیرحرفهای و زرد هم در نظر بگیریم. تمامی ما بدون شک از اوایل هفته از اتفاقاتی که در اخر هفته قرار بیافتد با خبر بودیم.
در حالیکه گیلان یکی از سنگینترین بارشهای مناطق کوهستانی خود در زمستان را در یک دهه اخیر تجربه میکرد، هواشناسی تازه روز قبل از این بارش سنگین هشدار نارنجی در ساعت ۱۲ ظهر اعلام کرد. خیلی هم جوانمردانه به قضیه نگاه کنیم، حتی بهترین دستگاه مدیریت بحران با تمام امکانات در اختیار استان گیلان باشد، روزهای که شبش برف شدید شروع میشود چگونه میتوان استان را بسیج کرد. به واقع شکی نیست تا الان هم آمادگی استان به دلیل استفاده بیشتر احاد جامعه از نرمافزارهای هواشناسی و حتی همین پیج و گروههای غیررسمی در گیلان بوده. یک هفته است همه از بارش شدید، سیلاب در کوهپایهها و برف سنگین در ارتفاعات و بارش برف در جلگه خبر دارند تازه اولین هشدار اداره کل هواشناسی گیلان به رنگ زرد، در دو روز قبل از حادثه و نارنجی در کمتر از ۱۲ ساعت از اتفاقاتی که در ییلاقات استان رخ میدهد صادر شده است.
برای مدیری که سه دولت را از سر خودگذرانده شاید این تاخیرها، به دلیل کندی توجه به عملکرد مدیران خیلی مهم نباشد اما اگر نگاهی موشکافانه به اتفاقات و هشدارهای صادر نشده، تاخیری و کم اثر هواشناسی گیلان اگر داشته باشیم میبینیم که رنگ زرد محتوای پیجهای هواشناسی غیررسمی از رنگ زرد، نارنجی، و قرمز هواشناسی استان گیلان پررنگتر است.
شاید برای برخی اداره هواشناسی دستگاهی خیلی اثرگذار نباشد. اما استاندار و مجموع مدیریتی استان نباید فراموش کنند، مصالح استان و دولت در چالاکی دستگاه هشداردهنده است.
کندی و تاخیر در اطلاع رسانی میتواند برای مردم استان گیلان میتواند تبعاتی سنگین مالی و جانی داشته باشد. شاید اگر هشدار سطح قرمز صادر می شد دیگر کار به خواهش و تمنای استاندار برای ترک خانه توسط شهروندان نیز نمی رسید.
دیدگاه