به دنبال حذف ارز

سازمانهای بیمه گر ناتوان و مردم مستاصل؛ هشدار کارشناسان به عواقب گرانی دارو

گرانی دارو ازسویی و کمبود برخی دارو‌ها از سویی دیگر، باعث شده تا شاهد سرگردانی برخی بیماران در سطح داروخانه‌ها باشیم. سازمان‌های بیمه‌ گر هم می‌گویند منابع کافی برای پوشش افزایش هزینه‌ها را ندارند!

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، خبرهای روزهای اخیر نشان میدهد موج گرانی این بار گریبان دارو را گرفته و بررسی‌ها مشخص کرده که میزان افزایش قیمت برخی داروهای تولیدی از ۱۵ درصد تا بیش از ۱۵۰ درصد نیز بوده است و در مواردی حتی به نزدیک چهار برابر رسیده است. این درحالیست که سازمان‌های بیمه‌ گر هم می‌گویند منابع کافی برای پوشش افزایش هزینه‌ها را ندارند!
رئیس سازمان غذا و دارو اعلام کرده قیمت ۳۷۰ قلم دارو افزایش یافته است. مهدی پیرصالحی افزود: در مرحله نخست، از مجموع حدود ۳,۸۰۰ قلم دارو، قیمت ۳۷۰ قلم افزایش یافته است. به عنوان مثال، قیمت برخی آمپول‌ها از ۶۰۰۰ تومان اکنون به ۱۹ هزار تومان رسیده‌است.
وزیر بهداشت هم در واکنش به افزایش قیمت دارو گفت: در یک مقطع قیمت داروهای تزریقی و برخی پمادها به دلیل این که با نرخ‌های قبلی، کارخانه‌ها تولید نمی‌کردند افزایش یافت.
دکتر ظفرقندی افزود: افزود: مثلا برای یک آمپول تزریقی، مبلغ ۵ هزار تومان، پول پوکه و مواد مصرفی آن هم نمی‌شود، ما برای جلوگیری از کمبود، نرخ را به قیمتی رساندیم که کارخانه‌ها بتوانند به تولید ادامه دهند. این وضعیت، روند افزایش قیمت نیست.
وزیر بهداشت پیش از این گفته بود که مکاتبات لازم با بیمه‌ها صورت گرفته که این ما به التفاوت قیمت ازسوی بیمه‌ها پرداخت شود و در اصلاح قیمت دارو‌ها تاکید بر افزایش پوشش بیمه‌ها و عدم پرداختی از جیب مردم است.

گرانی دارو ازسویی و کمبود برخی دارو‌ها ازسویی دیگر، باعث شده تا شاهد سرگردانی برخی بیماران در سطح داروخانه‌ها باشیم. در همین ارتباط انجمن داروسازان ایران اعلام کرده است که با توجه به اصلاح قیمت برخی اقلام دارویی، تعدادی از افرادی که به داروخانه مراجعه می‌کنند برای برخی اقلام دارویی که توسط پزشک به عنوان مثال ۵ بسته نوشته شده درخواست بسته‌های کمتری مثلا در حد ۲ بسته می‌کنند و این موضوع زمانی بود که در یک مقطع ۲۰ روزه و در ابتدای اصلاح قیمت‌ها مشکلی بین سیستم بیمه‌ای و غذا و دارو اتفاق افتاد.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز درباره دلایل گران شدن قیمت داروها گفت: ریشه افزایش قیمت دارو در بحث حذف ارز ترجیحی و شناور شدن قیمت‌های ارز قرار دارد.این موضوع، تامین مواد اولیه توسط شرکت‌های داروسازی، تهیه تجهیزات پزشکی به مشکل شدیدی برخورد کرده است و با تداوم این وضعیت، قیمت داروها بین ۷ تا ۱۰ برابر امکان افزایش دارد.
فاطمه محمد بیگی افزود: اینکه بگوییم فقط تعداد خاصی از قیمت داروها افزایش پیدا کرده است، عملا اینگونه نیست. آنهایی که از ارز قدیمی ۴۲۰۰ تومانی استفاده می‌کنند، اینها فقط از ارز ترجیحی استفاده می‌کنند و عملا بقیه داروها درحال گران شدن هستند و از دوره جدید هم داروهایی که مشمول بیماران خاص و صعب العلاج نمی‌شود، تقریبا همه این داروها گران می‌شوند و در کل تقریبا بیشتر اقلام دارویی درحال گران شدن هستند.
این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: از ابتدا هم با حذف ارز ترجیحی در زمینه دارو مخالف بودیم. اکنون هم معتقد هستیم دارو کالای لوکس که نیست بلکه کالای حیاتی است. برخورد دولت با دارو به‌عنوان کالای معمولی یا لوکس می‌تواند خیلی خطرناک باشد.دارو و تجهیزات پزشکی به عنوان کالای حیاتی باید مورد حمایت ویژه دولت قرار بگیرند.
محمد بیگی با بیان اینکه متاسفانه در افزایش قیمت داروها نقش بیمه‌ها بسیار ضعیف دیده شده و عملا درصد پوشش بیمه کاهش پیدا می‌کند، گفت: آنچه که در صحنه واقعی مشاهده می‌کنیم اضافه کرد هزینه مردم از جیب است یعنی این هزینه اضافی که مردم از جیب پرداخت می‌کنند بار بسیار شدیدی را به خانواده‌ها تحمیل کرده است.
همزمان، حسن صادقی رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری نیز گفت: با حذف یارانه دارو در سال جاری و مضاف بر آن، حذف ارز ترجیحی دارو در سال آینده، به خرمن جان و جسم طبقات ضعیف جامعه آتش می‌زنیم؛ تنها مرجع و پناهگاه دهک‌های فرودست جامعه، صندوق‌های بیمه‌ای پایه هستند اما با وضعیتی که با یارانه‌زدایی ایجاد کرده‌اند، عملاً صندوق‌های بیمه‌گر زمینگیر شده‌اند.
حسن صادقی افزود: تا پیش از این، وقتی فردی برای درمان سرماخوردگی یا یک بیماری ساده و دم‌دستی به مراکز درمانی به خصوص مراکز درمانی ملکی تامین اجتماعی مراجعه می‌کرد، به داروی رایگان یا ارزان دلخوش بود، اما حالا کاری کرده‌ایم که صندوق‌ها در تامین هزینه داروها در سبد درمانی خود به مشکل خورده‌اند و وضعیتی به وجود آمده که مبلغی که به دارو و درمان در صندوق‌ها تخصیص می‌یابد، پاسخگوی نیازهای اولیه بیمه‌شدگان نیست.
صادقی با بیان اینکه “واقعاً نمی‌دانیم چرا دولت‌ها مسیر غلط حذف یارانه دارو و اقلام اساسی و همچنین حذف ارز ترجیحی را با شتاب در پیش گرفته‌اند”، ادامه داد: هدف دولت‌ها جبران کسری بودجه است و متاسفانه به جای اینکه سراغ مولفه‌هایی در بودجه بروند که واقعاً مازاد است و حذف آن‌ها برای طبقات فرودست تبعات منفی ندارد، ساده‌ترین نیازهای زندگی از جمله داروی ارزان را از مردم دریغ می‌کنند.
به اعتقاد رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری، اولین بخشی که از گرانی دارو ضربه می‌خورد، صندوق‌های بیمه‌ای‌ست، همان صندوق‌هایی که پناهگاه ضعیف‌ترین اقشار جامعه هستند.
وی با تاکید بر اینکه “تامین اجتماعی از تصمیم حذف یارانه دارو به شدت متضرر می‌شود”، تصریح می‌کند: این صندوق ۵۳.۷ درصد از جمعیت کشور را تحت پوشش دارد و درمان رایگان به آن‌ها ارائه می‌دهد؛ با گرانی دارو این سازمان عملاً زمینگیر می‌شود؛ همین الان این سازمان با وضعیتی که دولت پیش آورده در مسیر نیستی و نابودی‌ست؛ گرانی دارو سرعت این سقوط را بیشتر می‌کند.
صادقی افزود: با حذف ارز ترجیحی دارو، نه تنها قدرت خدمات‌دهی صندوق‌های بیمه‌ای را کاهش داده‌ایم، بلکه عملاً آنها را از بستر خدمت‌رسانی به جامعه حدف کرده‌ایم.دارو یکی از موثرترین عوامل در درمان افراد است، وقتی دارو تامین نشود، کل حوزه درمان، اعم از سرپایی و بستری و کلینیکی، دچار مشکل می‌شود.
صادقی با بیان اینکه “دارو برای نیازمندان از شام شب هم واجب‌تر است”، تاکید می‌کند: دارو با جان و زندگی انسان‌ها سروکار دارد؛ بقای جامعه به تامین دارو وابسته است؛ چرا همه درها را به روی طبقات ضعیف و کارگران می‌بندند؟ ما امروز روی همه اقلام سبد معیشت، از خوراک و پوشاک گرفته تا مسکن و درمان، تورم کمرشکن داریم، همه کالاهای اساسی، دچار تورم غیرقابل تحمل هستند، حالا چرا دوباره یک تورم مازاد را که ناشی از سیاست‌های غلط بودجه‌ای‌ست، به طبقه کارگر و فرودستان تحمیل می‌کنند؟
رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری با تاکید براینکه گرانی دارو ظلم آشکار به مجموعه خدمت‌گیرندگان صندوق‌های بیمه‌ای از جمله کارگران شاغل و بازنشسته است، اضافه کرد: دهک‌های فرودست زیر بار این گرانی له می‌شوند؛ حذف یارانه دارو، بدترین و ناعادلانه‌ترین روش برای تامین کسری بودجه دولت است و با هیچ منطقی همخوانی ندارد. در کشورهای مترقی، حتی اگر تورم داشته باشند و حتی اگر برخی مولفه‌های اقتصاد را به قصد درآمدزایی و کسری بودجه دستکاری کنند، در مورد دارو و درمان با احتیاط برخورد می‌کنند و سعی می‌شود در این حوزه تصمیماتی نگیرند که به ضرر و زیان جانی برای مردم منتهی شود.
وی،نتیجه‌ یارانه‌زدایی از دارو را بروز پدیده‌ای به نام “اعتراضِ بیماران گرسنه” دانست و گفت: اگر تا امروز فقط گرسنگی و بی‌پولی آزاردهنده بود، از امروز به بعد ما با بیماران گرسنه‌ای مواجه خواهیم بود که به حق به سیاست‌های غلط بودجه‌ریزی دولت و مجلس اعتراض خواهند داشت.
صادقی با تاکید بر اینکه “گرانی دارو یعنی به مخاطره انداختنِ جان بیماران”افزود: با حذف یارانه دارو، دهک‌های فرودست از تامین دارو و درمان بیماری‌ها عاجز می‌شوند و سلامت‌شان به طور جدی به خطر می‌افتد؛ علاوه بر آن، با این تصمیم نادرست، همه سازمان‌های بیمه پایه به ورطه ورشکستگی سوق داده می‌شوند و توان خدمت‌رسانی را از دست می‌دهند.
دکتر شهرام غفاری معاون درمان سازمان تامین اجتماعی هم در واکنش به گرانی دارو گفت: امسال قیمت دارو یکباره ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش پیدا کرد، درحالی که طبق قانون باید ۲۰ درصد افزایش پیدا کند، ولی تا همین الان بار مالی قیمت دارو برای سازمان تامین اجتماعی ۳۰ درصد است. وقتی ناگهانی تصمیمی در کشور گرفته می‌شود سازمانی که یک ریال از بودجه عمومی دولت استفاده نمی‌کند طبیعتا دچار مشکلاتی شده و این تلاطم و موج به همه اطرافیان و ذینفعان برخورد می‌کند.
محمدمهدی ناصحی مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران هم در واکنش به افزایش قیمت برخی اقلام دارویی و پوشش نصف و نیمه بیمه‌ها، گفت: متاسفانه درصد رشد اقلام دارویی به نحوی است که سازمان بیمه سلامت نمی‌تواند آن را با منابع خود پوشش دهد.
ناصحی افزود: با توجه به اینکه سازمان بیمه سلامت نمی‌تواند افزایش قیمت داروها را با منابع خود پوشش دهد نیازمند تزریق اعتبار به صورت معقول از سازمان برنامه و بودجه هستیم.

Share