فواید باورنکردنی کدو حلوایی
کدو تنبل یکی از هدایای فصل پاییز است که فواید آن شامل قابلیت حمایت از سلامت پوست و چشم، حفظ سطح فشار خون در حالت سالم و حتی مبارزه با برخی انواع سرطان است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایسنا، با توجه به اینکه کدو تنبل یکی از بزرگترین منابع ویتامین A است و همچنین غنی از آنتیاکسیدانها و مواد مغذی دیگر مانند فیبر میباشد، مزایای کدو تنبل شامل قابلیت حمایت از سلامت پوست و چشم، حفظ سطح فشار خون در حالت سالم و حتی مبارزه با برخی انواع سرطان است.
سرشار از ویتامین A
با توجه به یک بررسی متمرکز بر فواید تغذیه کدو تنبل، این کدو حلوایی حاوی ترکیبات گیاهی متعددی است که به دستههای آلکالوئیدها، فلاونوئیدها و اسیدهای پالمیتیک، اولئیک و لینولئیک تعلق دارند. خواص دارویی مهم مختلفی از جمله ضد دیابت، آنتی اکسیدان، ضد سرطان، ضد التهاب و غیره به خوبی ثبت شده است.
بتاکاروتن یکی از انواع آنتی اکسیدانهای کاروتنوئیدی است که مسئول رنگ نارنجی مشخص کدو تنبل است. بتاکاروتن در میوهها و سبزیجات ضد سرطان یافت میشود و ممکن است به کاهش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان از جمله سرطان روده بزرگ و پروستات کمک کند.
مطالعات نشان دادهاند که خوردن محصولات غنی از ویتامین A/بتا کاروتن نه تنها ممکن است در برابر سرطان محافظت کند، بلکه از بینایی نیز محافظت میکند، از دژنراسیون ماکولا جلوگیری میکند و سلامت قلب و عصبی را تقویت میکند. این به دلیل توانایی ویتامین A برای مقابله با استرس اکسیداتیو و آسیب رادیکالهای آزاد است که به سلولهای سالم و نورونها آسیب میرساند. یک مطالعه حتی به این نتیجه رسید که رژیمهای غذایی با بتاکاروتن بالا میتواند خطر مرگ و میر ناشی از همه علل را کاهش دهد. علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که مصرف بالای بتاکاروتن میتواند در برابر چاقی و عوامل خطر سندرم متابولیک محافظت کند. تصور میشود که ویتامین A یک تنظیم کننده قوی رشد بافت چربی است و بنابراین برای پیشگیری از چاقی مهم است.
منبع خوب ویتامین C و E
ویتامین C موجود در کدو تنبل میتواند به محافظت از سلولها و بافتها در برابر آسیب کمک کند – به علاوه از سنتز پروتئین کلاژن که پوست و سایر بافتهای همبند را تشکیل میدهد و تقویت میکند، پشتیبانی میکند.
ویتامین C همچنین برای عملکرد سالم سیستم ایمنی، پیشگیری از سرطان و سلامت عصبی مهم است. یکی دیگر از ویتامینهای دارای اثرات آنتیاکسیدانی که در کدو تنبل یافت میشود، ویتامین E است. رژیمهای غذایی غنی از ویتامین E با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، مشکلات هورمونی مانند PMS، بیماری آلزایمر و مشکلات پوستی مانند آکنه و چین و چروک مرتبط هستند.
همچنین به نظر میرسد ویتامین E به جلوگیری از آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکند و ممکن است خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان از جمله سرطان روده بزرگ و پروستات را کاهش دهد. تخمه کدو همچنین منبع ترکیبات ضد سرطان است، به همین دلیل است که این دانهها قرن هاست که در طب عامیانه به عنوان درمان سرطان کلیه، مثانه و پروستات و سایر اختلالات مانند اختلال نعوظ استفاده میشود.
روغن دانه کدو تنبل که از دانهها ساخته میشود همچنین میتواند به دلیل وجود آنتی اکسیدانهایی مانند توکوفرول ها، اسیدهای چرب و فیتواسترولها در برابر آسیبهای پوستی و زخمهایی که دیر التیام مییابند، کمک کند.
تنظیم سلامت قلب و فشار خون
هر وعده یک فنجان کدو تنبل پخته شده حدود ۱۲ درصد یا بیشتر از نیاز روزانه شما به پتاسیم را تامین میکند. پتاسیم یک الکترولیت است که بسیاری از بزرگسالان در رژیم غذایی خود فاقد آن هستند، با توجه به اینکه عمدتاً در سبزیجات و میوههایی مانند موز، سیب زمینی، کدو حلوایی و آووکادو یافت میشود مصرف مقدار زیادی پتاسیم فوایدی مانند کاهش خطر فشار خون بالا، بیماری قلبی و سکته مغزی را به همراه دارد. این با اثرات سدیم در رژیم غذایی شما مقابله میکند و به جلوگیری از فشار خون بالا کمک میکند. علاوه بر پتاسیم، کدو تنبل و تخمه کدو تنبل مواد مغذی دیگری از جمله فیبر و ویتامین C را برای سلامت قلب و عروق فراهم میکنند.
تامین فیبر و سلامت متابولیک و روده
مطالعات نشان دادهاند که خوردن یک رژیم غذایی غنی از غذاهای گیاهی، به ویژه غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان و فیبر، به کاهش خطر ابتلا به تعدادی از بیماریهای مزمن از جمله سندرم متابولیک، چاقی و دیابت نوع ۲ کمک میکند.
فیبر با تسهیل دفع و جلوگیری از یبوست، به سلامت روده کمک میکند. همچنین باکتریهای پروبیوتیک سالم را در روده تغذیه میکند و به رشد آنها کمک میکند و در عین حال به مدیریت سطح خون نیز کمک میکند. یکی دیگر از مزایای رژیم غذایی با فیبر بالا این است که به شما کمک میکند احساس سیری کنید، که به شما امکان میدهد کالری دریافتی خود را راحتتر کنترل کنید و به طور بالقوه وزن خود را مدیریت کنید.
تامین منگنز و مس
افزودن کدو تنبل به رژیم غذایی برای سلامت استخوانها مفید است زیرا منگنز به دفاع در برابر کاهش تراکم استخوان و شکستگیها کمک میکند. علاوه بر این، منگنز دارای برخی خواص ضد التهابی است و در سلامت شناختی، متابولیک و مفاصل نقش دارد. مس یکی دیگر از مواد معدنی موجود در کدو تنبل است که نقشهای متعددی در کمک به تشکیل هموگلوبین و کلاژن در بدن دارد. مس همچنین به سنتز چندین آنزیم و پروتئین کمک میکند که در متابولیسم انرژی، سنتز DNA و تنفس نقش دارند.
تقویت سلامت ایمنی
کدو تنبل سرشار از ویتامین A و ویتامین C است که هر دو نقش مهمی در حمایت از سیستم ایمنی سالم دارند. ویتامین A به تنظیم پاسخهای ایمنی کمک میکند، در حالی که ویتامین C تولید و عملکرد گلبولهای سفید خون را تحریک میکند که برای مبارزه با عفونتها ضروری است.
یک مطالعه در سال ۲۰۲۳ نشان داد که مصرف کافی ویتامین C میتواند مدت و شدت سرماخوردگیها را کاهش دهد، که این باعث میشود کدو تنبل انتخابی عالی برای فصل سرماخوردگی و آنفولانزا باشد
محافظت از سلامت چشم
رنگ نارنجی درخشان کدو تنبل ناشی از سطح بالای بتاکاروتن آن است که پیشنیاز ویتامین A است. این آنتیاکسیدان برای حفظ بینایی خوب، به ویژه در سنین بالا، ضروری است. مطالعات پیشنهاد کردهاند که بتاکاروتن ممکن است خطر دژنراسیون ماکولا و آب مروارید را که دو علت شایع از دست دادن بینایی هستند، کاهش دهد. علاوه بر این، لوتئین و زآگزانتین، دیگر آنتیاکسیدانهای موجود در کدو تنبل، به محافظت از چشمها در برابر نور UV و استرس اکسیداتیو کمک میکنند
کنترل وزن
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه و جامعه، کدو تنبل یک غذای کم کالری و غنی از مواد مغذی است که میتواند به کنترل وزن کمک کند. محتوای آب و فیبر بالای آن باعث احساس سیری میشود که ممکن است باعث کاهش کالری دریافتی کلی شود. علاوه بر این، تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۱۸ همچنین نشان داد که عصاره کدو تنبل میتواند بافت چربی را مهار کند و به کنترل چاقی کمک کند.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
آنتی اکسیدانهای موجود در کدو تنبل، از جمله بتاکاروتن، ویتامین C و ویتامین E، به خنثی کردن رادیکالهای آزاد و کاهش استرس اکسیداتیو، یک عامل کلیدی در ایجاد سرطان، کمک میکند. برخی تحقیقات مصرف زیاد بتاکاروتن را با خطر کمتر ابتلا به انواع خاصی از سرطان، از جمله سرطان ریه و پروستات مرتبط دانستهاند، اگرچه نتایج متفاوت بوده است. بعلاوه، دانههای کدو تنبل حاوی ترکیباتی هستند که ممکن است به مهار رشد سلولهای سرطانی کمک کنند.
حمایت از پوست سالم
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، مواد مغذی موجود در کدو تنبل، از جمله ویتامینهای A، C و E و همچنین روی، به داشتن پوستی سالم و درخشان کمک میکنند. ویتامین C تولید کلاژن را افزایش میدهد، خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود میبخشد و علائم پیری را کاهش میدهد. روی به کاهش التهاب کمک میکند و ممکن است پوست مستعد آکنه را بهبود بخشد. علاوه بر این، طبق تحقیقات منتشر شده در مجله آمریکایی تغذیه بالینی، کاروتنوئیدها مانند بتاکاروتن از پوست در برابر آسیبهای ناشی از اشعه ماوراء بنفش محافظت میکنند.
دیدگاه