ایران عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا شد | تصویب اجرای توافقنامه تجارت آزاد میان اوراسیا و ایران
پس از سفر اخیر معاون اول رئیسجمهور به ارمنستان و شرکت در نشست نخستوزیران اتحادیه اقتصادی اوراسیا؛ در نشست امروز سران این اتحادیه در سن پترزبورگ روسیه که وزیر صمت به نمایندگی از کشورمان در این نشست حضور یافت، جمهوری اسلامی ایران به طور رسمی به عضویت ناظر این اتحادیه مهم اقتصادی درآمد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، سند مربوط به عضویت ناظر جمهوری اسلامی ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا عصر امروز پنجشنبه ششم دی ماه ۱۴۰۳ به امضای سران پنج کشور عضو این اتحادیه رسید.
به گزارش ایرنا، این سند در آیینی در پایان نشست شورای عالی اتحادیه اقتصادی اوراسیا که با حضور سیدمحمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت در سنپترزبورگ برگزار شد، توسط سران کشورهای عضو امضا شد.
در این آیین، حدود ۱۷ سند از جمله تصمیم برای اعطای وضعیت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا امضا شد.
نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان که کشورش ریاست دوره ای این اتحادیه را در سال ۲۰۲۴ میلادی برعهده دارد، از طریق ارتباط ویدیویی با محل اجلاس، موافقت خود را با این اسناد اعلام کرد.
کرملین اعلام کرد: اجرای توافقنامه تجارت آزاد میان اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران تصویب شد
مصوبات نشست سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یک بند دیگر مرتبط با ایران داشت.
پارسال در چنین روزهایی در سن پترزبورگ، ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، توافقنامه تجارت آزاد امضا کرده بودند که به دنبال تصویب این توافقنامه در مجالس کشورهای عضو این اتحادیه و تصویب کلیات آن در مجلس شورای اسلامی، سران اتحادیه اوراسیا در نشست روز پنجشنبه خود موافقت خود را با اجرای این توافقنامه اعلام کردند.
دو ماه پس از طی مراحل قانونی تصویب این توافقنامه در مجلس شورای اسلامی، این قرارداد عملیاتی میشود و حدود ۸۷ درصد صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بدون تعرفه گمرکی انجام خواهد شد و متقابلا نیز صادرات این کشورها به کشورمان از این مزیت برخوردار خواهد شد.
این توافقنامه پارسال بین طرفین امضا شده و اجرایی شدن آن منوط به تصویب در همه مجالس کشورهای طرف قرارداد بود. مجالس پنج کشور عضو اتحادیه، پیش تر این توافقنامه را تصویب کرده اند.
سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا روز پنجشنبه جلسات خود را در قالب های محدود و گسترده برگزار کردند.
وزیر صمت ایران نیز در سخنانی در جمع سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا، رویکرد جمهوری اسلامی ایران را توسعه مبادلات تجاری با همسایگان و دیگر کشورها و همچنین در چارچوب همکاری با اتحادیه اقتصادی اوراسیا عنوان کرد.
سفیر ایران در روسیه و رئیس سازمان توسعه تجارت، وزیر صمت را در این آیین همراهی می کردند.
رئیسجمهور روسیه در سخنانی در آغاز به کار این نشست گفت: روسیه برای همکاری با شرکای خود در اتحادیه اقتصادی اوراسیا ارزش قائل است و علاقه مند به تقویت همکاری هاست.
ولادیمیر پوتین افزود: فعالیت های اتحادیه اقتصادی اوراسیا به گسترش تجارت و تعمیق همکاری ها کمک می کند و امکان رشد پایدار اقتصاد در منطقه را فراهم می کند.
وی خاطرنشان کرد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا خود را به عنوان یکی از مراکز مستقل و خودکفا در جهان چندقطبی در حال ظهور، تثبیت کرده و در حال توسعه است.
محمدرضا عارف مهرماه سال جاری در صدر هیئتی بلندپایه برای شرکت در نشست نخست وزیران اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ارمنستان سفر کرده بود که پس از رایزنیها و گفتوگوهای سازنده با مقامات ارشد کشورهای عضو این اتحادیه، مقدمات عضویت جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا فراهم آمد و امروز پنجشنبه در نشست سران این اتحادیه در سن پترزبورگ، عضویت ناظر ایران به صورت رسمی اعلام شد.
با این اقدام سازنده، گامی در اجرای راهبرد دولت چهاردهم برای گسترش تعاملات و مبادلات تجاری، اقتصادی و سایر زمینهها با کشورهای همسایه و منطقه از طریق انعقاد پیمانها و موافقتنامههای مهم منطقهای برداشته و یک بازار ۸۰۰ میلیارد دلاری به روی فعالان اقتصادی و بخش خصوصی کشورمان گشوده شده است.
دسترسی به بازارهای جدید از جمله روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان، یکی از مزایای عضویت جمهوری اسلامی ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به شمار میرود که این مسئله میتواند فرصتی برای صادرات کالاها و خدمات ایرانی باشد.
گسترش و تقویت همکاریهای تجاری، اقتصادی و سرمایهگذاری برای تبادل فناوری و دانش فنی یکی دیگر از مزایای مهمی است که به واسطه عضویت در این اتحادیه عاید کشور خواهد شد.
دیدگاه