استاندار گیلان خواستار حذف ارز ترجیحی واردات چای و برنج شد
استاندار گیلان با بیان اینکه اگر چای و برنج کشور با نرخ ارز آزاد وارد شود کشاورزان هیچ یارانهای از دولت نمیخواهند، خواستار حذف ارز ترجیحی برای واردات برنج و چای شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، هادی حقشناس غروب امروز (پنجشنبه) در جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان گیلان که با حضور رئیس و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و مجمع نمایندگان استان و مدیران کل در سالن غدیر استانداری برگزار شد، اظهار کرد: اگر چای و برنج کشور با نرخ ارز آزاد وارد شود هیچ یارانهای از دولت نمیخواهیم و تمام مسئولیت تولید را در گیلان میپذیریم.
وی افزود: به ازای هر سه کیلوگرم چای که در گیلان مصرف میشود ۲ کیلوگرم چای وارداتی و یک کیلوگرم چای تولید داخل است، به عبارتی حدود ۷۰ هزار تن وارد میکنیم این عدد در ۵ سال گذشته همینطور بوده است و ۲۳۰ میلیون دلار چای وارد کشور میشود.
استاندار گیلان گفت: در سال گذشته و امسال ما به التفاوت نرخ ارز ترجیحی که به چای و ارز آزاد تخصیص یافته حداقل هفت برابر پولی است که به ۵۲ هزار چایکار گیلانی که از محل کاشت، داشت و برداشت دریافت میکنند، پرداخت میشود.
وی ادامه داد: چایکاران گیلانی امسال ۲۰۰۰ میلیارد تومان دریافت میکنند، ۲۵ درصد این مبلغ توسط دولت و مابقی توسط کارخانهدار پرداخت میشود که ۱۰۰۰ میلیارد تومان آن هزینه و فقط ۱۰۰۰ میلیارد تومان سود است، به عبارتی هر خانوار چای کار مبلغی حدود ۲۰ یا ۳۰ میلیون تومان دریافت میکنند.
مقام عالی دولت در گیلان گفت: یک راه این است که دولت ارز آزاد به واردات تخصیص دهد که در اینصورت چای برای مردم گران میشود، از طرف دیگر وارد کننده هم که چای را با ارز ترجیحی میگیرد اما با ارز آزاد در بازار عرضه میکند لذا به هر دلیلی این قابل اجرا نیست.
حقشناس تصریح کرد: راه دیگر این است که به ۱۶۰ کارخانه دار که تولید کننده چای هستند مجوز واردات چای اعطا شود و هر کارخانهدار ۲۰ هزار تن مجوز واردات داشته باشد، وارد کننده هم به جای ۵۰ هزارتن، ۳۰ هزارتن وارد نماید و مابقی را از کارخانهدار داخلی تهیه کند تا اقتصاد چای داخل به صرفه میشود.
وی با بیان اینکه با نامه نگاری نمیتوان در واردات چای موفق عمل کرد، افزود: در سالهایی که بازار چای رونق داشته دلیل آنعدم فاصله بین نرخ آزاد و ترجیحی بوده است، حداکثر ۱۰ نفر بازار واردات چای را در دست دارند که درآمد ۱۰ هزار میلیارد تومانی دارند و اجازه نمیدهند کسی بازار را تنظیم کند.
استاندار گیلان در خصوص تکلیف کارخانجات برنجکوبی گفت: ۱۴۰۰ کارخانه برنجکوبی در گیلان داریم که تاکنون ۴۰۰ کارخانه نوسازی شده و ۱۰۰۰ کارخانه باقی مانده، ضایعات کارخانجات قدیمی منجر شده که ۲۹ درصد برنج ما استاندارد لازم و کیفیت مطلوب را ندارد و مشتری پسند نباشد.
حقشناس ادامه داد: ضایعات کارخانجات نوسازی شده به زیر ۱۰ درصد رسیده در پی این نوسازی میتوان از واردات ۱۴۰ هزار تن برنج جلوگیری کرد، نصف درآمد حاصل از این برنج میتواند کارخانجات باقیمانده را نوسازی کند به اقتصاد ملی کمک میشود که در نهایت سود آن به شالیکار، کارخانهدار و مصرف کننده میرسد.
وی با بیان اینکه وضعیت پایانه مرزی آستارا که در شأن جمهوری اسلامی ایران نیست، گفت: یک مرز کشور در گیلان است و از قویترین مرزهاست و اتصال دهنده کریدور شمال – جنوب است اما هنوز نتوانستهایم این پایانه مرزی مهم را استانداردسازی کنیم.
استاندار گیلان بیان کرد: تکمیل استانداردسازی پایانه مرزی آستارا به ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و لذا از کمیسیون اقتصادی مجلس انتظار داریم نه تنها برای گیلان بلکه برای ایران و ارتباطات و تعاملاتی که با آسیای میانه، حوزه قفقاز و کشور آذربایجان از این مرز برقرار میشود، حمایت و مساعدتهای لازم را به عمل آورند تا بتوان از این موقعیت استراتژیک و ظرفیت حقوقی با کیفیت مطلوب بهرهمند شد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه با بیان اینکه گیلان به معنای واقعی کلمه دارای ظرفیت بسیار خوبی در حوزههای مختلف است، اظهار کرد: در طول سالیان گذشته از این ظرفیت بالقوه به درستی استفاده نشده و به نوعی این ویژگیهای صنعتی، گردشگری، کشاورزی و بخش خصوصی مغفول مانده است.
سید شمسالدین حسینی یکی از ظرفیتهای گیلان در حوزه اقتصاد را وجود بنادر و مرزهای مختلف دانست و گفت: باید از ظرفیت بندر کاسپین، بندر انزلی، آستارا و همچنین پایانه مرزی آستارا نهایت بهره را در راستای افزایش ترانزیت و کالا به کشورهای مختلف استفاده کنیم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر لزوم توجه به حل مشکلات گمرک و پایانه مرزی آستارا بیان کرد: مسئولان استانی و شخص استاندار به خوبی مشکلات مربوطه در پایانه مرزی آستارا را به استماع اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس رسانده و بنده به شخصه در مجلس شورای اسلامی پیگیر حل مشکلات موجود در پایانه مرزی خواهم بود.
حسینی یکی از اهداف توسعه منطقه آزاد انزلی را افزایش ارتباط با کشورهای همسایه دریای خزر دانست و تصریح کرد: جمهوری اسلامی در حال تلاش برای افزایش مبادلات تجاری با کشورهای عضو cis و کشور روسیه بوده و همچنین سرمایهگذاران بسیاری تمایل به سرمایهگذاری در کشور ما را دارند.
وی با تأکید بر لزوم توجه به رفع مشکلات حوزه صادرات در کشور و به ویژه استان گیلان بیان کرد: با پیگیریهای صورت گرفته از ظرفیت بند ب تبصره ۱۱ قانون برنامه هفتم برای رفع مشکلات حوزه صادرات در کشور و به ویژه گیلان از طریق تأمین منابع مالی لازم استفاده خواهیم کرد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با ابراز امیدواری در خصوص پایلوت شدن گیلان در خصوص اجرای قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها در کشور، افزود: اجرای این قانون میتواند واحدهای تولیدی استان را سر و سامان داده و به رشد اقتصادی منطقه و ایجاد اشتغال پایدار کمک کند.
وی ادامه داد: خوشبختانه استاندار گیلان نیز به دلیل سوابق علمی و مدیریتی بالا، میتواند با ایجاد تحول در اقتصاد، این استان را به الگویی برای سایر استانها تبدیل کند.
رئیس مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه با بیان اینکه متاسفانه در استفاده از بخش خصوصی و تعاونیها جهت پویایی اقتصاد ناموفق بودیم، افزود: اقتصاد ایران بر سه اصل دولتی، خصوصی و تعاونی بنا نهاده شده و قرار بود که دولت کوچکتر شود و به سمت خصوصیسازی و تعاونیها برویم اما در این امر موفق عمل نکردیم.
سید کریم معصومی بیان کرد: به همین دلیل مشکلات تبدیل به چالش و چالشها نیز تبدیل به ابر چالش شدند زیرا نتوانستیم به خوبی از توان و ظرفیت خصویسازی و تعاونیها بهره ببریم.
وی خاطرنشان کرد: در این راستا نیز از رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تقاضا دارم که با تعامل بتوانیم دولت را کوچک کنیم و به سمت خصوصیسازی برویم.
نماینده فومن و شفت در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در گیلان نیز اگر به وضعیت باغداران و کشاورزان نپردازیم و به روستاها توجه نکنیم، بیشک تا چند سال آینده روستاها به خانه سالمندان تبدیل خواهد شد و به همین دلیل باید به روستاها بهای بیشتری دهیم.
در این نشست همچنین «رضائیان» رییس اتاق بازرگانی گیلان و تعدادی از فعالان بخش خصوصی، شماری از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شامل «رحمتزاده» نماینده مردم صومعهسرا، «متکی» نماینده مردم تهران و «قادری» نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی، «باقری» نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران، «جهانساز» رییس سازمان چای کشور و «تیزهوش تابان» رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه نیز به بیان نکته نظرات خود پرداختند.
دیدگاه