دولت و مجلس با ۷ ساله شدن شورا موافقت کنند | کمیته ملی قطار شهری تشکیل شود
رئیس مجمع مشورتی روسای شورای اسلامی کلانشهرهای کشور به اهمیت انتخاب افراد متخصص و متعهد به عنوان شهردار اشاره کرد و گفت: هنوز تصمیمی پیرامون نحوه انتخاب شهردار گرفته نشده و پیش از آن کمیسیون شوراها باید نظر خود را در این باره اعلام کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، مهدی چمران رئیس مجمع مشورتی روسای شوراهای کلانشهرهای کشور در نشست پایانی اجلاس هفتاد و چهارمین مجمع مشورتی روسای شوراهای اسلامی کلانشهرها و شهرداران شهرهای مراکز استانها با در جمع اعضای کمیسیونهای مختلف این مجمع مباحثی از جمله انتخاب شهردار، مدیریت یکپارچه شهری، کمسیون ماده ۵، بافتهای فرسوده و فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی از مهمترین مسایل شهری عنوان و اظهار کرد: پیرامون مباحثی که درباره موضوع انتخاب شهردار مطرح شده هنوز تصمیم نهایی در مجلس گرفته نشده است و پیش از آن کمیسیون شوراها باید نظر خود را اعلام کند.
وی به اهمیت انتخاب افراد متخصص به عنوان شهردار اشاره کرد و گفت: در شهرهای کوچک افراد متخصص شناخته شده هستند، اما در شهرهای بزرگ افراد مشهور و سلبریتیها شانس بیشتری برای انتخاب توسط مردم را دارند.
چمران با اشاره به مشکلات ترافیکی در شهرهای بزرگ تصریح کرد: طبق تصمیمات اتخاذ شده باید دولت نیز در این باره همراهی داشته باشد و این مسئله که با ورود بخش خصوصی در این بخش احتمال افزایش قیمت بلیطها رقم میخورد نیز باید مورد توجه باشد.
وی به اهمیت جایگاه خانواده و فرزندآوری اشاره کرد و گفت: این موضوع برای کشور بسیار حیاتی است.
رییس شورای شهر تهران با اشاره به مشکلات زیست محیطی در کشور تصریح کرد: قرارداد با چین برای واردات زبالهسوز هنوز نتیجهای نداشته و بابت چگونگی اجرای آن در حال گفتگو و رایزنی هستیم.
رئیس مجمع مشورتی روسای شوراهای اسلامی کلانشهرها در خصوص آلودگی صوتی با اشاره به تجربه مصوبه شورای شهر تهران در دوره سوم که رضایت بخش بود بیان کرد: در دولت در خصوص چگونگی اجرای آن اختلاف نظر وجود دارد.
چمران به مصوبه شهر رشت در مورد ساختمانهای سبز اشاره کرد و گفت: این اقدم خوب است اما باید با دقت در مورد تمامی مباحث آن بررسی و سپس وارد فاز عملیاتی شد.
وی اشاره به اهمیت کمیسیون ماده ۵ و بافتهای فرسوده افزود: این کمیسیون میتواند بسیاری از مشکلات شهرها را حل کند و مشوقها در این زمینه بسیار مؤثر هستند.
بیانیه مشترک مجمع مشورتی شوراهای اسلامی و مجمع شهرداران با محوریت (از حکمرانی دولتی تا حکمروایی شهری )
در اختتامیه هفتادو چهارمین اجلاس مجمع مشورتی شوراهای اسلامی و مجمع شهرداران که به میزبانی رشت در تالار مرکزی این شهر برگزار شد بیانیه ای با محوریت (از حکمرانی دولتی تا حکمروایی شهری ) و با حضور مهندس چمران رئیس مجمع و اعضای مجمع صادر و قرائت شد.
در متن این بیانیه آمده است:
سلام و درود به پیشگاه مقدس منجی عالم بشریت، حضرت مهدی(عج) آنکه نورآسمان و زمین، عدالت گستر و برکنارکننده ظلم و ضلالت و برقرارکننده قسط و عدالت روی زمین است.
رشت؛ شهر زیبای من، تو را به حرمت مردمان کمیابت، خاک پاکت، هوای نابت، به صفای بارانهای نقره ائیت، به خنکای نسیم بهاری ات، به طراوت بازار تاریخی ات و به زیبایی قدم زدن در کوچه پس کوچه هایت، به غیرت میرزا کوچک خانت برای هویتی که به من دادی؛ دوستت دارم.
مشارکت واقعی مردم در اداره امور شهرها و روستاها از ضروریات نظام جمهوری اسلامی ایران و از ارکان تصمیم گیری مدیران و عاملی مهم در افزایش رضایتمندی مردم است.
برپایه چنین تفکری نظام شورایی با پیروزی انقلاب اسلامی در کانون قانون اساسی و قوانین جاری کشور احیاء شد و با حضور گسترده مردم در انتخابات شوراها تکوین یافت، به گونه ای که در اصل هفتم قانون اساسی شوراها از ارکان تصمیم گیری و اداره امور کشور و در اصل یکصدم به عنوان حافظ منافع و اموال عمومی مردم شهر شناخته شده است.
به عبارتی شوراها نیز یک رکن مستقل در کنار ارکان نظام می باشند و تحقق این مهم موجب می شود سرمایه های ارزشمند و عظیم اجتماعی موجود در دل روستاها و شهرهای کشور شناسایی شده و در گره گشایی بسیاری از مشکلات موجود ایفای نقش نمایند.
خداوند متعال را شاکریم که به ما توفیق داد که در آستانه روز رشت در قالب مجمع مشورتی شوراهای اسلامی و مجمع شهرداران در سایه سار امن جمهوری اسلامی به میزبانی مردم غیور و خونگرم شهر رشت که مقام عظمای ولایت در وصفشان فرمود: (گیلان سرزمینی نابغه پرور است.) گردهم می آییم و در خصوص اهم مسائل مدیریت شهری و چالش ها و مشکلات موجود در مسیر توسعه پایدار شهرهای کشور تبادل نظر و تصمیم گیری نمائیم. باشد که این تلاش مرضی رضای خداوند قرار گرفته و زمینه ساز ارائه خدمات هر چه بهتر از سوی مدیریت شهری به مردم شریف ایران گردد.
ما شرکت کنندگان در اجلاس هفتاد و چهارم مجمع براین باوریم که راه برون رفت از مشکلات جاری، التزام به اجرای قوانین کشور در خصوص تفکیک مدیریت محلی از مدیریت ملی است و از این رو موارد زیر را به عنوان نظرات و پیشنهادات روسای شوراها و شهرداران شهرهای مرکز استانها به عنوان نماینده بیش ازهفتاد درصد از جمعیت شهر نشین کشور اعلام می داریم.
۱ -با عنایت به هزینه های بالای برگزاری انتخابات ۲ -کوتاه شدن مدت شوراهای دوره هفتم (حدود دو سال و چند ماه)
۳ -ناپایداری مدیریتی در سطوح عالی تا میانی مدیران شهرداری و چند دلیل دیگر؛ پیشنهاد می شود مجلس شورای اسلامی و دولت محترم نسبت به تمدید دوره ششم و هفت ساله شدن آن اقدام نمایند.
۲ -در خصوص جایگاه و پایداری خانواده و نقش آن در انسجام اجتماعی و اعتمادملی مدیریت شهری میتواند اقدامات تاثیرگذاری داشته باشد، ولی در زمینه در قوانین مرتبط اختیاری برای مدیریت شهری به صورت مشخص و کارآمد دیده نشده است.
توجه به این امر حیاتی از سوینهادهای متولی جزو خواسته های جامعه شورایی کشور است.
۳ -نظر به اینکه قانون شوراها در مجلس شورای اسلامی در حال تغییر و اصلاح است و مواد مهمی همچون انتخاب مستقیم شهردار نیز در دستورکار است و این کار مستلزم توجه به ابعاد مختلف موضوع می باشد، انتظار داریم از نمایندگان و صاحب نظران حوزه مدیریت شهری دعوت به عمل آید تا پیشنهادات تکمیلی و راهگشا تقدیم مجلس شورای اسلامی نمایند.
۴ -یکی از خواسته های بحق جامعه شورایی کشور که تاثیر بسزایی در مدیریت بهینه امور شهرها بهمراه خواهد داشت گام بزرگی برای تحقق حکمروایی شهری محسوب میشود، تصویب قانون مدیریت یکپارچه شهری است که در بیش از یک دهه اخیر فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته ولی به سرانجام نرسیده است.
اما خوشبختانه طرح پیشنهادی آن توسط شورای عالی استانها تهیه و در اختیار مجلس قرار گرفته است و خواسته ما تصویب این طرح تا پایان سال جاری است.
۵ -در بحث تفکیک امور محلی از امور ملی با تشکیل شوراهای اسلامی شهر و روستا، بار امور محلی از روی دوش نمایندگان مجلس برداشته و به اعضای شوراها محول شده، بطوری که تمام وقت در حال خدمت رسانی به مردم هستند، ولی متاسفانه کار ایشان بخوبی دیده نشده، توجه بهتر به این امر باعث تقویت جامعه شورایی کشور خواهد شد. از مجلس و دولت محترم درخواست داریم این امر به شکل منصفانه مدنظر داشته باشند.
۶ -در شرایط سخت اقتصادی کنونی کشور، شهرداریها با چالش های زیادی روبرو هستند، در این اوضاع و احوال عدم پرداخت مطالبات قانونی شهرداریها از سوی دولت و سازمانهای تا روند ساماندهی مرکز دفن زباله سراوان و زباله سوز به صورت جدی پیگیری شود و اعتبار الزم توسط دولت تأمین گردد..
کارهای شهرداری ها با مشکل مواجه کرده است، ما انتظار داریم حقوق مردم در این خصوص رعایت و دولت محترم به انجام تعهدات قانونی خود التزام داشته باشد.
۷ -برای کاهش معظل آلودگی هوا و ترافیک پیشنهاد می شود موضوع مهم تشکیل کمیته ملی قطار شهری با حضور نمایندگان شهرداریها، شورای مراکز استانها، وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی به منظور هماهنگی میان دستگاه و نظارت بر پروژه ها در دستورکار دولت محترم قرار گیرد.
۸ -پیشنهاد می شود دولت محترم حداقل بخش دولتی (آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، علوم پزشکی و… ) جهت تامین و تحقق سرانه، پیش بینی تامین اعتبار و اراضی معوض با شهرداریها همکاری و مساعدت نماید.
۹ -برای تعیین تکلیف بحث اجرای قوانین و مقررات بلند مرتبه سازی در شهرهای بزرگ از جمله در شهر رشت پیشنهاد می شود اختیار بررسی و اظهار نظر قطعی در خصوص ساختمانهای بالاتراز ۷ طبقه، پس از اخذ استعلامهای لازم از مراجع ذیربط نظیر پدافند غیر عامل، شورای برنامه ریزی استان، شورای ترافیک استان و … با رعایت کلیه چارچوب های قانونی، به شهرداری یا کمیسیون ماده ۵ به عنوان نماینده شورای عالی شهرسازی مستقر در استان اعطا شود.
۱۱ -مسئله صدور سند مالکیت یا پروانه احداث بنا برای املاک فاقد سند رسمی تقریباً مطالبه تمامی شهرهای کشور بوده و نیازمند قانون گذاری از سوی مجلس شورای اسلامی یا سایر مراجع قانونی میباشد که عدم نیاز به صدور سند مالکیت برای احداث اعیانی می تواند این مشکل را حل کند.
۱۱ -موضوع تفکیک زباله از مبدا به عنوان یک آسیب جدی در کشور پذیرفته نشده و دولت هنوز آن را به عنوان یک معضل شناسایی نکرده است.
چندگانگی سیاستگذاری و تصمیم گیری در کشور در حوزه تفکیک زباله از مبدأ، صدور مجوزهای کسب و کار در این حوزه توسط مراجع غیر از مدیریت شهری، عدم همکاری سازمان محیط زیست در اکثر مواقع و عدم نقش آفرینی مؤثر ادارات کل محیط زیست در استانها از جمله مشکلات این حوزه می باشد و نبود اعتبارات لازم و عدم جذابیت برای سرمایه گذاری در این زمینه از دیگر مشکلاتی است با سلامت شهروندان سروکار دارد و از آنجا که شهر رشت با این مشکل به شدت درگیر است.
۱۲-کاهش آلودگی صوتی در شهرها یک ضرورت جدی است. اما عدم بازدارندگی قوانین راهنمایی رانندگی برای آلودگی صوتی خودروها، مشکلات ترافیکی و آلودگی صوتی ناشی از تردد زیاد موتورسواران در سطح شهر و پارکها، مشاغل مزاحم شهری و … موجب تشدید این مشکل شده است و این حوزه هم نیاز به توجه از سوی دولت و مجلس دارد.
در خاتمه از زحمات شورای اسلامی و شهرداری شهر رشت و همکاری ارزشمند نماینده محترم ولی فقیه در استان گیلان و امام جمعه محترم شهررشت، استاندار محترم، و همه کسانی که شرایط برگزاری هر چه مطلوبتر هفتاد و چهارمین اجلاس مجمع مشورتی را فراهم نمودند قدردانی نموده و بار دیگر با آرمان های بلند امام راحل عظیم الشان و شهدای گرانقدر دفاع مقدس و مدافعان حرم تجدید پیمان کرده و در پرتو منویات مقام معظم رهبری )مدظله العالی( همچنان خدمتگزار ملت شریف ایران هستیم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
ششم دی ماه ۱۴۰۳_ استان گیلان – شهر رشت
مجمع مشورتی روسای شوراهای اسلامی کلانشهرها و مراکز استان های کشور
دیدگاه