بی توجهی به کم توانان در طراحی شهری
محیطهای شهری نه تنها مناسب افراد کم توان نیست بلکه افراد مسن و حتی زنان باردار و مادرانی که کودک خود را با کالسکه حمل میکنند نیز در تردد در شهر و ساختمانهای اداری و عمومی با مشکلات عدیدهای مواجه هستند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، سارا شاد در یادداشتی نوشت: ۱۳ آذر روز جهانی کم توانان است. این روز از سال ۱۹۹۲ نامگذاری شد و تا به امروز هرساله بسیاری از نهادهای دولتی، غیردولتی و سازمانهای مردم نهاد و همچنین انجمنها و کانونهای مختلفی به آگاهی بخشی در این زمینه میپردازند.
روز جهانی کم توانان با هدف ترویج، درک و پذیرش مسائل و مشکلات مربوط به معلولیت، حمایت از حقوق و رفاه افراد معلول، افزایش آگاهی از دستاوردهای حاصل از ادغام افراد معلول در هر جنبهای از زندگی نامگذاری شده است.
محیطهای شهری نه تنها مناسب افراد کم توان نیست بلکه افراد مسن و حتی زنان باردار و مادرانی که کودک خود را با کالسکه حمل میکنند نیز در تردد در شهر و ساختمانهای اداری و عمومی با مشکلات عدیدهای مواجه هستند.
مشکلات حمل و نقل در شهر رشت از جملهعدم امکان سوار شدن به اتوبوس و تاکسی و وجود پیاده روهایی با عرض کم و نامناسب یا نامسطح بودن مسیرها، گذرگاهها و کفپوشها، جهت تردد کم توانان و عدم وجود رمپ در پیاده روها و فضاهایی که اختلاف سطح دارند.
کنده کاریها و چالههای سطح شهر و انباشت مصالح ساختمانی در محل برخی پروژهها که گاهی اوقات مدت زیادی طول میکشد از دیگر مشکلات برای تردد کم توانان است.
یکی از مباحث مهم در زمینه توانبخشی اجتماعی، مناسبسازی اماکن و معابر شهری برای کاهش مشکلات کم توانان است تا آنها نیز مانند سایر شهروندان بتوانند از امکانات شهری بهره ببرند. عدم مناسبسازی شهری منجر به محدودیتهایی برای افراد دارای کم توان میشود.
موضوع مناسبسازی محیطی و مرتفع کردن موانع نگرشی و فیزیکی و مساعد ساختن محیط برای انجام فعالیتهای افراد کم توان مانند سایر شهروندان باید مورد توجه مدیران شهری قرار گیرد.
مدیران شهری باید در برنامه ریزی و طراحی فضاهای شهری و فضاهای همگانی کم توانان را در نظر بگیرند.
مدیران شهری باید طرحهای مناسبسازی شهرها را در اولویت اجرای طرحهای عمرانی قراردهند تا شاهد تحقق عدالت اجتماعی برای کم توانان و توانخواهان باشیم.
باید حقوق کم توانان به عنوان یک شهروند تامین شود و دغدغههای آنها به عنوان بخشی از جامعه شنیده شود.
یکی از اقدامات مدیریت شهری در راستای توجه بیشتر به مقوله عدالت اجتماعی افراد کم توان، میتواند دعوت از افراد توانمند کم توان در مشارکت و همفکری طرحهای مناسبسازی شهری باشد.
دیدگاه