۵۲ درصد دانشجویان به دنبال مهاجرت نیستند | عده زیادی از دانشجویان مایل به ازدواج شرعی اند
در رابطه با مهاجرت حدود ۵۲ درصد از دانشجویان اعلام کردهاند که به هیچ نحو از کشور خارج نمیشوند. اما حدود ۴۸ درصد اعلام کردهاند که اگر مجبور بشوند میروند و با تغییراتی میمانند یا مایل به مهاجرتند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، فرزاد جهانبین معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد به روزنامه فرهیختگان گفت:
سیمای زندگی پروژه بسیار مهمی است که اخیرا توسط کادا انجام شد. در سال ۹۴ موج اول این پیمایش توسط یکی از اعضای هیئتعلمی یکی از دانشگاههای دولتی انجام شد. ما این پروژه را تماما با استفاده از ظرفیتهای داخلی دانشگاه انجام دادیم. دانش فنی این کار نیز در دانشگاه ماند و تقویت شد. نقش سامانه بافر هم در این زمینه بسیار مهم است. تحلیل آن دادههای جدیدی به ما خواهد داد؛ اما لازمه آن این است که فعالیتهای همه به سامانه بافر بیاید تا بتوانیم دادههای بزرگ پیدا کنیم و براساس آن تحلیل انجام دهیم. موارد دیگری هم هست، مثلا همین انتخابات اخیر مهم بود. وقتی جوانان ۱۸ تا ۲۵ سال در دور اول حدود ۲۴درصد مشارکت داشتهاند، این عدد در دانشگاه آزاد ۴۸ درصد بوده است. این از کجا اتفاق افتاده است؟ این خیلی مهم است. یکی از دلایل مهم این موضوع، درگیرکردن اساتید در موضوعات فرهنگی است. فرهنگ از جنس تربیت نیست، بلکه از جنس کلان و گفتمان است باید در اتمسفر و فضای فرهنگ امیدواری غلبه داشته باشد. کارهایی که در فضای تربیتی انجام میشود لزوما در فضای فرهنگ موفق نمیشود. یکی از مواردی که توانست در مقیاس وسیع اثر بگذارد، بحث استادان است. نهادهای دانشجویی هم نمیتوانستند در این حد مؤثر باشند.
نتایج محرمانه است. اما بهعنوانمثال ۵۲ درصد دانشجویان اعلام کردهاند که در کلاس حاضر شده و پس از آن دانشگاه را ترک میکنند. ۳۰ درصد از دانشجویان اعلام کردهاند که اندکی در دانشگاه میمانند. یعنی به ۸۲ درصد از دانشجویان مطلقا در خارج از کلاس دسترسی ندارید. دلیل تأکید من بر تقویت اساتید همین است. راه دسترسی به حدود ۸۲ درصد دانشجویان، فقط در زمان کلاسهاست. اگر قرار باشد کاری انجام شود، از طریق فضای کلاس است. در رابطه با مهاجرت حدود ۵۲ درصد از دانشجویان اعلام کردهاند که به هیچ نحو از کشور خارج نمیشوند. اما حدود ۴۸ درصد اعلام کردهاند که اگر مجبور بشوند میروند و با تغییراتی میمانند یا مایل به مهاجرتند.
در رابطه با ازدواج، اکثریت قاطعی اعلام کردهاند که مایلند ازدواجشان شرعی و ثبتشده باشد. اما درصد قابلتوجهی هم گفتند که دوست جنس مخالف دارند. سؤال اینجاست که در این شرایط او مقصر است یا ما مقصریم؟ نمیخواهم بگویم او تقصیری ندارد اما بخش عمده از تقصیرات به مسئولان برمیگردد. «وانکحوا الایامی منکم والیتامی» دستور صریح خداست. از آیات مدنی هم است. خداوند به پیامبر میفرماید بهعنوان حاکم زمینه ازدواج آنها را فراهم کن. اگر آن اکثریت بالایی که اعلام کردند قائل به ازدواج با ثبت رسمی و شرعیاند -اگر نتوانیم برایشان فضای ازدواج را فراهم کنیم- بالاخره او باید به نحوی نیازهای عاطفی و جنسی خود را تأمین کند. موضوعات جالبی در این پیمایش وجود دارد. مثلا حدود ۶۰ درصد دانشجویان اعلام کردهاند دانشگاه آزاد را انتخاب کردند. عدد قابلتوجهی است. در مقابل حدود ۴۰ درصد هم گفتند اگر میتوانستند به دانشگاه دولتی یا خارج از کشور میرفتند. این مسئولیت ما را سنگین میکند.
حدود ۲۲ درصد هیچگاه احساس ناامیدی نمیکنند. ۲۷.۱ درصد بهندرت احساس ناامیدی میکنند.۳۲.۲ درصد گاهی اوقات، ۱۳.۳ درصد اکثر اوقات و ۵.۵ درصد همیشه ناامیدند. بر این اساس، از سویی ۲۲ درصد داریم که همواره امیدوارند و ۱۸.۸ درصد داریم که همیشه یا اکثر اوقات ناامیدند و طیفی که این وسطند.
اعتقادات مذهبی دانشجویان بالاست اما مانند خود ما، وقت عمل کردن شکافی بین اعتقادات و عمل است. در رابطه با نماز و روزه درصد بالایی اعلام کردهاند که همیشه یا گاهی اوقات بهجا میآورند. اما تغییری که پیدا کرده این است که برخی دانشجویان بین دینداری با برخی رفتارهای دیگر جمع کردهاند! یعنی هم به مناسک و موضوعات دینی عمل میکنند، هم کارهای دیگری را انجام میدهند. این هم خودش نکتهای است. بعضا بچهها جمع کردن بعضی موارد را خلاف دین نمیدانند؛ هم نماز و روزهاش را دارد هم برخی کارهای دیگر را انجام میدهد. اما درمجموع، بدنه دانشگاه متدین است و دانشجویان خوبی داریم.
دیدگاه