روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه

مصرف گستره میوه و به‌طور کلی، مواد غذایی خشک، سبب تولید روش‌های صنعتی جدیدی برای خشک‌کردن شده است. ما در این‌جا روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه را معرفی می‌کنیم.

خشک‌کردن یکی از روش‌های بسیار قدیمی برای نگهداری از مواد غذایی و استفاده از آنها در تمام فصول سال است. اما در سال‌های اخیر، هدف از خشک‌کردن مواد غذایی، مخصوصا خشک‌کردن میوه‌ها، فراتر از عرضه آنها در تمام فصول سال است. در حال حاضر، میوه خشک یکی از تنقلات سالم، مفید و در عین حال لاکچری محسوب می‌شود که افراد آن را برای پذیرایی از مهمان و یا به عنوان آجیل استفاده می‌کنند. مصرف گستره میوه و به‌طور کلی، مواد غذایی خشک، سبب تولید روش‌های صنعتی جدیدی برای خشک‌کردن شده است. ما در این‌جا روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه را معرفی می‌کنیم.

روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه

روش انجمادی

روش انجمادی یکی از جدیدترین روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه محسوب می‌شود. در این روش، خبری از حرارت نیست و به‌همین دلیل ویژگی‌های ذاتی میوه تا حد زیادی حفظ می‌شود. در روش انجمادی از دستگاه‌های صنعتی خاصی برای انجماد و ایجاد خلا استفاده می‌شود.

مراحل ساخت میوه خشک به این شکل است که میوه‌ها پس از شستشو و درجه‌بندی، به ورقه‌های نازکی بریده شده و روی سینی دستگاه خشک‌کن انجمادی قرار می‌گیرند.

در مرحله بعد، میوه‌ها با سرعت زیادی تا دمای منهای ۵۰ درجه سانتی‌گراد سرد می‌شوند تا یخ بزنند. انجماد سریع سبب می‌شود کریستال‌های آب موجود در میوه، در اندازه کوچک باقی مانده و به همان شکل یخ بزند. این درحالی است که یخ‌زدن آهسته سبب می‌شود آب داخل میوه تجمع پیدا‌ کرده و کریستال‌های بزرگی را بسازد که دیواره سلولی میوه را پاره کرده و ظاهر و خواص آن را تغییر دهد.

پس از یخ‌زدن، دستگاه با ایجاد خلاء، فشار داخل محفظه را کاهش می‌دهد. به دنبال کاهش فشار، کریستال‌های یخ داخل میوه به‌شکل مستقیم تصعید شده و به بخار تبدیل می‌شوند. دستگاه، بخار ایجاد‌شده را از محفظه بیرون می‌کشد تا به میوه‌ها اجازه دهد که کاملا خشک شوند.

مزایا و معایب

این روش از روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه، امکان تولید میوه خشک با کیفیت بالا، بدون تغییر رنگ، بافت و از دست رفتن مواد غذایی را فراهم می‌کند. با این حال، روش انجمادی معمولا گران است و زمان زیادی را برای تولید محصول نهایی نیاز دارد؛ به‌همین دلیل نیز چندان رایج نیست و مواد غذایی تولید‌شده به روش انجمادی گران‌تر از سایر روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه هستند.

روش حرارتی

روش حرارتی یکی از روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه است که به شکل رایجی استفاده می‌شود. دستگاه‌های خشک‌کن حرارتی، هم در انواع صنعتی و هم خانگی در بازار موجود هستند و به شکل گسترده‌ای مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند.

در این روش از روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه، میوه‌ها پس از شستشو و درجه‌بندی، به لایه‌های نازکی بریده شده و روی سینی یا نقاله دستگاه قرار می‌گیرند.
در مرحله بعد میوه‌ها با استفاده از حرارت و جریان هوا خشک می‌شوند. دمای مورد نیاز برای خشک‌کردن میوه دراین روش بین ۴۰ تا ۷۵ درجه سانتی‌گراد است. زمان و دما بر حسب نوع میوه و میزان آب و قند موجود در آن مختلف است.

مزایا و معایب

این روش بسیار رایج و ازان‌قیمت است و بسیاری از کارگاه‌های از این روش از روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه استفاده می‌کنند. با این حال، حرارت می‌تواند تا حدودی رنگ میوه و مواد مغذی داخل، آن مانند ویتامین C  را از بین ببرد. همچنین اگر حرارت بالا باشد، ممکن است طعم میوه تغییر کند.

روش آفتابی

شاید فکر کنید که خشک‌کردن با آفتاب، تنها یک روش خانگی است. اما حقیقت این است که روش آفتابی یکی از روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه محسوب می‌شود. در این روش میوه‌ها به روش کنترل‌شده‌ای با استفاده از نور خورشید خشک می‌شوند.

دستگاه‌های خشک کن صنعتی آفتابی، معمولا شامل اتاقک‌هایی هستند که با پلاستیک شفاف و یا شیشه پوشیده شده‌اند. میوه‌های اسلایس‌شده داخل این محفظه‌ها قرار می‌گیرند و با استفاده استفاده از نور آفتاب خشک می‌شوند. شیشه و پلاستیک، مانع از نشستن گرد و غبار بر روی میوه می‌شود. در برخی از روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه با آفتاب، علاوه بر نور خورشید از جریان هوا یا سایر مکانیزم‌های خشک‌کننده نیز استفاده می‌شود.

مزایا و معایب

خشک‌کردن میوه با آفتاب یک روش ارزان‌قیمت و رایج است که به طور وسیعی کاربرد دارد. به دلیل استفاده از پوشش، میوه‌های خشک‌شده در معرض هوای بیرون و گرد و خاک قرار نمی‌گیرند. با این حال، این روش تا حدی قابل کنترل نیست و ممکن است به علت نبودن تابش، میوه‌ها پس از چند روز خراب شوند. همچنین تابش شدید خورشید می‌تواند رنگ میوه‌های خشک‌شده را تغییر دارد و مواد مغذی داخل آن‌ها را از بین ببرد.

خشک‌کردن میوه

انتخاب فروشنده به جای انتخاب روش

همان‌طور که دیدید، هر کدام از روش‌های صنعتی خشک‌کردن میوه مزایا و معایب خاصی دارد. نتیجه خوب، بیشتر از آن‌که به روش خشک‌کردن وابسته باشد، بر دقت و مهارت انجام فرآیند و کیفیت میوه‌ها استوار است. بهترین راه برای خرید میوه خشک ارزان و با کیفیت این است که یک فروشنده معتبر پیدا کنید و پس از بررسی کیفیت میوه‌ها، خرید خود را انجام دهید. میوه خشک الماس یکی از مراکزی است که میوه‌های خشک با کیفیتی را با استفاده از روش‌های صنعتی جدید تولید کرده و در اختیار مصرف کننده قرار می‌دهد.

Share